Google dovolí vydavatelům placených novin omezit volný přístup k jejich článkům na internetu

2. 12. 2009

Oznámil to jeden z ředitelů firmy Google Josh Cohen v reakci na sílící kritiku od vydavatelů tisku, jako je magnát Rupert Murdoch, vlastnící News Corporation. Murdoch, který chce zpoplatnit články ve svých denících na internetu, neustále obviňuje Google, že "krade" z jeho novin materiál.

Cohen uvedl, že vydavatelé budou moci zpoplatnit své deníky a přitom je přesto zpřístupňovat prostřednictvím Google News. Vydavatelé mohou omezit přístup čtenářů na své stránky bez poplatku na ne více než pět článků denně.

"Zpoplatněné články zjevně nebudou tak úspěšné jako články přístupné zadarmop, ale to není rozhodnutí, které činíme na základě toho, zda jsou články zpoplatněné nebo ne. Rank na Googlu vzniká podle čtenosti a podle počtu odkazů z jiných serverů."

Je otázkou zda toto opatření uklidní Murdocha, který v úterý zdůraznil před americkou Federální komisí pro obchod. "Psaní novinových článků je drahé. Investujeme do našeho projektu obrovské množství peněz. Spoustřeďovat zpravodajství je neférové. Řeknu to nezdvořile, je to krádež. Abych parafrázoval jednoho známého ekonoma, novinové zpravodajství zadarmo neexistuje."

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.12. 2009