Muži v recesi (jakož i v depresi)

29. 1. 2010

KD│ Jednou z věcí, kterou jsem nedávno probírala, jsou specifická mužská a ženská témata. Zdá se, že ta ženská často zahrnují diskusi o hmotě a fyzičnu - co mohu dělat s menopauzou, jak zacházet s kontrolou porodnosti, menstruací a dalšími tělesnými záležitostmi, nebo o lásce a sexu. Pokud jde o muže, pravidelně končíme u psychologických důsledků, které se pro mnoho mužů, pokud ne pro všechny, zdají být zvlášť akutní. I když všichni prožíváme úzkost a mnoho žen se potýká s těmito záležitostmi, pokud dojde na úvahu o genderových zvláštnostech, mnoho mužů hovoří o tom, jak je těžké vypořádat se se změnou rolí a převažující úzkostí, depresí a přílišným spoléháním na léky a alkohol, napsala Sharon Astyková na blogu The Chatelaine's Keys.

Statistiky z kultur procházejících vážnými krizemi, zdá se, vedou k domněnce, že ženy se často na mnohé situace adaptují lépe než muži. Pokles průměrné délky života v bývalém Sovětském svazu, který doprovázel kolaps země, zčásti souvisel s chybějící lékařskou péčí, ale velký vliv měl růst sebevražednosti, stres a zneužívání alkoholu. V jeden čas činil rozdíl v délce života mužů a žen v Rusku více než deset let. Americká svědectví ze 30. let hovoří o mužích, kteří prostě nezvládli nápor nezaměstnanosti, závislost rodiny, destrukci své role, a rodinu opustili nebo propadli alkoholismu.

To neznamená, že každý muž, který čelí změně směrem k energeticky i materiálně chudšímu světu, je odsouzen ke krizi. Ale myslím, že je důležité o tom hovořit - protože stejně jako už jsem mnohokrát psala o změnách, jež ropný zlom, změna klimatu a ekonomické důsledky obou přinášejí ženám, i důsledky pro muže jsou důležité a reálné. Je důležité být si vědomi rozdílných reakcí. Ženy, které se navzájem obracejí jedna na druhou, hovoří spolu, jejich identity jsou vystavěny komplexněji na kombinaci osobních a profesionálních rolí, nemusejí chápat, jak je pro muže těžké čelit nezaměstnanosti a změnám ve všem, co znali. Myslím, že je pro muže i ženy důležité mít schopnost o tom otevřeně hovořit a vědět o tom... Samozřejmě, mnoha mužů se to netýká. V mnoha případech s těmito věcmi naopak bojují ženy. Avšak dějiny v naprosté většině případů ukazují, že psychologické trauma vyplývající ze společenské transformace muže, zejména od středního věku výše, zasahuje tvrději než ženy. Jak tento dopad změkčit?

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.1. 2010