Chilcotovo vyšetřování Blaira moc nezkoumalo

30. 1. 2010

Terčem široké kritiky sobotního britského tisku bylo páteční vystoupení bývalého premiéra Tonyho Blaira při Chilcotově vyšetřování války v Iráku. Blair tvrdil, že nemá naprosto žádné výčitky svědomí, že svrhnout Saddáma Husajna bylo správné, že by to udělal, i kdyby věděl, že neexistují irácké zbraně hromadného ničení, že situace po 11. září se změnila a že je stejně nutné nyní svrhnout režim v Íránu. Mnozí poukazovali na to, že proti invazi do Iráku byl a je i velký počet iráckých odpůrců režimu Saddáma Husajna. Přítomným matkám zabitých britských vojáků se Blair neomluvil, ani se nezmínil o statisících mrtvých, které jeho válka usmrtila. Jeho šestihodinové vystoupení bylo zpočátku nervózní, jakmile si uvědomil, že osoby, které ho vyšetřují, jsou slabé, nabyl Blair sebevědomí a předvedl dokonalé představení.

Z mnoha kritických hlasů citujeme za všechny názor Haify Zangany, spisovatelky a bývalé vězenkyně režimu Saddáma Husajna:

Jak často přiznávají váleční zločinci své zločiny? Blair byl v teplé, dobře osvětlené síni, rozmlouval s jemnými lidmi v akademické konverzaci. I studenti by mu bývali položili tvrdší otázky.

Sabihu Khudur Talib, dvaašedesátiletou babičku z Basry, odvedli r. 2006 z jejího domu v Basře britští vojáci. Její zmučené tělo bylo pak nalezeno odhozeno u silnice v britském pytli na mrtvoly. Britská vojenská policie to prý vyšetřuje. Neměl by být i Blair terčem vyšetřování? Srovnejte, jak byl včera vyšetřován Blair, s tím, jak jsou vyšetřování Iráčané při výsleších, které zorganizovali Blair a Bush.

Abu Ghraib byl jen počátkem vlády teroru, který zahájili "osvoboditelé". Dědictví Abu Ghraib je stále přítomno. V zemi jsou žoldáci a irácké stráže, vycvičené Američany a Brity, dochází k půlnočním raziím, lidé jsou odváděni ve spodním prádle do temnoty, se spoutanýma rukama a pytlem na hlavě, jsou mučeni na základě nepodložených obvinění, která jsou pak označena za "chyby". Jen minulý měsíc byly zatčeny dva tisíce Iráčanů. Ti byli obviněni z terorismu.

Blairovo vystoupení jen potvrzuje Iráčanům, Arabům a muslimům to, čeho jsou svědky v Iráku - rasistické, koloniální politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pondělí 1.2. 2010