MF DNES -- váš nejlepší přítel!

28. 1. 2010 / Miloslav Štěrba

"Netankujte u Lukoilu." Sedmkrát zopakoval tuto větu ve svém článku mladofrontovní žurnalista z brněnské redakce Karel Škrabal. Sedm hromů a blesků vyslal na ruskou firmu. Co nám ti proklatí hoši z východu provedli? Podpořili, jak píše, překlad knihy českého prezidenta do ruštiny. A to jak víme, je jazyk země, v níž se "zavírají podnikatelé, střílí opravdu svobodní novináři, vysílá jen prorežimní televize...." Proto, "nemáte rádi politiku a názory Václava Klause škodící přírodě? Netankujte u Lukoilu."

Aby toho nebylo dost, tak nám prodejce východního benzínu a nafty sponzoruje návrat do politiky Miloše Zemana s jeho Stranou práv občanů. Myslíte, že pan Škrabal vyčítá Miloši jeho nemanželské dítě? Obhroublé a panské manýry s nezapomenutelnou větou: „ A kdo z vás, pánové, na to má?“ Nejasné majetkové poměry? Aroganci vůči lidem této země nekonečnou řadou doslova skandálních afér? Nikoli, ale „sprosté urážení oponentů“, a mohl dodat, zejména urážení novinářů. Ostatně, divíte se, vždyť zejména v 90. letech byla česká žurnalistika v rukou ještě více dětinských a přihlouplých novinářů z generace dnešních Karlů Škrabalů. A jestli se domníváte, že naši mladofrontovní novináři jsou šiřitelé pravdy a lásky tak potřebné v dnešní krizové době, tak tedy netankujte u Lukoilu.

Nechci setrvat v delším souvislém zamyšlení nad výrokem brněnského novináře, že „Lukoil zatíná stále více drápy do českého masa, ze kterého chce co nejvíce urvat“, a tudíž nekupujte pohonné látky u Lukoilu. Jen mě zaráží doslova stejný slovník, známý z počátku 50.let, jen ten pařát patří jinému dravci. Škoda, že nám pisatel současně nedoporučil kupování benzínu u B.P., což je firma ze země, o které se mnozí teprve nyní dověděli, že jeji účast na vpádu do Iráku byla nelegální. Jenže co je nějaká ta válka ve srovnání s konáním Lukoilu? Vždyť, hrůza, Lukoil „dodává téměř polovinu veškerého leteckého paliva pro ČSA na pražském letišti a expandoval také na mošnovské letiště“. Člověk se až zastydí, že jeho země odebírá převážnou část ropy z Ruské federace, a ne ze Saudské Arábie. Tak mě napadá, oni v tom Brně vlastně už mají postavenu jednu mešitu.

I další argumentace Karla Škrabala stojí za povšimnutí. Např., když vyzývá k nekupování u Lukoilu proto, že k nám míří Rusové, kteří si „vybrali naši zemi kvůli větší svobodě, lepší kvalitě života, normálnějším poměrům, a jsou rádi, že je to tu lepší než v Rusku. A „jsou vám takoví Rusové sympatičtí – Netankujte u Lukoilu.“ Nějak si nevšiml, že s tou kvalitou života je to docela relativní. Že i ty lepší poměry než v Rusku nezaženou nabízející se otázku, odkud asi vzali tito tzv. „noví Rusové“ prostředky, aby u nás skupovali nemovitosti? Nemají tak trochu strach, aby je doma nepomlátili jako otravné muchy? Nicméně, jestliže chcete otevřít bránu svobody – nekupujte u Lukoilu.

Závěrečné doporučení novináře, že „nafta a benzín u Lukoilu jsou levnější než u konkurence“ je tak podezřelé, že tu přestává platit pravidlo o neviditelné ruce trhu.... logicky vám musí doporučit: Netankujte u Lukoilu. Přece „se nechcet nechat koupit za pár korun jako Miloš Zeman a Václav Klaus?“

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010