POZNÁMKA NA OKRAJ:

Lékařská kreativita a přízeň liberálů, neboli Někdy nejde jen o zdraví

15. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Pokrok lékařství umožňuje z hlediska laiků neuvěřitelné možnosti. Díky lékařům může být dnes hodně lidí vyléčeno z nemocí, jimiž by ještě před nedávnem trpěli, anebo by na ně dokonce umřeli. Že umožňuje lékařská kreativita ale taky jiné věci, o tom něco v téhle poznámce...

Nic nového to ovšem není. Jeden ví jak na to a druhý za to zaplatí, ačkoliv z toho moc nemá. Víme přece všichni, jak kdysi dobyvatelé měnili skleněné perličky za drahocenné šperky domorodců. A oba byli při tom šťastní, protože ti druzí přece ani netušili, kolik těch perliček by mohli za své zboží dostat. Na to jsem si vzpomněl, když jsem slyšel v televizním pořadu Panorama o nikoliv už nové, dnes ale prý profesionální módě lékařů prodávat pacientům nějakou nesmyslnou terapii, často s dobře znějícím jménem.

Ten televizní pořadu běžel už několik minut, když jsem televizi zapnul a divil jsem se, že se tam mluví o "ježku" přestože to měla být reportáž o hrabivosti lékařů. Zjistil jsem ale brzo, že ten německý výraz "Igel" není jen jméno zvířete, ale taky zkratka pro tzv. "Individuelle Gesundheitsleistungen" (individuální zdravotní výkony), za které si mají pacienti sami platit. Zdravotní pojišťovny to prý z dobrých důvodů nedělají, protože aspoň část těchto "zdravotních výkonů" nemá slibovaný vliv na zdraví nemocných.

Ani tohle ovšem není nic nového. Víme přece taky, že existuje tzv. placebo efekt, který se dá při léčbě úspěšně používat, hlavně když nějaký lék neexistuje. V případě nějakých těch "ježků" však nejde o to pomáhat nemocným, ale o to vytáhnout jim z kapes dodatečné peníze. Teď taky vychází najevo, že některé firmy nabízejí pro lékaře i pro sestřičky speciální školení, při němž se mají naučit, jak pacienty připravovat na to, aby si nechávali předepisovat právě takové "individuální zdravotní výkony", které jim sice nijak nepomůžou, ale jsou za to dost drahé.

No, není divu, že existují lidé, kteří se chtějí bezohledně obohacovat. Korunoval to ale komentář ministra pro práci, sociální věci a zdravotnictví Šlesvicko-Holštýnska a člena FDP doktora Heinera Gargeho. Ten odmítl návrh, že by to těchto čachrů měla zasáhnout vláda. Garge si totiž přeje mít vědomé a dobře poučené pacienty, kteří si mohou dopřát, co sami chtějí. Že to právě ale "normální" pacient vzhledem k tomu "ježku" a svému peněz chtivému lékaři poznat nemůže, to jako liberál ovšem nepochopil. Nebo si myslíte, že dal jako vládní činitel od celé věci ruce pryč jen proto, že právě dobře vydělávající lékaři jsou jeho voliči?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.12. 2009