Tři ekonomiky, jediná termodynamika a skutečný původ bohatství národů

22. 8. 2009 / Jindřich Kalous

Johna Michaela Greera jsme v Britských listech představili již dříve, souhrnně zde - a také v několika překladech Karla Dolejšího a Jindřicha Kalouse z Greerova blogu The Archdruid Report. V první polovině letošního léta se Greer v sérii šesti článků soustředil na vztahy mezi ekonomikou lidstva a "ekonomikou" mimolidských, tj. přírodních systémů, mezi jednotlivými součástmi ekonomiky lidstva navzájem a také mezi ekonomickými "zákony" a zákony termodynamiky. Jak už je u něho obvyklé, dochází k originálním závěrům, na které - tím větší měrou, že jsou ignorovány myšlenkovým a mediálním mainstreamem - by se mělo soustavně a hlasitě upozorňovat, dokud je ještě šance využít jich k nekrvavému a pokud možno co nejméně bolestnému řešení nadcházejících krizí a kolapsů období soumraku průmyslové civilizace a její fosilní energetiky.

Češi žijí v totální manipulaci

23. 8. 2009 / Daniel Strož

Němci ale velkorysí opravdu jsou! Alespoň prozatím. Blahosklonně totiž mlčí k českým tiskem zmanipulovaným zprávám o událostech, dotýkajících se masového útěku tisíců občanů NDR do jejich ambasády v Praze před dvaceti lety. Přitom mají archivní záběry, ukazující, jak policisté a i muži v civilu rvali i ty nejmenší a plačící děti z rukou rodičů, zdolávajících oplocení zahrady Lobkovického paláce. Vlastní také záběry, na nichž je vidět, jak dnešní čeští, mezitím jistě zavilí antikomunisté vykrádají těmto Němcům automobily, sotvaže zůstaly opuštěny.

Otevře-li český tisk člověk, který má díky znalosti cizích jazyků možnost čerpat i z evropského či světového zpravodajství, zhrozí se v něm v první řadě přinášených lží a pak přemíry hlouposti. V této zemi je už snad manipulováno všechno, počínaje současností a konče u neustále pozměňovaného připomínání minulosti. Ta minulost ale všude převažuje; rozrýpávat to, co se stát mohlo, ale nestalo a jak by všechno bylo, kdyby bylo jinak, je českou specifickou vlastností. Současnosti se naproti tomu nikdo neopovažuje pohledět přímo do očí. A tomu málu, co se o ní na novinových stránkách dennodenně objevuje, jsme kdysi říkávali „opíjet se rohlíkem“.

Britští konzervativci požadují časový plán pro stažení vojsk z Afghánistánu

23. 8. 2009

Liam Fox, mluvčí britské Konzervativní strany pro obranu, požaduje, aby Británie zkrátila rozmístění svých vojsk v Afghánistánu, určila si jasné vojenské cíle a začala vysílat do Afghánistánu víc vojáků, kteří by vycvičili afghánské jednotky za účelem převzetí bojů.

Britští Konzervativci se tak posunují směrem k názoru občanů. Usilují o odsunutí britských vojáků z Afghánistánu, z konfliktu, který britská veřejnost už nepodporuje. Fox otevřeně řekl v rozhovoru pro nedělník Observer, že "důležitá politická rozhodnutí" jsou činěna ve Washingtonu a "Británie zásadním způsobem o politice v Afghánistánu nerozhoduje".

Z průzkumu provedeného pro vyplývá, že 60 procent Britů zastává názor, že britské jednotky by měly být staženy z Afghánistánu co nejrychleji (minulý měsíc to bylo 64 procent). S tímto názorem nesouhlasí 33 procent Britů.

Počet britských vojáků, usmrcených v Afghánistánu, překročil v minulých dnech číslo 200. V poslední době se výrazně zvyšuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

CIA vyhrožovala vyslýchanému vězni vrtačkou a pistolí

23. 8. 2009

Vyšetřovatelé CIA vyhrožovali zatčenému vysokému činiteli al Kajdy elektrickou vrtačkou a pistolí. Připravovali jeho předstíranou popravu. Vyplývá to z dlouho potlačované zprávy, která má být zveřejněna v pondělí. Tyto informace přinesli Washington Post a Newsweek. Kompletní podrobnosti vyšetřovacího programu CIA budou zveřejněny poté, co tak rozhodl federální soudce v otázce odvolání organizace American Civil Liberties Union, která požadovala jejich publikaci.

Zpráva popisuje předstírané popravy. Vyšetřovalé se snažili osoby zadržované v tajných vazebních střediscích přimět, aby vypovídaly, tím, že ve vedlejší místnosti vystřelili, aby vytvořili dojem, že jiný vězeň nbyl zastřelen.

Abd al-Rahim al-Nashirimu bylo podle zprávy r. 2002 vyhrožováno elektrickou vrtačkou a pistolí. Zároveň byl dušen vodou prostřednictvím techniky, známé jako waterboarding. Dušení vodou byli podrobeni i další dva vysocí představitelé al Kajdy.

Zpráva, která má být zveřejněna v pondělí, je dosud nejpodrobnější analýzou vyšetřovacího programu CIA a je prý vůči němu ostře kritická.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Al-Megrahi, Skotsko a Spojené státy:

Bouře ve sklenici vody a "pomsta až za hrob"

23. 8. 2009 / Jan Čulík

Americké úřady se chovají stále ostudněji ve věci Libyjce před smrtí, před víkendem propuštěného ze skotského vězení v Greenocku. Abdulbaset al-Megrahi byl r. 2001 odsouzen třemi skotskými soudci v Holandsku za teroristický atentát proti letadu Pan Am v prosinci 1988, letícímu z Frankfurtu přes Londýn do USA. Letadlo po výbuchu bomby spadlo na vesnici Lockerbie v jižním Skotsku a při tom zahynulo 270 lidí. Jenže al-Megrahi byl odsouzen na základě nepřímých důkazů: soud nevěděl například, že před odletem letadla Pan Am z Heathrow se nikdy nevypátrané osoby vloupaly na letišti v Londýně do prostoru, odkud se do letadla Pan Am převážela zavazadla. V roce 2007 vyjádřily skotské soudní inspekční orgány vážné znepokojení, že při procesu s al-Megrahim mohlo dojít k nespravedlivému rozsudku, a doporučily obnovení procesu.

BRITÁNIE:

Britské státní zdravotnictví má mnoho chyb - podobnost s českým systémem je čistě náhodná?

21. 8. 2009

Koncem čtyřicátých let dvacátého století bylo československé státní zdravotnictví založeno podle britského modelu. Navzdory postkomunistickým reformám má dodnes velmi podobné nedostatky. Posuďte podle níže uvedené argumentace Iana Birrela z deníku Independent, jehož invalidní patnáctiletá dcera trpí genetickou mutací:

Byla to další krevní zkouška, další vyšetřování, co způsobuje, že má moje dcera strašlivé záchvaty, že je slepá, že bez pomoci nemůže chodit, mluvit ani jíst. O rok později jsme se zeptali lékaře, genetika v jedné z neslavnějších nemocnic světa, co se stalo s výsledky těch testů. Jeho úřad se nám dlouze vymlouval, jak nemocnice nemá peníze a že se ty testy musely poslat do laboratoře v Německu.

Demonstrace Stop tunelování české vědy a kultury

21. 8. 2009

tisková zpráva

V úterý 25. srpna v 16.00 se bude na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem konat demonstrace "Stop tunelování české vědy a kultury". Tuto demonstraci pořádá fórum Věda žije!, které je v současné době tvořeno především mladšími vědci z většiny ústavů AV. Úterní demonstraci organizují hlavně pracovníci krčských ústavů (MBÚ, ÚMG, FGÚ, BTÚ, ÚEM).

Celá demonstrace bude trvat asi hodinu a bude mít převážně informativní charakter. Na akci vystoupí řada známých osobností, kteří naše snahy podporují. Účast v tuto chvíli přislíbili Tomáš Halík, Jiří Kolář, Jiří Zlatuška, Stanislav Komárek, Jiřina Šiklová, Ondřej Černý a další. Zazní i vyjádření k situaci, které nám poskytli Jiří Grygar či Ivan Medek. Hlavním cílem demonstrace je informovat o problému vědy i kultury v naší zemi širokou veřejnost, která dosud o ničem neví.

Věda, vzdělanost, kultura a veřejný prostor v likvidaci

21. 8. 2009 / Jan Matonoha

V kuloárech se nejmenované osoby velmi otevřeně vyjádřily, že jedním z podstatných cílů reformy je likvidace AV, mj. též coby kapitoly, která není pod nadvládou ministerstev a tak i politických stran.

Přátelé,

v posledních (nejméně) dvou letech jsme svědky kulminujících pokusů o privatizaci a likvidaci veřejného prostoru, kultury, vzdělanosti a vědeckého potenciálu v ČR pod vlivem zájmových lobby (to se projevila v posledních měsících jak v likvidačním útoku na AV či pražská divadla, tak v tzv. reformě výzkumu a vývoje a terciárního vzdělávání).

Momentálně přichází v tomto likvidačním tažení na řadu Akademie věd ČR.

Dovolte, abych Vás poprosil i vyzval, abyste se aktivně zúčastnili manifestace, která se koná v úterý 25. srpna od 16 hodin na Palachově náměstí v Praze a jež míní na tento problém poukázat, mj. též za účasti předních osobností vědy a kultury (účast přislíbili např. Jiřina Šiklová či Tomáš Halík).

Demonstrace se netýká jen likvidace AV, ale i kauzy tzv. tzv. "Bílé knihy" a šířeji privatizace a likvidace veřejného prostoru, vědy a kultury a je organizována fórem Věda žije! (viz níže).

Zde pro bližší nástin několik základních informací.

AFGHÁNISTÁN:

Demokracie v etnicky rozdělených oblastech nefunguje

21. 8. 2009

Ano, Afghánci ve všeobeckých volbách hlasovali, avšak existuje problém, píše v deníku Independent Robert Fisk. Není to ani tak podvodně vytvořená vláda Hamida Karzaie, která se téměř určitě vrátí, spolu s válečnými zločinci, které Karzai zaměstnává (Abdul Rashid Dostum by měl být na lavici obžalovaných v Haagu, ne v Kábulu), ani korupce a drsné porušování lidských práv. Velkým problémem je skutečnost, že etnicky rozdělené společnosti hlasují podle etnické loajality.

Michael Moore: Capitalism: A Love Story

21. 8. 2009

"Kde jsou naše peníze?" ptá se Michael Moore v Kongresu. "Nevím," odpovídá, Elizabeth Warren, kongresová inspektorka.

Premiéra nejnovějšího filmu amerického dokumentaristy Michaela Moora Capitalism: A Love Story (Kapitalismus: Milostný příběh) bude na letošním filmovém festivalu v Benátkách. V Americe jde film do kin dne 2. října 2009.

Trailer je ZDE:

Technologičtí giganti se sjednotili proti Googlu

21. 8. 2009

Amazon, Microsoft a Yahoo se rozhodly vytvořit ve spolupráci s organizací Internet Archive tzv. Open Book Alliance, koalici, která chce bojovat proti snahám organizace Google vytvořit největší světovou elektronickou knihovnu.

Tyto tři společnosti se stavějí proti právní dohodě, v jejímž rámci by se Google mohl stát hlavním zdrojem většiny knih na internetu. "Google se pokouší monopolizovat knihovní systém," konstatoval zakladatel Internet Archive Brewster Kahle.

Kocáb: O změnu zákona z oznamovacího na povolovací nejde

21. 8. 2009 / Michael Kocáb

Tisková zpráva ministra pro lidská práva Michaela Kocába

"Vítám, že prezident Václav Klaus podepsal v úterý 18. 8. 2009 moji novelu Zákona o právu shromažďovacím. Nová úprava mění dobu, ve které musí obec rozhodnout o případném zákazu akce ze tří kalendářních dní na tři dny pracovní. Chtěl bych však opravit nepřesné formulace, které se objevily v mediích, jako např., že "novela prodlužuje obcím lhůtu pro povolení demonstrace".

Režim oznamovací zůstává v platnosti a novela jen drobně upravuje lhůtu pro případný zákaz shromáždění z důvodů, které zákon vymezuje od samého počátku platnosti. O přechod z režimu oznamovacího na režim povolovací se tedy v žádném případě nejedná.

O zdravotním pojištění v ČR

21. 8. 2009 / Jan Čulík, Barbora Hodková-Knobloch

Ležérně nebyrokratický přístup některých západních zemí může u postkomunisticko-rakousko-uherské byrokracie v ČR vyvolat pro české občany vážné problémy

V Británii neexistují občanské průkazy. Nikde se nemusíte ničím prokazovat. Tony Blair během svého funkčního období samozřejmě usiloval o to, aby normálním lidem co nejvíce zbyrokratizoval život, ale úrovně českých poměrů přece jen nedosáhl.

Když jsem přišel před více než třiceti lety do Británie, v těch několika málo případech, kdy bylo třeba prokázat svou totožnost, stačilo ukázat starou ofrankovanou obálku s vaší adresou. Přece byste ji u sebe neměli, kdyby vám poštou nepřišla, zněl argument úředníků, kterým to stačilo, píše v úvodu k článku Barbory Knoblochové Jan Čulík a pokračuje:

Problém je v zákoně, ale "má to svůj účel"

21. 8. 2009

Za situaci, popsanou v článku Barbory Knoblochové, nemůže VZP. Problém je pochopitelně v zákoně. Má to však svůj účel. Za řádně odhlášené klienty nemusí platit pojišťovna lékařům tzv. kapitační platbu, tedy paušál.

Dalším účelem vyžadování pojištění pro pobyt v zahraničí je také možnost repatriace v případě úrazu, těžkého onemocnění nebo smrti. Repatriace v případě letecké přepravy může stát až statisíce.

Neznalost zákona neomlouvá. Jinak mám s VZP své zkušenosti, na vše je potřeba papír (uschovaný), ale to platí i o jiných úřadech, píše Pavel Kolberk.

Podrobné informace jsou ZDE ZDE ZDE

Pozn. JČ: Potíž je, jak jsem napsal v úvodu k článku Barbory Knoblochové, že Češi, kteří např. v Británii studují nebo pracují, své zdravotní pojištění prokazatelně mají, prostě tím, že v té zemi jsou. Zákon by měl přece zohlednit, že pokud je někdo léta v zahraničí a v případech, jako je Británie, má tam tím automaticky nárok na lékařskou péči, se od českých pojišťoven odhlašuje. Mělo by přece stačit čestné prohlášení, že dotyčný nepobývá v České republice. Jinak je to byrokratické otroctví. Normálně mají být zákony pro lidi, nikoliv lidi pro zákony.

Náklady na repatriaci zraněného či zemřelého mohou být opravdu vysoké, ale jak si může být pojišťovna jista, že si budou u rodiny, která léta žije v zahraničí, pozůstalí přát repatriaci mrtvého zrovna do Čech?

PS: Informace na stránkách Centra mezistátních úhrad (o zdravotním pojištění občanů vyjíždějících mimo ČR) jsou v řadě ohledů neúplné a nepřesné. Neuvádí se tam například, že poplatek za recept je ve Skotsku 5 liber, že osvobozeni od něho nejsou jen lidé nad 60 let, děti do 18 let, trvale nemocní, ale samozřejmě i nezaměstnaní. Na této stránce jsou informace, co mají dělat čeští občané, kteří v Británii pracují; nenalezl jsem zde ani slovo o tom, co mají dělat čeští občané, kteří v Británii studují, a kteří tedy nemusejí mít National Insurance Number a ani se nemohou prokázat žádným potvrzením o zaměstnaneckém stavu.

Zelená kolapsu?

20. 8. 2009 / Karel Dolejší

V pondělí 17. srpna byla na webové stránce Guardianu zveřejněna rozsáhlá korespondence George Monbiota s publicistou a environmentálním aktivistou Paulem Kingsnorthem. Článek nazvaný Is there any point in fighting to stave off industrial apocalypse? (Má nějaký smysl bojovat proti průmyslové apokalypse?) je ukázkou toho, co by v žádném českém mainstreamovém médiu nebylo možné: Diskuse o budoucnosti průmyslové civilizace, v níž se oba zúčastnění z odlišných pozic shodují v přesvědčení, že "business as usual" prostě už v současnosti nepředstavuje žádnou volbu. Tváří v tvář reálnému riziku kolapsu civilizace závislé na neomezeném a nekonečném ekonomickém růstu se ovšem oba autoři přou o to, jak se máme nyní chovat. Monbiot se domnívá, že je třeba donutit politiky, aby na globální úrovni přijali opatření ke snížení energetické náročnosti a rozvinuli alternativní energetiku. Kingsnorth si však myslí, že takové úsilí je zbytečné, protože kolapsu tak jako tak již nemůžeme zabránit, a soustřeďuje se na lokální agendu, například na ochranu anglického venkova. V průběhu diskuse se pozice obou autorů vzájemně osvětlují - vychází najevo Monbiotova obava z kolapsu a Kingsnorthova naděje, že kolaps umožní řešit problémy, s nimiž nyní nelze hnout; projevují se Monbiotova závislost na teorii pokroku, jejíž rub tvoří regres k apokalyptickému myšlení, ale stejně tak i Kingsnorthova překvapující lhostejnost k osudu značné části dnešního lidstva, která je podle něj prostě odsouzena k vymření. Zatímco se v Británii diskutuje o vzájemné provázanosti přelidnění, rostoucího počtu motorových vozidel, vyčerpávání ropy, produkce skleníkových plynů, ničení tropických pralesů, přelovení mořských ryb atd., v ČR ti odvážnější z publicistů stále ještě implicitně polemizují s popírači globálního oteplování...

Propouštění zaměstnanců ČSA ohrožuje celou společnost

21. 8. 2009

tisková zpráva CZLCA

Odborová organizace CZLCA - Czech Load Control Association sdílí obavy s ostatními odborovými organizacemi o budoucnost ČSA a.s.. ČSA a.s. jsou jednou z nejstarších evropských leteckých společností s více jak 85 letou tradicí. Velká část ze 4600 zaměstnanců často spojila svůj osobní život s profesním a pracují v této firmě velkou část svého života. Vedení společnosti ve snaze dostat tuto firmu do zisku rozprodalo velkou část majetku ČSA Cargo terminál, Catering, Výcvikové středisko, Hangár E a také hlavní prostředek podnikání - letadla. Argument, že utržené peníze se zhodnotily zpět do našich letadel, a tedy se účetně vlastně jmění firmy zvyšuje, je přinejmenším diskutabilní.

CZLCA -- považuje návrh vedení na propouštění až 860 lidí napříč společností jako nekoncepční a ohrožující samotnou společnost.

Volební preference a skokan měsíce

21. 8. 2009 / Josef Baxa

Ve středu 19. srpna zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění srpnové stranické preference a volební model. Není se co divit., vždyť se 9. a 10. října budou konat předčasné volby do Poslanecké sněmovny. S podivem ale je, že CVVM, dříve IVVM, minimálně od roku 1998 pravidelné výzkumy stranických preferencí neprovádí. Jedním z důvodů, proč se tyto pravidelné výzkumy v letních měsících nekonaly, byl poukaz na to, že mnoho lidí je v této době na dovolené a předvolební výzkumy by mohly být zkreslené. Zřejmě ekonomická krize na nás již tvrdě dopadla a naši respondenti a voliči jsou natolik disciplinovaní, že si svojí dovolenou „odbyli“ již v červenci, nebo ji tráví doma.

Tak bude se platit za internet? Těžko. Nebo možná jinak

21. 8. 2009

Mike Masnik, který píše vlivný blog Techdirt, nedávno poukázal na to, že vzhledem k tomu, že na internetu je tolik informací zadarmo, nechtít za něj platit je zcela racionální, tržní chování. Není to "odporný příběh pár zločinců, kteří chtějí krást. Je to hluboké porozumění tržnímu prostředí a konkurenci."

Závisí to na tom, koho posloucháte: Internet buď přinesl revoluci v zábavním průmyslu, anebo kolaps naší kultury. Firmy, které prodávají hudbu, filmy, televizní pořady, knihy či zpravodajství - všechno, co se dá proměnit v data a zveřejňovat prostřednictvím internetu - jsou svědkem toho, že internet sežvýkal jejich podnikatelský model a nemají tušení, co bude vyplivnuto na druhém konci, píše v deníku Daily Telegraph Shane Richmond.

Silné státy jsou ty, které jiní chtějí napodobovat

21. 8. 2009

Říkává se, že po zmatku devadesátých let se prostřednictvím ropy, plynu a autokracie Rusko vrátilo mezi supervelmoci. Co mě ale nejvíce na Rusku zaráží, je jeho izolace, píše v deníku Financial Times Philip Stephens. Není vůbec nikdo, kdo by dnes viděl pro sebe v Rusku vzor a chtěl by si od něho něco vypůjčovat ,nebo ho napodobovat.

Připomnělo mi to, píše komentátor, když se nedávno Vladimír Putin podrobil svému známému srpnovému rituálu. Svlékl se do půl těla a pózoval na koni pro fotografy ve strojeném machismu.

Ty ješitné fotografie jsou ale spíš známkou slabosti. Je to vlastně smutné - muž středního věku, který zoufale připomíná světu, že je pořád ještě fyzicky fit. Ruský premiér by si raději měl koupit závodní auto. Jeho nahé torso je však bohužel smutnou metaforou Ruska samotného: velké, ale slábnoucí mocnosti, která si namlouvá, že když bude projevovat, jak je silná, udrží si svou minulou slávu.

Britové znovu probírají Neville Chamberlaina: Byl to naivní hlupák?

21. 8. 2009

Blíží se sedmdesáté výročí vypuknutí druhé světové války (3. září 1939) a znovu se v Británii připomíná premiér Neville Chamberlain, jako muž, který tváří v tvář Hitlerovi fatálně selhal.

Deník Independent znovu líčí celou historii kolem Mnichova; připomíná, že kolem Chamberlainových tří leteckých cest do Německa v září 1938 byla obrovská publicita - Chamberlain začal používat to, čemu se dnes říká "shuttle diplomacy", létání z jednoho místa na druhé při politickém vyjednávání; tehdy se to nedělalo, nikdo na to nebyl zvyklý a sám Chamberlain letěl poprvé!

Bratříčku zavírej vrátka

21. 8. 2008 / Karel Kryl

Bratříčku nevzlykej
to nejsou bubáci
vždyť už jsi velikej,
to jsou jen vojáci
přijeli v hranatých
železných maringotkách

Se slzou na víčku
hledíme na sebe:
Buď se mnou bratříčku
bojím se o tebe
na cestách klikatých
bratříčku v polobotkách

Prší
a venku se setmělo
tato noc
nebude kratká
Beránka vlku se zachtělo
Bratříčku - zavřel jsi vrátka ?

Bratříčku nevzlykej
neplýtvej slzami
nadávky polykej
a šetři silami
Nesmíš mi vyčítat
jestliže nedojdeme

Nauč se písničku
není tak složitá
opři se bratříčku
cesta je rozbitá Budeme klopýtat
zpátky už nemůžeme

Prší
a venku se setmělo
tato noc
nebude kratká
Beránka vlku se zachtělo
Bratříčku - zavírej vrátka!

O CO ŠLO V ŠEDESÁTÉM OSMÉM?

Rusáci -- politická frustrace, ponížení a ztráta nadějí, nebo nevyhnutelnost v bipolárním světě?

21. 8. 2009 / Štěpán Kotrba

Je to kacířské, ale řeknu to: rok 1968 realizoval strategii, ke které by muselo dojít v realitě bipolárně rozděleného světa tak jako tak. Umožnil SSSR přesunout dále na západ obrovskou masu konvenční výzbroje. V rámci akce Javory měl u nás SSSR sklad jaderné munice. Smlouva mezi ČSSR a SSSR o dočasném pobytu sovětských vojsk (parlamentní tisk č. 208 27. schůze Národního shromáždění ČSSR z 16. 10. 1968) stejně jako rozpravy ze schůze Národního shromáždění z 18. 10. 1968, kdy byl dočasný pobyt schválen, by se realizovaly, i kdyby se k nim nepřidal paranoidní strach Kremlu z pozvolného politického drobení - odtrhávání států na linii dotyku se západní Evropou. I kdyby to "drobení" přičinliví Češi neurychlovali a neradikalizaovali, opiti sluncem pražského jara a vidinou "socialismu s lidskou tváří". Scénář vícestupňového rozvolňování evropského pilíře Varšavské smlouvy byl nicméně prvním "barevným" či "sametovým" scénářem, kterých se od té doby dodnes uskutečnilo mnoho. Naposledy v Íránu.

Pro malý národ je sebevražda uctívat geopolitiku

21. 8. 2009 / Karel Dolejší

Polemika s článkem Štěpána Kotrby "Rusáci -- politická frustrace, ponížení a ztráta nadějí, nebo nevyhnutelnost v bipolárním světě?"

Počínaje Gottwaldem a až po Novotného v Československu žádné větší sovětské jednotky ani rakety nebyly, ačkoliv tlaky existovaly už od února 1948. Trend je jedna věc a nakolik se prosadí proti reakci "objektu" věc druhá. Nic naprosto "fatálního" neexistovalo, kdyby čs. vláda dělala politiku zaměřenou na ochranu zbytků suverenity, podobně jako ostatní země bloku nebo země sousedící se SSSR.

Sovětský svaz: Ubohá supervelmoc, jejíž bezpečnostní problémy "muselo" vyřešit zotročení Československa

21. 8. 2009 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba opakuje ve své vojensko-politické analýze dávno známé věci - totiž známý argument, že Sovětský svaz r. 1968 přikročil k okupaci Československa z vlastních bezpečnostních důvodů. Ale oni tak argumentovali už dávno. A r. 1969 Brežněv odmítl při jednání s poraženými československými reformisty jejich bláboly o důležitosti "polidšťování socialismu" zcela otevřeným přiznáním imperialistického jednání: "Přestaňte teoretizovat, o žádný socialismus nejde. Vy jste naším majetkem a vždycky jím už zůstanete."

Přitom českoslovenští reformátoři vždycky zdůrazňovali, že všechny vojenské závazky, vyplývající pro ně z Varšavské smlouvy, splní. Rusům to nestačilo. Stalinským zůsobem potřebovali mít jistotu, tedy Československo zotročené. To ale nikdy není dlouhodobě nosná strategie, a taky jim to nepomohlo, za dvacet let se impérium stejně rozpadlo a příznaky rozkladu se začaly šířit už od sedmdesátých let.

PRAŽSKÉ JARO 1968:

Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty

21. 8. 2012

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Vilém Prečan: "O co šlo v roce 1968: Další dokumenty" ZDE

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

PRAŽSKÉ JARO III.

Pithartův Osmašedesátý

21. 8. 2012

Péčí historika Viléma Prečana vydáváme v digitalizované formě další dokumenty, týkající se Pražského jara 1968. Čtěte a poznejte jednu z nejdůležitějších kapitol moderní české historie.

Kritičnost tohoto pokusu o porozumění historickým souvislostem "osmašedesátého" bude shledána nejspíše právě jednostranností: aniž bych se předem ospravedlňoval, chci tu říci, že tato kritičnost je také reakcí na dosud zcela nedostatečnou vůli bezpředsudečně se vyrovnat s událostmi před desíti lety, s přežívajícími iluzemi a legendami. Dnes vskutku převládají -- kromě laciného cynismu -- povrchní soudy a nereflektovaná, pomalu už sentimentální "vzpomínka"; snad to někomu pomáhá odreagovávat si mizérii současnosti. Ale i naše současnost bude jednou minulostí a budou se jednou budoucí kritikové opět pokoušet porozumět historickým souvislostem našeho příštího nezdaru? Útěšný, nekritický vztah k minulosti je přece vždycky setbou budoucích selhání.

I. Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968. Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež KNIHOVNA

II. Vilém Prečan: Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty KNIHOVNA
Antonín Liehm (84) ve Skotsku v dubnu 2008

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

21. 8. 2012

"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (84) ve Skotsku v dubnu 2008.

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

21. srpen 1968 očima autorů Britských listů v minulých letech

21. 8. 2014

Téma demokratizace, Pražského jara a socialismu s lidskou tváří bylo vždy v Britských listech tématem velmi citlivým a traumatizujícím pro řadu autorů i čtenářů. Mnozí z nich věřili. Mnozí z nich věří dodnes a jsou hrdí na to, že mohli pracovat v době kdy lidé věřili svým politikům, věřili ideálům a lidské pospolitosti, která z davu dělala národ. Z generace těch, kteří byli v roce 1989 už dospělí nebo dospívající, neexistuje prakticky nikdo, kdo by ve svém okolí neměl někoho, jehož osud byl spjat s rokem 1968. Dodnes je to vnímáno jako nejvíce traumatizující společenský prožitek od Bílé hory a Bachova absolutismu.

Stačilo ale necelých pětadvacet let, a znalost událostí a kultury Pražského jara u mladé generace je mizivá. Rok 1968 se zařadil někam za Boženu Němcovou či Karla Havlíčka Borovského. Datum. Heslo. Mlha. Tma. His sunt leones. Snažíme se tuto ztracenou dobu objevit i pro ty, kteří ji nezažili. Čtěte. Protože to je jediné, co vám umožní poznání doby, ve které vyrůstali, snili, pracovali a získávali životní zkušenosti vaši rodiče.

21. srpen 1968 jako TÉMA BL

Spojené státy zuří: Skotsko propustilo Libyjce

20. 8. 2009

Abdelbaset al-Megrahi, muž odsouzený r. 2001 za atentát na letadlo Pan Am, které se 21. prosince 1988 zřítilo na skotskou vesnici Lockerbie, byl ve čtvrtek v poledne propuštěn z věznice v Greenocku a odletěl z letiště v Glasgow do Libye. Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill učinil rozhodnutí al-Megrahiho propustit z humanitárních důvodů. Má terminální rakovinu prostaty. Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí toto rozhodnutí okamžitě kritizovaly: po celou dobu byly ostře proti propuštění al-Megrahiho. Ve čtvrtek večer odsoudil al-Megrahiho propuštění i Barack Obama.

Islámský vědec vyhozen z holandské univerzity

21. 8. 2009

Erasmova univerzita v Rotterdamu propustila Tariqa Ramadana, známého islámského vědce, za to, že uváděl pořad v íránské státní televizi.

Ramadana propustili v úterý z jeho funkce profesora a "poradce pro integraci". Univerzita argumentovala, že jeho pořad Islám a život, který se v současnosti vysílá v íránské televizi, je neslučitelný s jeho povinnostmi v Rotterdamu.

Ramadan, švýcarský občan, který je právě na dovolené v Maroku, řekl v holandském rozhlase, že se proti tomuto "naivnímu a simplistickému" rozhodnutí odvolá.

Americká Republikánská strana se stala okrajovou sektou

21. 8. 2009

Novinář Chuck Todd se v americké televizi zeptal republikánského senátora Charlese Grassleyho, jestli podpoří spolu s dalšími třemi-čtyřmi republikánskými senátory Obamovu reformu zdravotnictví, pokud senátní oboustranický výbor pro finance vypracuje rozumný kompromis. "V žádném případě," odpověděl Grassley.

Je velmi nepravděpodobné, píše autor, že by Obama našel v dnešní Republikánské straně jakékoliv stoupence své zdravotnické reformy. Republikáni prostě chtějí, aby Obama prohrál, stůj co stůj.

POZVÁNKA

Freeze Fest aneb kultura jinak 09

21. 8. 2009

Bývalý vojenský prostor Milovice -- Boží dar, 4. -- 6. 9. 2009

tisková zpráva

FREEZE FEST aneb KULTURA JINAK 09 znovu zavítá do výjimečné oblasti bývalého vojenského prostoru Milovice. Druhý ročník proběhne v termínu 04. - 06. 09. 2009 a bude opět zaměřený především na alternativní žánry umění, neprofesionální uměleckou scénu a Do It Yourself (DIY) kulturu. Freeze fest vstoupil jako naprostý fenomén do kulturního dění vloni na podzim. Myšlenka uskutečnit festival, který by poskytl tvůrčí svobodu všem zájemcům bez výjimky, vznikla v hlavě skupiny převážně mladých lidí z různých zájmových oblastí. Příčina byla jednoduchá. Masové stereotypní akce, kterých se každoročně pořádá stále více, se ve své podstatě neliší jedna od druhé a ztrácí tak svou atraktivitu.

Dokázal jste spojovat nespojitelné

20. 8. 2009 / Lubomír Zaorálek

otevřený dopis bývalému prezidentovi Václavu Havlovi

Vážený pane prezidente Havle, rozumím Vám, když v rozhovoru pro MF Dnes říkáte, že Vám kritika není lhostejná: "Nespravedlivá kritika nebo kritika pomatená či nepořádná, což je častější případ, mi pochopitelně radost nedělá." Chápu také, že proto se ve zmíněném rozhovoru k řadě věcí odmítáte bez hlubších znalostí a přípravy vyjadřovat. A tak se zdráháte říci více slov k toskánské dovolené pana Mirka Topolánka, k čistotě pana Miroslava Kalouska, k přestupu Vašeho přítele pana Karla Schwarzenberga do TOP 09.

Američtí Republikáni, náboženství a triumf nerozumu

20. 8. 2009

Tendence prostě popírat nepříjemná fakta a vymyslet si namísto toho fantazii není nová, jen se zintenzivnila. Za Bushe se to dělo pořád. Když bylo jasné, že Saddam Husajn nemá žádné zbraně hromadného ničení, americká pravice prostě tvrdila, že je nechal odvézt do Sýrie. Když bylo prokázáno nade vší pochybnost, že člověk způsobuje globální oteplování, začali tvrdit, "že je to největší hoax v lidské historii" a že všichni světoví klimatologové jsou "lháři". Americká média to pak prezentují jako názory "dvou soupeřících stran" - jako kdyby měla od obou stran před sebou důkazy.

Za posledního tři čtvrtě roku, co byl zvolen Barack Obama, se v Americe stalo něco podivného, píše v deníku Independent Johann Hari. Nejlépe to shrnul komik Bill Maher: "Demokraté se přesunuli doprava a Republikáni se přesunuli do blázince."

"Proč podporujete nacistickou politiku?" - "S vámi je hovor jak s jídelním stolem"

19. 8. 2009

Až do CNN se dostala výměna slov mezi kritičkou Obamovy zdravotnické reformy a demokratickým senátorem Barneym Frankem na "radniční schůzi" v Dartmouthu, jíž se v úterý večer zúčastnilo asi 500 lidí.

"Proč podporujete nacistickou politiku," zeptala se senátora žena z publika držící Obamovu fotografii s hitlerovským knírkem.

"Na jaké planetě trávíte většinu svého času?" opáčil senátor, obecenstvo zatleskalo.

"Je to skutečně poctou 1. dodatku americké ústavy [zajišťujícímu svobodu slova, pozn. red.], že se volně šíří takto sprosté a odporne nesmysly," dodal senátor a pokračoval:

"Madam, snažit se s vámi konverzovat, to je jako snažit se diskutovat s jídelním stolem. Nemám o tom zájem."

Podrobnosti a video v angličtině ZDE

Laterna magika a Nová scéna ND

20. 8. 2009

Reakce na článek Tomáše Koloce.

Především bych chtěl ocenit přístup autora k historii Laterny magiky -- přes drobné nepřesnosti, které ale němění význam, je popis uplynulých padesáti let korektní a výstižný, píše Petr Tošovský z Laterny magiky.

Několik reálií k Nové scéně a vztahu Laterny magiky k ní -- Nová scéna ND byla koncipována jako multifunkční prostor pro všechny soubory Národního divadla -- její variabilita -- možnost kukátkové scény, alžbětinské scény či arény byla jedním z hlavních faktorů, kterým návrh arch. Prágra zvítězil nad alternativním řešením prof. Svobody.

V praxi se poté ukázalo, že variabilita prostoru je víceméně teoretická -- např. přestavba na arénu trvala zhruba 16 hodin, což s denním provozem divadla skloubit nešlo.

Americké vyhlídky

20. 8. 2009 / Štěpán Steiger

Podle úřední statistiky ztratila ekonomika Spojených států v červenci "jenom" 247.000 pracovních míst. Ve srovnání se 692.000, které v prvním letošním čtvrtletí mizely měsíčně (!) z pracovního trhu, vypadá toto číslo možná útěšně -- nicméně proti téže době v loňském roce je to dvojnásobek. Tehdejší číslo se přitom považovalo za velmi špatné. Navíc údaje o nezaměstnanosti patří obvykle k těm, jež jsou následně nejpronikavěji revidovány. Na zaokrouhlení třeba dodat, že od začátku roku 2008 činí celková ztráta pracovních míst 6,7 milionu, což představuje zhruba tolik, kolik bylo za posledních pět let získáno. Přitom neuvažujeme o 150.000 nových míst, která jsou měsíčně zapotřebí k udržení dosavadního stavu zaměstnanosti s ohledem na populační přírůstek.

Byli byste ochotní platit vyšší DPH, abyste zachránili stát před bankrotem?

20. 8. 2009 / Jan Petrtyl

17. srpna jsem v rozhlase slyšel anketní otázku, která zněla: Byli byste ochotní platit vyšší DPH, abyste zachránili stát před bankrotem? Z 530 respondentů na ni 32 % odpovědělo kladně a 68 % záporně. Ačkoli jsem v onu chvíli nebyl u internetu a hlasovat jsem nemohl, odpověděl jsem na tuto otázku v duchu, jen tak pro sebe. Má odpověď byla negativní. Vzhledem k tomu, že každé stanovisko by mělo být něčím podloženo, pokusím se uvést několik argumentů pro svou, byť v podstatě pouze pomyslnou, anketní odpověď.

Blábolení pana Šándora

20. 8. 2009 / Jakub Rolčík

Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek prokazatelně lže. Přistižen při lži byl dokonce i ve sněmovně volených zástupců lidu České republiky, kde tvrdil, že byl vyloučen z bývalého komunistického vojenského gymnázia, a to prý "z politických důvodů". Toto tvrzení je zvláště absurdní, neboť by šlo o vyloučení v první půli normalizačních 70. let, kdy by mladému Topolánkovi zcela znemožnilo vystudovat VUT v Brně.

Většina českých novinářů stále nepokrytěji straní pravici, proto je Topolánkovy lži, jakož i nejrůznější protimluvy a nesplněné předvolební sliby ODS (např. "Smlouva s občany České republiky") nezajímají. Českou mediální scénu tak charakterizuje absurdní atmosféra, kdy Mirek Topolánek a další příznivci "pravicových reforem" a vojenské základny cizí velmoci na českém území mohou tvrdit cokoli, aniž by svá tvrzení museli dokládat nebo je obhájit v demokratické diskusi.

AMERIKA:

Klíčem k úspěšné reformě je snížení nákladů na zdravotnictví

20. 8. 2009

Proč stojí neúplný státní zdravotnický systém v USA skoro 7000 dolarů ročně na jednoho obyvatele, zatímco každá jiná rozvinutá země dokáže financovat kompletní zdravotnický systém pro všechny občany jen za polovinu té ceny? ptá se v deníku Financial Times Mort Zuckerman, editor časopisu US News and World Report a pokračuje:

Téměř všichni experti souhlasí, že příčinou nezastavitelné inflace nákladů v americkém zdravotnictví je skutečnost, že se platí za jednotlivé zdravotnické úkony.

VĚDA

Dinosauři nebyli připraveni, my musíme být...

20. 8. 2009 / Jita Splítková

Globální oteplování, klimatické změny - slova která i mezi slušnými, vzdělanými a sympatickými vědci dokáží vyvolat velmi emotivní a sprostou hádku. Čím to? Proč toto závažné téma budí tolik emocí mezi všemi lidmi? Proč bylo tak zpolitizováno? Protože se týká opravdu každého živého tvora na Zemi a my doposud nevíme, co vše vlastně ony klimatické změny způsobuje a jak se jim máme bránit. Kde hledat příčiny? A půjde je nějak účinně eliminovat? Jaké změny přinese do života lidí, zvířat a rostlin jiné klima? Pojďme hledat odpovědi oproštěné od jakýchkoli citových zabarvení a čistě apolitické.

Nejdříve si ujasněme základní věc. Probíhají na Zemi klimatické změny, nebo se jedná jen o pouhé a náhodné výkyvy počasí?

Raději stranu klenutou než překlenovací

19. 8. 2009 / Milan Daniel

Dobře rozumím znechucení značného procenta voličů z toho, co se odehrává nejen na tuzemské politické scéně, ale zejména za ní. Strany měříme nejen jejich programy a případným přínosem, který by představoval výnos z jejich realizace, ale současně i mravností jejich reprezentantů.

Maďarsko oslavilo, jak před dvaceti lety způsobilo pád komunismu v celé Evropě

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Dnešní Češi to většinou nevědí, ale pád komunismu v celé Evropě před dvaceti lety způsobilo Maďarsko.

Na rozdíl od Husákova a Jakešova Československa, které bylo koncem osmdesátých let skanzenem normalizačního socialismu, kde bylo všechno zakonzervované a geriatři ve vedení státu se snažili nic neměnit, přičemž se hrozili "historické pomsty" přicházející z Moskvy, protože s Gorbačovovou "perestroikou" a "glasností" se jim po dvaceti letech kolaborace a potlačování Pražského jara toto Pražské jaro vrátilo z Moskvy, Maďarsko bylo uvolněný, svobodný, evropský stát, v němž šéf komunistické strany pravidelně chodil hrát tenis s americkým velvyslancem. (Dovedete si to představit u Husáka či Jakeše?)

To to uteklo

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Pěkná byla i výstava kreseb Vladimíra Jiránka v malé výstavní galerii nakladatelství Československý spisovatel. Na jednom obrázku byl např. znázorněn známý transparent 'Se Sovětským svazem na věčné časy'. Pod obrázkem byla legenda: 'To to uteklo.'

Navštíví-li Prahu v současnosti Čech, který už delší dobu žije na Západě, vzbudí to v něm značně klaustrofobické pocity. Prvotní příčina jeho tísně je zcela hmatatelná a prozaická: v Praze je dnes skutečně havarijní ekologická situace. Návštěvník má prostě dojem, že se dusí.

Tento článek vyšel začátkem roku 1989 v časopise Obrys, který vycházel v Mnichově.

Historie: Co vedlo k pádu komunismu: 1988 - Československo na rozcestí?

20. 8. 2009 / Jan Čulík

Článek vyšel v časopise Západ, který redigovali v Kanadě Zdena a Josef Škvoreckých.

Přátelé z Prahy zklamaně píší, že v Československu i za Gorbačovovy éry zůstává všechno při starém. Listujeme-li však československými oficiálními novinami a časopisy z poslední doby, zjišťujeme, že to není tak docela pravda. V porovnání se sedmdesátými lety a první polovinou osmdesátých let, kdy československý tisk zněl neúprosně ideologickou řečí, dochází přece jen k jistému pohybu.

V BL článek poprvé vyšel 13. 11. 2003 ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2009

10. 8. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2009 přispělo celkem 200 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 570.28 Kč, příjem z reklamy byl 4285 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 7. 2009 částku 20 612.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a