Luxus v nemocnici -- jak kde a jak pro koho. Normální to ale není

16. 8. 2010 / Jiří Baťa

K zajímavému zjištění jsem dospěl po přečtení Zlínské Sedmičky č. 32 (vydavatel MF) v článku o nadstandardních pokojích ve Zlínské nemocnici T. Bati.

Kromě nadstandardní péče a léčení má pacient možnost vybrat si ke svému nemocničnímu pobytu i nadstandardní pokoj. K tomu nutno dodat, že i nadstandardně zaplacený. Řekne se, když na to dotyčný má, nechť si to zaplatí. S tím lze souhlasit, jenže to má háček: Kolik lidí si to může dovolit? Běžný občan s příjmem zdaleka nedosahujícího celostátního průměru asi sotva, důchodce (snad až na vzácné výjimky) rovněž, nezaměstnaný jak by smet, člověk odkázaný na různé dávky či příspěvky také ne (to by mu pan Kalousek jak se patří, vyčinil) a ostatní "socky"? Ty už vůbec ne. Takže těch lidí asi nebude mnoho, co si budou chtít připlatit, pokud se dá vůbec mluvit o příplatku. Ale ani tak nejde o to, kdo a kolik lidí si to může dovolit, jako o příplatek takový.

Nadstandardní pokoj se rozumí pokojem, který je vybaven pro (vesměs) jednoho pacienta zařízením a službami, které běžné pokoje nemají. To nejspíše nemá velký vliv na léčebnou proceduru, nýbrž vyloženě pro jisté pohodlí, případně potřeby pacienta. Že se tyto pokoje objednávají předem, když už na to přijde, mne neudivuje, neboť 8 pokojů, kterými disponuje Baťova nemocnice je na krajské město, ve srovnání s jeho okresy, dost málo. A také na rozhodně větší počet majetných zájemců, než na příklad v Přerově (12pokojů ), Uh. Hradišti (14) a zcela neuvěřitelný údaj se mi dostává (Sedmička Zlín,číslo 32), že Nemocnice ve Valašském Meziříčí má (nevím, v jakém počtu) v nadstandardním provedení dokonce všechny pokoje tj. s TV,samostatnou sprchou a WC, radiem, telefonem, chybí internet. Přeji všem, kteří na to mají (hlavně ve Zlíně), nechť si jej, chce se mi říci ve zdraví užijí, ale protože jsou i oni pacienty, přeji jim, ať si jej k dosažení svého pohodlí a hlavně uzdravení užijí!

Celková cena za měsíční pobyt v této nemocnici čítající cca 17 tisíc korun, tj. 580 korun na den, je skutečně cena hodící se spíše do hotelu, než do nemocnice (to je přemrštěná cena i za nájem nového bytu 3+1). Další věc, která stojí za zmínku je fakt, že je to zrovna Zlínská nemocnice T. Bati, která se tímto "nestoudným" příplatkem honosí. Ani se neptám kam či na co jsou určeny tyto "příplatky". Jako by to byla také nějaká nakažlivá nemoc, že co je ze Zlína, je neuvěřitelně drahé. Na příklad ceny pohonných hmot. Cožpak je město Zlín (případně jeho okolí) rájem (multi)milionářů? Neznám žádný statistický údaj o průměrných výdělcích ve zlínském kraji, nedomnívám se však, že jsou rovny průměrným výdělkům v Praze, Brně, Plzni či jinde. Mohu se mýlit, ale vše nasvědčuje tomu, že zde sehrává svou roli hlavně byznys, či tzv. lobby.

Z článku vyplývá několik poznatků a skutečností. Za cenu, kterou si musí pacient za nadstandardní ubytování, neřku-li nadstandardní péči zaplatit, která je ve srovnání s jinými nemocnicemi v průměru takřka o 100% vyšší, by skutečně mohlo být zahrnuté i kvalitní jídlo. A ne jen pro pacienty v nadstandardní pokojích, i když tam by to mělo být, vzhledem k ceně, samozřejmé. Např. v nemocnici ve Vsetíně si může normální pacient objednat (pokud to léčba nebo dietní systém dovoluje), hotové jídlo prostřednictvím rozvážkové služby. S tím, že si to zaplatí. Jestliže však je v této nemocnici pobyt v nadstandardním pokoji 350 korun za den, může si pacient těch pomyslných 230 korun, které by musel navíc zaplatit ve Zlínské nemocnici, tzv. (pardon) prožrat! Což je asi nepravděpodobné, ale pokud si připlatí, bude alespoň podle svého gusta zasycen či najezen. Pacient ve Zlíně zůstane jen na tom, "co dům dá"! Ani pacienti v přerovské nemocnici už nemusejí přežvykovat plané maso s dušenou mrkví. Světe div se, tam si, (rovněž v závislosti na zdravotním stavu a na stavu pacientovy peněženky), mohou dopřát lepší oběd. Za čtyřicetikorunový (!) příplatek, což lze za únosný příplatek považovat, jim naservírují třeba až do postele čínské kug-pao či pikantní plátek s majonézovým bramborovým salátem! Jak vidno, když se chce, tak to jde!

Zvážíme-li však skutečnost, že by se mělo platit za pobyt v nemocnici neskutečných 100 Kč na den (údajně hlavně na stravu), pak cena i s příplatkem (40 Kč), tedy 140 Kč na den je již zcela nestandardní, neřku-li nemravná (ve srovnání s tím, za kolik chudáci poslanci nakupují ve svých bufetech a jídelnách). Někteří politici říkají, že i doma by pacient musel za svou stravu zaplatit. To jistě, jenže je otázka, zda důchodce (ale stejně tak obyčejná "socka" a jiní), jenž za pobyt zaplatí 3 tisíce korun za měsíc, evidentně spotřebuje rovněž tuto částku za stravu i doma. Přece víme, že starší (staří) občané jedí podstatně méně, za to kvalitně. Mohu zodpovědně prohlásit, že důchodce s penzí 9 či 10 tisíc, který jen za nájem a ostatní platby zaplatí šest až sedm tisíc měsíčně, si jen stěží dovolí utratit zbytek pouze za jídlo! Totéž platí pro lidí s nestandardním příjmem do 10 tisíc. Uvědomují si to naši reformátoři a ekonomové, třeba pan Kalousek? Uvědomují, ale je jim to úplně jedno.

Poněkud svérázný i když nechci tvrdit, že ne úplně nepravdivý, má názor lékař P. Smilek když říká, že: "V nemocnici není člověk proto, aby se dobře najedl, ale aby se vyléčil". Svatá pravda, ale jen částečná. Silně mi to připomíná slova zmíněného financministra Kalouska, když operuje tím, že náš stát je zadlužen proto, že jsme peníze projedli (a politici ohlodávali kosti, zapomněl dodat). Tak podle všeho je zřejmě projedli právě v nemocnicích, což je ovšem totální hloupost, protože v nemocnici se sotva kdo "standardně" dobře najedl, natož přejedl, aby se to dalo nazvat tak, jak to vidí pan Kalousek. Na druhé straně však pan doktor Smilek poněkud zapomíná, že ne každý člověk musí nutně jíst to, co mu druhý vnucuje. Jistě by jej ani manželka nepotěšila, notabene nedonutila jíst jídlo, které v zásadě nemá rád, či mu prostě nechutná.

Neříkám, že tomu musí být vždy, člověk může být limitován zdravotním stavem, potažmo dietami, ale takový člověk si nejspíše uvědomuje, co může chtít a co ne. Ale jsou i tací pacienti, kteří vůbec nejsou ve stravě svým zdravotním stavem limitování (např. s komplikovanou zlomeninou kotníku) a přesto se nemohou řádně najíst! Jestliže pan doktor Smilek říká, že tam člověk není proto, aby se dobře najedl, ale léčil ptám se, má dobrá strava vliv na léčení, nebo ne? Má člověk se zlomeným kotníkem být více hladový jen proto, aby se lépe uzdravoval?

O kvalitní stravě v našich nemocnicích obecně tedy nemůže být (až na výjimky) ani řeč. V rámci "zvyšování" úrovně služeb v nemocnici je poněkud zarážející konstatování ředitele Nemocnice Atlas ve Zlíně když říká, že: "Jídlo nám dodává externí firma a nenabízí možnost výběru pro pacienty". Ptám se tedy, komu má firma poskytovat služby? Pro koho je tato firma? Je pro zákazníky, nebo zákazníci pro ni? Proč se nepostará vedení nemocnice o zlepšení služeb a tedy i možnost rozšíření menu této firmy kromě standardně nabízeného? Nabízí se ještě otázka a to, kolik že stojí ta, s prominutím "nemocniční šlichta" od externí firmy?

Nechť se na mne páni doktoři nezlobí, ale nevěřím tomu, že i oni mají k dispozici tatáž jídla, která dostanou pacienti. Pokud mají jiné, byť za příplatek (!), pak jak je možné, že jim lze a pacientům nelze dodat jiné, než standardní jídlo? Jen nechť se mi nesnaží páni doktoři přesvědčovat, že opravdu, ale opravdu mají to samé! Kdyby ano, pak by snad nemohli ani ordinovat.

Nakonec malé shrnutí. Příplatek nadstandardního ubytování za 580 Kč na den, resp. 17 400 korun za měsíc plus základní denní sazba 100 korun/den, tedy 680 Kč na den, resp. 20 400 korun za měsíc, a k tomu strava nic moc, tedy to už je síla! To je cena apartmánu v Praze na Václaváku! Je opravdu na pováženou, zda tyto peníze jsou adekvátní onomu nadstandardu. Tato výše se mi jeví jako nemorální a bezohledný počin. Pokud se tím ovšem nesleduje záměr hlavně vydělat! Ale může to být i pomalá selekce, čehož se obává i vedoucí redakce pan Filgas a sice, že by nemocniční chodby mohly být rozděleny na dvě části: vpravo bohatí, vlevo chudí. Jak cena napovídá, není k tomu zas až tak daleko.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010