Exekutorský zákon v Kalifornii:

Nesmějí se vymáhat poplatky nad dlužnou částku

19. 1. 2011

Je nezákonné, aby exekutor vymáhal jakoukoliv částku (včetné úroků, poplatků, honorářů či nákladů, nad původní dluh, pokud taková částka není (a) výslovně schválena dohodou mezi dlužníkem a původním věřitelem, anebo (b) pokud není vyslovně povolena zákonem. Pokusy vymáhat "úroky", "poplatky za vymáhání", "poplatky za právníka" či jiné poplatky, částky či pokuty, jsou porušením zákona, pokud takový poplatek není výslovně schválen zákonem či předem podepsanou platnou dohodou mezi dlužníkem či věřitelem. Je také porušením zákona nepravdivě prezentovat pověst dlužníka, částku či jeho právní postavení. Například je porušením zákona vymáhat dluh, který je příliš starý a je proto už nevymahatelný.

Následující poplatky jsou někdy vymáhány od dlužníků v případech, kdy pro to neeexistuje legální či věcné oprávnění:

New York Review of Books:

Britské univerzity v ohrožení

19. 1. 2011

Britské univerzity jsou ohroženy systémem státní kontroly, který likviduje to jediné, v čem spočívá jejich světoznámá pověst: vysokou úroveň jejich vědecké a pedagogické práce, píše v časopise New York Review of Books v obsáhlém článku Simon Head. Teorie a praxe, která je zdrojem tohoto útoku na britské univerzity, je většinou amerického původu. Vymyslely je americké školy pro podnikání a firmy zabývající se poradenstvím managementu. Tyto teorie a praxe jsou často hluboce zakořeněné v informační technologii, kterou firmy jako IBM, Oracle a SAP prodávají britské vládě a britské státní byrokracii. Tato aliance mezi veřejným a soukromým sektorem se stala vážnou hrozbou akademické svobodě ve Velké Británii a je varováním i pro americké univerzity, jak mohou být i svobody amerických univerzit ohroženy.

Naivní představa že "škola by měla předávat vědomosti"

19. 1. 2011 / Boris Cvek

Způsob uvažování Jany Karvaiové se ukazuje v této naivní větě: "Škola by především měla předávat vědomosti."

Takové pojetí školy je v Česku naprosto běžné a vede jen k biflování a - co hůře - k přesvědčení, že znalosti vhodné k řešení kvízů a křížovek jsou vzděláním.

Děti to naštěstí většinou neberou vážně a pohrdají bigotností "vědomostmi" nabitých učitelů. Jenže tato rezistence nestačí k tomu, aby se naučily myslet.

Oumulu Bubuku

19. 1. 2011 / Milan Kozelka

Je z Kwewele a nevypadá
na to, i když je z Kwewele.
Je černoch a nevypadá na
to, i když je černoch. Je a
nevypadá na to, i když je.
Je a když je, tak je, i když
nevypadá na to, že je.

Nezaměstnanost britských mladistvých dosáhla téměř 1 milionu

19. 1. 2011

Nezaměstnanost mladých lidí v Británii dosáhla rekordní výšky. Vyvolává to obavy, že mladí lidé v Británii by se mohly stát součástí "ztracené generace", která nemůže najít zaměstnání, přestože hospodářská recese skončila před rokem.

Celkový počet nezaměstnaných mladých lidí pod 25 let dosáhl ve čtvrtletí končícím listopadem 2010 počtu 951 000 osob. Znamená to, že v Británii je nyní 20,3 procent mladých lidí bez zaměstnání. Je to nejvyšší počet nezaměstnaných mladiých lidí od doby, kdy se to r. 1992 začalo statisticky zaznamenávat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ještě, že máme ty Němce...

19. 1. 2011 / Ladislav Žák

Za starých dobrých časů byli největším nepřítelem našeho socialistického zemědělství jaro, léto, podzim, zima a imperialismus. Dnes nám na seznamu čtvero ročních dob zůstalo, imperialismus tak nějak odpadl a byl nahrazen Evropskou unií a Polskem. Pořád tomu ale něco chybělo. Nový rok přinesl konečně do hry starého, osvědčeného nepřítele, Němce...

Český rasismus

19. 1. 2011 / Milan Valach

Ve společnosti roste nespokojenost. Systém selhává a doplácíme na to nejvíce my, prostí občané. Postupně si začínáme uvědomovat, že změna je nutná. Ta ale nepřijde sama od sebe.

Revolúcia na spadnutie?

19. 1. 2011 / Ľuboš Blaha

Rád by som reagoval na článok Milana Valacha Teorie revoluce, v ktorom autor nastolil niekoľko zaujímavých otázok i odpovedí. Začal by som však trochu netradične a použil malý príklad. V roku 2005 sa tridsať najväčších latinskoamerických multimiliardárov stretlo v exkluzívnom mexickom rezorte Ixtapa, aby prediskutovali ďalšie obchodné a politické stratégie. Na tomto stretnutí nechýbal Carlos Slim, v tom čase tretí najbohatší človek na svete. Prítomní boli aj magnáti Gustavo Cisneros či Emilio Azcárraga, majoritní vlastníci mediálnych koncernov Univisión a Televisa, ktorí kontrolujú prakticky akékoľvek spravodajstvo v južnej Amerike. V Ixtape sa samozrejme objavili aj ďalší veľkopodnikatelia, ktorí majú pod kontrolou väčšinu latinskoamerických politikov, intelektuálov, aj podnikateľov.

Nechci slevu zadarmo, pravil vychytrale doktor Zelí

19. 1. 2011 / Jiří Šejnoha

Prosím o slevu," žádal profesor. "Nedělejte nám ze ZOO holubník, pane mistr," obořil se vrátný, "horničtí učni jsou hlášení až na čtvrtek!" Učitel zrudl: "Jsem doktor Zelí a toto je jedenáctiletka z Pyšel. A chci slevu!" "Já tvrdím, že z vás padá mour a umažete nám zvěř," trval na svém vrátný, "proto zaplatíte plnou cenu". Profesor odvedl vrátného stranou. "Nechci slevu zadarmo," pravil vychytrale a položil na stůl stokorunu. " (Úryvek z povídky Exkurze do ZOO, Miloslav Šimek & Jiří Grossmann)

Koutek reklamní tuposti 4

Mor českých reklam

19. 1. 2011

Velké "V" při oslovování zákazníků (Vy, Váš, Vám...) se v reklamách objevuje už skoro pravidelně. Nejspíš má v očích zákazníků zvýraznit důležitost, kterou pro zadavatele mají. To ovšem nic nemění na tom, že velká "V" na billboardech jsou důkazem negramotnosti pisatelů. Takto zvýrazněná zájmena Vy, Váš, Vám... (či Ty, Tvůj, Tobě) patří jedině do osobního dopisu konkrétnímu člověku. Tím inzerát, přes touhu zadavatelů reklam, nikdy nebude. Na plakátu vypadá podobné "V" prostě jako pitomá chyba.

O tuposti reklamy

19. 1. 2011

Už bezmála 15 let se pohybuji v supermarketech. Vůči podobným kravinám jsem už otupěl, píše čtenář, který pracuje v supermarketu Hornbach, a aby ho nevyhodili, neuvedeme jeho jméno.

České chyby ve slovenské reklamě

19. 1. 2011

Chcel by som sa ohradiť voči tvrdeniu, že Slováci v Prahe robia reklamu a na Slovensku sa to stať nemôže. U nás na Slovensku je to presne také isté, reklama je spolovice po česky, alebo plná poslovenčených českých slov, ktoré v slovenčine vôbec neexistujú. Asi tu existuje čulá výmena pracovníkov medzi štátmi v oblasti reklamy a prekladov. Malý príklad: česky - "to kolo", po slovensky - "ten bicykel", v texte som našiel - "to bicykel", a to nebola reklama ale kniha pre deti! (nebol to preklep, bolo to tam opakovane asi 5x), píše Jozef Malý.

Požadavky hnutí nezaměstnaných

19. 1. 2011

Jako ti, kdo již byli postiženi ztrátou zaměstnání, se vzhledem ke zkušenostem, s nimiž jsme každodenně konfrontováni, cítíme nuceni upozornit na situaci lidí bez práce v naší zemi.

Dělení na standardní a nestandardní lékařskou péči je neetické, je jako selekce vězňů v nacistických táborech

19. 1. 2011 / Jiří Baťa

Koaliční vláda od svého nástupu má mj. ve svém programu dnes tolik diskutovanou reformu zdravotnictví. Ta je dnes co do realizace značně komplikovaná výpověďmi cca 3 800 lékařů, převážně ze státní sféry. Ale není účelem hledat příčiny, potažmo důvody, kde a v čem jsou složitosti v plánované reformě zdravotnictví.

Jeden paradox uznávání třetího odboje

19. 1. 2011 / Stanislav A. Hošek

Odboj proti nadvládě KSČ nebyl, jako konečně žádný společenský jev, jednobarevným, ba ani primitivně bipolárním. Ti, kdo aktivně vystupovali proti totalitnímu režimu, byli k tomu vedeni různými motivy. Já osobně jsem byl kupříkladu dvacet let vědomě činný proti normalizační tuposti ne proto, že jsem "komunismus" považoval za zločinecký systém, jako polistopadoví zákonodárci, ale protože jsem naopak chtěl dokonalejší komunismus.

Velké problémy českého školství. V myslích lidí

19. 1. 2011 / Jiří Beránek

"Lidé kteří od katedry studentům něco diktují a nutí je, aby si v hodinách něco psali, nejsou učitelé, ale idioti. Potřebou diktovat zastírají, že neumějí učit."
Zlatá slova, takto probíhala téměř veškerá výuka na gymnáziu, kde jsem studoval, a sám jsem si kladl otázku, zda je toto studium a ta budova vlastně škola.

Jak učit historii

19. 1. 2011 / Jiří Karen

Jaký má smysl pro středoškolského studenta informace, že bitva na Bílé hoře se odehrála 8. listopadu 1620? Jedná se vůbec o informaci? Co je to informace? Informace jsou zvířátka, která žijí v určitých kontextech, využiji-li oblíbenou formulaci Václava Bělohradského.

"Výuka" literatury na krnovském gymnáziu

19. 1. 2011 / Boris Cvek

Martin Pokorný píše:

Nejvýraznější osobní zkušenost s "diktováním" mám ze střední školy z hodin literatury. Asi hodně lidí je na tom podobně... Ten žil tam a věřil v to a v to, ten byl homosexuál a ten taky, ten udělal sebevraždu, ale napsal tohle o tomhle. Při zkoušení pak byla vyžadována odpověď: Ten žil tam a věřil v to a v to, ten byl homosexuál a ten taky, ten udělal sebevraždu, ale napsal tohle o tomhle.

Výuka literatury na krnovském gymnáziu, jak jsem ji zažil já, probíhala následujícím způsobem. "Profesorka" nám řekla, ať si vytáhneme učebnice, tužku a pravítko.

Paměť versus logika?

19. 1. 2011 / Jaromír Habr

Dovolím si několik postřehů k tématu: myslím, že není příliš přínosné stavět problém takto bipolárně/dichotomicky. Možná by byl přínosnější pohled poněkud širší a méně zjednodušující.

Školství očima praktika

19. 1. 2011

Sešly se tu na BL v posledních dnech články o školství na různá témata. Jsem ráda, že na jedněch stránkách se můžu setkat s různými, až protichůdnými názory. Člověka to více nutí přemýšlet a stane se, že po zamyšlení se dá za pravdu názoru, který se mu v počátku zdál špatný. Jelikož pracuji ve školství, mám nutkání se také k pár věcem vyjádřit, napsala Jana Karvaiová.

Zkusme diskutovat věcně i o očkování dětí

19. 1. 2011 / David Zahumenský

Štěpán Kotrba se v článku Měla by být striktně vyžadována trestní odpovědnost za šíření nakažlivých chorob  a také v textu Význam a principy očkování z pohledu lékařů, babské řeči a nebezpečná demagogie zastává povinného očkování dětí a tvrdých sankcí pro rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat. Oceňuji, že rozvíjí diskusi k závažnému tématu. Svým přístupem ale bohužel  posiluje typicky české schéma nesmiřitelného boje stoupenců a odpůrců povinného očkování. Domnívám se, že daleko více než osočování ze stupidity či demagogie by věci samotné prospěla věcnost. A zejména pohled do zahraničí. Býval to šéfredaktor Britských listů, kdo léta Čechy poučoval o tom, jak je důležité nezamlčovat situaci v demokraciích, které měly možnost vyvíjet se svobodně po delší dobu. Kdy se konečně zbavíme jednostranného přístupu, jenž je postaven na strašení domácími autoritami (s tituly či funkcemi), bez toho, že by byly jakkoli reflektovány výsledky zahraniční diskuze?

Lékařské bouře po dvaceti letech

18. 1. 2011 / Jiří Horáček, Petr Doubrava

V posledních dvaceti letech lékaři opakovaně požadovali zvýšení platů a poukazovali na neutěšené (nejen platové ale i pracovní) podmínky ve zdravotnictví. Celá situace vyvrcholila hromadným podáváním výpovědí v rámci akce Děkujeme, odcházíme a souvisejících aktivitách některých dalších sdružení lékařů a ČLK.

Stává se uzákoněná zlodějna skutečně právem?

18. 1. 2011

Vyjádření pana Křečka v obecné rovině vypovídá leccos o českém právním (ne)řádu, jehož praktické aplikace ani náhodou nepodporují vzrůst právního povědomí nás občanů, úctu k právnímu řádu a zákonnosti, důvěru ve spravedlnost, a v konečném důsledku úctu k povolání právníka. Spíše to vzbuzuje strach z nebezpečí dostat se do spárů "(ne)spravedlnosti", píše Josef Mezihorák.

Tunisko. Prudký spád událostí

18. 1. 2011 / Lubomír Molnár

K dnešnímu dni je zjevné, že Tunisko vstupuje do nových časů. Tuniská revoluce se ve vnějším projevu právě nachází v etapě odstraňování symbolů zcela nedávné minulosti. Po zdech a bilbordech šplhají zdatní mladíci a strhávají obrazy diktátora Ben Alího.

Podle českého práva nelze exekuci zamítnout pro nepřiměřenost, protože "nebyl porušen zákon"

18. 1. 2011

K Vašemu článku 11.000,-Kč ze 157,-Kč exekuce ( JUDr.Křeček) musím dodat, že v případě žalované částky 157,-Kč jsou náklady řízení jako minimální odměna advokáta podle vyhl. 277/2006 Sb. 4.500,-Kč + 600,-Kč za dva právní úkony dle vyhl.177/1996 Sb. + DPH celkem 6.120,-Kč. K tomu připočtěte 600,-Kč soudní poplatek za řízení v I.stupni a je to celkem 6.620,-Kč. K tomu dále zákonný úrok z prodlení a jistinu 157,-Kč a dostaneme se cca na 7.000,-Kč, píše J. Žádník. K tomu náklady exekučního řízení ( soudní poplatek + odměna advokáta) , + odměna soudního exekutora a jeho náklady a jsme klidně na 11.000,-Kč a to vše v naprostém souladu se zákonnými předpisy.

Takže, přestože neznám anglické právo, pro nepřiměřenost nelze co zamítnout, když nebyl porušen zákon.

Má smysl nějaká polemika kolem školství?

18. 1. 2011 / Miloš Dokulil

Původně jsem neměl v úmyslu reagovat na jeden příspěvek BL, který měl být kritikou především mého postoje k diktování učiva ve třídách. Ne že by měl být člověk nejednou "nad věcí". Ale i ve věci samé se možná právě kvůli té -- možná opravdu sporné -- záležitosti hodí nadhozenou rukavici zvednout a znovu naznačit, oč opravdu jde.

Na CESTĚ...Ale odkud kam...?!?

18. 1. 2011 / Ladislav Žák

V reakci na můj příspěvek s názvem "Vize...?!?" se mi dostalo od Michaela Kroha upozornění a pozvání na první veřejnou diskusi think-tanku CESTA -- Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii na téma: "Má ještě smysl sociální stát?" s podotázkami na podtémata jako: Je sociální stát hlavním výdobytkem západní demokracie nebo její hlavní přítěží?

Rychlé soudy pana Kyslingera

18. 1. 2011

Reaguji na článek pana Kyslingera. Kdyby nebyla má (ve své době lékaři uznávaná) neurologická diagnóza LMD uznána pedagogy mé základní školy, skončil bych ve zvláštní škole a nebylo by ze mě nikdy víc, než pomocný dělník, nebo něco na ten způsob, píše čtenář, jehož totožnost ze zjevných důvodů utajíme.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní