Nelze žít s komunisty zkreslenou verzí historie

10. 5. 2010 / Boris Cvek

Milý pane Kalábe,

mnoho lidí reagovalo na mou noticku a Vy jste jediný, na kterého budu reagovat. Jste o tři roky mladší než můj otec (Dušan Cvek, 8. června 1926) a mohu Vás ujistit o tom, že o druhé světové válce u nás, o pobytu Rudé armády zde atd. znám leccos z vyprávění (a nejen mého otce). Váš názor je jeden z mnoha a je jako názor všech, kteří něco přímo prožili v dané době, zaujatý. Nepochybuji o tom, že většina Čechů Sověty vítala, o čemž svědčí i to, že v roce 1946 v Čechách vyhráli volby komunisté. Nepochybuji ani o tom, že nacisté chtěli český národ vyhladit a že jsme porážce Třetí říše vděčni za svou existenci. Když se však řekne "A", mělo by se říci i "B". Mělo by se mluvit o uměle vyvolaných hladomorech na Ukrajině (víc obětí nhež celý holokaust), o stalinských stěhováních národů, o gulazích a o 40 letech zotročení mnoha evropských národů sovětským režimem.

To je vše, co jsem chtěl říci, a snad ještě to, že Sověti porazili Hitlera jen náhodou (Stalin Churchillovi plakal do telefonu, jak byl překvapen nacistickým útokem - pak musel veškerý průmysl stěhovat za Ural, kde by ho postavil rovnou, kdyby agresi předvídal), za vydatné západní pomoci a obrovský počet obětí na ruské frontě byl způsoben nelidskou, brutální metodou stalinského vedení války.

Shrnuto: je třeba, abychom se na tehdejší události dívali už z historického úhlu pohledu a nikoli z pohledu účastníků. Dostal jsem mnoho hysterických mailů od generace, která by mohla s Holanem psát Rudoarmějce nebo tou generací byla vychována.

Ještě mne napadla vzpomínka na jeden rozhovor: Gino Hašler, vnuk Karla Hašlera, který zahynul v nacistickém koncentráku, my jednou při rozhovoru na Totemu vyprávěl, že nacisté se během války k jeho rodině chovali lépe než komunisté po válce.

Rád poslouchám názory lidí a svědectví, které neznějí unisono týmž hlasem jako komunistické učebnice, které jsme museli uctívat na ZŠ za bolševika (s nejapnými pojmy jako "mnichovská zrada"). Historie byla bolševiky nejhůře zneužita a nejvíce zfalšovaná disciplína. A z tohoto zfalšování žijí dnešní kejhači nad oslavami v Moskvě v čele s naším bizarním prezidentem.

Účast Britů, Němců, Američanů a Francouzů na těchto oslavách chápu jako uzavření studené války a snahu o to najít s Moskvou novou úroveň vztahů. Čech, Polák, Slovák, Rumun atd. však účastí na takové oslavě jen pošlapává a retušuje svou historii, možná ze strachu o dodávky plynu...

O druhé světové válce jsem do BL už psal tuto sérii článků: ZDE ZDE ZDE ZDE

Mějte se hezky!

BC

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.5. 2010