Kodaňská policie použila proti demonstrantům slzný plyn

16. 12. 2009

KD│ Policie proti stovkám protestujících, kteří se pokoušeli překonat perimetr kolem budovy Bella Centre v Kodani, nasadila náboje se slzným plynem. Během pochodu Kodaní, jenž měl skončit pokojným shromážděním nedaleko budovy za účasti některých delegátů, policie zatkla zhruba stovku demonstrantů. Zpravodajka BBC Sarah Mukherjee, která je uvnitř, informovala, že Bella Centre je nyní uzavřeno. Zpravodaj BBC David Shukman, který je venku před budovou, pozoruje napjatou situaci mezi protestujícími a policií. Aktivisté jsou nespokojeni s dosavadním průběhem summitu, kterému vyčítají nedostatek pokroku při jednáních, a také s omezeným přístupem do prostoru, kde jednání probíhají.

Zpravodajství TV Ekstra Bladet z demonstrací v Kodani: ZDE

(Videozáběry z brutálního zásahu policie uvnitř zprávy)

Po příjezdu ministrů životního prostředí s doprovodem dánští úředníci omezili počet aktivistů, jimž je na jednání povolen přístup. Tisíce lidí usilujících o status delegáta čekalo celé hodiny na přístup do jednacího sálu - mnoho z nich bezúspěšně. Mezi neúspěšnými byla mj. kampaňová skupina mezinárodní organizace Friends of the Earth. Její členové sdělují, že po příchodu zjistili, že jejich registrační průkazy byly prohlášeny za neplatné.

Dánská ministryně životního prostředí Connie Hedegaardová dnes rezignovala na post předsedkyně summitu a byla vystřídána premiérem Larsem Lokke Rasmussenem. Ministryně označila svůj krok za procedurální.

Generální tajemník OSN Ban Ki-moon prohlásil, že chudé země patrně budou muset rezignovat na naději, že dojde k okamžité dohodě o dlouhodobých finančních závazcích ze strany bohatých zemí směřujících k financování adaptačních opatření. Podle Bana pro nynější smlouvu není nutno dospět k přesné částce. Tato otázka tvořila jednu z hlavních překážek při jednání.

Dosud nebylo rozhodnuto o klíčových otázkách - o rozsahu omezení emisí oxidu uhličitého na straně vyspělých zemí, způsobu shromáždění a rozdělování finančních prostředků, a dokonce ani o tom, zda cílem má být udržení nárůstu globální teploty na 1,5 nebo 2 stupních Celsia. Předběžná jednání sice trvala dva roky, ale tři dny před koncem jednání dosud nejsou jasné ani ty nejzákladnější věci.

Podle zdrojů BBC se očekává, že africké země dnes odmítnou návrh Etiopie, Francie a Velké Británie směřující k překonání dosavadních sporných bodů.

Druhá fáze jednání s účastí špičkových politiků má začít zítra. Zúčastní se jí vyjednávací týmy ze 193 zemí. V návrhu, který byl rozdán delegátům a který má BBC k dispozici, se přiznává, že o nejdůležitějších bodech eventuální smlouvy je teprve třeba rozhodnout.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs prohlásil, že prezident Obama za stávající situace věří v dosažení "operativní dohody" během několika dnů.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009