Spojené státy obkličují Írán válečnými loděmi a raketami

31. 1. 2010

Dramaticky vzrostlo napětí mezi Spojenými státy a Íránem poté, co bylo oznámeno, že Barack Obama se rozhodl uvést v činnost raketový štít na ochranu amerických spojenců v Perském zálivu před útokem z Teheránu.

Spojené státy vysílají rakety typu Patriot do čtyř zemí: do Kataru, do Spojených arabských emirátů, do Bahrainu a do Kuvajtu. Také se rozhodly rozmístit v Perském zálivu dvě válečné lodě, schopné sestřelit íránské rakety. Washington také pomáhá Saúdské Arábii vybudovat si jednotky, které budou schopny ochránit její ropné zdroje.

Američtí činitelé konstatují, že účelem rozhodnutí je zabránit Íránu, aby zaútočil na sousední státy. Vládnou totiž obavy, že Teherán bude reagovat na sankce útokem na americké spojence v regionu. Washington také varuje Izrael, aby neuvažoval o útoku na Írán. Chce prokázat, že Spojené státy jsou připraveny neutralizovat všechny hrozby.

Rozmístění amerických raket a válečných lodí na Blízký východ přichází poté, co selhaly Obamovyu pokusy s Íránem diplomaticky vyjednávat, aby zastavil svůj jaderný program. Bílý dům se nyní snaží vyjednat dohodu o sancích, které by postihly íránské Revoluční gardy, které prý řídí íránský jaderný program.

Washington rozmístění raket a lodí oficiálně neoznámil, ale prozradil je americkému tisku, čímž má zřejmě v úmyslu varovat Írán, že americké postoje se přitvrzují.

Americká vláda rozmístí dvě baterie raket Patriot, schopných sestřelovat rakety, do každé ze čtyř zemí u Perského zálivu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2010