Čína ekonomicky předstihla Japonsko

17. 8. 2010

Čína v druhém čtvrtletí roku 2010 předstihla hospodářsky Japonsko a stala se druhou největší světovou ekonomikou. Vznikl tak další mezník v proměně zchudlého komunistického státu v hospodářskou supervelmoc.

Čínská ekonomika v současnosti roste rychlostí asi 9 procent ročně a někteří odborníci očekávají, že Čína hospodářsky předstihne Spojené státy už v roce 2030. Obrovská finanční moc Čína má velké politické důsledky.

Placení univerzitního školného:

Nikdy to neskončí, bude se to pořád zvyšovat

17. 8. 2010 / Jan Čulík

◄ Je mi jednadvacet a už mám 21 000 liber (=630 000 Kč) dluhů, stěžuje si protestující studentka

Do doby přibližně před deseti lety bylo studium na britských univerzitách zadarmo; studenti ze skromných poměrů dostávali dokonce sociální stipendium. Celá generace současných britských politiků vystudovala na vysokých školách v Británii po druhé světové válce naprosto zadarmo - od šedesátých let, kdy britský vysokoškolský systém zaznamenal podstatnou expanzi.

Upoutávka na Český mír na webu

17. 8. 2010

CZECH PEACE extended trailer 7 min 40 sec from Filip Remunda on Vimeo.

Na filmovém festivalu v Karlových Varech a na Festivalu nad řekou v Písku se letos promítal nový film Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír, který výstižně zdokumentoval několikaleté panoptikum, které se odehrávalo v České republice kolem plánovaného radaru, který měl být postaven v Brdech. Recenze Britských listů je ZDE. Na internet umístil Filip Remunda tuto sedmiminutovou upoutávku, která myslím charakterizuje film dost dobře. Pobavíte se.

Film je natočen docela moorovsky, se smyslem pro ironii, komiku a absurditu, a tak není divu, že ho doporučuje americkému publiku i Michael Moore ZDE.

Na DVD má Český mír vyjít v ČR na podzim.

Mou víc než osmdesátiletou maminku "faktura" od České pojišťovny vyděsila

17. 8. 2010

K příspěvku pana Poláka "Metoda Kalouskovy složenky našla dalšího následovatele -- Českou pojišťovnu" mohu přidat další obdobný nemilý zážitek. Bydlím v rodinném domě společně s maminkou, je jí přes osmdesát let. Už dávno jsme se společně domluvily, že u úředních poštovních zásilek nebudeme respektovat listovní tajemství. A tak se stalo, že mi velmi rozčilená maminka telefonovala o faktuře od pojišťovny za vytopení sousedů, píše Eva Jašková.

Laik žasne, odborník se diví

17. 8. 2010 / František Řezáč

Železnici z Chebu do Plzně znám už od dětských let, kdy jsem tudy cestoval k babičce. Později to byly pravidelné týdenní cesty do internátu průmyslovky. Všechny zastávky jsem znal podle jmen i vzhledu už jako kluk. I po přestěhování do Plzně v roce 1972 to byla a je trať, po níž cestuju nejčastěji a rád. Její nejkrásnější úsek mezi Stříbrem a Planou připomíná umístěním v divokém skalnatém údolí trati ve Skalistých horách či ve Švýcarsku.

Onderka: Bártovo zastavování staveb se může české ekonomice prodražit

16. 8. 2010 / Roman Onderka

Ministr dopravy Vít Bárta jen pár dní po nástupu do svého úřadu ohlašoval rázné zastavení desítek staveb silnic, dálnic a železnic. Sliboval miliardové úspory pro rezort i pro Českou republiku. Stejně nebezpečné, jako byly první velké plány nového ministra, jsou minimálně zavádějící i jeho sliby o úsporách. Z ekonomického pohledu mohou mít totiž pro Českou republiku nulový, možná až negativní dopad.

Většina silničních staveb v ČR je totiž financována penězi z Evropské unie, konkrétně z Operačního programu Doprava. Na 1 Kč z peněz ČR poskytne 3-4 koruny EU. Pokud ale stát vystaví stavbám financovaným z EU stopku, nedostane vůbec nic.

Zastavení železničních staveb

17. 8. 2010

Chtěl bych doplnit informace p. Onderky o financování silničních staveb. V podstatě totéž platí i pro železniční stavby, navíc ze současného fondu EU lze čerpat pouze do r. 2013. ZDE. Je zde otázka, zda EU nebude požadovat vrácení již poskytnutých peněz, když stavby nebudou dokončeny. Zná někdo odpověď? ptá se Michal Kolář.

Z přehledu staveb je vidět, že některé měly být dokončeny letos, popř. v r. 2011, někde je zavedena náhradní autobusová doprava (Stříbro - Planá u Mariánských Lázní, termín dokončení 31. 5. 2011), jinde se jezdí po jedné koleji místo dvou (Beroun - Zbiroh, termín dokončení 31. 7. 2011). Mají-li se okamžitě ukončit takové stavby, výsledkem budou vážné škody.

Kocáb: Vítám, že Nečas odmítl spolupráci ODS s nástupci Dělnické strany

17. 8. 2010

Tisková zpráva Michaela Kocába, zmocněnce vlády pro lidská práva

V rozhovoru pro místní časopis Radnice naznačil starosta města Krupka na Teplicku Milan Puchar, že by se nebránil spolupráci s "Dělnickou stranou sociální spravedlnosti", nástupcem zakázané Dělnické strany. Starosta přímo řekl, že "ODS chce spolupracovat s tím, kdo bude chtít dělat pro město. Osobně nemám problém ani s představiteli krupské Dělnické strany."

ProAlt: demonstrace proti Romanu Jochovi

16. 8. 2010

Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt svolává na středu 18. srpna 8.30--9.00 na Klárov, na roh parku u tramvajových kolejí směrem k Úřadu vlády demonstraci proti jmenování Romana Jocha do funkce poradce premiéra pro zahraniční politiku a lidská práva. Inciativa ProAlt zde chce vyhlásit petici za odvolání Romana Jocha a uspořádat soutěž o nejlepší výrok poradce pro lidská práva.

To sladké slovo svoboda

17. 8. 2010 / Jiří Nezval

Svou kratičkou úvahu - míněnou zcela obecně - nemohu začít jinak, než vyslovením hluboké úcty ke všem lidem, kteří se jakýmkoli způsobem postavili proti porobení naší země.

Asi tisíc lidí je v Británii a v Irsku potomkem katolických kněží

17. 8. 2010

Stephenovi bylo osm let, když se poprvé dověděl, že jeho tatínek popřel, že je jeho otcem. Byli venku, hrál si s jinými dětmi a nějaký dospělý se zeptal, kdo je Stephenův otec. Stephenův otec, katolický kněz z kolárkem, rychle popřel, že otec je on sám. Řekl, že dítě je synem "jedné členky mé farnosti", což sice byla pravda, ale ne celá. Pro Stephena to bylo jako popření celé jeho osobnosti. Dnes, o třicet let později, vrhá tento postoj jeho otce stín na celý jeho život.

Není Hanička...

17. 8. 2010 / Ladislav Žák

V neděli měla moje dcera Hana svátek, a protože i moje maminka byla Hana, připomněli jsme si tenhle svátek společným rodinným obědem a dortem a také jsme trochu vzpomínali. Mimo jiné na to, jak si jako malá holčička dávala ruce před oči a vážně tvrdila: "Není Hanička, není Hanička..." Ani nevím, proč jsem si na to vzpomněl, když jsem si četl příspěvek Martina Škabrahy: "Není žádný státní dluh!"

KDU-ČSL nikomu svatou válku nevyhlašuje

17. 8. 2010

Prohlášení administrátora internetových stránek KDU-ČSL Mladá Boleslav

V tiskové zprávě Libertas Independent Agency o.s., kterou zveřejnily Britské listy dne 16. srpna 2010, stojí: "některé místní organizace této strany otevřeně prohlašují za hlavní bod svého programu "svatou válku" proti českým muslimům (například KDU-ČSL Mladá Boleslav, Mladí křesťanští demokraté)," píše Václav David.

Tonoucí se stébla chytá

17. 8. 2010 / Václav Votruba

Po té, co jsem našel stránky KDU-ČSL Mladá Boleslav, musel jsem dát za pravdu Lukáši Lhoťanovi, že tyto stránky šíří nenávist vůči muslimům. Odkaz na stránky KDU-ČSL Mladá Boleslav: ZDE.

Nejsem ani muslim, ani křesťan, ani věřící, ale články o tom, že KDU-ČSL v Mladé Boleslavi nedovolí islamizaci (jakoby reálně hrozila) svědčí o islamofobii, píše Václav Votruba.

I v našem okolí je řada těch, kteří by uvítali tělesné tresty za krádeže (čtěte fóra pod články novin z černé kroniky), kteří by přivítali trest smrti. Část KDU-ČSL koketuje s iniciativou D.O.S.T. a Mladí křesťanští demokraté přímo spolupracují. Mezi nimi a fundamentalistickými islámisty rozdíl nevidím.

Chápu, že část politického spektra se snaží na sebe upozornit, aby se stala volitelnější. Nevidím ale důvod ji v tom podporovat a neupozorňovat na její pokrytectví.

Avatar je dosud rudý

17. 8. 2010 / Josef Mikovec

„V sázce je zásadnější problém. Jde o charakter onoho „jiného světa, který je možný“, abychom použili heslo Světového sociálního fóra. Bude takový svět založen na neustálém hospodářském růstu, i když to bude růst „socialistický“ a povede ke zvýšení reálných příjmů lidí na globálním Jihu? Nebo půjde o to, čemu někteří říkají změna civilizačních hodnot, o svět buen vivir? ”

„Hugo Blanco vyprávěl příhodu o švédském turistovi, který byl překvapen způsobem života a duchem solidarity v jedné kečuánské vesnici poblíže města Cuzco. „To vypadá jako komunismus,” řekl... „ne, komunismus vypadá jako tohle,” odpověděl jeho průvodce”.

Immanuel Wallerstein ve svém článku „Rozpory uvnitř latinskoamerické levice” jako jeden z nemnoha systémových teoretiků poukazuje na význam hnutí indigenista, které zařazuje mezi světovou levici v Latinské Americe a rozdílností i rozpory mezi tímto hnutím a úspěšnými levicovými stranami, které dosáhly významného, nebo rozhodujícího podílu na moci v řadě latinsko (indo) amerických zemích.

Nepropouštějte hasiče, čerpejte peníze z Bruselu!

17. 8. 2010

tisková zpráva SUVERENITY - bloku Jany Bobošíkové

Pokud chce vláda skutečně spolupracovat v rámci EU a přesvědčovat občany o jejích výhodách, měla by podle Bobošíkové okamžitě požádat v Bruselu o povodňovou pomoc z Fondu solidarity a využít i peněz, určených v bruselských fondech na prevenci událostí, které jsou důsledkem přírodních katastrof.

An English version of this article is in CLICK HERE

PROČ JE V ČR TAK DRAHO?

Lidl je "levný", ale ne v ČR

16. 8. 2010 / Radek Mokrý

Dokáže někdo vysvětlit, proč jsou ceny velkého množství zboží v supermarketech v ČR často podstatně dražší než v různých západních zemích, přestože je kupní síla českého obyvatelstva daleko menší?

Pro získání představy o cenové politice řetězce např. diskontních prodejen LIDL netřeba cestovat do zahraničí, stačí srovnat aktuální akční nabídku na www.lidl.cz a www.lidl.co.uk.

An English version of this article is in CLICK HERE

Podivuhodné jsou cesty božího sluhy...

16. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Daniel Herman se stal novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle svých slov chce uklidnit tamní situaci. K tomu mu požehnal i kardinál Vlk. Ten uklidňoval situaci kolem chrámu sv. Víta, takže se můžeme spolehnout na jeho erudici.

An English version of this article is in CLICK HERE

Paroubkův "levicový" týdeník

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Podle jednozdrojové "zprávy" serveru Eurozprávy, který velmi často stínuje obsah serveru Parlamentní listy, se chce bývalý předseda Paroubek pustit do vydávání levostředového týdeníku. Oslovit ke spolupráci chce Paroubek bývalého předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu a dle něj "rozumného komunistu" Jiřího Dolejše. Svobodu vyzývají křesťanští demokraté k vystoupení ze strany a Jiří Dolejš dle svých slov o spolupráci s Paroubkem nic neví. Nicméně říká, že "napíše klidně i do Lidových novin"...

Když si aktivní politik, navíc s ambicí vrátit se po bankrotu do první ligy, pořizuje vlastní média, zavání mi to berlusconizací... Paroubek přitom už jeden "levostředový" časopis vydával sedmnáct let, bez valného úspěchu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Metoda Kalouskovy složenky našla dalšího následovatele -- Českou pojišťovnu

16. 8. 2010

Vrátil jsem se docela unavený z povodněmi zkoušeného Frýdlantska do svého družstevního bytu v České Třebové.Odhadovali jsme škody na naší chalupě na Frýdlantsku, manželka otevírala dopisy a vyděsila se. Přišla nám faktura na částku 43 780,58 Kč za škody způsobené sousedovi havárií vody v našem družstevním bytě. "Co to je? Vždyť jsme snad nikoho nevytopili. Nechce se na nás někdo hojit?" toto nám problesklo hlavou. Tlak 190/105, jsem starší člověk, píše Václav Polák.

V hlavičce dopisu byla moje přesná poštovní adresa i s titulem. (Kopii jsem poslal do redakce BL, část zveřejňujeme níže).

An English version of this article is in CLICK HERE

Paroubek mile překvapil

16. 8. 2010 / Boris Cvek

V nedělních Otázkách V. Moravce mne mile překvapil Jiří Paroubek. Ani ne tak klidem svého projevu, což u něj po jeho odchodu z čela ČSSD není neobvyklé, a už vůbec ne chlubivou sebestředností, když mluvil o svých třech připravovaných knihách, protože ta je pro něj typická od první chvíle ve vysoké politice, ba možná ještě dříve.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pohled ekonomického diletanta:

Není žádný státní dluh!

16. 8. 2010 / Martin Škabraha

Od začátku debat o zadluženosti státu čekám, kdy to někdo řekne nahlas. Sám bych to udělal už dávno, kdyby ten názor nebyl tak vulgárně laický a já si jako akademický pracovník nemusel zachovávat alespoň zdání solidnosti. Ale co se dá dělat, říct to musím. Asi si vysloužím nálepku diletanta, ale tím je nakonec každý intelektuál. Má antiekonomická diletantská ignorance budiž protiváhou ignorance ekonomických expertů, kteří nám nyní vládnou, ba přímo nás NERVují.

K tomu: Martin Myant, "Čtyři ekonomické námitky proti Škabrahově argumentaci" ZDE

Čtyři ekonomické námitky proti Škabrahově argumentaci

16. 8. 2010 / Martin Myant

Škabrahův článek úmyslně zpochybňuje předpoklady a myšlení ekonomů, kteří ovlivňují politiku vlád. Také zpochybňuje názory, které zastává daleko širší spektrum ekonomů. Níže uvedené čtyři argumenty, víceméně bez dodatečného komentáře, naznačují, jak budou Škabrahův článek zřejmě kritizovat ekonomové, píše profesor Martin Myant, známý mezinárodní odborník na ekonomiky středo a východoevropských zemí, jehož požádaly Britské listy o vyjádření k Škabrahovu článku. Martin Myant zdůrazňuje, že níže uvedené nejsou nutně jeho názory, jde o neosobní informaci, která má ukázat, jaké budou vůči Škabrahovu článku hlavní argumenty ekonomů:

Jak to, že premiérův poradce Roman Joch hlásá protidemokratické názory?

16. 8. 2010 / Václav Adam

Učitel: Jak se jmenuje náš režim?

Žák: Reprezentativní vláda.

U: Správně. A jak se jmenoval ten úpadkový režim předtím, který jsme zrušili?

Ž: Demokracie.

U: Ano, správně.

O tom, že ředitel Občanského institutu Roman Joch se stal poradcem premiéra Petra Nečase, již informovaly Britské listy i Deník Referendum. V poradním týmu premiéra bude mít na starosti oblast lidských práv a zahraničí. Někteří autoři již citovali některé výroky pana Jocha. Aby Roman Joch nenechal nikoho na pochybách, zda to nebyla jen mladická nerozvážnost, uveřejnil na svém blogu na idnes.cz dne 14.1. 2010 článek Proč demokracie zanikne.

In English: Jan Čulík, "Roman Joch, Czech PM's new advisor for human rights and foreign affairs, predicts the demise of democracy" CLICK HERE

Pochvala pravicové vládě a levicovým hejtmanům

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Stává se mi to málokdy, abych chválil vlády pravicových koalic. Ale i mistr tesař, otesávající práva a jistoty občanů, se někdy utne. Stal ose tak ministryni spravedlnosti Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, dnes TOP09), která dala příkaz ke zveřejnění údajů v obchodním rejstříku a tak umožnila zjištění většiny majetkových poměrů v České republice a ukončila aroganci boháčů. Dnes chci chválit pravicovou vládu Ivety Radičové za závazek zveřejnit všechny smlouvy státu s podnikateli na internetu a zveřejněním podmínit jejich platnost. Stejně tak je třeba chválit rozhodnutí televize Prima a Asociace krajů pod vedením Michala Haška (ČSSD) na nezávislé testování a zveřejňování, která pumpa prodává nekvalitní benzín. Česká obchodní inspekce odmítla výsledky svých zjištění zveřejnit a to i poté, co na ni televize Prima podala správní žalobu.

O reálném pesimismu

16. 8. 2010 / Ilja Herold

Socialismus (včetně Stalina) lhal: něco jiného sliboval a něco jiného dělal. Kdežto nacismus (včetně Hitlera), mluvil pravdu: krutými, nehumánními a nemilosrdnými němečtí fašisté být chtěli... a byli.

Chystal jsem větší studii o tom, kam směřuje svět. Záměr ale nevyšel a proto uklízím své přípravné noticky alespoň sem, i když bez hlubšího ladu a skladu a spíše jen jako provokaci.

Strach a odvaha k životu

16. 8. 2010 / Jindřich Kalous

Nikdy nepřekážej nepříteli, když se ničí sám. (Sun-C')

Když všichni myslí stejně, nemyslí nikdo. (připisuje se Georgi Pattonovi)

What they can never kill/went on to organize. (Joan Baëz: Joe Hill)

Na záchranu systému je už pozdě, na postřílení těch zmetků, kteří mu vládnou, ještě brzo. (z jednoho anarchistického blogu)

V brázdách chudých lidí roste mnoho chleba. (Johannes Mario Simmel: Tajný chléb)

Svět patří nám. (Jiří Voskovec a Jan Werich: Rub a líc)

Může to vypadat jako nepříliš rozumný přístup hledat za veřejným děním těchto dnů jeho společnou skrytou příčinu, natož něco jako jediný pocit prostupující celou společnost, ale nemohu si pomoci, vnímám ho tam.

Je to strach.

Bojíme se všichni, každý něčeho jiného a o něco jiného a každý do míry, která závisí na tom, o co a o kolik toho může přijít.

Americký profesor: Spojené státy zbankrotovaly

13. 8. 2010

Spojené státy zbankrotovaly, argumentuje profesor ekonomie na Boston University Lauence Kotlikoff na ekonomickém serveru Bloomberg.

Minulý měsíc zveřejnil Mezinárodní měnový fond svou výroční zprávu o americké hospodářské politice. MMF v podstatě dospěl k závěru, že jsou Spojené státy v bankrotu. Ve zprávě se píše: "Americký fiskální schodek spojený s dnešní federální fiskální politikou je obrovský, takže nejsou možné realistické diskontní míry." "Likvidace fiskálního schodku vyžaduje trvalé každoroční hrazení výdajů ve výši asi 14 procent amerického HDP."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.