Automobilka Hyundai porušuje svůj slib omezit dopravu

9. 10. 2009

Tisková zpráva EPS

Automobilka Hyundai se v Deklaraci porozumění zavázala, že omezí nákladní dopravu. Ekologický právní servis zjistil, že svůj slib porušuje a občany v sousedství obtěžuje hlukem kamionů.

Podle tzv. Deklarace porozumění, jejímž cílem bylo zmírnit negativní dopad provozu továrny na místní občany, je automobilka povinna omezit dopravu nákladními auty o víkendech a svátcích. Ekologický právní servis zjistil, že firma svůj závazek neplní a slíbený klid svým sousedům nedopřává.

Na základě stížností místních občanů se právníci programu GARDE občanského sdružení Ekologický právní servis (GARDE-EPS) obrátili na vedení Hyundaie s výzvou k doložení plnění tohoto závazku. Na výzvu reagovalo vedení Hyundaie nepravdivým prohlášením, že plnění závazku je zajištěno, protože v dobách stanovených Deklarací se v závodě vůbec nevyrábí.

"Máme jednoznačné důkazy, o tom, že Hyundai svůj závazek porušuje a klame veřejnost nepravdivými prohlášeními. Hyundai nejspíše spoléhal na to, že občané svá tvrzení nikdy patřičně nedoloží." uvádí právník GARDE-EPS Josef Karlický.

"Jedná se o zjištění velmi závažné z hlediska narušení důvěry v serióznost jednání Hyundaie.! Těžko můžeme nyní věřit, že jsou ostatní závazky plynoucí z Deklarace poctivě plněny, když k závaznému omezení nákladní dopravy nedošlo i přes výslovná ujištění." doplňuje Josef Karlický.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.10. 2009