Italský ústavní soud odmítl potvrdit Berlusconiho imunitu

8. 10. 2009

Na italské politické scéně vznikl ve středu chaos, když italský ústavní soud odmítl zákon, který schválila Berlusconiho vláda a který Berlusconimu poskytoval imunitu před soudním stíháním, pokud bude zastávat funkci premiéra.

Většinové rozhodnutí ústavního soudu bylo pro Berlusconiho těžkou ranou. Italský premiér už předtím zápolil s problémy vzniklými kolem křiklavého sexuálního a drogového skandálu, v jehož rámci je obviňován, že používal služeb prostitutek.

Někteří Berlusconiho společníci tvrdí, že soudci u italského ústavního soudu jsou součástí spiknutí, jehož cílem je odstranit Berlusconiho. Je jasné, že Itálie by mohla skončit uprostřed ústavní krize.

Berlusconi odmítl spekulace o předčasných volbách. Zdůraznil, že rozhodnutí Ústavního soudu nijak nezměnilo jeho "vůli pokračovat ve vládě".

Dodal: "Nemohu nerespektovat rozhodnutí Ústavního soudu", avšak naznačil, že prý bude nutné podrobit Ústavní soud přísnější politické moci. Dodal totiž, že "tento systém a zejména způsob, jak jsou soudci Ústavního soudu vybíráni, riskuje podvracení správné rovnováhyt mezi silami státu".

Milánský proces, v jehož rámci byl Berlusconi obviněn z neplacení daní, který byl loni suspendován poté, co parlament schválil pro Berlusconiho imunitu, může nyní pokračovat. Protože je ale Berlusconimu nad sedmdesát, nemůže už být odsouzen do vězení, i kdyby byl shledán vinným. Pokračování v trestním procesu proti němu však bude nepříjemné, zejména dnes, kdy italská vláda apeluje na občany, aby nepodváděli při daňových přiznáních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.10. 2009