Americký profesor: Spojené státy zbankrotovaly

13. 8. 2010

Spojené státy zbankrotovaly, argumentuje profesor ekonomie na Boston University Lauence Kotlikoff na ekonomickém serveru Bloomberg.

Minulý měsíc zveřejnil Mezinárodní měnový fond svou výroční zprávu o americké hospodářské politice. MMF v podstatě dospěl k závěru, že jsou Spojené státy v bankrotu. Ve zprávě se píše: "Americký fiskální schodek spojený s dnešní federální fiskální politikou je obrovský, takže nejsou možné realistické diskontní míry." "Likvidace fiskálního schodku vyžaduje trvalé každoroční hrazení výdajů ve výši asi 14 procent amerického HDP."

Fiskální schodek je dnešní finanční hodnota rozdílu mezi plánovanými výdaji (včetně placení úroků za oficiální státní dluhy) a plánovaným příjmem ve všech budoucích letech.

Všechny americké daně z příjmu, které se dnes v zemi vyberou, se rovnají 14,9 procentům amerického HDP. Takže jestliže MMF požaduje ročních 14 procent HDP k uhrazení fiskálního schodku, znamená to, že je zapotřebí natrvalo zdvojnásobit všechny americké daně.

Po takovém zdvojnásobení daní by měly Spojené státy každoročně 5 procentní přebytek HDP na výdaje. MMF tedy argumentuje, že na uhrazení státního rozpočtového schodku USA potřebuje každoročně, trvale, mít 5 procentní přebytek HDP, nikoliv nynější 9 procentní schodek.

Spojené státy mají nyní rozpočtový schodek ve výši 202 bilionů dolarů, což je více než patnáckrát více než je oficiální americký státní dluh. Kongres totiž většinu státních dluhů označuje za "neoficiální" a odsunuje je daleko do budoucnosti.

Problém je, že v Americe nyní žije 78 milionů lidí, narozených v padesátých letech, kteří budou mít brzo teď nárok na sociální zabezpečení a lékařskou péči. Tyto výdaje v průměru převyšují americký HDP na jednoho obyvatele.

Vzniklo to proto, že americký stát už šedesát let provozuje obrovské Ponziho schéma, v jehož rámci odebírá obrovské finanční prostředky mladým a dává je starým s tím, že až budou mladí staří, dostanou totéž.

Jenže ono to skončí, a to hrozně. Buď budou nynější šedesátníci tvrdě postiženi seškrtáním důchodů. Nebo dojde k drastickému zvýšení daní. Nebo se americká vláda pokusí tisknout obrovské peníze. Zřejmě dojde k dramatickému zvýšení chudoby, daní, úrokových měr a spotřebitelských cen.

14 procent amerického HDP se rovná úrokům, které musí americký stát platit za své dluhy. Pokud ty úroky nezaplatí, budou přidány k těm dluhům.

Naše země žije v bankrotu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.8. 2010