4. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Předseda irácké Rady muslimských ulamá šajch Hárith ad-Dárí na tiskové konferenci v Káhiře prohlásil, že v Iráku se pohybují íránské, "izraelské" a britské zpravodajské služby a bez ustání se snaží vyvolávat v zemi potíže a napětí. Američané využívají své žoldáky a tajné služby, které do země dopravili, aby platili Iráčanům, kteří jsou ochotni zabíjet své krajany. Američtí agenti podněcují proamerické politické strany, aby šířily sektářské napětí a sloužily jejich zájmům. Irák podle něho prožívá nejtěžší dny své historie. "Bezpečnostní operace" v Bagdádu neuspěla a "terorismus" nezlikvidovala, protože terorismus používají celé čtyři roky okupanti proti iráckému lidu. "Čí terorismus je větší než terorismus okupantů, kteří zabíjejí mírumilovné lidi a ničí jejich domy, vesnice a města?" tázal se spolu s výčitkou, že to vše se děje bez protestů ostatního světa. Lidstvo by mělo tragédii iráckého lidu věnovat pozornost, protože Irák je dnes "obrovským vězením, hřbitovem tisíců, ba statisíců Iráčanů, pochovaných do hromadných hrobů po masakrech páchaných okupanty a režimem, který podporuje jejich zájmy. K těmto zájmům patří umlčení jakékoli opozice a ukončení odporu iráckého lidu vůči okupaci".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 1. dubna 2007

Fallúdža

Stovky obyvatel města vyšly do ulic a požadovaly, aby Američané otevřeli průmyslovou zónu, kterou minulý týden uzavřeli po bombovém útoku na hotel Salám, kde je štáb loutkové národní gardy. Při explozi tu bylo nejméně 15 kolaborantů zabito a 20 zraněno. Demonstranti pochodovali čtvrtěmi Nuwáb ad-Dubbat, Mu‘allimín a ulicí Tharthar k hlavní americké základně Simak v centru města. V průmyslové zóně žijí desítky rodin, které potřebují mít přístup k potravinám a dalším nezbytným potřebám.

Ve čtvrti Risála byl nalezen plukovník letectva bývalé Irácké armády Ibráhím Ka‘jtán az-Zawbí‘í, kterého přede dvěma dny zatkla loutková policie. Byl usmrcen výstřely do hlavy a hrudi a jeho tělo bylo poznamenáno mučením. Spolu s plukovníkem kolaboranti odvlekli i jeho syna Džamála, který byl stále držen ve věznici policejního ředitelství.

Bagdád

Za sobotu a neděli přiznali Američané smrt šesti svých vojáků při dvou bombových explozích v jihozápadním Bagdádu. Další příslušník námořní pěchoty zemřel v provincii Anbár údajně při „nehodě nebojového charakteru“.

Dulu‘íja

Američané zatkli čtyři zaměstnance zdejší čerpací stanice, obvinili je z podílu na útocích proti okupačním silám, svázali je, zakryli jim oči a odvezli je na svou nedalekou základnu.

Ba‘qúba

Neznámí ozbrojenci zřídili v Habhabu v sousedství Ba‘qúby falešné kontrolní stanoviště, sebrali na něm 19 civilistů a všechny odvlekli neznámo kam.

Latifíja

V Latífíji a okolí zatkli kolaboranti z tzv. brigády Škorpion, které na místě vysadily americké vrtulníky, devět lidí a obvinili je z příslušnosti k organizaci at-Tawhíd wal-Džihád.

Mosul

Mudžáhidové provedli velký útok na okupanty a jejich přisluhovače v Mosulu. Odpálili tři auta s výbušninami: dvě, z toho jedno naplněné chlórem, zasáhla štáb 3. pluku loutkové armády v průmyslové zóně a způsobila tam značné ztráty. Třetí auto explodovalo u sídla Kurdské demokratické strany. Současně s výbuchy zaútočili povstalci na řadu hlídek a kontrolních stanovišť po městě a získali kontrolu nad větší částí města.

Ozbrojené akce

V 9:00 došlo v Hasj jižně od Fallúdže k asi 20minutovému boji mezi povstalci a tzv. národní gardou, v němž bylo zničeno jedno Humvee a kolaboranti v něm zabiti nebo zraněni.

Ve Fallúdže podnikly dopoledne povstalecké síly útok na kolonu loutkové armády. Během 20 minut trvajícího boje byli zabiti čtyři kolaboranti.

V Basře bylo při útoku ozbrojenců na britskou hlídku poškozeno hlídkové vozidlo a zraněn jeden z vojáků, jenž na následky zranění o něco později zemřel.

Na hlavní ulici Ramádí zastřelil kdosi kapitána loutkové policie uprostřed skupiny policistů. Ti po následujících 15 minut nezvykle zuřivě stříleli po okolních domech a budovách.

Ostřelování

Časně ráno zasáhlo několik minometných střel ráže 82 mm britský štáb v Basře, sídlící dosud v hotelu Šatt al-Arab. Okupanti pak po rozednění prohledali tři domy v okrsku Kazíza, obvinili tam devět lidí z provedení tohoto útoku a zatkli je. Navíc tvrdili, že u domů našli auto plné zbraní.

V Saqlawíji severně od Fallúdže dopadlo 11 střel ráže 60 mm na americké ležení, z něhož bylo slyšet několik mohutných explozí.

Bombové útoky

Ráno došlo na severním okraji Dulu‘íje k výbuchu bomby pod pěší policejní hlídkou, z níž byl jeden policista zabit a dva zraněni.

V Karmě u Fallúdže zasáhla ráno bomba hlídku loutkové armády, zničila Humvee, usmrtila dva vojáky a tři zranila, dva z nich těžce.

U Azímu zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády, zničil Humvee, zabil dva vojáky a další dva zranil.

Pokusy o atentát

Odpoledne zasáhla východně od Miqdádíje exploze auta kolonu bývalého loutkového guvernéra provincie Dijála, nyní předsedu loutkové Rady spásy provincie Dijála Abdalláha al-Džabbúrího. Výbuch usmrtil dva civilisty a zranil šest osob, mezi nimi i Džabbúrího a několika jeho strážců.

V Qá‘imu zasáhla exploze miny kolonu loutkového guvernéra města Farhána al-Futajchána. Ten útok přežil, zabiti však byli jeho dva strážci.

Američané objevili irácké rakety zaměřené od roku 1991 na „Izrael“

Americká armáda oznámila, že v oblasti Wádí al-Džawrí asi 17 km od jordánské hranice nalezla zařízení na odpalování raket, instalovaná tam za první války v Zálivu v roce 1991 a stále ještě namířená na „Izrael“. Zařízení byla umístěna v betonových bunkrech a byla velmi špatném stavu. Američané je demontovali a odvezli na některou ze svých základen.

Pondělí 2. dubna 2007

Američané mají novou taktiku proti odboji: vězní děti, aby donutili jejich otce se vzdát

Jak sdělil agentuře QudsPress učitel základní školy v Karmě, obcházeli Američané zdejší školy a rozdávali dětem dárky a sladkosti. Přitom se jich různě vyptávali: „Co si myslíš o odboji?“, „Co si myslíš o Američanech?“, „Má tvůj otec rád odboj?“ nebo „Kde tvůj otec pracuje?“ Devítiletý Ahmad Fádil Abdalláh al-Džumajlí si s nimi povídal a řekl jim, že jeho otec je členem Islámské armády, není doma a nenosí mu žádné dárky. Po této odpovědi ho vojáci sebrali a ředitel školy musel rodině vyřídit, že se otec musí vzdát, chce-li, aby jeho syna pustili. Agentura upozornila, že nejde o první případ uvěznění dítěte, které mělo jeho rodiče donutit vzdát se okupantům. Američané běžně berou do zajetí také ženy, aby donutili k povolnosti jejich manžely, bratry, syny či otce.

Okupanti povraždili 30 lidí v Džazíře

Okupanti provedli nálet na dva domy v Džazíře severně od Ramádí a zabili v nich všechny obyvatele, členy tří rodin kmene Bú Ithá, celkem 30 lidí včetně 14 žen a 13 dětí. Několik dalších lidí bylo zraněno.

Bagdád

Nedaleko mešity Umm at-Tubúl v západní části města zastřelil americký voják muže jedoucího na motocyklu. Jak se pak ukázalo, šlo o příslušníka loutkové armády, jenž byl na cestě domů.

Za posledních 24 hodin nalezla policie 14 dalších zavražděných lidí pohozených po ulicích a skládkách odpadků.

Američané za pondělí přiznali v Bagdádu čtyři mrtvé vojáky.

Dulu‘íja

Ve vesnici Kabíba východně od města sestřelili povstalci časně ráno americký bezpilotní špionážní letoun. Ten se zřítil do křovin, jež pak ostřelovaly americké letouny a dělostřelectvo.

Dawr

Americká blokáda města vstoupila do druhého týdne. Američtí a loutkoví vojáci nadále střežili všechny přístupy k městu, s nímž je přerušeno veškeré spojení. Nedovolili do města vjet ani autům s potravinami darovanými obyvateli Sámarrá a Tikrítu. Během razií bylo ve městě zatčeno téměř 400 lidí, mezi nimiž byli i guvernér a šéf policie.

Habhab

Těla 19 lidí, unesených v neděli z falešného kontrolního stanoviště, byla nalezena se střelnými ranami v hlavách a prsou.

Mosul

Za svítání zastřelili Američané ve čtvrti Salám otce, jeho syna a synovce, o nichž prohlásili, že jde o „hledané osoby“. Ve čtvrti Bakr zabili podobným způsobem tři bratry; v tomto případě nakonec prohlásili, že šlo o omyl, neboť bratry považovali za „ozbrojence“.

Turkmeni tvrdí, že za talafárským masakrem stojí kurdští nacionalisté

Rada šíitských Turkmenů, jedna z nedůležitějších turkmenských stran v Iráku, vydala prohlášení, v němž obvinila kurdské nacionalisty z provedení bombových útoků na talafárské civilisty 27. března. Útoky podle prohlášení posloužily zájmům Kurdů, kteří se chtějí zmocnit turkmenské části města. Rovněž demonstranti, kteří bezprostředně po explozích vyšli do ulic, obvinili kurdské vůdce a jejich americké pány, že nechali na ulicích stát auta naložená výbušninou a pak je na dálku odpálili, a že nešlo o sebevražedný útok, jak tvrdila média. Podle turkmenské strany po výbuších pešmergské milice zabránily policii, aby zbytky aut prohledávala.

Sebevražedné útoky

Před polednem najel do policejní stanice Rahím Awa v Kirkúku fidá‘í s autem, zabil dva policisty a čtyři policejní důstojníky. Na stanici bylo ve chvíli útoku i několik amerických vojáků, nebylo však známo, zda byl i některý z nich mezi oběťmi. Zabito a zraněno bylo rovněž několik civilistů.

Krátce po poledni na sobě na tržišti v Chálisu odpálil muž vestu s výbušninou, zabil tři lidi a asi 20 zranil.

Ozbrojené akce

V Musajjibu byl dopoledne postřelen zástupce ředitele zásobovacího úřadu a v kritickém stavu byl dopraven do nemocnice.

Na kontrolním stanovišti v okrsku Ghadír na východní straně Bagdádu zastřelil ostřelovač loutkového vojáka.

Ostřelování

Odpoledne dopadlo pět minometných střel do různých obytných čtvrtí Iskandaríje, kde zranily dva civilisty.

Bombové útoky

Exploze nákladního auta v bagdádské čtvrti Bajjá zabila dopoledne dva lidi a devět dalších zranila. Odpoledne zasáhla bomba v okrsku Fadl policejní hlídku, poškodila hlídkové vozidlo, zranila dva policisty a tři civilisty. Další bomba zasáhla v A‘zamíji hlídku loutkové armády, způsobila také škody na vozidle a zranila tři vojáky.

Večer explodovala v Baládu bomba u auta zdejšího loutkového guvernéra Ámira Abd al-Hádího, který se vracel z jednání v Tikrítu. Abd al-Hádí byl lehce zraněn, zranění utrpěli i tři jeho strážci.

Úterý 3. dubna 2007

Šajch Hárith ad-Dárí v Káhiře odsoudil zločiny okupantů

Předseda irácké Rady muslimských ulamá šajch Hárith ad-Dárí na tiskové konferenci v Káhiře prohlásil, že v Iráku se pohybují íránské, „izraelské“ a britské zpravodajské služby a bez ustání se snaží vyvolávat v zemi potíže a napětí. Američané využívají své žoldáky a tajné služby, které do země dopravili, aby platili Iráčanům, kteří jsou ochotni zabíjet své krajany. Američtí agenti podněcují proamerické politické strany, aby šířily sektářské napětí a sloužily jejich zájmům. Irák podle něho prožívá nejtěžší dny své historie. „Bezpečnostní operace“ v Bagdádu neuspěla a „terorismus“ nezlikvidovala, protože terorismus používají celé čtyři roky okupanti proti iráckému lidu. „Čí terorismus je větší než terorismus okupantů, kteří zabíjejí mírumilovné lidi a ničí jejich domy, vesnice a města?“ tázal se spolu s výčitkou, že to vše se děje bez protestů ostatního světa. Lidstvo by mělo tragédii iráckého lidu věnovat pozornost, protože Irák je dnes „obrovským vězením, hřbitovem tisíců, ba statisíců Iráčanů, pochovaných do hromadných hrobů po masakrech páchaných okupanty a režimem, který podporuje jejich zájmy. K těmto zájmům patří umlčení jakékoli opozice a ukončení odporu iráckého lidu vůči okupaci“.

Komise OSN pro uprchlíky o osudu iráckých Palestinců

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Gutierrez oznámil na tiskové konferenci v bahrajnské Manámě, že během čtyř let americké okupace bylo v Iráku zabito nejméně 600 Palestinců. Podle jeho zprávy je v současné době v Iráku asi 15 000 Palestinců, z nichž většina žije v Bagdádu, což je pouze polovina z 30 000, kteří v Iráku žili před invazí.

Už před měsícem obvinil činitel OSN iráckou policii z provádění razií v palestinských čtvrtích Bagdádu. Mluvčí komise UNHCR v Ženevě vyjádřil „silné znepokojení“ nad akcemi iráckých loutkových sil vůči palestinským uprchlíkům v zemi a poznamenal, že po posledním takovém incidentu se nejméně 41 Palestinců raději sbalilo a vydalo z Bagdádu do uprchlického tábora na syrské hranici, aby už dále nebyli terčem útoků šíitských milic.

Bagdád

Americké letadlo zasáhlo dva domy v okrsku Arab Džabbúr pod záminkou, že je odboj používá k výrobě bomb. Podle oficiálního oznámení našli Američané v domech „obrovské množství“ chemických substancí, které se používají k výrobě výbušnin. Proto povolali letecké síly, aby domy i s materiálem zničily.

Jak oznámila fakulta politických věd bagdádské univerzity, byl její děkan Chálid Hasan unesen a po dvou dnech nalezen zavražděný. Tak jako při nálezu jiných obětí, i on byl svázán a usmrcen několika střelnými ranami do různých částí těla.

Ráno uzavřeli Američané s nejméně deseti obrněnými vozidly Sajjidíji a Džadíríji na jihu města a začali je pod ochranou vrtulníků prohledávat. Oba okrsky jsou místem častých bombových útoků na policejní hlídky.

Tzv. pořádková policie ve třech autech a šíitské milice v několika dalších autech začaly střílet na obyvatele čtvrti Ámil, ti v odvetné palbě zneškodnili jedno z policejních aut. K útoku došlo před očima kurdské milice, která má dohlížet na klid, ale pochopitelně nijak nezakročila.

Američané posílají mentálně retardované lidi, aby odstraňovali z ulic bomby

Podle svědectví obyvatel Sámarrá začali Američané a jejich pomahači používat při odstraňování podezřelých předmětů z ulic novou metodu. Minulý týden totiž pozorovali, jak vojáci poslali tři mentálně retardované muže, kterým nařídili, aby podezřelé předměty ležící na ulici obrátili nebo je zvedli a hodili na zem. Jednomu slíbili, že dostane novou košili a mobilní telefon, když půjde, zvedne podezřelý kanystr a uhodí jím o zem. Muž se rozběhl, kanystrem uhodil a ten explodoval. Informátor z řad loutkové armády tuto metodu potvrdil slovy: „Byli to Američané, kteří původně přišli s tímhle způsobem čištění ulic od výbušnin.“

Dulu‘íja

Protileteckou střelou SAM-1 zasáhli povstalci v pusté oblasti nedaleko města velký americký nákladní letoun, který pravděpodobně přivážel zásoby pro americkou armádu. Trosky letadla Američané vyhodili do vzduchu, aby po něm nezůstaly žádné stopy.

Azím

Na silnici vedoucí z Bagdádu do Kirkúku nedaleko Azímu zastavili neznámí ozbrojenci auto místního soudce Chálida Fad‘áma a unesli ho i s řidičem.

Kút

Americké a loutkové síly zatkly časně ráno šajcha zdejšího kmene Ábid Abbáse Džásima ad-Dašúra, prohledaly jeho dům, zabavili jeho rodině dvě auta a všechny zbraně, které našli.

Basra

Po minometném útoku na britský štáb prohledali Britové některé části města a pozatýkali 11 místních lidí.

V okrsku Qibla na západě Basry zabili ozbrojenci vybavení moderními zbraněmi v místním holičství velitele mahdistické milice Džalála Abd al-Wahída, známého také jako Radúd. V Qible, která je zdejší baštou sadrovců, bylo v minulých týdnech údajně zabito už nejméně deset mahdistických velitelů.

Ozbrojené akce

Po útoku na britskou hlídku zemřel ráno v Basře jeden z britských vojáků.

V Musajjibu zabili povstalci při dvou útocích na policejní hlídky tři policisty.

Při útoku ozbrojenců na čerpací stanici v okrsku Hajj al-Asrí v Kútu bylo usmrceno několik policistů.

Ostřelování

Ráno zasáhly čtyři minometné střely americkou základnu v Haqláníji východně od Hadíthy.

Dvě minometné střely dopadly odpoledne do čtvrti Intisár v Musajjibu asi 33 km jižně od Bagdádu.

V noci dopadly do centra americké základny „Camp Echo“ v Díwáníji tři rakety Kaťuša a způsobily tam požár.

Bombové útoky

Ráno zničil výbuch bomby v Kútu Humvee americké hlídky, které kompletně shořelo, zahynuli v něm dva vojáky a třetí byl zraněn.

V kurdské části Kirkúku bylo podle policejního sdělení při explozích tří bomb zraněno devět civilistů. Ve čtvrti Ba‘th zabila další bomba dva policisty a zranila náhodného chodce.

Za poledne zabil výbuch bomby v Tikrítu příslušníka americké námořní pěchoty, stojícího na hlídkovém Humvee, a další tři zranil, jednoho těžce.

Středa 4. dubna 2007

Habbáníja

Nedaleko vesnice Ankúra bylo nalezeno tělo amerického vojáka, kterého vyplavily vlny z Habbáníjského jezera. Šlo o černocha, na jehož těle byly stopy střelných ran. Mrtvola postrádala prsty na nohou i rukou, protože jí je ožraly ryby. Americké síly v okolí zatkly přes 20 lidí, většinou rybářů a pět zaměstnanců turistického centra.

Ramádí

Americká letadla ráno náletem zničila tři domy ve čtvrti Bakr, zabila v nich 12 lidí a 16 zranila; většinou šlo o ženy a děti. Opakované nálety mají podle prohlášení rady ulamá obyvatelstvo přinutit, aby se poddalo americkým dobyvatelům s jejich loutkovým pomahačům.

Fallúdža

Loutková policie zatkla severně od Fallúdže vůdce převážně sunnitského kmene Mahámida šajcha Hikmata Sámira aš-Šallála, jenž odmítl kolaborovat a zasadit se o zastavení raketových a minometných útoků na americké základny v celé oblasti.

Bagdád

Poté, co předchozího dne napadl hlídací pes v Ámiríji příslušníka americké námořní pěchoty a kousl ho tak, že voják později zemřel, postříleli američtí vojáci v okrsku 13 cvičených hlídacích psů, které si obyvatelé pořídili na obranu svých domů a obchodů. Kromě toho zatkli veterináře a cvičitele psů Sámího Chálida, kterého obvinili, že psy cvičil speciálně k útokům na Američany. Na jeho veterinární klinice postříleli dalších osm psů.

V okrsku Arab Džabbúr na jihu města zabili Američané během razie, která pokračovala již čtvrtým dnem, osm lidí a dalších 13 zatkli. Během akce také vyhodili do vzduchu několik domů, o nichž prohlásili, že v nich byly výrobny bomb.

Ve čtvrti Risála zaútočili v noci povstalci na americkou hlídku a zneškodnili dvě Humvee.

Jak se inscenují teroristické útoky: Američané dali obchodníkovi do jeho nákladu bombu

Husajn Džawwád Abd al-Hasan, 54letý šíita a obchodník s potravinami oznámil, že Američané zastavili jeho auto na kontrolním stanovišti na jihovýchodě Bagdádu a 10 minut celý náklad podrobně prohledávali. „Pak jsem jel na ulici Palestina,“ pokračoval, „blízko turkmenského rekreačního střediska, zaparkoval jsem u jednoho svého zákazníka, abych mu předal část nákladu. Byl jsem šokován, když jsem objevil bombu, vážící asi 20 kg a popsanou čísly.“ Zákazník okamžitě přivolal síly Magháwir a ty Abd al-Hasana zatkly. „Dvanáct hodin mne vyslýchali a moje auto odstavili na velké prázdné náměstí a čekali, až bomba vybuchne.“ Když se ho předtím na kontrolním stanovišti tlumočník Američanů ptal, kam jede, Abd al-Hasan odpověděl, že do Madínat as-Sadr v domnění, že Američané lidi z této šíitské části města nepodezírají a nebudou mu tedy auto příliš prohledávat. Od stanoviště do Madínat as-Sadr by mu cesta trvala nejméně hodinu nebo 75 minut; na ulici Palestina byl mnohem blíž, a proto bomba nestačila vybuchnout.

Sámarrá

Američtí a loutkoví vojáci za rozednění uzavřeli město, vyhlásili zákaz pohybu aut i lidí a začali prohledávat řadu čtvrtí. V době odesílání zprávy nebyly ještě o průběhu razie známy podrobnosti.

Karbalá

Ozbrojenci v uniformách loutkové armády ve vládních autech vpadli do oblasti Rafí 15 km západně od Karbaly a unesli 22 tamních pastevců. Policie tvrdila, že je odvezli někam k Ámiríjat al-Fallúdža a únosci tedy byli sunnité. Podle svědků z místa únosu však ozbrojenci s unesenými zamířili směrem ke Karbale. Přitom sebrali zajatcům i jejich auta, ovce na ně naložili a rovněž je odvezli.

Ozbrojené akce

Neznámí ozbrojenci v Huwajdžá zaútočili na auto se zaměstnanci elektrárny, kteří byli na cestě do práce, a všech 11 povraždili.

Bombové útoky

V Džabábu u Qá‘imu prohledávali od úterního večera příslušníci americké námořní pěchoty opuštěné obchody. Když se jeden z nich pokusil otevřít další obchod, došlo k explozi, která vojáka usmrtila a druhého za ním zranila. Způsobil ji zřejmě ruční granát přidělaný k závoře.

V mosulské čtvrti Mitháq najela ráno na bombu kolona velitele policie provincie Ninwa generálmajora Wáthiqa al-Hamdáního. Ten pokus o atentát přežil, zraněni byli dva z jeho strážců a poškozeno jedno auto z kolony. Další bomba ráno v Mosulu vybuchla pod policejní hlídkou a zranila majora Sultána Muhammada Sultána.

V Kútu zabil výbuch bomby dva vojáky z hlídky loutkové armády a tři zranil.

Východně od Hítu zasáhl výbuch auta hlídku policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, zničil vozidlo a usmrtil policejního kapitána a jeho dva muže.

Čtvrtek 5. dubna 2007

Prohlášení organizací iráckého odboje

Organizace Islámská armáda rozeslala na řadu webových stránek prohlášení, jež je reakcí na tvrzení a aktivity irácké organizace al-Qá‘idy vedené Abú Umarem al-Baghdádím. Podle obsáhlého prohlášení se nepřátelé po utrpěných porážkách snaží rozdělit řady mudžáhidů a oslabit irácký odboj. Činy al-Qá‘idy již vyvolaly situaci, za níž „mnozí lidé zazlívají mudžáhidům všeobecně a Islámské armádě zvlášť, že mlčí k porušování islámského práva, kterého se dopouštějí někteří bratři z organizace al-Qá‘idy.“ Všichni, kdo bojují proti nepřátelům Boha – Američanům a proíránským sektářům – by měli zachovat jednotu a nedovolit nepříteli, aby využíval rozporů mezi nimi. Proto se Islámská armáda dosud zdržovala projevů nevole nad některými činy al-Qá‘idy. Nyní však už věci došly tak daleko, že al-Qá‘ida považuje za svůj nejdůležitější úkol útočit různými způsoby na Islámskou armádu. Neprávem ji obviňuje, že je napojena na stranu Baath; šíří falešná obvinění jejích vůdců; hrozí, že zabije členy Islámské armády, kteří neslíbí poslušnost Islámskému státu Irák. Kromě toho al-Qá‘ida už zabila nejméně 30 mudžáhidů z Islámské armády, útočila na jiné odbojové skupiny a několikrát se v Abú Ghurajb utkala s Brigádami Revoluce 1920. Nedávno zabila jednoho z polních velitelů Háritha Záhira ad-Dárího a řadu členů jiných organizací. Všechny organizace se v zájmu džihádu snažily zachovat jednotu, ale jejich trpělivost jen dodávala al-Qá‘idě odvahu k dalším činům, takže se uchýlila k zabíjení imámů, muezzinů a jiných bezbranných lidí. „Sunnitská populace se pro ně stala 'legitimním terčem‘, zvláště ti bohatší z nich, kterým bylo řečeno, že buď musí zaplatit, co si al-Qá‘ida přeje, nebo budou zabiti, a snaží se zabít každého, kdo je kritizuje nebo se od nich liší a pranýřuje jejich chyby, považujíce to za samozřejmou věc.“ Pro al-Qá‘idu se stalo samozřejmostí přepadání obydlí lidí a zmocňování se jejich peněz. Obviňuje lidi, že jsou nevěřící a odpadlíci, jak to veřejně prohlašují ve svých proslovech Abú Hamza i Abú Umar, který je v pozadí všech útoků na Islámskou armádu. Ten tvrdí, že islámské země jsou zeměmi nevěřících a že boj s armádami arabských vlád je mnohem důležitější než boj proti křižáckým okupantům. Džihád se podle něho po pádu Granady v roce 1492 stal absolutní povinností každého jednotlivce. Rozhodl, že Lidé knihy (tj. židé a křesťané), kteří žijí v Iráku, jsou nepřátelé, se kterými je možno bojovat a beztrestně je zabíjet. Islámská armáda upozornila, že žádný z islámských duchovních takový názor nezastává. Abú Umar se také v televizním vysílání dožadoval mezi 19 základními příkazy zahalování tváří žen, ačkoli právě takto zahalené ženy jsou často předmětem ponižování a zatýkání šíitskými milicemi a loutkovými vojáky na kontrolních stanovištích.

V závěru prohlášení vyzvala Islámská armáda muslimské duchovní celého světa, aby zabránili krveprolévání iráckých muslimů. Vyzvala al-Qá‘idu a především Usámu bin Ládina, aby přiznali svou odpovědnost za to, co al-Qá‘ida v Iráku páchá, a členy irácké al-Qá‘idy, aby se nad svým jednáním zamysleli. Poslední výzvu adresovala ostatním odbojovým organizacím, aby usilovaly o nápravu situace džihádu v zemi.

Bagdád

Stráže u vchodu do TV Bagdád zaměstnala kolem poledne palba z auta plného ozbrojenců. Tím se podařilo k budově nepozorovaně přijet dalšímu autu naloženému odpadky, které vzápětí nato explodovalo. Ze sídla TV zůstaly po silné explozi jen holé zdi, těžce poškozeno bylo také sídlo rádia Dár as-salám. Síla výbuchu zničila i betonovou stavbu nedaleké školy. Podle prvních zpráv byl zabit zástupce ředitele televizní stanice, 12 jejích zaměstnanců včetně ředitele zraněno, čtyři z nich byli v kritickém stavu. Podle Mafkarat al-Islam byla TV Bagdád považována za sunnitskou stanici, která informuje o „operacích iráckého odboje“ a nepoužívá jako jiné stanice termín „teroristické útoky“. I když provozovala svou činnost legálně, její zjevné sympatie vůči odboji vedly k nátlaku na její vedení a byla opakovaně terčem minometných útoků, které zranily část jejích zaměstnanců. Zabito nebo zatčeno bylo také pět novinářů pro tuto TV stanici pracujících.

Dva policisty zabil výbuch bomby v Zafaráníji, k bombovým a minometným útokům došlo i na dalších místech hlavního města. Američané přiznali, že při dvou útocích povstalců byli čtyři jejich vojáci usmrceni. Jedna z bomb zničila v poledne v Ghazálíji Humvee.

Americké síly uzavřely okrsky A‘zamíja a Raghíb Chátún a začali pátrat po povstalcích, kteří předešlé noci vypálili na jejich pozice tři rakety. Střelbou zranili chodce, který v prohledávaném okrsku přecházel ulici.

Čtyři minometné střely dopadly ve 13:00 na islámskou univerzitu v A‘zamíji, zabily ženu, která procházela po ulici a několik dalších lidí zranily, poškodily budovu univerzity a několik soukromých aut.

Provincie Dijála

Na několika místech provincie objevily policejní hlídky celkem 30 pohozených mrtvých těl, z toho 20 v Habhabu u Chálisu. Jako v jiných případech, i tady měli mrtví svázané ruce, zakryté oči a bylo vidět, že byli před smrtí mučeni.

Latífíja

Jak oznámila Associated Press, zasáhli povstalci v 9:30 těžkou protileteckou střelou nad Latífíjí americký vrtulník Black Hawk, který byl nucen přistát v odlehlé zemědělské oblasti, již Američané okamžitě uzavřeli. Podle některých svědků šlo o vrtulník typu Apache. Odpoledne Američané zasažení vrtulníku přiznali s tím, že na jeho palubě bylo devět osob včetně posádky, z nichž čtyři byly zraněny.

Mosul

V noci přepadli ozbrojenci školu Koránu na levém břehu Tigridu v Mosulu. Šlo už o třetí útok na školu během posledních dvou dní, nedošlo však k žádným zraněním.

Ozbrojené akce

Za úsvitu přepadlo nejméně 40 povstalců kontrolní stanoviště loutkové armády 40 km severozápadně od Mosulu, obsluhované 11 vojáky. Deset z nich zabili, posledního zranili kromě toho zapálili jejich vozidla a zmocnili se zbraní.

Američané přiznali, že jeden jejich voják byl zastřelen v severoirácké provincii Ta‘mím a další tam utrpěl zranění.

Bombové útoky

Britská armáda oznámila smrt čtyř svých vojáků a jejich iráckého tlumočníka při explozi bomby, k níž došlo ve 2:00 v Basře. Podle místních svědků byla výbuchem zničena dvě obrněná vozidla.

Odpoledne zasáhl na východě Miqdádíje výbuch bomby hlídku loutkové armády a poškodil jedno z vozidel, aniž způsobil nějaké ztráty.

Pátek 6. dubna 2007

Fallúdža

V časných ranních hodinách prohledali američtí vojáci doprovázení přisluhovači Karmu, vtrhli do několika domů a mešity a sebrali v nich 22 lidí.

V Ámiríjat al-Fallúdža usmrtil výbuch bomby sedm lidí včetně žen a dětí a další dvě osoby zranil.

Vesnici Fuhajlát jihozápadně od Fallúdže ráno bombardovala americká letadla, zničila pět domů, usmrtila nejméně deset lidí a přes 20 dalších zranila.

Bagdád

Při útoku povstalců na kontrolní stanoviště v okrsku Šula byli zraněni tři loutkoví vojáci.

Těsně po skončení pátečních modliteb, když věřící vycházeli ven, dopadlo šest minometných střel na sunnitskou mešitu Abú Bakra as-Siddíqa ve čtvrti Ámil; řada lidí byla zraněna.

Minometná střela neznámého původu dopadla na náměstí Nusúr v západním Bagdádu a zranila čtyři lidi.

Za tento den bylo ve městě nalezeno 11 mrtvých obětí sektářského násilí.

Díwáníja

Od rána křižovaly nízko nad městem svazky letadel a vrtulníků a americké a loutkové síly oznámily zahájení operace „Černý orel“. Od 7:00 byl vyhlášen zákaz vycházení, vojáci zahájili prohledávání domů a veškerý život města byl paralyzován. Zákaz veškerého pohybu trval do 17:00, zákaz použití motorových vozidel však zůstal v platnosti na příští tři dny.

Přes všechna opatření vybuchla za poledne ve čtvrti Nahda pod americkou hlídkou bomba, která zapálila Humvee. To kompletně shořelo, mrtvé a zraněné vojáky odvezl americký vrtulník, civilisty zraněné výbuchem odvezly sanitky. Během dopoledne došlo ke srážkám obyvatel s vojáky na několika místech města a bylo zraněno 19 lidí.

Mosul

Brzy po poledni zastřelili neznámí útočníci z auta Gházího al-Hanáše at-Tá’ího, šajcha místního kmene Tajj, když po pátečních modlitbách vycházel z mešity ve čtvrti Wahda.

Kirkúk

U hlavní silnice mezi Kirkúkem a Bajdží došlo ráno k mohutnému požáru, když tu povstalci odpálili bombu po ropovodem.

Provincie Ninwa

Během dvoudenní razie prováděné v celé provincii pozatýkali okupanti 179 lidí. Oznámili, že při operaci zabili osm „teroristů“ a zabavili zbraně, munici, rakety a materiál na výrobu bomb. Loutková policie současně zabavila velké množství pohonných hmot, určených k prodeji na černém trhu.

Ostřelování

Minometná střela neznámého původu dopadla do Mahmúdíje a zranila jednoho civilistu.

Bombové útoky

Výbuch auta s nákladem chlóru řízeného sebevražedným útočníkem zabil u kontrolního stanoviště loutkové armády na západní straně Ramádí 20 lidí a zranil 30 dalších. Podle sdělení tzv. ministerstva vnitra byl mezi mrtvými policejní důstojník a dva policisté byli zraněni.

U opuštěné budovy v Mosulu, v níž bývalo sídlo kurdské pešmergské milice explodovalo auto, jehož exploze zranila čtyři lidi, mezi nimi jednoho pešmerga. Většinou šlo o zranění letícími kusy skla.

Američané přiznali, že na východě Bagdádu byl při explozi bomby zabit jeden jejich voják.

Ve 22:00 zničil výbuch bomby v Kubajse 185 km severozápadně od Bagdádu americké vojenské vozidlo a zabil čtyři vojáky.

Sobota 7. dubna 2007

Bagdád

Američané třetím dnem pokračovali v doprovodu kolaborantů v prohledávání sunnitské A‘zamíje. Americké ležení v centru čtvrti zasáhly dvě minometné střely, další dvě dopadly na soudní budovu. Ze čtvrti bylo po několik hodin slyšet střelbu a nad ní přelétávaly americké vrtulníky a bombardéry. Střelba poškodila řadu aut a obchodů. Vojáky doprovázeli psi, kteří několika lidem způsobili zranění. Ve čtvrti se objevily letáky povstalců, vyzývající studenty a státní zaměstnance, aby nechodili do škol ani do úřadů, protože jejich budovy mohou zasáhnout střely.

Na několika místech bylo nalezeno dalších 12 mučených a zastřelených neidentifikovaných obětí.

Šurúqát

Ve vesnici Ba‘ádža u Šurúqátu na severu provincie Saláh ad-Dín zatkli okupanti za rozednění desítky vesničanů včetně věřících, kteří se právě v mešitě účastnili ranních modliteb.

Chális

V 18:00 ostřelovaly americké vrtulníky vesnici Dawdžama severně od Chálisu, zabily pět místních lidí, 15 dalších vesničanů zranily a poškodily několik domů.

Provincie Dijála

Američané bez uvedení dalších podrobností přiznali, že při explozi bomby byli v této provincii zabiti čtyři jejich vojáci a jeden zraněn.

Tal Afár

Americké a loutkové síly prováděly celou noc a ráno ve městě hromadné zatýkání, při němž odvlekli 42 místních mužů ve věku 17-60 let. Dva ze zajatců trpěli žaludečním katarem a příbuzní se je pokusili ukrýt, ale Američané je objevili a odvedli.

Sebevražedné útoky

Ráno se odpálil fidá‘í s automobilem u kontrolního stanoviště loutkových sil Magháwir na silnici vedoucí ze Sámarrá do Dawru, úplně zničil stanoviště a zabil šest kolaborantů. Krátce nato vybuchla bomba pod vojáky, přijíždějícími stanovišti na pomoc, zabila další dva a tři zranila.

V Bagdádu najel odpoledne fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády v Madínat as-Sadr. Tady výbuch zabil dva vojáky a čtyři zranil a zničil vojenské vozidlo stojící u stanoviště.

Ostřelování

Kolem 22:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša americký „camp Echo“ v Díwáníji.

Bombové útoky

Ráno vybuchly v bagdádské Ámiríji dvě bomby pod americkou kolonou, jedna zničila Humvee, usmrtila příslušníka námořní pěchoty a tři zranila; druhá způsobila v koloně značné hmotné škody. Vojáci po dvě hodiny prohledávali všechny okolní domy a hledali původce útoku.

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan bomba úplně zničila americké vozidlo, v němž zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

V noci zničila bomba v Dulu‘íji Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Neděle 8. dubna 2007

Ramádí

Poté, co obyvatelé města odmítli poskytnout jakékoli informace o povstalcích, začaly americké a loutkové síly odpoledne prohledávat čtvrti Iskán a Dubbat, přičemž na svou základnu Warrár odvlekly přes 50 lidí ve věku 14-60 let.

Bagdád

Pět minometných střel odpoledne dopadlo na sunnitskou mešitu Abú Bakra as-Siddíqa ve čtvrti Ámil a zranilo několik lidí. Ve čtvrti Džannábijín usmrtil šíitský ostřelovač ženu.

Američané za tento den přiznali šest mrtvých a čtyři zraněné vojáky.

Ve městě bylo nalezeno dalších 17 mrtvých. Řada z nich ležela na ulicích čtvrti Ámil, další ve čtvrtích Dušajr a Šula na jihu města. Podle dokladů, které měli mrtví u sebe, šlo o duchovního, novináře, sedm univerzitních studentů, vládního zaměstnance a několik dělníků.

Kolaboranti nutí děti zvedat nebezpečné předměty

Loutkoví vojáci, kteří spolu s americkými silami blokují Sámarrá, donutili 12letého chlapce zvednout ležící bombu, ta explodovala a chlapce zabila. Nejde o první případ tohoto druhu. Kolaboranti donutili před časem v Abú Ghurajb tři vysokoškolské studenty, aby zvedli černý pytel, v němž byla bomba, kterou odpálili a tím všechny zabili.

Mahmúdíja

V poledne zasáhl výbuch několik obytných domů, v nichž bylo 17 lidí zabito a 26 zraněno. Podle policejního sdělení šlo o zásah raketou Kaťuša; předseda městské rady však oznámil, že šlo o výbuch auta. To potvrdili i svědkové, podle nichž auto na místě zaparkovali neznámí lidé.

Díwáníja

Podle oznámení lékařských zdrojů vzrostl počet obětí americké operace ve městě na sedm mrtvých a 25 zraněných. Američtí i loutkoví vojáci přitom bránili lékařským týmům v jejich práci a dožadovali se, aby se přednostně věnovali vojákům a civilisty nechali ležet na ulici.

Nadžaf

Z Bagdádu se do Nadžafu sjížděly tisíce mahdistů, aby se tu zúčastnily demonstrací v rámci čtvrtého výročí americké okupace. Muqtadá as-Sadr vyzval všechny k účasti na „pochodu milionu mužů“, který má kolaborantské vládě a šíitskému establishmentu ukázat jeho sílu.

Došlo k dramatickému zhoršení zdravotního stavu ájatolláha Sístáního, jenž dopoledne dvakrát ztratil vědomí, pročež byl dopraven na oddělení intenzivní péče v nadžafské nemocnici

Basra

U příležitosti čtvrtého výročí okupace vyšli v Basře do ulic demonstranti, vyvěsili po ulicích irácké vlajky a požadovali odchod okupantů a obnovení irácké suverenity.

Ostřelování

Kolem 2:00 zasáhla prudká minometná palba americký a britský konzulát v bývalém prezidentském paláci u kanálu Šatt al-Arab v Basře a pokračovala celou hodinu.

Minometná střela neznámého původu dopadla mezi obytné domy ve východní části Miqdádíje, poškodila řadu bytů, zabila jednu osobu a druhou zranila.

Bombové útoky

V bagdádské A‘zamíji zabil výbuch bomby jednoho člena policejní hlídky. Za poledne došlo na tržišti ve čtvrti Í‘lam k explozi auta, při níž bylo pět lidí zabito a 20 zraněno. V Durá zasáhl výbuch silné bomby odpoledne americké vozidlo, zneškodnil je a zabil v něm jednoho vojáka a tři zranil, jednoho z nich velmi těžce.

Pozdě večer vybuchlo u kontrolního stanoviště ve vesnici východně od Miqdádíje auto, v němž byla pod nákladem nábytku uložena trhavina. Podle loutkových bezpečnostních zdrojů byli zabiti čtyři civilisté, QudsPress však citovala mluvčího policie, který připustil zranění několika policistů. Bezpečnostní služby po explozi zneškodnily další auto s podobným nákladem, na jehož přítomnost upozornili místní lidé.

Pondělí 9. dubna 2007

Provincie Anbár

Od nedělních 22:00 uzavřeli američtí vojáci města Ramádí, Hít, Fallúdžu, Hadíthu a Qá‘im včetně mostů a spojovacích silnic a vydali zákaz vycházení, přičemž pohrozili ostrou střelbou proti každému, kdo by tento zákaz porušil. Po ulicích a uličkách měst se rozmístila loutková policie a armáda, doprovázené ve vzduchu americkými vrtulníky. V ostatních městech provincie byl pohyb po ulicích dovolen, ale za zostřeného dohledu amerických a loutkových sil. Opatření měla zajistit klid v den čtvrtého výročí pádu Bagdádu.

Jeden mrtvý voják byl přesto oficiálně přiznán v provincii Anbár. Současně bylo oznámeno, že od 1. dubna zemřelo v Iráku 41 amerických vojáků.

Bagdád

Od 5:00 až do 5:00 příštího dne vydal loutkový režim v celém Bagdádu zákaz provozu veškerých aut a motocyklů. Účelem zákazu bylo zabránit útokům odboje na Američany, kteří chystali oslavu čtvrtého výročí okupace hlavního města. Přes všechna opatření přiznali Američané za tento den v Bagdádu tři mrtvé vojáky a jednoho zraněného při explozi dvou bomb na jihovýchodě města.

Na několika místech Bagdádu bylo nalezeno celkem devět mrtvých obětí sektářského násilí, jako obvykle svázaných se zavázanýma očima a známkami mučení na těle.

Basra

V noci se šíitské milice pokusily vniknout do sunnitské mešity al-Arab. Její stráž se jim postavila, začala na ně střílet a zabránila jim dostat se dovnitř. Útočníci nakonec utekli.

Ostřelování

Ráno zasáhla minometná palba britský štáb v bývalém prezidentském paláci v Basře. Krátce předtím procházeli okolím paláce ozbrojenci a nabádali obyvatele, aby opustili domy, protože se v rámci „oslav“ čtvrtého výročí okupace připravuje ostřelování.

Více než 20 minometných střel dopadlo ráno na americký „Camp Echo“ v Díwáníji.

Odpoledne dopadlo několik minometných střel neznámého původu do obytné čtvrti Chálisu, zabily dva civilisty, šest dalších zranily a poškodily několik obytných domů.

Úterý 10. dubna 2007

Fallúdža

V Nu‘ajmíji na jihovýchodě města zřídily americké síly přechodné kontrolní stanoviště, sebraly náhodně 15 lidí přijíždějících do města a odvedly je do jednoho ze svých ležení ve městě.

Na hromadě odpadků ve čtvrti Askarí bylo nalezeno tělo neidentifikovaného muže, zřejmě oběť sektářského násilí.

Bagdád

V 6:30 se v Durá shromáždil zástup dělníků čekajících na odvoz do práce. Místo toho je obklíčily síly tzv. ministerstva vnitra, odvlekly a uvěznily v nedaleké budově městské správy. Jakmile se rozšířila zpráva o jejich uvěznění, k budově se seběhli jejich příbuzní a požadovali jejich propuštění. (Ani v pátek 13. 4. se ještě o jejich osudu nic nevědělo.)

Dopoledne došlo k prudkému boji mezi obyvateli převážně sunnitské čtvrti Fadl na jedné a americkými vojáky a tzv. národní gardou na druhé straně. Propukl poté, co Američané od 5:00 celou čtvrť prohledávali, sebrali řadu lidí a nakonec zastřelili před očima místních lidí dva mladíky, o nichž prohlásili, že jsou členy odboje. Pozemní síly se snažily protestující lidi rozehnat pomocí slzného plynu, přivolané vrtulníky zahájily palbu. Asi 10 lidí bylo během boje zabito a přes 20 zraněno. Podle svědků obránci čtvrti jeden z vrtulníků zasáhli, hořícímu stroji se však podařilo doletět na základnu. Do boje pak zasáhla letadla F-16, která některá místa bombardovala a znemožňovala příjezd ambulancí. Americké síly později přiznaly, že během boje bylo 16 jejich vojáků zraněno; kromě toho byli zabiti čtyři vojáci loutkové armády a dva zraněni. Podle amerického tvrzení padli i tři obránci čtvrti.

V poledne dopadla minometná střela blízko palestinské střední školy na ulici Palestina ve východním Bagdádu, zabila jednu osobu a 10 zranila; většinou šlo o žáky školy.

Podezřelé auto explodovalo kolem poledne na parkovišti u bagdádské univerzity v Džadíríji, zabilo pět lidí a 11 zranilo.

Dulu‘íja

Americké pozemní síly kryté vrtulníky provedly v pondělí a v úterý ráno razii ve vesnici Kabíba východně od Dulu‘íje. Zabily přitom 18letého mladíka, který během razie vyšel z domu, a zatkly šest „podezřelých“.

Tikrít

Ve vesnici Awdžá 10 km jižně od Tikrítu zastřelili američtí vojáci studenta, který stál u čerpací stanice při hlavní silnici.

Miqdádíja

Ráno na sobě v davu zájemců o práci u policie před policejním ředitelstvím odpálila výbušninu žena v černé abáje, 17 zájemců o službu loutkovému režimu zabila a dalších 20 zranila.

Balád – Iskandaríja

Hlídky loutkové armády našly v Baládu tři mrtvé, z nichž jednoho se nepodařilo identifikovat.

Také v Iskandaríji bylo nalezeno mrtvé tělo oběti sektářského násilí, jež byla mučena a nakonec usmrcena výstřely do hlavy a hrudi.

Mosul

Ve čtvrti Tahrír byla zavražděna rozhlasová hlasatelka stanice Rádio Ninwa Imán Júsúf Abdalláhová spolu se svým manželem a jejich těla byla spálena v jejich autě.

Ve městě byl rovněž zastřelen opravář aut Fajsal Isá Šiháb al-Džabbúrí. Podle očitých svědků na něj ozbrojenci stříleli z jedoucího auta a zasáhli ho více než 70 kulkami. Jeho pozůstatky odvezla policie, protože řidiči sanitek to odmítli učinit s tím, že jim ozbrojenci hrozili, aby se neopovážili mrtvého převzít.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Bú Chámis 3 km jižně od Fallúdže přepadli ráno povstalci americkou hlídku a svedli s ní asi půlhodinový boj. Během něho zničili jedno obrněné vozidlo; o rozsahu amerických ztrát nebyly informace, na straně povstalců tři muži padli a čtyři utrpěli zranění.

V 9:30 zastřelil ostřelovač na kontrolním stanovišti u jižního vjezdu do Fallúdže loutkového vojáka.

Na policejní stanici v mosulské čtvrti Jarmúk zahájili z jedoucího auta neznámí ozbrojenci palbu a vzápětí poté zmizeli. Podle policejního mluvčího nezpůsobili žádné škody.

Americká armáda oznámila, že šest povstalců zaútočilo na dálnici severovýchodně od Mahmúdíje na kolonu amerických a loutkových vojáků. Ti přivolali na pomoc vrtulník, který začal ostřelovat dům, v němž se povstalci zabarikádovali. Pět povstalců pak z domu vyšlo a začali střílet na vrtulník, ten zaútočil znovu a zničil tři jejich auta. Jeden z povstalců byl údajně podle Američanů zatčen.

Bombové útoky

V Hilá usmrtil výbuch bomby dva lidi a čtyři zranil; kromě toho poškodil blízký dům.

Další dva lidi zabil a čtyři zranil v 9:00 výbuch bomby u mikrobusu severně od Chálisu. Mikrobusem cestovala rodina, která se chtěla dostat z oblasti pryč do bezpečí. Důvody těchto dvou útoků na civilisty ani kdo je provedl nejsou známy.

Středa 11. dubna 2007

Odbojová organizace viní z bombových útoků Američany a Íránce

Islámská armáda v Iráku vydala prohlášení, podle něhož jsou za řadou útoků auty naloženými výbušninou, které způsobily smrt tisíců iráckých civilistů, Spojené státy a Írán. Naopak prohlásila, že al-Qá‘ida s útoky tohoto druhu nemá nic společného. Mluvčí Islámské armády v Iráku Ibráhím aš-Šamarí sdělil TV al-Džazíra, že jeho organizace nedostává žádnou podporu z žádné cizí země. Do Iráku se však dostává zahraniční podpora z Íránu určená sektářským šíitským milicím, které se snaží irácký odboj zničit.

Šamarí také prohlásil, že Islámská armáda neodmítá jednání s americkými silami ze zásady, ale podmiňuje je tím, že americký kongres schválí zákon o úplném odchodu amerických sil z Iráku a uznání iráckého odboje jako jediného legitimního reprezentanta iráckého lidu. Nový bezpečnostní plán pro Bagdád podle něho skončí nezdarem stejně jako všechny plány předchozí.

Zdůraznil, že Islámská armáda neutočí na irácké profesionály, především novináře, „pokud vykonávají svou profesi a neslouží jim jako zástěrka pro službu okupantům“. Jeho organizace před časem zabila italského novináře, o němž se prokázalo, že byl sluhou okupantů. Byl nad ním vynesen rozsudek smrti, ale italské vládě bylo přesto nabídnuto jeho vydání za to, že stáhne své vojáky z Iráku. Když odmítla, byl novinář zastřelen.

Bagdád

V okrsku Sálich ráno neznámí ozbrojenci zastřelili generálního ředitele ministerstva elektrárenského průmyslu Hášima Abd Abbáse Hállawího. Spolu s ním zahynul i jeho řidič.

Odpoledne otřásla silná exploze A‘zamíjí, kde bylo poškozeno několik aut. Nebylo však známo, zda šlo o výbuch auta či bomby, ani zda došlo k nějakým lidským ztrátám.

Za úterý a středu přiznali Američané v Bagdádu ztrátu dvou svých vojáků a zranění dalších tří, k nimž došlo při útocích povstalců na vojenské hlídky.

Hillá

Problémy v elektrické síti po celé zemi a nedostatek kapacity způsobily, že se město ocitlo na 16 hodin bez proudu; v dalších městech provincie Bábil trval výpadek plných 24 hodin. V jižní a střední části země v úterý systém rozvodu elektrické energie po prudké písečné bouři úplně zkolaboval a produkce elektřiny do regionů musela být omezena.

Ozbrojené akce

Odpoledne se v Miqdádíji povstalci střetli s tzv. národní gardou na kontrolním stanovišti ve východní části města. Podle loutkových bezpečnostních sil dva z povstalců při útoku zahynuli.

Podle oznámení britského velení došlo v Basře ke střetu ozbrojenců s britskými silami, provádějícími „rutinní“ razii, při němž bylo několik ozbrojených útočníků zraněno.

Ostřelování

Kolem poledne dopadlo několik minometných střel na sídlo policejního velitelství provincie Ninwa v Mosulu, údajně však nezpůsobily žádné ztráty.

Čtvrtek 12. dubna 2007

V Iráku se šíří drogy

Společnost pro boj s drogami oznámila, že v zemi následkem války a chaotické bezpečnostní situace, která zemi změnila v drogové tržiště, neustále roste počet lidí, kteří drogy užívají. Svou zprávu zveřejnila na konferenci, jíž se zúčastnily stovky ředitelů a učitelů škol z bagdádských okrsků Karach a Rusafá. Podle statistiky tzv. ministerstva zdravotnictví drogy v roce 2005 konzumovalo přes 24 tisíc Iráčanů; údaje za rok 2006 nebyly dosud zpracovány. Jde ovšem o lidi, které prudké zhoršení jejich zdravotního stavu následkem užívání drog donutilo vyhledat lékaře, řada dalších dosud lékařskou pomoc nevyhledala.

Bagdád

V 7:15 zasáhl výbuch nákladního auta naloženého výbušninou most Sarafíja spojující čtvrti Atífíja na západě a Wazíríja na východě. Zničil část mostu, z něhož se pět či šest aut zřítilo do řeky. Zabito bylo pět a zraněno 11 lidí. Podle zprávy QudsPress předseda loutkového parlamentu Mahmúd al-Mašhadání o něco později zpochybnil oficiální tvrzení, že zkázu mostu způsobil výbuch auta. Most se podle něho rozlomil na tři kusy, což oficiálnímu tvrzení neodpovídá; a řekl, že získal informace, podle nichž bezpečnostní síly zřídily na jeho koncích kontrolní stanoviště a znemožnily lidem přecházet už od 6:00.

Na severu Bagdádu zastřelili ráno ozbrojenci člena ředitelství šíitského klubu na ulici Maghrib.

Dalších 11 umučených a zastřelených obětí našla policie v různých částech města.

Sebevražedný útok na „poslance“ loutkového parlamentu v americké Zelené zóně

Asi ve 14:30, kdy videokamera zpravodaje agentury AP zabírala rozhovor se šíitským duchovním Džalál ad-Dínem as-Saghírem v kavárně iráckého parlamentu v přísně střežené tzv. Zelené zóně, objevila se v jejím záběru oranžová koule a vzápětí nato celý prostor zahalil hustý kouř, z něhož bylo slyšet volání o pomoc. Podle zpravodaje, který se stal očitým svědkem, bylo zabito nejméně osm lidí, z toho tři loutkoví poslanci. To potvrdili i další svědkové, kteří dodali, že zraněno bylo nejméně 20 dalších lidí, mezi nimi pět poslanců a čtyři zaměstnanci parlamentu. K explozi došlo v parlamentní kavárně, kde se krátce předtím po skončení zasedání poslanci shromáždili, aby poobědvali. Způsobil ji fidá‘í, jenž na sobě odpálil vestu s výbušninou. Podle QudsPress je jedním z mrtvých poslanců Muhammad Awwád, člen sunnitské kolaborantské Fronty národního dialogu, druhým Táhá al-Lahíbí, člen sunnitské kolaborantské Fronty irácké dohody. Jméno třetího se nepodařilo zjistit. Další dva poslanci za Frontu irácké dohody byli mezi zraněnými. Oba zabití sunnitští poslanci byli zapojeni do pokusů o neutralizaci iráckého odboje. Dění v kavárně zabírala ve chvíli výbuchu také Američany zřízená arabsky hovořící stanice Hurrá, jejíž signál je v Iráku dosažitelný. Bezpečnostní síly pak vytvořily kolem budovy parlamentu uvnitř zóny kordon a všechna média vykázaly.

Ostřelování

Ráno dopadlo do středu amerického „Camp Echo“ v Díwáníji deset minometných střel.

Bombové útoky

Ve 14:15 otřásl výbuch bomby bagdádskou ulicí Palestina, poškodil několik budov a zranil tři lidi. Později odpoledne vybuchly dvě bomby v okrsku Hurríja, jedna poškodila americké Humvee, druhá zranila civilistu. Večer došlo k výbuchu bomby v okrsku Karradá, kde zabil jednoho a zranil tři civilisty.

V Kirkúku zničil výbuch bomby v 15:00 autobus, v němž zabil šest a zranil 19 civilistů.

Silná exploze otřásla večer východní částí Mosulu, výbuchy zcela zničily jednu budovu a druhou poškodily. Zda šlo o explozi auta naloženého výbušninou či o jiný způsob útoku, nebylo zatím zjištěno.

V noci poškodila v Maháwílu bomba vozidlo americké hlídky a několik vojáků zřejmě zranila.

Pátek 13. dubna 2007

Kolaborant Šalabí se snaží zasít nesváry mezi mudžáhidy

Během pátečních společných modliteb nalepil neznámý muž na zeď mešity ve Fallúdže plakát, na němž byl pravděpodobně (s nejasnou tváří) vyobrazen mluvčí Islámské armády Ibráhím aš-Šamarí a citát „Meč přináší pravdivější informace než knihy“. Plakát byl doplněn znakem organizace Islámský stát Irák.

Poté, co věřící mešitu opustili, došlo ke střetnutí mezi příslušníky Islámského státu Irák (al-Qá‘ida v Zemi dvou řek) a Islámské armády. Mezitím však byl chycen muž, který se snažil nalepit stejný plakát na jiné mešitě a při výslechu přiznal, že patří k soukromým milicím Ahmada Šalabího a dále uvedl: „Tahle operace je součástí větší operace, která má vyvolat boje mezi Islámskou armádou a Islámským státem Irák, nejdříve ve Fallúdže a pak v celé provincii Anbár.“ Má tak být využito stupňujících se rozporů mezi těmito organizacemi k jejich rozeštvání proti sobě.

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu dalších mrtvých. Tentokrát našla policie na několika místech celkem 15 svázaných a zmučených obětí.

Američané přiznali smrt svých dvou svých vojáků. Jeden měl být zabit při útoku na hlídku, ke smrti druhého údajně nedošlo v boji.

Kút

V noci přepadli neznámí ozbrojenci ve čtvrti Zahra loutkového brigádního generála Alího Ribha a vážně ho zranili. Generál byl dopraven k ošetření na americkou základnu Delta nedaleko Kútu. Zranění utrpěli také jeho dva strážci.

Mosul

Ve čtvrti Núr na severovýchodě města zastřelili neznámí ozbrojenci z auta imáma šajcha Muhammada Abd al-Hámida an-Nu‘ajmího, když právě vcházel do mešity.

Ozbrojené akce

V poledne došlo severně od Chálisu k boji mezi neznámými ozbrojenci a obyvateli vesnice Dawdžama. Trval několik hodin, během nichž bylo pět útočníků zabito.

Ostřelování

V 19:00 dopadlo na „Camp Echo“ v Díwáníji nejméně deset raket Kaťuša a minometných střel.

Bombové útoky

V 10:10 zasáhl výbuch bomby na silnici mezi Hillou a Karbalou kolonu loutkových bezpečnostních sil z tzv. Brigády Škorpion, zničil jedno vozidlo a zranil jednoho kolaboranta.

V noci došlo k výbuchu bomby pod britskou hlídkou v Basře.

V noci najela na bombu uprostřed Ba‘qúby kolona podplukovníka policie Fáliha Hasana, jehož výbuch usmrtil spolu se třemi strážci.

Sobota 14. dubna 2007

Pokusy o sjednocení odboje pokračují

Předseda rady ulamá Muthanna ad-Dárí na tiskové konferenci v jordánském Ammánu oznámil, že probíhá jednání o sjednocení postupu všech odbojových organizací. Vyzval arabské vlády, aby nespojovaly záležitost Iráku s problémem Íránu, protože USA chtějí změnit priority v regionu šířením zpráv, že Írán představuje největší nebezpečí. Přitom je především nutno objasnit roli, kterou Írán hraje v Iráku. Odboj není záležitostí jednotlivců, ale všech Iráčanů jako aktivní boj proti okupantům a jejich sluhům, které je donutí k odchodu.

Al-Qá‘ida žádá osvobození vězněných žen

Islámský stát Irák (al-Qá‘ida v Zemi dvou řek) časně ráno zajal v severovýchodním Iráku dvacet příslušníků ozbrojených sil tzv. ministerstva vnitra a zaslal „premiérovi“ Málikímu ultimátum, aby do 48 hodin propustil všechny sunnitské ženy držené ve vězeních v zemi, jinak budou zajatci popraveni. Kromě toho musí tzv. ministerstvo vnitra vydat své příslušníky, které se zúčastnili znásilnění Sabirín al-Džannabíové, a všechny, kdo se podíleli na vraždění, znásilňování a vysídlování obyvatel Tal Afáru.

Fallúdža

Okrsek Fáhilát na jihozápadě města ráno prohledali američtí vojáci a během razie zatkli deset místních lidí.

Bagdád

Ráno se terčem pokusu o atentát stal ve čtvrti Džihád vysoký úředník tzv. ministerstva průmyslu Muhammad Abdalláh. Podle získaných informací on sám útok přežil, zabiti byli tři jeho strážci.

Ve čtvrti Baládíjat zatkli Američané bez udání důvodů 20 příslušníků sil civilní obrany.

Podle oznámení americké armády zemřel jeden z jejich vojáků, rozmístěných v Iráku, během cesty po Kataru a jeho úmrtí je předmětem vyšetřování.

Bajdží

V poledne najel na západním okraji města fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, kde zabil pět vojáků a čtyři zranil.

Díwáníja

Ve městě panovalo od předchozího dne napětí, stupňující se s pokračujícími srážkami mezi americkými a loutkovými silami na jedné a Sadrovci na druhé straně, jež byly součástí operace zvané „Černý orel“, namířené proti Mahdího armádě.

Američtí vojáci rozehnali slzným plynem stoupence Muqtady as-Sadra v jejich mešitě, pak napadli novináře, kteří modlitby sledovali, a nakonec vtrhli do úřadovny Sadrova hnutí a zatkli tiskového mluvčího Abú Zajnaba, kterého odvlekli na svou základnu „Camp Echo“.

Masakr v Karbalá

V centru města asi 500 metrů (podle některých zpráv 200 m) od hrobky imáma Husajna vybuchlo ráno auto. Exploze způsobila podle zprávy místní nemocnice smrt téměř 50 lidí a přes 60 dalších zranila. Mnozí ze zraněných byli zaliti krví a potřebovali transfúzi; některé bylo nutno dopravit do nemocnic v okolí.

Proti rozčileným obyvatelům města, kteří stříleli na budovu místního guvernéra, zasáhla střelbou policie a ostraha loutkového guvernéra Aqíla al-Chuzá‘ího. Demonstranti obvinili místní představitele z toho, že nepodnikli dostatečná bezpečnostní opatření.

Podle večerní zprávy webové stránky Moheet Arabic news byl po výbuchu zakázán veškerý motorový provoz; mezi zraněnými byla řada poutníků z Íránu a Pákistánu.

Mosul

Tiskový mluvčí loutkové armády v provincii Ninwa bez uvedení dalších podrobností přiznal, že loutkoví vojáci odpoledne ve čtvrti Intisár výstřelem do hrudi „omylem“ usmrtili civilistu.

Ozbrojené akce

Po explozi bomby pod hlídkou loutkové armády došlo ve fallúdžské čtvrti Ta‘mím k boji mezi vojáky a povstalci, během něhož byla zničena dvě Humvee, zabiti dva kolaboranti a třetí zraněn.

Ostřelování

V 6:00 dopadly tři minometné střely do vesnice Asríja severně od Hillá, kde poškodily několik domů a zranily tři obyvatele.

Ráno se terčem raketového útoku stala nedaleko díwáníjské univerzity Qádisíja americká kolona. Podle svědků kaťuše zapálily několik vozidel a další těžce poškodily. Oběti útoku pak odvážely americké vrtulníky, jejich přesný počet však nebyl znám. „Camp Echo“ v Díwáníji zasáhly v 11:00 další čtyři minometné střely.

Terčem minometného útoku se dopoledne stalo ležení loutkové armády severně od Suwajrá, kde byli dva vojáci zabiti a dva zraněni.

Čtyři minometné střely zasáhly dopoledne americkou základnu 3 km severně od Saqlawíje.

Bombové útoky

U mostu Džadíríja v jižní části Bagdádu ráno zabil výbuch auta podle prvních zpráv osm lidí a 11 zranil. V poledne usmrtila exploze bomby na ulici Šajcha Umara v centru města jednu osobu, čtyři zranila a způsobila škody na okolních domech. Večer zranil čtyři civilisty výbuch bomby v Durá, další bomba v okrsku Šula usmrtila jednoho civilistu a dva zranila.

V poledne explodovalo auto u opuštěné budovy štábu 2. divize loutkové armády v Mosulu. Výbuch objekt zničil, nezpůsobil však žádné ztráty. Objekt byl terčem řady útoků, proto byl nedávno vyklizen a štáb přemístěn.

Za poledne došlo také k výbuchu bomby na hlavní ulici v Madá‘inu, zahynula jedna osoba, dalších devět bylo zraněno a poškozeno bylo i několik domů.

Kolem poledne poškodil výbuch bomby Humvee americké hlídky v Hasj 3 km jižně od Fallúdže.

Večer došlo v Hillá k výbuchu bomby před domem příslušníka loutkové Brigády Škorpion. Dům byl explozí poškozen a dva členové rodiny zraněni..

Neděle 15. dubna 2007

Fallúdža

Kolem 5:00 podnikl americký letoun nálet na domy ve Fuhajlátu jihozápadně od Fallúdže, tři z nich úplně zničil a zabil pět civilistů. Po náletu vpadly do vesnice pozemní americké síly a začaly dům po domu prohledávat.

Ramádí

Policie tzv. Rady spásy provincie Anbár oznámila, že v centru města zabila místního velitele al-Qá‘idy šajcha Ismáíla Mahmúda. Podle tohoto oznámení byl zastřelen v civilním oblečení, když na něj upozornili místní lidé.

Bagdád

Americká armáda oznámila, že u Tádží severně od Bagdádu se ráno srazily dva britské vrtulníky, v nichž dva vojáci zahynuli a pět bylo zraněno.

Časně ráno vpadli američtí a loutkoví vojáci při razii v Ámiríji do domu těhotné Widád Chámis Wahíbové. Američané ženu tvrdě zbili, kolaboranti zatím zničili zařízení bytu, ukradli cennosti a zabavili auto. Žena následkem všeho utrpení potratila.

Výbuchy dvou aut na lidovém tržišti v okrsku Šurta ar-Rabí‘a zabily pět a zranily 20 lidí. Ke dvěma explozím došlo v okrsku Karradá; první tu zranila čtyři civilisty, druhá zabila pět a zranila 27 dalších. Čtyři civilisty večer zranila minometná palba v okrsku Ša‘b.

Po městě bylo nalezeno pohozeno na různých místech 30 těl obvyklým způsobem mučených a zabitých.

Američané za tento den přiznali smrt dvou svých vojáků v Bagdádu.

Iskandaríja

Pozdě večer přepadli ozbrojenci skupinu civilistů a několik z nich zranili. Jeden muž později na následky zranění zemřel.

Chánaqín

Pohraniční stráž provincie Dijála nalezla u hlavní silnice nedaleko města, ležícího u íránských hranic, těla pěti íránských řidičů kamionů a jednoho Iráčana. Podle informace velitele stráže brigádního generála Muhammada Šarífa kamiony přepadli v sobotu neznámí ozbrojenci a těchto šest mužů unesli. Těla pěti Íránců se generál pokusil předat na hraničním přechodu v Mundhiríji Íráncům, ti je však odmítli převzít a odkázali ho na jednání s íránským vyslanectvím v Bagdádu.

Turecká armáda zahájila manévry nedaleko irácké hranice

Velitel tureckých ozbrojených sil generál Yasar Buyukanit prohlásil, že Turecko bude muset v severním Iráku zasáhnout a zlikvidovat ozbrojence Kurdské strany pracujících (PKK), kteří v separatistickém proamerickém Kurdistánu získali azyl a pomoc. Podle turecké agentury Ceyhan News už probíhá cvičení turecké obrněné brigády jen 2 km od irácké hranice. Na strategických místech v horách je rozmístěno tisíce tureckých bezpečnostních sil a vesnických stráží, manévrů se účastní i vrtulníky a komanda ze západních provincií.

Podle AFP vzrostlo napětí mezi kurdskými separatisty a Tureckem minulý týden poté, co Mas'úd Barzání, samozvaný prezident „Kurdistánu“, pohrozil rozdmýcháním nepokojů v Turecku, bude-li Ankara proti kurdským nárokům na Kirkúk. Jak AFP uvedla, „Turecko prohlašuje, že se do Kirkúku vydaly tisíce Kurdů, aby změnily demografické složení tohoto ropného města před referendem o jeho budoucím postavení, které je vypsáno na konec roku, a vyzvalo k odložení hlasování.“ Generál Buyukanit tuto hrozbu prohlásil na tiskové konferenci za „nepřijatelnou“ a následně obvinil Spojené státy z povzbuzování kurdských separatistických vůdců slovy: „Víme, kdo ho (Barzáního) podporuje.“ Předseda ankarské expertní komise Sedat Laciner ke generálovu prohlášení dodal: „Turecko dlouho čekalo, že Spojené státy s rebely z PKK něco udělají, ale Barzáního poznámky přesáhly všechny meze. Pomalu se blížíme k vojenskému zásahu. Turecko neblafuje.“

Díwáníja

Čtyři minometné střely vypálené z amerického letadla zasáhly kuřecí farmu u vesnice Al-Hamád nedaleko Díwáníje. Podle svědků nezpůsobily žádné ztráty ani nepoškodily budovy; zůstal po nich pouze obrovský kráter na poli.

Ozbrojené akce

Ve 12:30 zaútočili povstalci v oblasti starého tržiště ve Fallúdže na hlídku loutkové armády, která odpověděla palbou do skupiny civilistů, jež zranila pět lidí včetně ženy a dvou dětí.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 120 mm a čtyři střely ráže 82 mm vypálené Islámskou armádou Iráku zasáhly kolem 13:00 soustředění loutkových vojáků v bagdádském okrsku Ma‘álif.

Bombové útoky

V Jathribu zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a patrně zranil jeho posádku; získání přesnějších údajů však bylo znemožněno uzavřením celé oblasti.

Odpoledne zasáhla bomba vybuchlá v blízkosti policejní hlídky v centru Bagdádu autobus, zabila pět a zranila deset lidí a poškodila několik domů. Policejní mluvčí neuvedl, kolik bylo mezi oběťmi policistů. Podle pozdější verze způsobil výbuch sebevražedný útočník, jenž výbušninu na sobě odpálil přímo v autobuse.

Večer zasáhla bomba policejní hlídku na džadíríjském mostu a tři policisty zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 5. 2007
6. 5. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské prezidentské volby
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času
6. 5. 2007 Dělníci na vinici, aneb co za to? Zdeněk  Bárta
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
4. 5. 2007 Skotští nacionalisté zvítězili těsnou většinou ve volbách do skotského parlamentu
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
6. 5. 2007 Incident s politikou Egona Lánského na Světě knihy
4. 5. 2007 Americký plán na protiraketovou obranu zaznamenal neúspěch
4. 5. 2007 NATO přesvědčuje Rusko, aby neodstupovalo od vojenské smlouvy
4. 5. 2007 Probudí se Francouzi o víkendu v Sarkozyho náručí? Josef  Brož
4. 5. 2007 Občanské fórum má dnes sídlo v Trokavci, pane Havle
4. 5. 2007 Protiraketová základna a naše národní povaha Jan  Makovička
4. 5. 2007 Britské komunální volby: Labouristé zaznamenávají ztráty
4. 5. 2007 Udělejte Blaira velvyslancem v Bagdádu
4. 5. 2007 "Příběh jedné lži" v Reflexu Jan  Čulík
4. 5. 2007 Může stát žena v čele státu mezi samými "galskými kohouty"? Miloš  Dokulil
4. 5. 2007 Komunisté jsou skutečně nebezpeční Milan  Valach
4. 5. 2007 Konec dětí, konec rodiny -- aneb koho bude bránit (česká) armáda v roce 2100 Michal  Rusek
4. 5. 2007 Zpráva z tisku: Baroš Oldřich  Průša
4. 5. 2007 Antikomunismus navěky a nikdy jinak Štěpán  Drahokoupil
4. 5. 2007 kočičí Hana  Hadincová
4. 5. 2007 Má rozhánět policie neonacisty?
4. 5. 2007 Tiskové prohlášení Vlastenecké Fronty k prvnímu květnu 2007
4. 5. 2007 To si děláte srandu?
4. 5. 2007 Nápady obchodníků s deštěm
4. 5. 2007 Lhostejnost, která zabíjí Ignác  Pospíšil
4. 5. 2007 Tak jak je to s mizením včel? Michal  Mašín
4. 5. 2007 Retrospektiva Jiřího Davida v Galerii Města Blansko
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové
4. 5. 2007 Může být básník darebák? Petr  Král
4. 5. 2007 Umění a vina morální Jan  Motal
4. 5. 2007 Smrduté výroky proamerického poskoka Havla Luděk  Toman
4. 5. 2007 Kojzarovský útok na Václava Havla
4. 5. 2007 Mělo by se udělat vše pro to, aby americká základna v ČR nebyla vybudována
4. 5. 2007 Dodatek k destabilizační a destruktivní kampani západního společenství proti jugoslávské federaci na úsvitu balkánské tragédie Daniel  Veselý
4. 5. 2007 Umělci, objednavatelé, sběratelé a společnost, aneb Umění, co to je? Uwe  Ladwig
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007
4. 5. 2007 Julínkova reforma -- hokynáři a nákupčí
4. 5. 2007 Anna Čurdová: Koaliční vláda káže vodu, ale pije víno Anna  Čurdová
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
3. 5. 2007 Proč nemůže radar fungovat čistě s českými vojáky?
3. 5. 2007 Paraguay -- Jezuitský stát (1649 - 1767) Eduarda  Heczková
3. 5. 2007 Hulvátovské mazurky Václav  Dušek
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba