ČPS varuje Sazku před zásahem do soukromí občanů

9. 10. 2009

Tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana je pobouřena návrhy Sazky na zavedení čteček občanských průkazů do výherních automatů.

Návrh je okatým zásahem soukromé společnosti do legislativního procesu. Zneužívá dominantní pozice Sazky a hodlá poskytnout státu soukromé prostředky k aktivnímu zasahování do sociální politiky státu a ke kontrole a sledování občanů pod zástěrkou omezení gamblerství. Očekává za to podporu ze strany státu při upevnění její dominantní pozice.

Následky obdobného souznění zájmů soukromých či polostátních akciových společností a moci tato země zažila při pogromech a následných hrůzách 2. světové války. Politické zřízení, na jehož počátku k němu dochází je definováno jako fašismus. Česká pirátská strana tvrdě odsuzuje nebezpečné návrhy Sazky a jejího šéfa, návrhy, které dají do rukou státu další nástroj umožňující kastování a kategorizaci občanů a další sledování jejich pohybu a pobytu. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Vyzýváme ředitele Hušáka a apelujeme na jeho smysl pro demokracii, aby od uvedeného úmyslu upustil. Nedokáže zabránit možnému brutálnímu zneužití této technologie. Nelze omezovat hraní narušením soukromí občana nebo omezováním občanských svobod. Pokud skutečně chceme, zakažme výherní automaty zcela.

Podezřelá souhra monopolů a státu je stále častější. Ať se jedná o monopol OSA (úpravy AZ), dominantní postavení ČEZ (kauza povolenky) nebo BSA s Microsoftem v pozadí (společné dopisy BSA a policie, starost BSA o "ochranu" konkurenčního prostředí), nebo poslední kauzy Sazka, je zřejmé, že bez ohledu na úmysly akcionářů a členů společností a jejich představenstev je konečný dopad dominance na autentickou liberální demokracii zničující. Tohle již nemá s hospodářskou soutěží nic společného, monopoly dělají politiku a stát pomáhá monopolům.

"Určitě nebudeme nečině přihlížet erozi občanských svobod a zneužívání výpočetní techniky k dohledu na občany. Striktní ochrana soukromí je našim prvním a hlavním programovým cílem a bereme ji velmi vážně. Autoři obdobných snah by si měli být vědomi, že se proti nim vždy rázně postavíme a že budou na politickém poli čelit opozici minimálně z naší strany. A Sazka by se měla věnovat především tomu, aby z její činnosti profitoval český sport a tělovýchova.", komentuje situaci zakladatel a místopředseda České pirátské strany Jiří Kadeřávek.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 9.10. 2009