Britové znovu probírají Neville Chamberlaina: Byl to naivní hlupák?

21. 8. 2009

Blíží se sedmdesáté výročí vypuknutí druhé světové války (3. září 1939) a znovu se v Británii připomíná premiér Neville Chamberlain, jako muž, který tváří v tvář Hitlerovi fatálně selhal.

Deník Independent znovu líčí celou historii kolem Mnichova; připomíná, že kolem Chamberlainových tří leteckých cest do Německa v září 1938 byla obrovská publicita - Chamberlain začal používat to, čemu se dnes říká "shuttle diplomacy", létání z jednoho místa na druhé při politickém vyjednávání; tehdy se to nedělalo, nikdo na to nebyl zvyklý a sám Chamberlain letěl poprvé!

Lehce dnes zapomínáme, píše Independent, jakým naprosto neřešitelným problém byl Hitlerův vzestup pro ostatní evropské státy v třicátých letech. Nevěděly si rady co si počít s mužem, který vládl nejmilitarizovanějšímu a nejválkychtivějšímu evropskému národu a který chtěl prostě nezadržitelně zotročit celý kontinent. Nakonec mu v tom zabránila až titánská válka, která jen v Rusku zřejmě stála 25 milionů životů. Ale kdo by si býval zvolil takové řešení? Ještě bylo příliš živé vraždění z první světové války. Kromě toho vznikla nová hrozivá zbraň: letecké bombardování. V roce 1938 varoval britský vládní Výbor pro obranu Chamberlaina, že německé letecké bombardování proti Británii usmrtí za první tři neděle půl milionu lidí. Britská armáda nebyla připravena a veřejnost se války strašlivě obávala.

Proč se ale dnes Chamberlainovi všichni tolik posmívají? Hlavně kvůli jeho naivitě. Byl naivní, když věřil, že Hitler dostojí svým slibům a nebude chtít okupovat další území. Chamberlain všude roztruboval, jak Hitlerovi důvěřuje.

Chamberlain prohrál řečnickou válku. Možná musel učinit to, co učiil, ale jeho slova nesou ozvěnu hanby. Hovořil o ubohém Československu jako o "daleké zemi, o níž nevíme nic". Řekl, že dosáhl "míru pro naši dobu". Nedosáhl. Srovnejme to s Churchillem, jehož velkým úspěchem za druhé světové války byla právě jeho rétorika. Kdykoliv Churchil přímo zasáhl do vojenských akcí, výsledky byly katastrofální. Ale to už si dnes nepamatujeme. Pamatujeme si jeho: "Budeme proti nim bojovat na plážích." "Nikdy nevděčilo tak mnoho lidí tak málo lidem." Pamatujeme si jeho: "Krev, úsilí, slzy a pot." A o Nevillu Chamberlainovi si pamatujeme "Mír pro naši dobu" (což nebylo).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009