Asi tisíc lidí je v Británii a v Irsku potomkem katolických kněží

17. 8. 2010

Stephenovi bylo osm let, když se poprvé dověděl, že jeho tatínek popřel, že je jeho otcem. Byli venku, hrál si s jinými dětmi a nějaký dospělý se zeptal, kdo je Stephenův otec. Stephenův otec, katolický kněz z kolárkem, rychle popřel, že otec je on sám. Řekl, že dítě je synem "jedné členky mé farnosti", což sice byla pravda, ale ne celá. Pro Stephena to bylo jako popření celé jeho osobnosti. Dnes, o třicet let později, vrhá tento postoj jeho otce stín na celý jeho život.

Jeho zkušenost není výjimečná. Odhaduje se, že v Británii a v Irsku žije nejméně 1000 lidí, jejichž otcové byli při jejich početí katolickými kněžími. A letos v květnu poslaly desítky italských žen, které mají vztah s katolickými kněžími či s mnichy, otevřený dopis papeži, aby zrušil celibát. Dopis argumentuje, že kněz "musí žít se svými spolubližními, zažít lásku a být milován".

Po pedofilních skandálech v katolické církvi se o celibátu hodně diskutuje, avšak papež Benedikt XVI. ho zrušit odmítá.

Děti katolických kněží si dlouhodobě stěžují na nedostatek finanční podpory a uznání.

Pat Buckley, exkomunikovaný homosexuální kněz provozuje od poloviny osmdesátých let v Larne v Severním Irsku to, co označuje za "nezávislé farářství pro odcizené a zklamaná katolíky a křesťany. Provozuje podpůrnou skupiny "Betánie" pro ženy, které mají vztah s kněžími.

"Tyhle problémy se skrývají už celá staletí," říká, "ale tak často se to teď dostává do médií, že lidé získávají odvahu mluvit o tom veřejně.

R. 1992 například vznikl skandál v případě tehdejšího biskupa z Galwaye, Eamona Caseyho, který použil diecézních peněz, z nichž platil podporu pro americkou matku svého dítěte."Existují tři irská příjmení," pokračuje Buckley, McEntaggart, McAnespie a McNab, která znamenají 'syn kněze' 'syn biskupa' a 'syn opata', takže to už existuje značnou dobu."

Buckley je přesvědčen, že Vatikán chce udržet celibát, aby si udržel moc a kontrolu nad kněžími. Svatý Pavel napsal v jedné ze svých epištol, že by měl být biskup manželem jediné ženy. Pokud nemá muž zkušenost jak stát v čele rodiny, jak může řídit církev? Během prvních 12 století existence katolické církve byl celibát neobvyklý. Byl zaveden ve středověku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.8. 2010