4. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Saddám Hussein mezi Iráčany
4. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK : Další mrtví civilisté po střelbě na kontrolním stanovišti
Sedm civilistů, včetně tří dětí, se stalo v pátek večer obětí palby příslušníků amerického námořnictva na kontrolním stanovišti jižně od Bagdádu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na reportéra televize ABC News, který u jednotky námořnictva působí. Američané začali střílet na nákladní automobil, který na kontrolním stanovišti odmítl zastavit a snažil se prorazit si cestu zátarasem. Civilní oběti pocházejí z vozidel, která jela za náklaďákem.
USA : Konzumní chápání irácké války v New Yorku očima španělského novináře
Španělský korespondent El Mundo Carlos Fresneda líčí atmosféru každodenního života v newyorkských ulicích: Newyorčani nakupují, chodí na večeře, do kina, jakoby nedotčeni hororem války. Ráno v šest už spalují kalorie v tělocvičně, přičemž průběh války sledují pomocí sluchátek na televizních monitorech. V metru pak čtou noviny od zadní stránky, vždyť už začínají mít dost takového množství válečných zpráv. Carlos má pocit, že život v New Yorku od začátku války nabyl nesnesitelné lehkosti, jakoby ani nešlo o stejné město, které bylo po11. září zo po celé týdny zahaleno v "dýmu smrti".
Irena Trnková-Ferrel, dopisovatelka BL z Madridu
IRÁK : Frustrace španělské korespondentky El Mundo v Bagdádu
Monica Prieto popisuje frustraci, kterou prožívá při své práci jako korespondentka v Bagdádu. Každý reportér obhajující nevinné oběti civilistů, ale zároveň nucený bojovat s těžkostmi, které před něj staví režim krvácející v nespravedlivé válce, zcela přehodnocuje podstatu své profese. Bagdádský režim se snaží vytlačit ze země zahraniční novináře s výmluvou, že není schopen udržet kontrolu nad takovým počtem reportérů informujících o denním zabijení. Monica vyzývá, aby se irácký režim nechránil před médii. Novináři pracují do vyčerpání, aby odhalili tento konflikt, a za odměnu je jim vyhrožováno vyhoštěním.
Irena Trnková-Ferrel, dopisovatelka BL z Madridu
IRÁK : Další tři Američané se stali obětí vlastního letectva.
IRÁK : Basra STÁLE zůstává střediskem tuhého odporu
"Teorie", že by v ní mohlo dojí k protisaddámovskému povstání se nepotvrdila. Jednotky jsou nyní podle velení invazní armády asi šest kilometrů od centra města...
Mnozí pozorovatelé se ptají, jak mohou koaliční jednotky doufat v dobytí Bagdádu, když nejsou schopny dostat pod kontrolu mnohem menší Basru.
USA / INFO-WAR: Americká televizní síť MSNBC oznámila, že v řece Eufrat poblíž Násiráje byly americkým námořnictvem při rutinní kontrole nalezeny vysoce koncentrované stopy kyanidu a yperitu.
USA - Bílý dům - Riceová: "Irák je jedinečný", OSN zůstane na vedlejší koleji
Role Organizace spojených národů v poválečném Iráku nyní není předmětem diskusí se spojenci. Prohlásila to v pátek na tiskové konferenci bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta George Bushe Condoleezza Riceová. První období obnovy Iráku bude podle ní v rukou Američanů a Britů a "nemělo by to nikoho udivit", dodala. OSN podle ní určitou úlohu při rekonstrukci Iráku mít bude, ale Riceová zdůraznila, že "Irák není Východní Timor, Kosovo ani Afghánistán". "Irák je jedinečný," řekla.
IRÁK - AL-JAZEERA: Katarská televize večer odvysílala prohlášení dvou Iráčanek, které oznámily, že jsou připraveny vykonat sebevražednou misi. Podle televize ženy spáchaly v noci atentát na americké vojáky v Hadíse severozápadně od Bagdádu. Americké velitelství v Kataru přiznalo, že při něm přišli o život tři vojáci. Zahynuly také obě atentátnice.
IRÁK - Bagdád: Dnešní boj o letiště si podle amerického velitelství vyžádal na straně USA dva mrtvé vojáky. Na letišti je nyní 1500 vojáků a má přibýt několik set posil.
IRÁK / INFO-WAR: Podle Pentagonu ukrývají Iráčané zbraně do bagdádských škol, nemocnic, mešit a ambasád.
IRÁK: Irácký vicepremiér Tárik Azíz prohlásil, že se Američanům nepodaří Bagdád dobýt a že budou mít velké ztráty.
IRÁK: Americké námořnictvo hlásí plenění v Násiríji, která by už dávno měla být v"jeho rukou"...
IRÁK - USA: Bombardování irácké televize nepomáhá, propagandistický monopol mít Spojené státy nebudou
USA přiznávají, že se jim nedaří zabránit irácké televizi vysílat, ačkoli opakovaně bombardují vysílače. Iráčané prý vysílání zajišťují nejen s pomocí pevných vysílačů, ale i díky mobilnímu vybavení...
BRITÁNIE: "Dělení kůže iráckého lva"
Asi 15 představitelů irácké opozice působících v zahraničí se dnes sešlo v Londýně k rozhovoru o budoucnosti iráckého ropného sektoru. Dvoudenní schůzka se koná pod patronátem americké vlády. Seznam účastníků nebyl zveřejněn . "Svobodní Iráčané" se od února sešli již třikrát ve Washingtonu, aby jednali o otázkách spojených s budoucností ropného a energetického průmyslu v Iráku po pádu nynějšího režimu. Jedná se o dvě kurdské frakce kontrolující severní část Iráku - Vlastenecký svaz Kurdistánu (PUK) a Demokratickou stranu Kurdistánu (PDK) a dále proíránské šíity z Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku (SCIRI) a z Iráckého národního kongresu (CNI) se sídlem v Londýně.
IRÁK : Po 24 hodinách tmy světlo
V Bagdádu byla po 24 hodinách obnovena dodávka elektřiny. V centrálních čtvrtích kolem Paláce Republiky, které byly minulou noc ponořeny do tmy, se dnes rozsvítily svítilny. Není jasné, zda byl proud obnoven i v ostatních čtvrtích Bagdádu.
Mezinárodní výbor Červeného kříže upozornil, že přerušení dodávky proudu bude mít za následek katastrofickou situaci v bagdádských nemocnicích.
IRÁK : Vśechno je jinak
Irácké jednotky v bojích o Saddámovo mezinárodní letiště u Bagdádu zničily 11 amerických tanků a osm obrněných vozů. Boje o letiště, které je 20 kilometrů západně od města, stále pokračují. Uvádí se to v prohlášení irácké armády. Podle zdrojů invazní armády je letiště v rukou Američanů už skoro celý den...
"Republikánská garda a oddíly fidájínů přísahaly, že nepřítele porazí a že mu uštědří lekci, aby poznal, jací jsme muži," praví se v prohlášení.
V jiných částech státu prý irácké jednotky v minulých 24 hodinách zneškodnily dalších sedm amerických a britských tanků a pět obrněných vozů. Údajně také sestřelily jeden americký vrtulník.
IRÁK : Irácké vedení versus al-Jazeera - racionalitou války vynucené dočasné příměří
Irácké ministerstvo informací dnes odvolalo svoje předchozí rozhodnutí o zastavení činností zpravodajců katarské televizní stanice al-Jazeera na území Iráku. Všichni její zpravodajové mají znovu možnost vrátit se k přímým přenosům a vstupům z místa jejich působení v Iráku. Televize al-Jazeera má své stálé zpravodaje mj. v Mosulu, kurdské oblasti, Bagdádu a Basře.
IRÁK / Hussein: "Naši bojovní muži se utkají s nepřítelem"
Irácký prezident Saddám Husajn ve svém dnešním televizním projevu řekl, že spojenecké jednotky obešly iráckou obranu před Bagdádem, a znovu vyzval Iráčany k mocnému úderu proti nim.
"Nepřítel se pokouší vstoupit do Bagdádu. Nechť každá rodina v Bagdádu je ujištěna, že naši bojovní muži se utkají s nepřítelem. Iráčané jsou odhodlaní porazit americko-britskou koalici u bran naší metropole," stojí v prohlášení. "Nepřítel se pokouší zlomit Váš odpor a nachází Vás nezlomitelné...Nezávisle na akcích nepřátel se jim můžete postavit se zbraněmi, které máte k dispozici."
"Udeř na ně silou, vzdoruj jim, ó lide Bagdádu, kdykoliv sa přiblíží k tvému městu, a zůstaň věrný tvým princípům, tvé víře, vlastenectví a cti mužů i žen."
Dále Hussein v prohlášení uvedl příklad iráckého rolníka, kterému se 24. března podařilo přinutit k sestupu a zneškodnit americký vrtulník Apache. Tím, pokud projev pronesl skutečný Saddám Hussejn, vyvrátil tvrzení západních tajných služeb, že irácký prezident byl těžce zraněn, ne-li zabit, již při prvních leteckých útocích na Bagdád na úsvitu 20. března.
"Moji milovaní, lid Bagdádu a lid Iráku - předvoj vítězství -, s Boží vůlí zvítězíte a s Boží vůlí oni budou poraženi a prokleti."
Prezident projev ukončil slovy "Bijte nepřátele, bijte je silně, bijte je silou víry! Ať žije město Bagdád, město statečné a nádherně zářící!".
IRÁK / INFO-WAR: Irácký prezident v ulicích
IRÁK - Sýrie: Saddám se procházel mezi Iráčany
Přinášíme tutéž informaci jako níže, pro srovnání od naší syrské zpravodajky:
Irácká televize v přinesla v pátek, tedy v den, který irácká administrativa označuje jako den, který by mohl být prvním ze dnů rozhodujících o dalším osudu Bagdádu, záběry prezidenta Saddáma Hussejna v ulicích hlavního města. Prezident se pohyboval spolu se svým doprovodem po ulicích se záběry rušných křižovatek v pozadí. Film byl pořízen za denního světla, ale bez přímého slunečního svitu, které je pro tuto roční dobu v arabských zemích typické. Větry z pouště naplní vzduch jemným prachem, který snižuje viditelnost a úplně zakrývá slunce. Prezident se zastavoval s "náhodnými" chodci, vojáky a důstojníky, kteří ho srdečně zdravili. Mnozí z nich mu líbali ruce. Nakonec se kolem prezidenta shromáždil dav ca 50 lidí, kteří skandovali prosaddámovská hesla. V davu bylo možno rozeznat členy prezidentovy ochranky se samopaly, střelnými zbraněmi byly však ozbrojeny i další osoby v davu.
IRÁK : Saddám se procházel mezi Iráčany
Irácká státní televize uveřejnila záběry Saddáma Husajna procházejícího se mezi povykujícími Bagdáďany (ČTK). Na snímcích bylo vidět asi 50 mužů, z nichž někteří měli samopaly, jak stojí v davu okolo Saddáma a provolávají mu slávu. Mimo podávání rukou svým věrným irácký prezident také choval na rukou malého chlapce. Celá ceremonie se odehrávala na ulici, po níž jezdila auta a na jejíž protější straně se procházeli další lidé. Podle komentátorů CNN byl na záznamu Husajnův dvojník. Podle reportérů televize BBC World, kteří se dotazovali místních lidí v Bagdádu, byl na záběrech pravý Saddám Husajn; mimo jiné měl po boku svého mocného osobního tajemníka. Tisková kancelář Reuters Saddámovu autentičnost v těchto záběrech také nezpochybňuje. BBC, ve shodě s dalšími médii, označila záběry za autentické a nedávné - v pozadí bylo vidět kouř hořících ropných polí - ta hoří prý teprve týden - 10 dní. Podle BBC to byl Saddámův pokus svou veřejnou procházkou "přebít" zprávu o tom, že americká vojska ovládla bagdádské letiště. Zpočátku, když Saddám vyšel na ulici, byl téměř sám, ale jakmile ho obyvatelé Bagdádu spatřili, začali se k němu nadšeně sbíhat. Scéna vyvrcholila lidovými ovacemi, kdy Saddámovi občané podávali k pozvednutí i dítě.
TV ABU DHABI / INFO-WAR - Blair: "Nebombardovali jsme tržiště"
V rozhovoru pro televizi Abu Dhabi britský premiér v pátek kategoricky vyloučil odpovědnost Británie a Ameriky za bombové útoky proti bagdádským tržištím. Blairův rozhovor se považuje za součást úsilí získat na svou stranu iráckou veřejnost. V Iráku také rozdává britská armáda lidem letáky s dopisem od Tonyho Blaira, přeloženým do arabštiny, v němž premiér slibuje "mírový, prosperující Irák, kde si budou sami vládnout Iráčané". Blair zdůraznil, že Američané a Britové dělají, "všechno, co je v jejich silách", aby minimalizovali počet usmrcených civilistů a dodal, že se nezaměřují na žádné civilní cíle. Západní armády opakují, že neexistují důkazy o tom, že masakry na tržištích způsobily jejich rakety a argumentují, že prý masakr zřejmě způsobila irácká raketa, která minula svůj cíl.
IRÁK: Američané "nalezli chemické zbraně"
Americká armáda tvrdí, že její vojáci nalezli tisíce krabic obsahujících lahvičky s neidentifikovanou tekutinou a práškem a "příručky o užívání chemických zbraní" (v arabštině - pozn editora BL), a to "na dvou místech" v Iráku. Odeslali je k rozboru. Jedno těchto míst, na předměstí Iráku v Latifiyi, identifikoval mezinárodní úřad pro atomovou energii MAAE jako možné místo, kde se ukrývají chemické, jaderné či biologické zbraně.
BRITÁNIE: Hoon hájí užívání tříštivých bomb
Britský ministr obrany Geoff Hoon obhajoval v pátek užívání tříštivých bomb ve válce proti Iráku a konstatoval, že bez těchto bomb by byly ohroženy životy britských vojáků. Organizace jako Landmine Action poukazují na to, že po první válce v Perském zálivu přišlo v Kuvajtu v důsledku rozhozených tříštivých (kazetových - pozn. editora BL) bomb o život mnoho lidí, včetně dětí, a velký počet osob byl také zmrzačen.
IRÁK - Umm-Qasr: Šíité v demonstrativní akci proti Saddámovi
Šíité v jihoiráckém městě Umm-Qasr předvedli veřejný rituál sebebičování, účast na němž by znamenala smrt, kdyby byl u moci stále ještě Saddám Husajn, konstatovali. Rituál se konal při příležitosti pohřbu ve čtvrtek večer a "byl jednou z prvních známek odporu šiitských muslimů proti vládě Saddáma Husajna".
IRÁK : Bagdád v pátek večer opět ve tmě, vytrvale bombardován. Podle nejnovější reportáže nepřetržitého čtyřiadvacetihodinového televizního zpravodajství (BBC News 24) odvysílané v pátek v 18.30 středoevropského času, je v pátek večer Bagdád opět zcela bez elektřiny, "není jasné, kdo to způsobil". Přitom pokračuje intenzivní bombardování Bagdádu, při čemž se jeho obětí stávají i bagdádští civilisté, jak televize BBC ukázala reportáží o celé řadě civilních raněných z jedné bagdádské nemocnice.
IRÁK : Ministr informací hrozí "nekonvenčními akcemi". Půjde o "pochod smrti"?
Irácký ministr informací Mohammed Saeed al-Sahaf pohrozil v pátek odpoledne invazním vojskům "nekonvenčními akcemi", k nimž mělo dojít po setmění. Ministr nespecifikoval, o jaké akce má jít, ale prý půjde o "svého druhu mučednické" operace, ne nutně vojenského rázu, která ovlivní další vývoj války podobně jako dobytí pevnosti Dien Bien Phu za války v Indočíně v roce 1954, po které Francie kapitulovala. Uděláme něco, co bude pro tyto žoldáky velkým příkladem. Nyní posílám svou soustrast a řeknu jim přesně, kolik jich bude zabito dnes a zítra."
"Nekonvenční útok může znamenat dvě věci. Chemický nebo biologický útok by měl pro Irák vážné důsledky. Mohli by ale použít lidskou masu. Minulou noc jsem viděli, jak Iráčané z tlampačů v jižním Bagdádu vyzývali lidi, aby povstali a vydali se na pochod k letišti," řekl generál britského letectva Brian Burridge.
IRÁK - Bagdád -us- US Marines "porazili" Nidskou divizi Republikánské gardy na jihovýchodě irácké metropole, nicméně Bagdád ještě nedobyly. Dvě brigády divize prý byly rozprášeny a třetí je zřejmě nezvěstná.
PALESTINA: Tisíce dobrovolníků na pomoc Iráku
Tisíce palestinských obyvatel pásma Gaza se chystají pomoci Husseinovi v boji proti Američanům a vzkazují přes světová média Georgi Bushovi, že "islámská pochodeň je neuhasitelná".
USA / INFO-WAR: Bude Sýrie dalším státem nařadě na "ose zla"?
Podle americké strany se Sýrie "aktivně zapojila" v Iráku proti invazní armádě .
FRANCIE: Francie, Německo a Rusko vyzvaly k co nejrychlejšímu zastavení bojů v Iráku
Zdůraznily, že OSN musí již od nynějška hrát v Iráku ústřední úlohu. Dnes je třeba trvat na co nejrychlejším zastavení nepřátelských akcí, řekl ruský ministr zahraničí Igor Ivanov na tiskové konferenci po setkání se svým francouzským a německým kolegou Dominiquem de Villepinem a Joschkou Fischerem.
DIPLOMATICKÁ HRA NA EVROPU SJEDNOCOVANOU RUSKEM
Obracíme se s touto výzvou na (americké a britské) partnery, protože konec války může jen každému prospět, dodal Ivanov, podle něhož je zastavení bojů nyní prioritou. Villepin trvá na klíčové úloze OSN, zejména v oblasti humanitární pomoci. Podle Fischera je mezi třemi zeměmi, pokud jde o OSN, "velká shoda názorů".
Ivanov prohlásil, že je "předčasné mluvit o poválečném uspořádání, dokud probíhají boje". Villepin nicméně zdůraznil nutnost "zabezpečení Iráku, tedy země, jejíž jednota je křehká". Francouzský ministr rovněž kritizoval ve Spojených státech připravované projekty, v jejichž rámci se již rozdělují kontrakty pro poválečnou obnovu Iráku. "Irák není nějaký dort nebo Eldorádo, které je možné si rozdělovat," řekl.
EU - Brusel: USA musejí hrát v poválečné rekonstrukci Iráku vedoucí úlohu
Ve čtvrtek proběhlo setkání amerického ministra zahraničí Colina Powella s protějšky z NATO a EU v Bruselu. Powell tam potvrdil, že USA musejí hrát v poválečné rekonstrukci Iráku vedoucí úlohu, ale ubezpečil Evropany, že i OSN bude mít svou roli, i když je třeba ještě určit jakou.
SLOVENSKO: Po návratu čekají vojáky zdravotní a psychické problémy
Psychický šok z války například způsobil, že mnoho vojáků po návratu z Iráku nebylo schopno plnit pracovní úkoly. "Měl jsem v útvaru vojáky, kteří se už jakživ nedokázali soustředit na práci," tvrdí děkan fakulty pozemního vojska na Vojenské akademii v Liptovském Mikuláši plukovník Ján Kurucz, někdejší příslušník československé protichemické jednotky z první války v Perském zálivu v roce 1991. U značné části veteránů se projevilo asociální chování, brutalita, část sáhla po alkoholu. "Pouze pět z 50 slovenských vojáků (z čs. jednotky) dodnes slouží v armádě," říká.
BRITÁNIE - Guardian / Christopher Meyer:
V roce 2001 přiletěl Blair do Camp Davidu krátce po tvrdé a nerozhodné debatě poradců George Bushe. Jestřábi, jako náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz, chtěli zaútočit na Irák okamžitě. Blair se však přidal na stranu ministra zahraničí Colina Powella, který považoval za hlavní cíl Afghánistán. Podle sira Christophera se Bush nechal přesvědčit. Vzal si ale Blaira stranou a slíbil mu, že si nechá Irák "na příště". "Jestřábi" v USA prý chtěli zaútočit na Irák už v roce 2001.
překlad: Jiří Majstr ČTK
NĚMECKO: Schröder věří ve vítězství USA a doufá v rychlý konec války
Kancléř potvrdil, že jeho vláda je stále proti válce v Iráku, ale poprvé řekl, že USA samozřejmě vyhrají a že to uvítá.
NĚMECKO ZMĚNILO POSTOJ K VÁLCE V IRÁKU
Je však nutné doufat, že se tak stane rychle. Každý rozumný člověk si podle něj však musí přát, aby konflikt skončil co nejrychleji. Schröder zdůraznil, že Německo je a chce zůstat blízkým spojencem USA a Británie. Nevyloučil, že by Německo mohlo poslat do poválečného Iráku německé vojáky pod záštitou OSN, tedy jako modré přilby pro udržení míru v zemi. "Vždy jsme plnili své úkoly pod záštitou OSN. Ale chtěl bych znát podmínky, za jakých bychom měli působit. OSN musí mít klíčovou roli při obnově."
IRÁK: Výbuch civilního iráckého auta usmrtil tři vojáky
Incident se odehrál ve čtvrtek večer 18 kilometrů jihozápadně od přehrady Hadísa, když civilní auto přijelo ke spojeneckému zátarasu. "Z auta vystoupila těhotná žena a začala ze strachu křičet. Civilní vozidlo pak vybuchlo, zabilo tři příslušníky spojeneckých sil, kteří šli k vozu, a dva další zranilo," praví se v prohlášení armády USA. Zahynuli tři "koaliční" vojáci, těhotná žena a řidič.
IRÁK / Británie: Za výpadek proudu v Bagdádu je zodpovědný Irák...
FRANCIE: Joschka Fischer a ruský ministr Ivanov se radí s francouzským ministrem zahraničí Villepinem o poválečném vývoji v Iráku
BRITÁNIE: Poválečný Irák budou řídit samotní Iráčané, ne Britové nebo Američané. Slíbil to dnes britský premiér Tony Blair v otevřeném dopise určeném obyvatelům Iráku.
OSN: Do Iráku se dnes vrátila první skupina humanitárních pracovníků OSN
Ti museli opustit zemi kvůli válce. Informoval o tom představitel Světového programu pro výživu WPF Russell Ulrey. Tým 11 odborníků WPF a Dětského fondu OSN UNICEF spolu s pracovníky koordinačního úřadu OSN pro Irák budou hodnotit humanitární situaci v terénu a potřeby obyvatel ve městě Umm Qasr na jihu země.
IRÁK - Bagdád: Zásobování města po šestnáctihodinovém přerušení obnoveno
Ve velké části města stále nebyly obnoveny dodávky elektřiny, přerušené ve čtvrtek večer po další vlně bombardování. Na mnoha místech obyvatelé nyní používají generátory elektrického proudu. Mnoho obchodů zůstává zavřených a lidé převážně nevycházejí do ulic. U benzinových čerpadel, které byly otevřené, se tvořily fronty aut.
KATAR - as-Sajlija / US mluvčí : "Kolem 2500 příslušníků irácké Republikánské gardy se v noci na dnešek vzdalo americkým jednotkám"
Americká námořní pěchota se blíží k Bagdádu i z jihovýchodu. Oddíly námořní pěchoty, postupující na Bagdád od města Kút, které leží přibližně 170 kilometrů jihovýchodně od metropole, jsou již blízko hlavního města.
IRÁK - Bagdád: Američané se zmocnili všech hangárových a odbavovacích budov letiště, ale na ploše jsou pod nepřetržitou iráckou palbou. Boje o letiště pokračují více než 17 hodin.
IRÁK - Bagdád: Poselství iráckého prezidenta v televizi
Saddám podle ministrem informací Muhammadem Saídem Sahháfem citovaného prohlášení, které odvysílala státní televize a má jej opakovat i rozhlas, uvedl, že bitva o Bagdád rozhodne o osudu války s USA a Británií. Vyzval obyvatele města, aby "odolávali nepříteli". Když se udrží metropole, agresoři prohrají a "odejdou ze všech iráckých území, která znesvětili", citoval ministr Saddáma Husseina.
IRÁK - Nadžaf: Američtí vojáci se pokoušejí obsadit posvátnou šíitskou mešitu imáma Alího
Arabská televize Al-Jazeera ukázala záběry z města Nadžaf, ležícího 150 kilometrů jižně od Bagdádu. Bylo na nich vidět rozhněvané obyvatele, kteří se pokoušeli zabránit americkým vojákům proniknout k posvátné šíitské mešitě imáma Alího.
IRÁK - Basra: Britové bojují v Basře
Deset britských tanků a obrněných vozidel vjelo do chudinské čtvrtě, která byla před jejich pozicemi na okraji Basry, a stalo se terčem nepřátelské palby. V bitvě, která pokračuje, bylo zabito doposud osm iráckých bojovníků.
IRÁK: Dnešek je dnem pro prověření principů
Irácká státní televize citovala doporučení iráckého prezidenta, jak čelit invazním silám. "Vítězství je jisté a je v našich rukou. To, co je však třeba, je prozíravost a přítomnost na bitevním poli. Připomínám všem, že dnešek je dnem prověřujícím principy," citovala televize z textu, který podle ní napsal Saddám Hussein.
IRÁK: Letiště po prudkých bojích obsadili američtí vojáci
Bagdád byl dnes ráno bez dodávek elektřiny a vody. Obyvatelé po tom, co označili za "pekelnou noc", prchali z předměstí u letiště, do centra města. Po silnici vedoucí z letiště jely do Bagdádu kolony aut. Obyvatelé většinou hlavního města Iráku nevycházejí vůbec na ulici: "Celou noc bylo slyšet rány. Byla to pekelná noc. Viděli jsme, že Američané vstoupili do Bagdádu. Letadla celou noc shazovala bomby a celou noc bylo slyšet dělostřelbu."
USA - Dover: Těla 19 amerických vojáků, kteří padli během "Operace Irácká svoboda" dopravili dnes na základnu v městě Dover ve státě Delaware. Pozostatky prvních 18 padlých Američanů přepravili do vlasti minulý týden. Podle prozatímní bilance bilance v bojích zahynulo už nejméně 55 amerických a 27 britských vojáků. Americké velení nemá zprávy o 12 vojácích, kteří jsou oficiálně považováni za nezvěstné. Je udivující, že přes rozsáhlý odpor iráckých jednotek a čtrnáct dní bojů byly doposud invazní ztráty tak malé.
IRÁK - Bagdád: Americké jednotky dobyly mezinárodního letiště u Bagdádu
"Letiště ovládáme, Je to rozsáhlý areál s několika budovami, který ještě potřebuje dočistit, ale je náš," řekl velitel ženijní brigády 3. pěší divize, plukovník John Peabody.
IRÁK - Bagdád: Iráčané podnikli "téměř sebevražedný protiútok" z prostoru na břehu Eufratu jihozápadně od letiště, který byl dosud považován za bezpečný. Američané palbou těžkých kulometů a protitankových raket ze svých obrněných transportérů Bradley útok odrazili, přičemž zničili čtyři irácké tanky T-72, jeden starší T-62 a řadu dalších vozidel, mezi nimi i ozbrojené pick-upy. Ze vzduchu byly proti iráckému postupu nasazeny bojové vrtulníky. Televize CNN ukazovala záběry hořících tanků z tohoto boje.
IRÁK - Bagdád: Američtí vojáci dnes pokračovali ve snaze obsadit mezinárodní letiště jihozápadně od irácké metropole Bagdádu. Podle agentury Reuters se jim podařilo ho z valné části ovládnout a agentura AFP píše o 80procentním ovládnutí. Vojenské zdroje uvedly, že tomu předcházely těžké a krvavé pozemní boje a noc intenzivního bombardování. Vojenští činitelé rovněž uvedli, že v bojích o letiště bylo usmrceno kolem 320 iráckých vojáků. Některé zprávy hovoří až o 400 mrtvých Iráčanech.
USA: Americký Senát schválil ve čtvrtek večer dodatečné výdaje kolem 80 miliard dolarů, o které minulý týden žádal na financování války v Iráku prezident George Bush.
OSN - Británie: Diplomatický spor mezi Severní Koreou a Spojenými státy ohledně severokorejského jaderného programu může přerůst ve válku. Na tiskové konferenci v Londýně to řekl vyslanec OSN pro Severní Koreu Maurice Strong. Nedomnívám se, že Spojené státy nechtějí na KLDR zaútočit a že ani Pchjongjang nechce válku. Existuje ale nebezpečí, že důvěra bude vážně narušena, řekl Strong.
AUSTRÁLIE - OSN: Austrálie je pro klíčovou roli OSN při správě poválečného Iráku. Na setkání s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem to ve čtvrtek v newyorském sídle světové organizace řekl australský ministr zahraničí Alexander Downer.
POLSKO / ČESKO: Polsko, které se přidalo do mezinárodních sil intervenujících proti irácké vládě přispělo téměř 200 vojáky. Český protichemický kontingent, který operuje v oblasti - mimo protisaddámovskou koalici - je zhruba dvojnásobný.
IRÁK - bojiště: Američané zaútočili na mezinárodní letiště 20 km od Bagdádu Ve vesnici Furát nedaleko bagdádského letiště, kterou pravděpodobně zasáhla americká střela, přišly o život desítky iráckých civilistů a vojáků. Podle iráckých představitelů při útoku na vesnici zahynulo 83 lidí a přes 120 jich bylo zraněno.
Americký prezident George Bush řekl, že smyčka kolem Bagdádu se stahuje a irácký režim se blíží svému konci.
Na své webové stránce ABC uvedla, že její zpravodaj, který doprovází 3. pěší divizi, stanul na asfaltové dráze mezinárodního letiště. "Americké síly narazily jen na velmi malý irácký odpor," konstatoval zpravodaj televize.
FRANCIE - Raffarin: Rozpoutáním války s Irákem udělaly Spojené státy trojí chybu
"Američané udělali trojí chybu: především morální, protože zde myslím byla alternativa k válce.
FRANCOUZSKÁ DIPOMACIE ZMĚNILA POSTOJ K VÁLCE V IRÁKU - PAŘÍŽ CHCE BÝT NA STRANĚ VÍTĚZŮ
Mohli jsme odzbrojit Irák jinak," řekl francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin televizi France 3. "Udělali také chybu politickou, protože známe velmi dobře obtíže této oblasti světa," dodal. "A pak tu je strategická chyba: ta myšlenka, že dnes může jedna země vést svět. Nejsme solidární s diktaturou a s diktátorem, ale protože jsme spojenci, můžeme jim (Američanům) říci: 'udělali jste chybu'."
Tón jeho výroků i vyjádření ministra zahraničí Dominiqua de Villepina odrážel rostoucí oficiální obavy, aby protiválečný postoj Francie, který vedl k napjatým vztahům s Washingtonem, nebyl dezinterpretován a nevyvolal další napětí ve vztazích se spojenci i po skončení války.
IRÁK: Dva portugalští novináři "zbiti a vyhladověni Američany"
Luis Castro a Victor Silva, dva novináři, kteří pracují pro portugalskou televizi, přicestovali do Kuwait City poté, co je v Iráku zatkli, zmlátili a odpírali jim potraviny a vodu - americká vojska, napsal saúdský list Arab News ZDE. Přestože měli řádnou akreditaci, byli zadržováni Američany po dobu čtyř dní, zřejmě proto, že nebyli "svázáni" (embedded) s žádnými jednotkami, ale pracovali volně, míní oba žurnalisté. Oba se chtějí co nejdříve vrátit do Iráku.
                 
Obsah vydání       4. 4. 2003
6. 4. 2003 Simpson: "Ticho, vysílám...!"
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %
6. 4. 2003 Irák: informace ze západních zdrojů
5. 4. 2003 Ruská vojenská rozvědka o aktuální situaci v Iráku
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
4. 4. 2003 Geoff Hoon, Robert Fisk a informování o pravdě
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr
4. 4. 2003 Tony Blair Iráčanům: Neopustíme vás a vybudujeme v Iráku demokracii
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon
4. 4. 2003 V Americe připravují nový "vlastenecký zákon"
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
4. 4. 2003 Zabudnite na rozum Radovan  Geist
4. 4. 2003 Je proklamováno, že toto je spravedlivá válka. Proč se tedy používají tříštivé bomby?
4. 4. 2003 Bída analýzy aneb co překroutili analytici ČSSD Josef  Heller
4. 4. 2003 Bushove daňové plány -- riziká Joseph E. Stiglitz
4. 4. 2003 Válečné napětí se projevuje na Bushovi, říkají ti, kdo ho znají
4. 4. 2003 Iracké tajné služby môžu prežiť vojenskú porážku Viktor  Kovaľov
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?
4. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Tentokráte pesachové o božím soudu, Chagallovi a Lammerovi
Hugo  Schreiber
4. 4. 2003 O křížencích homo sapiens s neandrtálci Antonín  Žiška
4. 4. 2003 CME: Stockholmský odvolací soud rozhodne 15.května
4. 4. 2003 Portál Al Jazeery "nejsledovanější" podle vyhledávače Lycos
3. 4. 2003 CVVM: pro vstup do EU by hlasovalo 59 procent českých občanů
4. 4. 2003 SARS: balené koblihy se možná budou hodit Kateřina  Amiourová
3. 4. 2003 Jak přežít: Varianta B Michal  Rusek
4. 4. 2003 Ďakujem Vám, pán prezident Bush Paulo  Coelho
7. 4. 2003 V rozpore s právom je útok na Irak i jeho taktika Martin  Kunštek
3. 4. 2003 Důkaz: masakr na bagdádském bojišti způsobila americká střela
3. 4. 2003 Západní novináři našli svůj hlas
3. 4. 2003 Další amatérova analýza: Respekt Vladimír  Bernard
2. 4. 2003 Otevřený dopis Klausovi: postavte se, prosím, proti kouření Martin  Škapík
2. 4. 2003 Rytí záhonu Jaroslav  Hutka
2. 4. 2003 Užitečná stránka o televizních stanicích na Blízkém východě
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2003 Celkové ztráty irácké armády od začátku války nepřevyšují 5- 8 %   
6. 4. 2003 "Američané stříleli na ruskou kolonu, aby zabránili odvozu tajné koaliční vojenské techniky"   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Jaké je město Umm Qasr   
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
4. 4. 2003 Válečné napětí se projevuje na Bushovi, říkají ti, kdo ho znají   
4. 4. 2003 O dni, kdy tříštivé bomby padaly na Babylon   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Tony Blair Iráčanům: Neopustíme vás a vybudujeme v Iráku demokracii   
4. 4. 2003 Geoff Hoon, Robert Fisk a informování o pravdě   
3. 4. 2003 Forma vlády v Iráku den poté Jaroslav  Pour
3. 4. 2003 Financial Times: Armády dodržují pravidla, dokud není prokázán opak   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 CVVM: Češi jsou rozhodně proti válce v Iráku   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"