Britský ministr životního prostředí důrazně varuje před klimaskeptiky

31. 1. 2010

Ed Miliband, britský ministr životního prostředí, důrazně varuje v rozhovoru pro týdeník Observer před "hlasy sirén", které zpochybňují zjištění, že globální oteplování způsobil člověk. Reagoval na kontroverze, týkající se obvinění z minulého měsíce, že klimatologové utajovali některé operace, i na omluvu Mezivládního panelu pro klimatické změny, že předpovědi o budoucím tání himalájských ledovců byly přehnané.

"Je správné, že jsou vědecké zprávy o globálním oteplování podrobovány přísnému zkoumání. Avšak bylo by nesprávné, objevíme-li chybu, abychom to zneužili k zpochybňování celokových závěrů," varoval Miliband.

"Víme, že existuje fyzikální dopad kysličníku uhličitého v atmosféře a ten vede k vyšším teplotám. Je to otázka fyziky. Víme, že koncentrace CO2 jsou nejvyšší za posledních 6000 let, víme, že vzrůst teploty na Zemi je faktem a víme, že existují faktická zjištění, z nichž vyplývá, že klimatické změny způsobil člověk. To nám sděluje drtivá většina vědců," řekl Miliband.

O chybách a o pokusech ukrýt kontroverzní data se musí uvažovat v kontextu tisíců stránek důkazů uvedených ve čtyřsvazkové zprávě IPCC z r. 2007.

"Pokud Británie nebude investovat do čisté, obnovitelné energie, přijde o pracovní příležitosti a o investice, které poplynou do jiných zemí, bude mít menší energetickou bezpečnost, protože bude více závislet na dovozu ropy a plynu a bude přispívat k škodlivému zvyšování teploty, které ohrozí příští generace. "Nejrůznější lidé zastávají skeptické názory a to, co říkají, je nesmírně nebezpečné," zdůraznil Miliband. "Ze všeho, co víme o životě, vyplývá, že se musíme přidržovat principu opatrnosti: vzít vážně to, co říkají klimaskeptikové, by bylo nesmírně riskantní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2010