Pojistěte se proti pojišťovně!

28. 1. 2010 / Anděla Horová

Kdysi jsem kdesi četla, že politika by měla zbavovat člověka strachu ze života a umění strachu ze smrti. Logicky dodávám, že pojišťovna by vás měla zbavovat strachu z pohromy, zejména živelné, když hned nepomyslím na zloděje, vrahy či paliče.

Letošní zima je krušná a sníh a mráz je všude.

Zatímco senátor Kubera zbavil vetché stařenky povinnosti odškrabávat ledovou krustu z chodníků, nestanovil bohužel se stejným sociálním dopadem, jak naložit s ledovou náloží na střechách. Neboť pojišťovna už má dávno jasno. Pokud se pod tíhou sněhu nezřítí celá střecha, žádný mráz či led nevytvoří pojistnou událost. Jestliže vám zaleze sníh a led pod tašky nebo pochroumá plechovou krytinu a tající sníh vám poškodí stropy v domě, není to pojistná událost. Musíte počkat, až se prolomí krovy, popraskají tašky a střecha spadne. Vaše drobná pohroma díky pojistce sice zaplatí ty horší hrůzy ostatním (jistě jim to nepřejete), ale vy si můžete jen zanadávat na přírodu a na pojišťovnu.

Zatímco tedy výše pojistného rok od roku stoupá, pojistné události se redukují zejména na ty, které se stávají zřídka... Třeba když vám zamrzne a praskne odtoková roura u okapu. To už musí být setsakra tání a následný mráz. Zatímco tak častý úkaz, že vám nepěkně proteče strop, protože někam vnikl mráz a sníh, pojistnou událost nezakládá. I když to budete vědět, není vám to nic platné, stejně budete platit horentní pojistky, protože jako každý normální člověk máte strach z horší pohromy. Právě z toho ovšem pojišťovna těží a hromadí své zisky. Takže bych uvítala, kdyby existovala nějaká pojistka také proti nemravné pojišťovně.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.1. 2010