POZNÁMKA NA OKRAJ:

O trámech a zakázaných minaretech, neboli O podivném bědování utiskovatelů náboženských svobod

2. 12. 2009 / Uwe Ladwig

V různých částech zeměkoule protestují muslimové proti zákazu stavby minaretů ve Švýcarsku a já při tom myslím na trámy. O předvídatelných, přesto však podivných reakcích něco v téhle poznámce...

Přišlo, co vlastně muselo přijít. Muslimové protestují proti zákazu stavby minaretů ve Švýcarsku a turecký ministerský předseda Recep Tayyip Erdogan je dokonce v časopise Spiegel Online citován, že prý je podle jeho názoru toto rozhodnutí švýcarských voličů ukázkou fašismu. Prý Erdogan to nechce strpět.

Nevím ovšem, co by proti tomu chtěl dělat, ale jako ateistu mě opravdu neudivuje, že tak Erdogan reagoval. Jsem přece zvyklý nejen na to, že věřící připisují údajně existujícím nadpřirozeným bytostem někdy překvapující a jindy i zábavné vlastnosti a záměry, ale také, že občas žádají o toleranci, často ale, když jde jen o ně a ne o jinověrce. "Západní" chápání náboženské svobodě ovšem ale zahrnuje i svobodu těch, kteří věří v jiného bohja, nebo v jiné bohy. Proti tomu se právě rozhodli Švýcaři v referendu, což mě také neudivuje, a je to možná zajímavá věc, protože někteří z odpůrců stavby minaretů si sami o sobě nemyslí, že by tím byli proti náboženské svobodě.

Dověděl jsem se v posledních hodinách, že v Německu a v Rakousku si politikové a představitelé místních islámských organizací myslí, ) že něco takového jako ve Švýcarsku by se v těchto zemích nemohlo stát. Internetová anketa německého listu Bild-Zeitung) avšak v této chvíli (1.12.09 21:17) dokazuje, že z 137 659 lidí, kteří tam hlasovali podpořilo 81 % náboženskou svobodu, ačkoliv si myslí, že minarety do obrazu západoevropských zemí nepatří.

Ale od zastánců náboženské svobody k těm trámům, o kterých jsem se zmínil v titulu této poznámky. Erdogan jako muslim možná neví o trámu, který člověk nevidí ve vlastním oku, ačkoliv pozná třísku v oku každého druhého člověka. Stejně by ale měl přestat nadávat na Švýcary a pomyslet především na situaci křesťanů v Turecku . Pro muslimy ve Švýcarsku by asi Erdogan udělal o hodně víc, kdyby oznámil, že se postará, aby v Turecku byly uznány všechny tamější křesťanské organizace a že bude podporovat, aby si mohly stavět kostely, kde chtějí. Něco takového prý ale požaduje profesor Mohamed Said z káhirské univerzity. Ten zdůraznil svým studentům, že stavby křesťanských kostelů i mešit by měly podléhat úplně stejným zákonům. Erdogan ale nikdy oficiálně nic takového neřekl a asi to neudělá ani v budoucnosti. Nebo si myslíte, že tenhle turecký politik začne od zítřka požadovat náboženskou svobodu i pro křesťany, a to nejen ve své zemi, ale v celém islámském světě?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009