Vědci tvrdí, že do roku 2012 vyvinou léky schopné zastavit proces stárnutí

13. 5. 2010

Na konferenci, kterou tento týden v Británii uspořádala The Royal society, hovořili vědci o pokroku, kterého bylo dosaženo ve vědě o stárnutí. Vědci identifikovali nejméně 10 genových mutací, které prodlužují život myší až o polovinu, a u lidí bylo zjištěno, že několik genetických variací je spojeno s dlouhověkostí. Jde například o geny jménem sirtuiny, o nichž jedna italská studie zjistila, že se vyskytují častějí u mužů nad 100 let než všeobecně v populaci. Pobočka firmy GlaxoSmithKline nyní zkoumá sirtuiny a jejich vazby na nemoci spojené se stářím, jako jsou rakoviny a cukrovka.

Jiné genetické variace ovlivňují vznik růstového hormonu a růstového faktoru, podobného inzulínu (insuline-like growth factor - IGF). Obě tyto látky zrychlují metabolismus a organismy s rychlejším metabolismem umírají dříve. Zpomalit stárnutí by se zřejmě dalo zpomalením metabolismu blokováním receptorů růstového hormonu a IGV.

Malá biotechnologická firma, Proteostasis, v Massachusetts, zkoumá způsoby, jak využít IGF jako potenciálního terče pro léky proti stárnutí. Jiným klíčovým cílem léků je enzym zvaný cholesterylová esterová transferová bílkovina (cholesteryl ester transfer protein, CETP), který ovlivňuje úroveň "dobrého" cholesterolu, který chrání před nemocemi srdce. Léky, které utlumují CETP, vyvíjí dvě velké farmaceutické společnosti, Merck a Roche.

Výsledky výzkumů, vedoucích k lékům proti stárnutí, budou "zřejmě k dispozici pro testování od r. 2012," řekl na konferenci profesor Nir Barzilai z Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. "Setkávám se s lidmi, jimiž je sto let, jimž nejenže je 100 let, ale také jsou ve vynikajícím zdravotním stavu," řekl Barzilai. "Lidé, kteří umírají mezi sedmdesáti a osmdesáti lety, bývají v posledních letech svého života nemocní. Století lidé umírají zdraví, a to náhle."

Barzilai předpokládá, že lidé budou brzo od čtyřiceti nebo padesáti let svého života brát jednu pilulku denně, která zastaví příznaky stáří. Má-li k tomu však dojít, bude nutno přehodnotit stáří jako nemoc a začít ho považovat za vyléčitelnou chorobu, aby se na jeho léčení uvolnily výzkumné prostředky.

Stárnutí nelze zvrátit, ale bude ho zřejmě možné zbrzdit či odložit. Lidé se dožívají extremně vysokého věku teprve tak padesát let a je to hlavně důsledkem zlepšení ve zdravotnictví, v životním stylu a v životním prostředí. Od poloviny padesátých let se nejvíce prodlužuje život u lidí nad osmdesát let, jejichž pravděpodobnost, že se dožijí devadesátky, se nyní zdvojnásobila. Žijeme lépe déle a trávíme méně svých let ve stáří jako invalidi či lidé závislí na jiných.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.5. 2010