Problém je v zákoně, ale "má to svůj účel"

21. 8. 2009

Za situaci, popsanou v článku Barbory Knoblochové, nemůže VZP. Problém je pochopitelně v zákoně. Má to však svůj účel. Za řádně odhlášené klienty nemusí platit pojišťovna lékařům tzv. kapitační platbu, tedy paušál.

Dalším účelem vyžadování pojištění pro pobyt v zahraničí je také možnost repatriace v případě úrazu, těžkého onemocnění nebo smrti. Repatriace v případě letecké přepravy může stát až statisíce.

Neznalost zákona neomlouvá. Jinak mám s VZP své zkušenosti, na vše je potřeba papír (uschovaný), ale to platí i o jiných úřadech, píše Pavel Kolberk.

Podrobné informace jsou ZDE ZDE ZDE

Pozn. JČ: Potíž je, jak jsem napsal v úvodu k článku Barbory Knoblochové, že Češi, kteří např. v Británii studují nebo pracují, své zdravotní pojištění prokazatelně mají, prostě tím, že v té zemi jsou. Zákon by měl přece zohlednit, že pokud je někdo léta v zahraničí a v případech, jako je Británie, má tam tím automaticky nárok na lékařskou péči, se od českých pojišťoven odhlašuje. Mělo by přece stačit čestné prohlášení, že dotyčný nepobývá v České republice. Jinak je to byrokratické otroctví. Normálně mají být zákony pro lidi, nikoliv lidi pro zákony.

Náklady na repatriaci zraněného či zemřelého mohou být opravdu vysoké, ale jak si může být pojišťovna jista, že si budou u rodiny, která léta žije v zahraničí, pozůstalí přát repatriaci mrtvého zrovna do Čech?

PS: Informace na stránkách Centra mezistátních úhrad (o zdravotním pojištění občanů vyjíždějících mimo ČR) jsou v řadě ohledů neúplné a nepřesné. Neuvádí se tam například, že poplatek za recept je ve Skotsku 5 liber, že osvobozeni od něho nejsou jen lidé nad 60 let, děti do 18 let, trvale nemocní, ale samozřejmě i nezaměstnaní. Na této stránce jsou informace, co mají dělat čeští občané, kteří v Británii pracují; nenalezl jsem zde ani slovo o tom, co mají dělat čeští občané, kteří v Británii studují, a kteří tedy nemusejí mít National Insurance Number a ani se nemohou prokázat žádným potvrzením o zaměstnaneckém stavu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009