Britští konzervativci plánují mnohamiliardovou ekologickou kampaň

16. 12. 2009

Šéf britských konzervativců David Cameron přislíbil, že konzervativní vláda "od prvního dne svého funkčního období" zahájí program investic ve výši 20 miliard liber (580 miliard Kč), jejichž cílem bude zateplit miliony britských domovů. Program investic bude prováděn ve spolupráci s velkými supermarkety Tesco a Marks and Spencers.

Cameron vyjednal, že za úspory, k nimž povede zateplení britských domácností, budou jejich majitelé mít možnost zakoupit si zateplovací materiály od zmíněnych supermarketů. Šest milionů britských domácností má obdržet zateplovací dotace v částce 6 500 liber (přibližně 190 000 Kč).

Komunální úřady v britských městech budou mít povinnost identifikovat ty ulice, které nejvíce potřebují pomoc. Domácnost, která dostane nejzákladnější zateplovací materiály, ušetří přibližně 360 liber ročně na účtech za vytápění, a poskytovatel zateplovacích opatření jí dá k dispozici zateplovací dotaci v částce 1 500 liber. Část z ušetřených úspor bude muset domácnost sama investovat do zateplování: z ušetřených 360 liber ročně to bude 120 liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009