O zákazu stavby dalších minaretů, neboli Náboženská svoboda po Švýcarsku

30. 11. 2009 / Uwe Ladwig

54% švýcarských voličů šlo k urnám a 57,5% z nich bylo pro zákaz minaretů. Stručná poznámka o myšlenkách k tomuto rozhodnutí v tom pro hodně lidí příkladném evropském demokratickém státě.

Některé lidi prý rozhodnutí švýcarských voličů zakázat stavbu nových minaretů překvapilo, protože z předtím zveřejněných průzkumů veřejného mínění vyplýval jiný výsledek. (Avšak, jak na to poukázala britská televize, extrémně pravicová Švýcarská lidová strana vedle nesmírně provokativní billboardovou kampaň, při níž byly minarety zobrazovány jako rakety. V některých kantonech byla tato provokativní agitace zakázána, pozn. JČ.) To se může zdát podivné, ale já jsem podle toho, co jsem ze Švýcarska slyšel, ani nepočítal s tím, že by byla proti zákazu minaretů většina voličů, protože zase jednou rozhodla ta menšina občanů, kteří nešli k volebním urnám, co jiné menšině už nebude povoleno.

A protože jsem vlastně nepočítal s tím, že stavění minaretů nebude ve Švýcarsku zakázáno, ani se nedivím tomu, že se teď v novinách asi víc diskutuje o zahraničních stycích Švýcarska a o obchodu než o tom, co to znamená pro islámské Švýcary i jejich v téhle zemi trvale žijící souvěrce s jiným státním příslušenstvím. Zákaz stavby minaretů podle mě jako ateisty není jen ekonomickým rizikem, ale také hanbou pro obyvatele země, ve které zatím aspoň formálně existovala náboženská svoboda. Vy to ale vidíte možná jinak. Ale i pokud tomu tak je, možná přece jen souhlasíte s tím, že tenhle volební výsledek ukázal, že přímá demokracie bez volební povinnosti může mít svá rizika, nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.11. 2009