Issová a Mádl naruby

14. 5. 2010 / Jakub Rolčík

Budeme jednou cílené opakování stereotypů o mladé generaci považovat za "zdařilý umělecký projekt", který "specifickou formou" a "s nadsázkou" oslovuje voliče?

Na scénu přichází asi šedesátiletá kulhající žena.

Ona: Kdybyste věděli, že můžete změnit osud téhle země tím, že navštívíte svoje vnoučata, zajeli byste za nimi? ... No jistěže ano. Tedy pokud nejste sebestřední sobci... Já jsem Marie... PŘEMLUV VNUKA!

Na scénu přichází asi sedmdesátiletý muž o berlích.

On: A taky PŘEMLUV VNUČKU!

Marie: To je Václav.

Oba ztěžka dosednou na pohovku.

Marie: Jestli v téhle zemi zvítězí u příštích voleb pravice, tak za to budou moci mladí lidé. Protože to jsou ti, kteří pravici volí. To mohou být lidé z vaší rodiny. To může být vaše vnučka...

Václav: Váš vnuk...

Marie: A většinou tihle lidé bydlí v Praze... Jak je to možné?

Václav: Prostě se tam přistěhovali!

Marie: Ne, jak je možné, že tu pravici volí? Copak oni zapomněli, jak to tady v době, kdy byla ODS u moci, vypadalo?

Václav: Mladí lidé mají totiž tak zvanou selektivní paměť. To znamená, že si pamatují jen ty hezké věci...

Na pozadí se objevuje pohár s mojitem a tableta extáze.

Václav: ...jak spolu poprvé souložili na diskotéce... Ale už třeba úplně zapomněli na proces s Jiřím Čunkem!

Fotografii ze soudní síně nahrazuje fotografie mladé ženy. Marie se otáčí a pohlédne na ni.

Marie: Ne, to je Aneta Langerová.

Střih.

Marie: Pravicoví politici přinutili svou špatnou ekonomickou politikou nejlepší lidi téhleté země, aby odešli pracovat do zahraničí: Vědce... Lékaře... Zdravotní sestry...

Střih.

Marie: My natáčíme toto video, abychom vás přesvědčili, že se prostě máte sebrat, koupit si lístek na autobus nebo na vlak nebo nasednout do auta a rozjet se za svými vnoučaty do Prahy a přesvědčit je, že mají volit levici.

Václav: (rukama ve vzduchu naznačuje uvozovky) Hlavně ne žádnou "novou" stranu!

Marie: No... Žádnou "novou" stranu vedenou politickými turisty ze starých stran...

Střih.

Marie: Pravou ruku všude na světě používají praváci k pozdravu nebo k přijímání potravy...

Václav: No, a u leváků je to obráceně.

Marie: Hlavně, když budete volit pravici, tak pak ta pravice vám nebude podávat žádnou potravu, ale bude neustále nenasytně napřažená, abyste do ní sypali peníze za nejrůznější poplatky, hypotéky a zdravotní a penzijní připojištění.

Václav: Mladí lidé argumentují tím, že volí pravici kvůli sobě -- vašim vnoučatům. Takže je potřeba jim dát najevo, že kvůli sobě ODS a Top09 rozhodně volit nemají. Naopak, volit pravici je v přímém rozporu s jejich zájmy.

Marie: Protože pravice zase všechno zprivatizuje a nadělá dluhy a zatímco my relativně brzy umřeme, tak oni je budou muset do konce života splácet.

Václav: Ano. A jestli někdo volí pravici kvůli zastropování pojistného... dobře, ale je to teda dost sobecké rozhodnutí, které třeba mě poškodí.

Marie: Navíc pravice chce řešit problémy s důchody vyvedením peněz z průběžného penzijního systému; a pokud dojde k takové reformě, ve státní kase nebudou na důchody peníze. A kdo nebude mít našetřeno, tak ten na tom bude hodně špatně. Ale... to pravici nezajímá, protože její voliči nejsou staří dneska, ale budou až za čtyřicet let.

Václav: Pravice nepřipustí, aby nebylo školné. Oni totiž rádi hlásají, že to jakoby zpřístupní vzdělání chudším. Jenže to je jedna velká hloupost. Naopak, už teď za studium platí studenti průměrně víc, než je jejich příjem.

Střih.

Václav: Když nezafunguje zdravý rozum, nepoužívejte nátlak. Pro vnoučata jsou totiž to nejdůležitější na světě oni sami... Takže když budou volit levici, dostanou od vás stavební spoření zdarma.

Marie: A když ne, no, tak doufejte, že nebudete naživu, až vám přijedou říci, jak špatně udělali, když volili pravici.

Václav: A odměna pro vás, když přemluvíte svoji vnučku a svého vnuka?

Marie: Poradíme vám, kde najdete zaručeně dobrého zubaře, který vás bez úplatku a bez čekání přijme mezi své pacienty. Ale nejdřív, přemluv vnuka!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.5. 2010