Manipulace...?!?

3. 12. 2009 / Ladislav Žák

Petr Wagner mne skutečně poněkud rozhodil. Ve svém příspěvku "Hlas lidu, hlas boží...?!?" nemám vůbec slovo "mešita" a nenapsal jsem, že proti bylo"57 procent Švýcarů". Uvedl jsem, že v platném referendu bylo jen 57 procent proti minaretům. Domnívám se, že je to v souladu se skutečností.

Jsem bývalý pacient Petra Wagnera a chci říci všem, že je to vynikající lékař, který léčí nejen znalostmi, ale zejména svou autoritou a důvěrou, kterou v něj jeho pacienti právem mají. Proto vůbec nerozumím tomu, že člověk takového formátu napíše takovou sentenci, která nemá oporu v realitě. Nejvíce mne zarazilo to, že Petr Wagner uvádí jako něco podivného a podezřelého, že výsledek referenda někomu nebo něčemu slouží. Každé rozhodnutí někomu a něčemu slouží a něco a někoho potlačuje. Pokud tomu tak není, tak to svědčí jenom o tom, že vedle systému, ve kterém jsou všichni spokojeni, existuje jiný systém, ve kterém je tomu právě naopak.

Bylo by možná lepší se ptát, do jaké míry si byli ti, kteří nastolili problém minaretů a nastolili jej právě takto, jisti tím, že odpověď bude právě taková, jaká zazněla. Možná jsme až příliš zasaženi tím, autorita se vyznačuje tím, že může klást jakékoliv otázky a ostatní jsou povinni na ně odpovídat. Je to relikt tereziánského školství, bohatě rozvíjeného a dokonalosti dovedeného školstvím naším. Správné nastolení problému už v sobě nese řešení a odpověď. A to je i hodnota referenda. Jako každý nástroj je referendum použitelné k věcem dobrým i zlým, pokud si toto dělení připustíme. Možná právě toto nazýváme manipulací, protože jsme odkojeni nekonečně hloupou staletou totalitní tezí "na jasnou otázku jasnou odpověď."

Jsem přesvědčen, že jsem s nikým a ničím nemanipuloval a stojím si za tím, že v rámci platných pravidel se švýcarská společnost vyslovila proti stavbě minaretů. Pokud jsem měl možnost předminulý týden ve Švýcarsku pobývat, tak bych z rozhovorů s místními soudil, že zcela v souladu s potřebou lidí se k tomuto tématu aktuálně vyslovit a s vědomím, že to určitě není na vždy.

Na samotný závěr bych svému bývalému ošetřujícímu lékaři, na kterého rád a s úctou vzpomínám, připomenul, že tématem referend všeho druhu jsou často právě stavby. Jsou to jaderné elektrárny, větrné elektrárny, vysílače, věže, golfová hříště, skládky a architektonické počiny všeho druhu. Jejich odmítnutí stejně jako přijetí se vždy někoho dotkne a někdy je i nerozumné nebo hloupé. Ale není možné měnit pravidla jenom proto, že minaret je u mešity a je to náboženský symbol.

Problém byl nastolen a přinesl odpověď. Nyní je třeba svést demokratický zápas o to, aby byl nastolen znovu a možná jinak. To je celé.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.12. 2009