Akropolis adieu -- sakrují Slováci

6. 5. 2010 / Miloslav Štěrba

Bez ohledu na svoje politické zařazení, od sociálních demokratů, přes křesťanské demokraty, národovce, až po stranu Svobody a Solidarity, celá slovenská politická reprezentace brojí proti pomoci Řecku. Před červnovými volbami mají naši východní sousedé k dispozici tisíc a jeden argument, proč není nutné přelévat do děravých státních fondů na jihu Evropy 150 eur z kapsy každého Slováka.

Mikloš, Sulík, Slota jsou zajedno s Ficem, který vidí situaci s eurem jako vážnou: "Je tu velká hrozba pádu kurzu eura a znehodnocení vkladů lidí ve slovenských bankách. Řecko je každému fuk, každý si chrání vlastní zájmy. Slovenská půjčka musí být podmíněna reálnými rozhodnutími řeckého parlamentu o omezení sociálních výhod, na něž Řecko nemá." Hle, jak inspirativní je ta slovenská sociální demokracie! A to má být příspěvek Slovenska v rámci eurozóny ten nejmenší.

V Česku, bez eura, se vyřádíme v generačních klipech, a nemusí nás znepokojovat revoluční výzvy na transparentech řeckých proletářů. Škoda, protože jinak by celá garnitura vychovávající mládež k lásce k "šetrným" pravicovým vládám třeba odhalila původ možného českého státního bankrotu v nespravedlivých důchodech seniorů z doby před "solidární" změnou Ústavního soudu, a taktéž v potřebě hradit poplatky ve zdravotnictví, zavádět placené školství a ještě více omezit možnost dětem navštěvovat mateřské školky. U nás určitě nehrozí, že bazény kolem vil budou zakrývány deskami, aby unikly satalitnímu sledování pro šetření daňových úniků, jako se to právě děje v Řecku. A že v bankrotující zemi najednou objevily zázračné možnosti kontrolovat obrat v obchodech prokazováním paragonů? Tomuto ohrožení "svobodného" prodeje už česká pravice jednou zabránila.

Co tak hrozně sjednocuje naše východní sousedy je pro české voliče nezajímavé. O věci veřejné se v Česku postará investigativní novinář, bezpečnost v rámci NATO upevní neurochirurg požadavkem na zachování vymožeností studené války, mládež inspiruje usínající šlechtic. Na českých náměstích se nestaví barikády, ale čepuje pivo a servírují klobásy. Eurozóna? Dejte pokoj!

Nicméně jedno mi nejde do hlavy. Proč právě Řecko? Kdysi kolébka evropské civilizace. Hýčkaná sluníčkem a bodrým životním stylem. S inspirativní Berlusconiho Itálií v sousedství! Na co asi použijí ona upocená podtatranská eura?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010