Takhle ovšem ne...

28. 1. 2010 / Tomáš Krček



Tragikomický příspěvek v diskusi o potřebě dobrého zvládnutí angličtiny, vedené v současné době na BL, může velmi dobře sloužit videoclip, v němž nový německý zástupce Günther Oettinger v nově ustavované Evropské komisi, předvedl svou svéráznou schopnost špatně zvládnuté angličtiny. Oettinger není ovšem jen tak někdo - do funkce německého komisaře byl jmenován osobně kancléřkou Merkelovou a doposud zastával úřad ministerského předsedy Spolkové země Bádenska Württemberska.

V této souvislosti se však vnucuje otázka, proč byla právě včera spuštěna na internetu lavina onoho skandálního tragikomického výstupu Oettingera? Advocatus diaboli (čti spiklenecký theoretik) by politicky nekorektně spekuloval, zda nebyl Oettinger přehozen massám, aby se odvedla pozornost od podstatně důležitější události včerejška. Včera totiž jistá farářova dcerka, kdysi dávno taky bezvýznamná funkcionářka východoněmecké mládežnické organizace FDJ, která dnes mimuje v roli kancléřky sjednoceného Německa - ano ona slavná Angela Merkel - oznámila veřejnosti na čem se dohodla se svou koaliční vládou - ale i za radostně mručivé podpory nyní opoziční SPD (!!!) ve věci rozšíření německé vojenské účasti v pokračujícím boji proti terorismu v Afghanistánu - na vyslání dalších 850 vojáků Bundeswehru (část z nich policistů určených k výcviku afghánských kolegů) - celkově jich pak bude chránit německou demokracii na Hindukúši 5350 (to je narážka na slavný výrok SPD ministra obrany Schröderova kabinetu Petera Strucka).

Mínění německé veřejnosti není tomuto angažmá nijak nakloněno, nejen kvůli doposud zkoumaným a od počátku manipulovaným informacím o masakru z pozdního léta minulého roku, při kterém zahynulo přes stopadesát afghánských civilistů a na němž nesou část viny - ne-li vinu celou - vojáci Bundeswehru. Tento tutlaný skandál stál již ministerské křeslo tehdejšího ministra obrany Junga (který v nové koaliční vládě CDU/CSU/FDP byl převelen do úřadu ministra průmyslu, z kterého pak kvůli afghánskému skandálu musel odstoupit) a tlačí do kouta i nového ministra obrany zu Guttenberga.

Aby nebylo dosti, Merkelová včera přijala afghánského lžipresidenta, mezinárodně uznaného volebního podvodníka Karsaie, by mu vyjádřila při večeři v spolkovém kancléřství neochvějnou spolupráci a pomoc Německa. Ke slovu se tam snad dostal i německý ministr zahraničí Westerwelle (FDP), jenž mimochodem je ve věci mluvené angličtiny rovněž terčem posměchu a výčitek, neb jeho angličtina taky není příkladná. Ten včera se svým originálním návrhem jakýchsi úplatků zběhlým příslušníkům Talibanu - 50 milionů

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010