Protestujeme proti rostoucí islamofobii v Česku

16. 8. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující české muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad vzrůstajícími projevy náboženské netolerance a islamofobie v české společnosti.

Se znepokojením sledujeme například aktivity KDU-ČSL před komunálními volbami, kdy některé místní organizace této strany otevřeně prohlašují za hlavní bod svého programu "svatou válku" proti českým muslimům (například KDU-ČSL Mladá Boleslav, Mladí křesťanští demokraté). Se stejným znepokojením sledujeme snahu některých islamofobních skupin, například nátlak na komunální politiky v Teplicích a Hradci Králové proti otevření islámských center.

An English version of this article is in CLICK HERE

Na základě dlouhodobého monitoringu stavu islamofobie v České republice jsme znepokojeni stoupající mírou náboženské netolerance vůči českým muslimům ze strany některých obyvatel Česka a to i přes skutečnost, že čeští muslimové jsou dle informací Bezpečnostní informační služby bezproblémovou komunitou s neexistujícími radikálními tendencemi.

Skutečnost, že šíření islamofobie a nenávisti proti muslimům se v České republice stalo součástí politických kampaní a mnohdy i některých mediálních zpráv nás vede k rozhodnutí zaslat představitelům Českých politických stran a medii dopis se žádosti o zaujetí pevného postoje vůči islamofobii a jejímu odsouzení. Také jsme zaslali dopis Radě pro rozhlasové a televizní vysíláni se stížnosti na jednostranné používáni termínu "islámský terorista" a "muslimský terorista" vůči muslimům v českých médiích, a také používání bezpředsudkového označení "terorista" vůči jiným násilným skupinám a jednotlivcům než těm hlásícím se k muslimům.

Na základě závěru Evropské komise o neexistenci svébytného "islámského terorismu", kdy terorismus zůstává terorismem bez ohledu na to, kdo jej páchá a s důrazem na fakt, že češti muslimové vždy odsuzovali jakékoliv projevy terorismu a teroristické činy, považujeme za nepřijatelné spojování české muslimské komunity s extremisty a radikály a vyzývat k perzekuci proti nim.

Za Libertas Independent Agency o.s.

Lukáš Větrovec předseda

Lukáš Lhoťan místopředseda, tiskový mluvčí

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010