Záhada financí Tonyho Blaira

2. 12. 2009

Od té doby, co Tony Blair odstoupil z funkce britského premiéra, obdržel miliony liber z nezvyklých zdrojů. Pozorovatelé charakterizují jeho finanční záležitosti jako "byzantské" a "neprůhledné". Britský deník Guardian apeluje na čtenáře, aby je pomohli rozmotat. Deník Guardian vyhlašuje internetovou soutěž. Nabízí cenu tomu, kdo Blairovy finanční záležitosti dokáže nejjasněji osvětlit.

Blair má komerční poradenskou firmu, která se jmenuje Tony Blair Associates. Je také poradcem u jedné americké banky a u jedné švýcarské pojišťovny. Dostal smlouvu na napsání knihy za mnoho milionů dolarů. Má také charitativní organizaci jménem Tony Blair Africa Governance Initiative a ještě jednu s názvem Tony Blair Faith Foundation. Ale většina Blairova příjmu přichází prostřednictvím struktury nazvané Windrush Ventures No 3 Limited Partnership. Deník Guardian se ptá: Co je Windrush?

Blair má složitou strukturu 12 různých právních subjektů. Guardian proto zveřejnil dostupnou finanční dokumentaci Blairových firem ZDE a vyzývá finanční odborníky, aby celou strukturu vysvětlili. Nikdo netvrdí, že to, co Blair dělá, porušuje zákon, píše Guardian. Ale Blair odmítá vysvětlit, proč provozuje takové množství tajnůstkářských soukromých firem. Daňoví odborníci se domnívají, že účelem těch firem může být, aby Blair mohl v budoucnosti předat své miliony svým dětem bez zdanění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009