Kanada se stává zkorumpovaným státem, závislým na ropě

1. 12. 2009

Kanada ustupuje od složité, rozrůzněné ekonomiky směrem k závislosti na jediném primárním zdroji. Cenou za tuto změnu je brutalizace této země a vládní kampaň proti multilateralismu, která je tak divoká jako ty, které vedl George Bush, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Dohodu o opatřeních proti globálnímu oteplování neblokují nejhorším způsobem Spojené státy, je to Kanada. V roce 2006 oznámila nová kanadská vláda, že ruší své závazky snížit emise skleníkových plynů podle protokolu z Kjóta. Žádná jiná země na světě něco takového neudělala. Kanada měla snížit své emise v letech 1990 - 2021 o 6 procent. Namísto toho už vzrostly o 26 procent.

Po odmítnutí Kjóta zahájila Kanada úsilí zabránit státům, aby dosáhly následné dohody. Letos v červenci získala média kanadské dokumenty, z nichž vyplývá, že se Kanada spikla ve snaze vyvolat neshody mezi Evropany. V Kodani příští týden se Kanada pokusí ze všech sil zlikvidovat dohodu o opatřeních proti globálnímu oteplování.

Proč? Kanada se rozhodla těžit druhé největší světové rezervy ropy. Ve skutečnosti je to spíše špinavá směsice živic, písku, těžkých kovů a toxického organického materiálu. Asfaltové písky, které se většinou nacházejí v Albertě, těží v současnosti Kanada metodou povrchového dolování. Oblast o velikosti Anglie, kde jsou panenské lesy a bažiny, bude rozkopána - pokud se kanadským občanům nepodaří zastavit toto šílenství

Ve snaze získat ropu z tohoto špinavého zdroje musí být materiál zahříván a čistěn. Třech barelů vody je zapotřebí ke zpracování jediného barelu ropy. Kontaminovaná voda se shromažďuje v obrovských vodních rezervoárech, z nichž některé jsou tak jedované, že ropné společnosti zaměstnávají osoby, které sbírají mrtvé ptactvo z jejich hladiny. Většina těchto rezervoárů není izolována od půdy. Pronikají z jich organické jedy, arzén a rtuť do řek.

Proces čištění ropy z písků vyžaduje dvakrát až třikrát více energie než rafinérie ropy z tradičních zdrojů. Získávání ropy z písků v Albertě je největším světovým průmyslovým zdrojem emisí uhlíku. Bude-li současný trend pokračovat, roku 2020 budou emise uhlíku z této operace větší než emise uhlíku z celého Irska či Dánska.

Na operaci v Kanadě se podílí ropná společnost Shell, která vydala miliony dolarů, aby přesvědčila veřejnost, že respektuje životní prostředí. Nyní se k operaci chce přidat i ropná společnost BP. Donedávna krachující britská banka Royal Bank of Scotland, kterou zachránila britská vláda znárodněním (vládní majetkový podíl v RBS má nyní stoupnout na 84 procent) poskytla na extrakci ropy z písků 8 miliard liber.

Kanada nyní útočí na mezinárodní rozhovory o opatřeních proti globálnímu oteplování s cílem ochránit tento svůj průmysl. Kanada ale není chudý sgtát. Jeho hospodářské přežití nezávisí na využívání tohoto zdroje. Avšak ropní baroni z Alberty Kanadu vydírají. Ovládli kanadskou politilku a mění tuto zemi v krutý stát banditů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.12. 2009