Každé dvě minuty zemře v Evropě člověk na plicní nádor

3. 12. 2009

KD│ Ještě dnes se lze občas setkat s názorem, že "Kuřáci sice umírají o něco dříve, avšak umírají šťastní". Tisková konference, na níž vystoupil přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc., včera upozornila, že fakta mohou být poněkud komplikovanější. V pražském hotelu Christie se ale hovořilo mimo jiné také o potenciálu biologické léčby plicních nádorů, vývoji vakcín a dostupnosti biologických preparátů pro běžného pacienta.

Česká republika je ve výskytu rakoviny plic na 4. místě v Evropě; karcinom plic je pak nejčastějším zhoubným nádorem u mužů a čtvrtým nejčastějším nádorem u žen.

Zakládám novou politickou stranu. Zn. Kdo se přidá?

3. 12. 2009 / Michael Kroh

Na české politické scéně vládne blbá nálada. Když už se politikové dohodli, že ji ukončí předčasné volby, zašel Melčák na Ústavní soud a bylo po volbách. Pak hodil ručník do ringu neočekávaně pro změnu zase Jiří Paroubek. Politický kvas ovšem vyvolal i velký pohyb mezi poslanci, v jehož důsledku stoupl počet přeběhlíků z původního jednoho na téměř deset procent. Ukazuje se, že naše politická scéna není ještě ani po dvaceti letech od listopadu 1989 ustálena a že je velké procento poslanců i jejich voličů, kteří se stále "hledají". Stoupá obecná nedůvěra v politiku i politiky (dnes jen málokdo dosáhne podpory přes 50 %), zvyšuje se počet voličů, kteří volí negativně (aby zabránili ještě většímu zlu) nebo "se zaťatými zuby".

Spím s broskvemi

3. 12. 2009 / František Listopad

Spím s broskvemi. A broskve se mnou spí.
Lehké pokrývky skrývají jitro cel.
Sen vznáší závaží a prostor naruby.
Pneumatiky dýchají. Nikdo nic neví.

Jen sklo si vzpomíná. Jen staré křeslo.
Přehozen oděv a tráva pod ním roste.
V dálce míč hraje si. Vlk zpívá.
A vlak. A slupky v prstech loupají se.

Ze sbírky Černý bílý, nevím, Index, Kolín nad Rýnem 1973, vybrala Hanka Tomšů.

James Hansen: Kodaňský klimatologický summit by měl selhat

3. 12. 2009

James Hansen, snad nejvýznamnější světový klimatolog, který přesvědčil svět, aby bral nebezpečí globálního oteplování vážně, varoval, že jakákoliv dohoda, která by mohla vzniknout na klimatologickém summitu příští týden v Kodani, by byla tak nekvalitní, že by bylo daleko lepší začít znovu úplně od začátku.

Věřitel zdaňuje

3. 12. 2009 / Martin Groh

Tak se nám ten stát začal pěkně vybarvovat. Ministerstvo financí přišlo s návrhem, že si půjčí od občanů peníze formou prodeje státních dluhopisů, a výnos z těchto dluhopisů -- tedy úrok, tedy výdělek poskytovatele hotovosti -- půjčujícím občanům zdaní 15%. V překladu to znamená, že když si půjčíte peníze -- třeba od firmy, která poskytuje půjčky, či od soukromé osoby -- a budete je vracet zpět i s příslušným úrokem -- čili výdělkem poskytovatele půjčky -- tento úrok, tedy zisk toho, kdo investoval svoje prostředky za účelem jejich zhodnocení, ještě snížíte o 15%. Anebo naopak, když vy někomu půjčíte peníze, řekněme 10 tisíc korun s úrokem 10% (tedy při vrácení peněz by vám půjčovatel měl vrátit 11 tisíc korun), vrátí vám dlužník úrok o 15% menší (tedy dostanete 10.850,- Kč).

Susan Boyle zaznamenala epochální úspěch v USA i v Británii

3. 12. 2009

Susan Boylová, obyčejná postarší dáma z jedné skotské vesnice, která na jaře zazářila v pořadu komerční britské televize Britain's Got Talent, vydala koncem listopadu album svých písňových nahrávek "I Dreamed a Dream".

Za první týden se ho prodalo v Británii 410 000 kusů. Album se tak stalo v Británii historicky nejúspěšnějším prvním albem nějakého umělce. V Americe se za první týden prodalo 701 000 kusů téhož alba.

Zdroj:ZDE

Nezaměstnaná Skotka globální hvězdou ZDE

Rašeliniště také (ne)zvyšují oteplování Země?

3. 12. 2009 / Miloš Dokulil

Už bylo vypočítáno, že rašeliništní mokřady ročně vydávají 1,3 miliard tun CO2. Tím, že dochází k jejich vysoušení a oxidaci. Tak to alespoň vypadá podle Wetlands International, která působí při OSN. Kdyby ta vyschlá rašelina začala hořet, mohly by být následky možná i dvojnásobné vůči zatím vypočítaným. Přitom té nově vyschlé rašelinové půdy jsou jen 0,3 %, ale emisní podíl vykazují 20 x vyšší; celých 6 % z emisí způsobených člověkem. Na prvním místě na světě se ocitla v této tabulce Indonésie, s celými 500 miliony tun potenciálně rizikového plynu (za rok 2008). Na druhém místě je Rusko se 161 miliony tun, na třetím pak Čína s necelými 80 miliony tun.

EU byla požádána, aby zrušila směrnici o uchovávání telekomunikačních údajů

3. 12. 2009

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Občanská sdružení zabývající se ochranou lidských práv European Digital Rights (Edri) a německá Pracovní skupina pro Data Retention (AK Vorrat) vyzývají Evropskou komisi ke zrušení tzv. Data Retention Směrnice (2006/24/ES), na jejímž základě dochází ke shromažďování údajů o telefonních hovorech a o pohybu uživatelů na internetu. V případě, že Směrnice nebude zrušena, žádají zavedení "opt-out" principu, který umožní členským státům rozhodnout kdy a zda vůbec budou její principy uplatňovat.

PETICE:

Pražská Akademie výtvarných umění působí dojmem mrtvého prostředí

3. 12. 2009

Výročí 17. listopadu nás vede k zamyšlení nad současným stavem Akademie výtvarných umění v Praze. Před dvaceti lety studenti Akademie výtvarných umění v Praze iniciovali sérii změn, které vyvrcholily volbou Milana Knížáka na post rektora. Nadějný proces obrody však po několika letech zamrzl. Aktivita vedení AVU se omezila na udržování existujícího standardu. Akademický senát má tendenci volit takového rektora, od něhož vedoucí pedagogové očekávají loajalitu, potvrzení stávajících pozic a zajištění dalšího odsouvání koncepčních změn. Zapomíná se na to, že škola je tu především pro studenty, a ne pro pedagogy.

Britský ministr obchodu vyhlásil válku mediálnímu magnátovi Murdochovi

3. 12. 2009

Britský ministr obchodu Peter Mandelson vyhlásil ve středu válku mezinárodnímu mediálnímu magnátovi Rupertu Murdochovi. Konstatoval totiž, že jeho News Corporation má zpoplatněnou televizi (kabelovou a satelitní) v "železném sevření" a varoval, že Murdoch plánuje importovat do Británie pravicové televizní zpravodajství a la jeho americká televizní stanice Fox News.

Peter Mandelson obvinil Ruperta Murdocha, že ohrožuje tradice britského rozhlasového a televizního vysílání.

Obamovo rozhodnutí vyslat posily do Afghánistánu: první dojem

2. 12. 2009 / Greg Evans

Vypráví se historka, že po Obamově krásném projevu o nové době spolupráce a porozumění mezi americkými zeměmi na dubnovém summitu amerických států v Trinidadu a Tobagu (ačkoli již bylo známo, že USA jsou i přes všeobecný odpor rozhodnuty postavit v Kolumbii sedm nových vojenských základen) se jeden z přítomných latinskoamerických zástupců - podle jedné ze zpráv se jednalo o Huga Cháveze - Obamy zeptal: "Pane prezidente, vy jste vězeň?" Na první poslech zní tato otázka podivně, ale v historickém kontextu Střední a Jižní Ameriky dává smysl - v této části světa se totiž občas stává, že si země zvolí schopného a moudrého prezidenta (nebo je jmenován), jenž je však obklopen vojenskými generály, kteří mu znemožňují činit prospěšná a moudrá rozhodnutí.

Právě tato historika se mi vybavila, když jsem slyšel, že Obama se chystá vystupňovat válku v Afghánistánu vysláním 30 tisíc dalších vojáků...

Zdroj historky: Interview with Blase Bonpane, director of the Office of the Americas ZDE

Ňák.

3. 12. 2009 / Stanislav Křeček

Pokud se někdo zajímá o problematiku bydlení a o názory jednotlivých politických stran na řešení tohoto jednoho z vážných sociálních problémů, který před námi stojí, pochybil, pokud se v sobotu 28. 11. 2009 nedíval na pořad Politické spektrum na ČT 24. V tomto pořadu neparlamentní politické strany představují své programové priority a člověk by tedy, při neustávajících stížností, jak málo prostoru dostávají tato politická seskupení v hromadných sdělovacích prostředcích, očekával, že využijí každé příležitosti k prezentaci ucelených představ o daném problému. V jejich vlastním zájmu.

Perfektní vánoční dárek, jenž pro Vás zjistí informace o osobě Vašeho zájmu, které jinak nikdy nezjistíte

3. 12. 2009 / Miloš Kaláb

Zůstal mi stát rozum nad nabídkou v češtině, kterou jsem dostal e-mailem. Nabídka to je úžasná: Dostaňte svou přítelkyni pod úplnou kontrolu tím, že jí dáte k Vánocům telefon NOKIA N-76 speciálně upravený tak, že I kdyby špehovaná vyměnila kartu, Vy o tom dostanete zprávu a můžete vesele pokračovat v odposlouchávání.

O stěhování svobody

3. 12. 2009 / Michal Kuklík

I. Dva druhy státu

V nejhrubším rozlišení vidím dva druhy vlády -- vládu politické moci a vládu majetku.

Vláda politické moci vlastní všechen výrobní majetek v zemi. Rozhoduje o tom, komu svěří dočasnou správu částí tohoto majetku podle toho, jakou oddanost vládnoucí politické moci možný správce majetku osvědčuje.

Otevřený dopis hnutí Ne základnám premiéru Fischerovi

3. 12. 2009

Pane ministerský předsedo,

v souvislosti s posledním vývojem se na Vás obracíme tímto otevřeným dopisem. Občanská iniciativa Ne základnám už čtvrtým rokem sleduje úmysl Spojených států amerických umístit na území České republiky komponenty své údajné protiraketové obrany. Jste si zajisté vědom dlouhodobého odmítavého postoje výrazné většiny českých občanů k tomuto záměru. Veřejnost vyjádřila tento svůj postoj statisíci podpisů pod petice, demonstracemi, konferencemi, happeningy a dalšími formami. Iniciativa Ne základnám se natomto protestním hnutí podílela podstatnou měrou.

Vládní cena za léčbu konopím bude věnována Libuši Bryndové

3. 12. 2009

tisková zpráva Konopí je lék

Odborná společnost Konopí je lék převezme v pátek 4. prosince 2009 v Lichtenštejnském paláci v Praze cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené. Tuto cenu z rozhodnutí představenstva Konopí je lék, o.s. věnujeme paní Libuši Bryndové, která bude za pomoc nemocným a zdravotně postiženým prostřednictvím léčivého konopí 18.prosince 2009 již potřetí stát před soudem v Táboře a je dlouhodobě kriminalizována, ač pomáhá druhým lidem.

Mgr. Dušan Dvořák, předseda

Přijďte podpořit dekriminalizaci lidí léčených konopím a lidí zdravotně postižených na poslední akce letošního Týdne pro duševní zdraví s názvem Fénixovy slzy pro Ateliér ALF na Den lidských práv 10.prosince 2009

Jak vznikají hračky, které české děti najdou pod vánočním stromkem?

3. 12. 2009

Mezinárodní kampaň Víte, s čím si hrajete? zveřejní poprvé v České republice zprávu hongkongské nevládní organizace SACOM (Students and Scholars against Corporate Misbehaviour), která upozorňuje na otrocké podmínky práce v čínských továrnách vyrábějících hračky. Tisková konference se bude konat v úterý 8. 12. od 10. hodin v konferenční místnosti Café Therapy ve Školské ulici 30 v Praze 1. Pro účastníky bude připraveno pohoštění, informační materiály a malý dárek. Po skončení TK bude možné shlédnout krátký film přímo z místa dění, který v čínských továrnách natočila švédská nevládní organizace SwedWatch.

Poslanci pokračují ve snaze vyloučit veřejnost z účasti na stavebních řízeních

3. 12. 2009

Většinu včerejšího dne poslanci strávili projednáváním rozpočtu, navečer ale stihli v 1. čtení projednat i návrh na vyloučení účasti veřejnosti ze stavebního řízení (tisk 580). Díky sociálním demokratům nebyl tento zákon projednáván ve zkráceném řízení, nepodařilo se ale prosadit jeho zamítnutí (převážně díky odporu KSČM a ODS), novelizace nyní poputuje do výboru pro životní prostředí, hospodářského výboru a výboru pro veřejnou správu.

Územní plán vede k betonování Prahy

3. 12. 2009

Tisková zpráva iniciativy Auto*Mat

Megalomanie a betonová lobby. To jsou dva výrazy, které se vybaví každému, kdo si přečte dopravní část konceptu nového územního plánu Prahy. Hlavní město se má podle plánu rozvíjet příštích 10 až 15 let. Dopravní stavby, které jsou v něm zakreslené, ale není možné postavit ani za půl století. Zakreslení tak velkého množství staveb může být výsledkem lobbingu stavebních firem. Zjistila to iniciativa Auto*Mat, která upozorňuje na hrozby předloženého plánu. Podle ní může docházet k nekoncepčnímu utrácení veřejných peněz za betonová monstra, přičemž dopravní situace Prahy se nezlepší.

Zavést idiotské sankce proti Íránu je přímou cestou do války

2. 12. 2009

Podobně jako v Afghánistánu a v Iráku, i v případě Íránu se nyní zkrvavený Západ chystá padnout do téže pasti jako v předchozích dvou zemích, z nichž se nyní snaží stáhnout, píše v deníku Guardian známý komentátor Simon Jenkins.

I v případě Íránu existuje "humanitární" potřeba změnit tamější režim. Je to také odporný nedemokratický režim, jako byly režimy v Iráku a v Afghánistánu, který se nelíbí Americe.

Záhada financí Tonyho Blaira

2. 12. 2009

Od té doby, co Tony Blair odstoupil z funkce britského premiéra, obdržel miliony liber z nezvyklých zdrojů. Pozorovatelé charakterizují jeho finanční záležitosti jako "byzantské" a "neprůhledné". Britský deník Guardian apeluje na čtenáře, aby je pomohli rozmotat. Deník Guardian vyhlašuje internetovou soutěž. Nabízí cenu tomu, kdo Blairovy finanční záležitosti dokáže nejjasněji osvětlit.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Disident Václav Havel, 3 sezóny v pekle, a Mucha - mistr Belle Époque

2. 12. 2009 / Josef Brož

Zima a tíseň. Prší a je zima, nikdo nikam nechodí, a v metru se objevuje stále více žebráků. Není to příliš uklidňující, ani inspirativní období. Spíše takové tísnivé, ne? Není ale pravda, že by nevycházely zajímavé knihy, do kin nevstupovaly překvapivě dobré filmy, a že by nic nestálo za nic -- tohle negativní maximum, byť se nabízí jako východisko z kocoviny letošního Listopadu 2009, nesdílím.

Ale bude to asi tím, že nejsem dosud pod vlivem žádné vakcíny, alespoň se o to snažím...

Život v konfliktu, čapkování a spása skrze lampárnu

2. 12. 2009 / Karel Dolejší

Týden následující po osudovém 17. listopadu 1989 začal pro mě na Fakultě elektrotechniky VUT Brno docela symbolicky - přednáškou z "Dějin mezinárodního dělnického hnutí a KSČ". Vyučující po krátkém váhání akceptoval požadavek studentů a pustil se do diskuse o aktuálních událostech. Varoval před tím, aby se studenti nenechali politicky zneužít, a když byl dotázán, co tedy lze se zjevnými nedostatky tehdejšího systému vlastně dělat, zatvářil se zamyšleně a pronesl: "Víte, pokud se mi něco nelíbí, prostě normálně podám stížnost". Ono "stěžujte si na lampárně" představovalo veškerý výsledek snahy za každou cenu se udržet uvnitř stávajících poměrů. Všichni přitom věděli, že si lze opravdu účinně stěžovat leda na to, že sousedovi nevisí z oken prapory, ale nikoliv na chybějící toaletní papír - o zlodějích krytých stranickými strukturami ani nemluvě. Odměnou nabádání "staršího a zkušenějšího" se okamžitě stal halasný řehot.

Byla hybatelem listopadové "revoluce" touha mas po konzumu?

2. 12. 2009 / Jan Čulík

To tvrdí Marián Kišš. Schopnost českých "intelektuálů vytvářet všeobsáhlé konstrukce bez jakéhokoliv ukotvení v realitě mě nikdy nepřestane překvapovat. Nenapadlo Mariána Kišše, než začne bez důkazů rozvíjet teorie, že by možná měl provést nějaký sociologický výzkum, zda lidé na podzim r. 1989 skutečně chtěli pád komunismu a co bylo jejich motivací?

Já samozřejmě také nemám žádná pevnější sociologická data, mám pouze informace pamětníka. Je nutno zdůraznit to, na co se v ČR dnes pořád zapomíná, protože se česká komunita považuje za sebestředný pupek světa a vůbec nevnímá evropské okolnosti a kontext.

Hlas lidu?

2. 12. 2009 / Petr Wagner

Pan Žák poněkud manipuluje skutečnost o referendu ve Švýcarsku, míní Petr Wagner.

Asi na úvod by bylo dobré říci to, co až tak hlasitě nezaznívá a totiž to o čem referendum bylo. Bylo o výstavbě minaretů u mešit. Nikoliv o výstavbě mešit. Mešit je ve Švýcarsku přes stovku minarety čtyři.

Proti výstavbě se vyslovilo nikoliv 57,5 procent Švýcarů, ale 31 procent. Snadné počty na základě účasti a poměru v hlasování.

To, že problém minaretů byl zneužit k posílení jisté politické strany, a to zcela bezskrupulozně, asi je jasné každému, kdo je s realitou Švýcarska obeznámený. Některá prohlášení - viz Buchert v iDNES, ale i jiná, jsou skutečně otřesná.

Vláda konečně uznala potřebu právní úpravy použití kamer

2. 12. 2009

Nekontrolovatelné nasazování kamerových systémů má zbrzdit novela zákona o ochraně osobních údajů, která vznikne díky dlouhodobé aktivitě a tlaku odborníků a nevládní organizace Iuridium Remedium (IuRe) na omezení a regulaci používání kamerových a sledovacích systémů. Vláda tak dala přednost ochraně soukromí před preventivním šmírováním.

Google dovolí vydavatelům placených novin omezit volný přístup k jejich článkům na internetu

2. 12. 2009

Oznámil to jeden z ředitelů firmy Google Josh Cohen v reakci na sílící kritiku od vydavatelů tisku, jako je magnát Rupert Murdoch, vlastnící News Corporation. Murdoch, který chce zpoplatnit články ve svých denících na internetu, neustále obviňuje Google, že "krade" z jeho novin materiál.

Cohen uvedl, že vydavatelé budou moci zpoplatnit své deníky a přitom je přesto zpřístupňovat prostřednictvím Google News. Vydavatelé mohou omezit přístup čtenářů na své stránky bez poplatku na ne více než pět článků denně.

"Zpoplatněné články zjevně nebudou tak úspěšné jako články přístupné zadarmop, ale to není rozhodnutí, které činíme na základě toho, zda jsou články zpoplatněné nebo ne. Rank na Googlu vzniká podle čtenosti a podle počtu odkazů z jiných serverů."

Je otázkou zda toto opatření uklidní Murdocha, který v úterý zdůraznil před americkou Federální komisí pro obchod. "Psaní novinových článků je drahé. Investujeme do našeho projektu obrovské množství peněz. Spoustřeďovat zpravodajství je neférové. Řeknu to nezdvořile, je to krádež. Abych parafrázoval jednoho známého ekonoma, novinové zpravodajství zadarmo neexistuje."

Zdroj: ZDE

Huffingtonová kritizovala Murdocha

2. 12. 2009

Arianna Huffington, zakladatelka listu Huffington Post, kritizovala Ruperta Murdocha, že ve svém projevu před americkou Federální komisí pro obchod "spletl" agregaci článků s krádeží. Řekla, že by chtěla nejprve citovat svou prababičku: Nikdy neinvestujte do firmy, která se odstraní z googlu."

Dodala: Budoucnost novinářské práce bude hybrid. Tradiční média přijmou metody nových médií (včetně otevřenosti, interaktivity a bezprostřednosti) a nová média přijmou nejlepší praxi starých médií (včetně férovosti, přesnosti a vysoce vlivného investigativního žurnalismu).

"Je absurdní snažit se vytvářet konflikty mezi starými a novými médii."

"Ve většině průmyslových odvětví, když začnou zákazníci po milionech mizet, podnikatelé se snaží přijít na kloub tomu, co se děje, a snaží se to změnit. V médiích to ale jaksi nefunguje. To radši vydavatelé začnou obviňovat firmy jako google, že jim kradou články."

Podle Huffingtonové se každý může z googlu odstranit, ale bude to znamenat jeho konec.

Zdroj: ZDE

SWIFT a boj proti "terorismu"

Evropské vlády pustily na poslední chvíli Američany znovu k vašim bankovním kontům

1. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Evropské vlády souhlasily s tím, že Američané budou dál moci od 1. ledna 2010 oficiálně z důvodů "boje proti terorismu" kontrolovat celosvětově všechny mezinárodní finanční transakce nejen bank, ale i soukromých osob. Že to schválily den před vstupem Lisabonské smlouvy v platnost, to navozuje zajímavou otázku...

Začíná se připravovat boj o Arktidu

1. 12. 2009 / Miloš Kaláb

Kdyby oteplování Země neexistovalo, asi by museli lidé začít vyrábět oxid uhličitý i metan, aby je zahájili. Zatímco jedni se hrozí, že jim stoupající hladina světového oceánu zaplaví domovy a jiní vidí tající horské ledovce jakožto konec letního lyžování a konečně další upozorňují na to, že medvědi grizzly pronikají do oblastí, kde zatím byli doma medvědi lední, jsou velké skupiny lidí, jimž se zdá, že se vleče čas příliš pomalu. Arktický led má definitivně zmizet až v r. 2030? To musíme čekat tak dlouho, než se budeme moci vydat na dovolenou na severní pól - kde ji strávíme v plovoucím hotelu pozorováním velryb?

Řecko na pokraji bankrotu

1. 12. 2009

Pravděpodobnost, že se Řecko stane druhým Islandem a udělá státní bankrot, je problém, který vrhá stín na jednání evropských ministrů financí v Bruselu.

Po mnoha letech plýtvání, po rekordně nejdražších Olympijských hrách r. 2004 a v důsledku neschopnosti omezit státní zadluženost je podle mnoha komentátorů Řecko na pokraji platební neschopnosti.

Závislost na nesmyslu

1. 12. 2009

"V jejich stavbách, obrazech a příbězích se lidstvo připravuje na to, aby když to musí být, přežilo kulturu."
Walter Benjamin: Zkušenost a chudoba

KD│ Bude Tiger Woods konečně vypovídat na policii? Kdo nahradí Oprah Winfreyovou? (Samozřejmě, ne že by Oprah byla někdy nahraditelná.) A získají Michaele a Tareq Salahiovi, pár který zničil první Obamovu státní večeři, statisíce dolarů, které žádají za exkluzívní televizní interview? Může si Levi Johnson, otec vnuka bývalé aljašské guvernérky Sarah Palinové, splnit přání stát se vyzyvatelem v soutěži "Dancing with the Stars"? Tyto "zásadní" otázky v magazínu Truthout ironizuje Chris Hedges.

Kanada se stává zkorumpovaným státem, závislým na ropě

1. 12. 2009

Kanada ustupuje od složité, rozrůzněné ekonomiky směrem k závislosti na jediném primárním zdroji. Cenou za tuto změnu je brutalizace této země a vládní kampaň proti multilateralismu, která je tak divoká jako ty, které vedl George Bush, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Dohodu o opatřeních proti globálnímu oteplování neblokují nejhorším způsobem Spojené státy, je to Kanada. V roce 2006 oznámila nová kanadská vláda, že ruší své závazky snížit emise skleníkových plynů podle protokolu z Kjóta. Žádná jiná země na světě něco takového neudělala. Kanada měla snížit své emise v letech 1990 - 2021 o 6 procent. Namísto toho už vzrostly o 26 procent.

Úvěrová krize v Německu se zase zhoršuje

1. 12. 2009

Německá vláda spěšně schvaluje celou řadu nových opatření na podporu ochromených bank ve snaze zabránit vzniku druhé vlny finanční krize, která by mohla udusit velkou část průmyslu.

"Jsme ve velmi kritické situaci," řekla kancléřka Angela Merkelová ve svém pravidelném týdenním rozhlasovém projevu. "Budeme jednat s vedoucími představiteli finančních institucí o tom, jak se vyhnout nové krizi."

Jaký to skandál se nám tu kolem klimatu předvádí?

1. 12. 2009 / Miloš Dokulil

1. Nejdřív oklikou a krátce o nedávném jednání APECu

Začnu raději nejdřív opatrně, oklikou, přes Singapur. Tam se letos po celý rok scházeli předáci instituce zvané "Asia-Pacific Economic Cooperation" (zkratka "APEC"), aby v oblasti zajišťovali "udržitelný rozvoj". Není teď nutné jít do detailů. Teď, před dvěma týdny, bylo zase v Singapuru rušno. Vůdčí představitelé soudobého světa (z 21 ekonomik, včetně USA, Číny nebo Ruska) tam buď přímo, anebo svými hodnověrnými zástupci -- ne poprvé -- prohlásili, že je v oblasti třeba dospět "k novému růstovému paradigmatu" (takto to bylo řečeno ústy představitele hostitelského státu). Thajský premiér si např. pochvaloval, že již ustavené instituce v oblasti "slouží dobře".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2009

28. 11. 2009

Nesmírně zavazující byla reakce čtenářů na náš nedávný apel, že potřebujeme dva nové servery. V říjnu 2009 přispělo finančně na Britské listy 621 osob celkovou částkou 264 902.42 Kč, takže jsme mohli uhradit nejen cenu serverů (100 000 Kč), ale i příslušenství (dalších 50 000 Kč). Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 10. 2009 částku 90 064.84 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a