Paroubkův "levicový" týdeník

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Podle jednozdrojové "zprávy" serveru Eurozprávy, který velmi často stínuje obsah serveru Parlamentní listy, se chce bývalý předseda Paroubek pustit do vydávání levostředového týdeníku. Oslovit ke spolupráci chce Paroubek bývalého předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu a dle něj "rozumného komunistu" Jiřího Dolejše. Svobodu vyzývají křesťanští demokraté k vystoupení ze strany a Jiří Dolejš dle svých slov o spolupráci s Paroubkem nic neví. Nicméně říká, že "napíše klidně i do Lidových novin"...

Když si aktivní politik, navíc s ambicí vrátit se po bankrotu do první ligy, pořizuje vlastní média, zavání mi to berlusconizací... Paroubek přitom už jeden "levostředový" časopis vydával sedmnáct let, bez valného úspěchu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Cílem listu bylo původně "propagovat myšlenky sociálně demokratického hnutí a umožnit odbornou a politickou diskusi o politice ČSSD". Peníze na něj oficiálně získával přes naprosto neprůhledné občanské sdružení Společnost Willyho Brandta a Bruno Kreiského, jehož byl Paroubek zakladatelem, celých patnáct let. Společnost Willyho Brandta a Bruna Kreiského vznikla v roce 1993. Jinou činnost oficiálně nevyvíjela. Do časopisu Trend, který takto vznikl, psala zhruba dvacítka sociálně demokratických autorů, převážně z řad bývalých národních socialistů a stoupenců bývalého předsedy Horáka a takzvaného Rakovnického proudu. Ten vznikl jako ideová opozice vůči Paroubkovu a Horákovu protivníkovi Miloši Zemanovi. Spoluzakladatelem Trendu byl bývalý rakouský emigrant Přemysl Janýr st., který v exilu vydával Právo lidu. Předplatitelů měl Trend přibližně 1500 a zisk od nich necelý půl milionu (25 Kč/kus), náklady měl list více než milion. Čili byl trvale ztrátový. O to víc, když začal být tištěn barevně na křídě. Podle Paroubka byl dlouhá léta sponzorem listu on sám. Redakce časopisu Trend sídlila na Václavském náměstí a kanceláře sdílí s realitní agenturou City Prag, s jejíž spolumajitelkou Ivetou Mašínovou Paroubek obchodně spolupracuje od devadesátých let, kdy byl na pražském magistrátu. Více než tři tisíce kusů Trendu pak Paroubek distribuoval zdarma do stranických organizací, kde jich většinu pro nezajímavost obsahu hned vyhodili. Stylisticky totiž list ustrnul někde na začátku devadesátých let. Paroubek po svém nástupu do čela strany Trend předal k vydávání ČSSD, aniž se ovšem změnil politicko-frakční charakter listu a oficiální vydavatel. Po jeho letošním odchodu z funkce předsedy časopis přestal vycházet. Strana na takový list neměla peníze. Dočasně úřadující předseda strany Sobotka prostřednictvím pracovníka tiskového oddělení Lidového domu Ondřeje Macury pro časopis Týden nicméně popřel, že by ČSSD nadále list nevydávala. V každém případě v roce 2010 vyšlo pouze 5 čísel měsíčníku. Poslední 1. května. Jako "cover story" v něm zveřejnil časopis rozhovor s Paroubkem. "Dnes usedáme s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem k poslednímu rozhovoru před volbami do Poslanecké sněmovny," píše "exkluzivně pro časopis Trend" bývalý předseda Československé strany socialistické Jiří Vyvadil a redaktor, taktéž národní socialista, Stanislav Kliment. Výsledek můžete posoudit sami.

Trend 05/2010 ZDE

Paroubek chtěl přes jednoho z autorů Trendu, bývalého náměstka financí Jana Mládka, bývalého Sorosova poradce pro založení Středoevropské univerzity v Praze a viceguvernéra Mezinárodního měnového fondu pro Českou republiku, ovlivňovat i Literární noviny. Jím založené družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia FONTES RERUM bylo v jednu chvíli spoluvydavatelem. Šéfredaktor LtN, bývalý šéfredaktor týdeníku Ekonom Zbyněk Fiala však občas našel sílu Paroubkovy texty odmítnout a riskovat tak roztržku s Lidovým domem i spoluvydavatelem. Nakonec Literární noviny vykoupil ředitel vydavatelství Deníky Bohemia, bývalý vydavatel Hospodářských novin Miroslav Pavel a všechny námluvy s Paroubkem skončily. Dnes už jsou Literární noviny Paroubka (ale i Fialy) prosté a svou formou i obsahem se nezadržitelně začínají podobat Reflexu.

A Paroubkovi schází možnost mít chráněný prostor pro svou propagandu, ve kterém mu nikdo nebude oponovat a kde mu nikdo nepoloží nepříjemnou otázku.

ČRo, 16. 8. 2010 15:35: Sociální demokraté opouštějí Literární noviny ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010