Proč není stáří "sexy"?

13. 5. 2010 / Alice Valkarová

Já docela chápu, proč nyní není stáří "sexy", a to ještě méně než kdykoliv v minulosti, píše Alice Valarová. Co mohlo stáří nabídnout? Zejména moudrost a zkušenosti, možná některé znalosti a dovednosti. Měl-li před sto lety někdo dědečka-řemeslníka, mohl se od něho lecčemu přiučit. Dnes máme řemeslníků pomálu - zato máme hodně poradců a manažerů. Co se může manažer přiučit od svého dědečka vychovaného za války nebo po válce? Za tu dobu se natolik všechno změnilo, že by dědečkovy rady mohly být úspěšnému třicátníkovi leda tak k smíchu.

A to není jen vztah dědeček-třicátník. Vezměte si, jak se změnily komunikační technologie. Před dvaceti lety jsme nevěděli ani, co takový mobilní telefon je, domácí počítač neměl nikdo. Jak se na vás budou ale dnes koukat vaši vnukové ve věku deseti let, když ani nevíte, který mobil je momentálně "in" a když nevíte jak poslat sms nebo mms zprávu?

Neumíte si udělat webové stránky a nejste zaregistrovaný na facebooku? Neumíte si udělat prezentaci v powerpointu? Neumíte používat digitální foťák a photoshop? Vždyť vy jste v jejich očích totálně neschopný!

To, že máte vysokou školu a znáte historické souvislosti kolem francouzské revoluce, umíte udělat dřevěnou poličku nebo uvařit svíčkovou je přece nanic!

O historii si přečtete na webu (v případě domácí práce si vezmete kus textu do myši a děláte copy-paste), poličku si koupíte bez problému v IKEI a místo svíčkové si dáte hamburgera v MacDonaldovi, tam vám to více chutná! Takže na co ti starší lidi vlastně jsou? Vždyť oni ani nic neumí.....a jsou vůbec sto let za opicemi...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.5. 2010