Globální aerosolový skleník?

29. 1. 2010

KD│ Nová vědecká studie publikovaná v časopise Science vysvětluje pokles nárůstů průměrné globální teploty pozorovaných v minulé dekádě (ve srovnání s očekávanými hodnotami vyplývajícími ze standardních modelů) účinky ledových částeček ve stratosféře. Pokles obsahu ledových částeček ve vyšších vrstvách atmosféry prý možná působí jako jakási brzda skleníkového efektu vyvolaného lidskou činností, informuje David Adam v Guardianu.

Tým Susan Solomonové předpokládá, že asi jedna třetina nárůstu průměrné globální teploty pozorovaného v 90. letech je vysvětlitelná působením stratosférické koncentrace ledových částeček. Množství ledových částeček ve výši deseti kilometrů nad zemským povrchem přitom ve sledovaném období klesalo. Vědci přesně nevědí, proč k tomuto poklesu došlo; pokud by se jednalo o efekt globálního oteplování, znamenalo by to, že klimatický systém má v sobě jakousi "brzdu" v podobě negativní zpětné vazby, jež do jisté míry omezuje dopady antropogenních emisí CO2.

Studie neznamená, že globální změny klimatu způsobené člověkem se nekonají, ale že klimatický systém Země je složitější, než si vědci dosud mysleli.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2010