Experti se neshodli na hodnocení vyhlídek ruské ekonomiky

16. 12. 2009

KD│ Na shromáždění obchodních komor se diskutovalo o vyhlídkách ruské ekonomiky na rok 2010. Zatímco západní ekonomové vidí budoucnost v případě růstu poptávky po surovinách a jejich exportu poměrně nadějně, ruští kolegové však mají za to, že příští rok bude v některých ohledech ještě obtížnější než letošní, informuje v Nězavisimoj gazetě Sergej Kulikov.

Podle předsedy ruské obchodní komory Borise Titova se krize v jeho zemi ukázala být těžší než jinde, a jsou s ní spojeny enormní nárůsty sociálních výdajů. Náklady na důchody podle něj v roce 2010 vzrostou až o 46%. (Přesto v Rusku sociální výdaje v zásadě nedrží krok s potřebami; právě dochází k zavádění přímých plateb za zdravotní péči - KD.) Rusko navíc na podporu kursu rublu utratilo zhruba 100-150 miliard dolarů. Podle Titova na rozdíl od krátké a razantní krize v roce 1998 bude tentokrát průběh vleklý a úporný, přičemž je těžké říci, kdy dojde k oživení..

Rusko se podle Titova z průmyslové země změnilo v předindustriální; prakticky se neinvestuje do infrastruktury, v posledních letech byla postavena pouze jediná větší elektrárna, a ta ještě navíc nepracuje kvůli nedostatku plynu.

Šéf společnosti NEOKON Michail Chazin je zase přesvědčen, že světová krize teprve začíná, a je třeba počítat s radikální změnou "pravidel hry", neboli celého dosavadního ekonomického modelu.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.12. 2009