24. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2003

Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"

V mnoha zemích demonstrovaly během víkendu proti válce s Irákem statisíce lidí. Hodně osob se sešlo například v ulicích německých, britských a francouzských měst, mohutné demonstrace se konaly v arabských a asijských zemích.

Přehled demonstrací za tento víkend BL

Přehled, u něhož zdaleka nemůžeme ručit za úplnost, jsme sestavili převážně podle informací ČTK, pro kterou zprávy připravili její dopisovatelé či jiné "oficiální agentury. "Jiné" zprávy z arabského světa přinesla většinou dopisovatelka Britských listů z Damašku Jana Malá. Další, alternativní informační zdroj najdete na stránkách INDYMEDIA, což je celosvětový informační portál odpůrců globalizace, jehož národní a regionální pobočky monitorují většinu demonstrací ve světě. Dopisovateli Independent media center se mohou stát všichni, portál má velmi liberální ediční politiku, i když jeho jednotlivé větve spravují profesionální žurnalisté. Problémem INDYMEDIA je však kredibilita jejich zdrojů, vyváženost a objektivita poskytovaných informací, neboť mnoho jejich dopisovatelů praktikuje tzv. aktivistickou žurnalistiku s prvky mediální manipulace.

23. 3. 2003
JORDÁNSKO - Amán: Jordánským studentům nebylo dovoleno demonstrovat mimo prostor university, přesto zasáhla policie.
LYBIE: V Tripolisu probíhala masová demonstrace, která směřovala ke kuvajtskému velvyslanectví na protest proti přítomnosti americko-britských vojsk na jeho území, u vyslanectví proti demonstrantům zakročila policie, údajně pro jejich výtržnictví.
SÚDÁN - Chartům : Sudánci v mohutné demonstraci rozhořčeně volali po otevření hranic na pomoc Iráku.
BULHARSKO: Před velvyslanectvím USA v Sofii se shromáždila stovka odpůrců války.
ITÁLIE: V Itálii byly protesty u římského Kolosea a dvou amerických vojenských základen Sigonella na Sicílii a Aviano na severu země. Demonstrací se zúčastnilo asi 20.000 osob.
POLSKO - Food not bomb Asi dvě stovky protiválečných aktivistů dnes před prezidentským palácem ve Varšavě vyjádřily svůj nesouhlas s vojenskou intervencí proti režimu iráckého vůdce Saddama Husajna. Nezaměstnaným a bezdomovcům, kteří přišli na místo demonstrace, rozdávali porce teplého jídla. V severopolském přístavním městě Gdaňsk proti intervenci v Iráku přišly protestovat tři stovky lidí.
INDONÉSIE: Několik stovek protestujících se shhromáždilo před americkou ambasádou v hlavním městě Jakartě a pálili zde americké vlajky.
AUSTRÁLIE: Více než 30 000 Australanů, podle některých odhadů dokonce až 50 000, pochodovalo za nepříznivého počasí centrem Sydney, aby tak vyjádřili důrazný nesouhlas s válkou v Iráku. Za pískotu a zvuku bubnů provolávali "Žádnou válku, žádnou válku" a zastavovali dopravu. Z průvodu čněla ohromná papírová postava amerického prezidenta George Bushe, jak si vede psa s hlavou australského premiéra Johna Howarda. V hlavním městě Canbeře se asi 5000 protestujících shromáždilo před budovou parlamentu, kde vytvořilo na trávníku z okvětních lístků ohromné symboly míru. Protesty se uskutečnily též v Melbourne a v Adelaide, kde v čele procesí tisíců lidí centrem města byla vezena napodobenina rakve.
PÁKISÁN: Demonstrace organizují radikální náboženské strany na protest proti válce v Iráku vedené Spojenými státy. Organizátoři překřtili protest na "pochod milionu lidí". Vedoucí představitel koalice šesti radikálních islamistických stran Fórum společné akce Kazi Husajn Ahmad přislíbil, že protest bude pokojný. Ještě před zahájením demonstrace se několik tisíc lidí shromáždilo s transparenty s protiamerickými hesly v ulicích Láhauru. Autobusy přivážejí tisíce dalších. Pákistán je nyní nestálým členem RB OSN.
22. 3. 2003
ŠPANĚLSKO: Více než milion lidí demonstrovalo po celém Španělsku proti válce v Iráku a proti podpoře, kterou Spojeným státům poskytuje španělská vláda premiéra Josého Maríi Aznara. Poté, co policie v sobotu večer rozehnala demonstraci v centru hlavního města , bylo v potyčkách zraněno nejméně 50 osob, z toho 18 policistů. V Madridu se demonstrace na výzvu madridského Sociálního fóra a koalice Sjednocená levice zúčastnilo 200.000 až 250.000 lidí. V Barceloně 500.000 až 750.000 osob požadovalo odstoupení premiéra Aznara. Demonstrace organizovaná iniciativou Zastavme válku úplně ochromila centrum velkoměsta. Ve Valencii centrem města pochodovalo a ukončení války v Iráku požadovalo 200.000 osob, sdělili organizátoři akce. Podle policie jich bylo jen asi 30.000. Značné rozdíly v odhadech počtu účastníků demonstrací jsou ve Španělsku časté a jsou nezřídka předmětem posměchu demonstrantů, kteří úřady obviňují ze zkreslování informací, napsala tisková agentura AFP
USA: Kolem 200 000 lidí se podle neoficiálních odhadů zúčastnilo pokojné protiválečné demonstrace v New Yorku. Protestní průvod se táhl asi pět kilometrů po známém bulváru Broadway. V obrovském newyorském průvodu, zahrnujícím mládež a dospělé středního věku všech etnických skupin, se objevila známá hesla jako "Žádnou krev za ropu", "Shoďte Bushe, ne bomby", "Podpořte naše jednotky, stáhněte je domů" a "Nemůžete zachránit zemi bombardováním".Ve Washingtonu se shromáždilo asi 200 lidí v parku naproti Bílému domu a po hodině se vydali do ulic. V Chicagu protestovalo asi 700 lidí na Náměstí federace ve prospěch Bushova rozhodnutí svrhnout diktátora Saddáma Husajna, zatímco z druhé strany náměstí na ně pokřikovalo asi 200 odpůrců války. Obě strany odděloval policejní kordon.
V dánském hlavním městě Kodani se před americkým velvyslanectvím shromáždilo asi 10.000 osob. Jejich průvod pak při pochodu centrem metropole minul také ambasády Británie a Španělska.
ŠVÉDSKO: Dvacetitisícové shromáždění ve Stockholmu kritizovalo kromě USA a Británie ostře také vládu své vlastní země, která podle nich nedává útočícím zemím dostatečně najevo svůj odpor. Další velká švédská akce se uskutečnila v Göteborgu, kde se podle policie sešlo asi 15.000 až 20.000 účastníků. Protesty uspořádalo na 40 švédských okresů.
FRANCIE: Paříž - Po trase z náměstí Republiky přes náměstí Bastilly na náměstí Národa vydalo zhruba 100.000 lidí. V čele pestrobarevného průvodu šli studenti, kteří ve čtvrtek po zahájení amerického útoku na Irák začali jako první spontánně demonstrovat v ulicích. "Peníze školám, ne válce kvůli ropě," křičeli například vysokoškoláci. Za jejich zády skandovali další protiválečná hesla odboráři, ale i četní přistěhovalci z Blízkého východu. Všichni svorně nazývali amerického prezidenta George Bushe vrahem a odmítali zabíjení nevinných lidí v Iráku. v jihofrancouzském přístavu Marseille vyšlo do ulic více než 10 000 lidí, tisíce lidí pochodovaly i v ulicích Toulouse či Lyonu. Ve Štrasburku skončila demonstrace ostrým střetem demonstrantů a policistů. Ti zasáhli obušky a slzným plynem poté, co někteří demonstranti zaútočili kameny na restauraci americké sítě rychlého občerstvení McDonald's v centru alsaské metropole. V Lyonu zase několik demonstrantů vtrhlo do stejnojmenné občerstvovny s palestinskými vlajkami a vyzývalo k bojkotování amerických hamburgerů.
RAKOUSKO: Zhruba 25.000 lidí se podle policejních zdrojů zúčastnilo dnešní demonstrace v ulicích Vídně. Vídeňskou demonstraci organizovalo přes 120 různých sdružení, včetně sociálních demokratů (SPÖ) a Zelených.
BRITÁNIE: Desetitisíce lidí vyšly opět do ulic Londýna na protest proti účasti své země ve válce proti Iráku. Pořadatelé brzy odpoledne hovořili o 100 000 lidí. Vedle Londýna protestovali Britové na mnoha dalších místech, včetně americké vojenské základny Fairfordu, odkud startují americké obří bombardéry proti Iráku, a volebního obvodu ministerského předsedy Tonyho Blaira.
POLSKO: Na 200 osob proti válce manifestovalo před budovou úřadu polského premiéra Leszka Millera a rovněž před velvyslanectvím Spojených států. Drtivá většina polské společnosti je jak proti jakékoliv účasti polských sil v konfliktu, tak proti samotné válce.
ČESKO: Podle policie na demonstraci v centru Prahy přišlo asi 300 účastníků, podle přítomných novinářů jich ale chvílemi mohlo být až 500. S nadšeným souhlasem se setkal požadavek KSČM na odvolání ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL) u účastníků dnešní pražské protiválečné demonstrace. Komunistům se nelíbí, že Svoboda po středečním jednání vlády uvedl, že v případě vojenské operace bude Česko stát na straně koalice podporující Spojené státy. Premiér ale hned poté řekl, že země součástí vojenské koalice útočící na Irák rozhodně není. "Žádám jménem KSČM, aby vláda skoncovala s politickou podporou agrese, která je podle Charty OSN kvalifikována jako válečný zločin," uvedl předseda KSČM Grebeníček.
ŠVÉDSKO: Desetitisíce osob vyjadřovaly nesouhlas s válkou také ve Stockholmu. Mezi účastníky byla i švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová. V projevu vyzvala mezinárodní společenství, aby zabránilo případným represím turecké armády proti iráckým Kurdům v severním Iráku.
DÁNSKO: Asi 10 000 osob skandovalo protiamerická hesla u velvyslanectví USA v Kodani. Lidé také odsuzovali dánskou vojenskou účast na operaci proti Iráku.
ŘECKO: V Aténách se dnes sešlo asi 30.000 osob. Mnohé lidi odradily páteční incidenty vyvolané provokatéry.
ŠVÝCARSKO: Asi 20 000 protestujících pochodovalo centrem švýcarského Bernu a vyzývalo k zastavení vojenského tažení. Demonstraci zorganizovaly mírové organizace, odbory a levicové politické strany. Protestující v čele pochodu nesli transparent "Stop válce v Iráku, žádné krveprolití pro ropu".
BELGIE: V Bruselu demonstrovalo asi 6000 osob u ambasád USA a Španělska, které chránila policie.
RAKOUSKO: Ve Vídni pochodovalo asi 25.000 osob. Zněly protiamerické slogany, například "Spojené státy agrese". Někteří demonstranti pálili americké vlajky.
FRANCIE: Desetitisíce se na výzvu stovky sdružení, organizací a stran sešly odpoledne v Paříži. "Ne válce proti Iráku. Spravedlnost pro Blízký východ" stálo na hlavním transparentu demonstrace. Protestu se zúčastnila i skupina Američanů žijících ve Francii. Demonstrace byly svolány také v dalších městech, například v Lille, Dijonu, Bayonne, Toulouse, Štrasburku, Lyonu, v Rennes a v Rouenu.
BRITÁNIE: Mnoho lidí pochodovalo ulicemi Londýna za zvuků píšťal a bubnů. Podle policie se jednalo o desetitisíce, podle organizátorů o statisíce.
NĚMECKO: V centru Berlína se podle policie shromáždilo 30.000 lidí, podle pozorovatelů jich však bylo nejméně 40.000 a organizátoři jsou přesvědčeni, že počet byl ještě vyšší. Představitelé antiglobalistů a odborů protestovali konkrétně proti tomu, že vláda otevřela vzdušný prostor americkým letounům, které se účastní války. Další tisíce lidí demonstrovaly v Mnichově, Hamburku a v dalších městech.
JEMEN: V hlavním městě Saná přišel při střetech o život dvanáctiletý chlapec a jeden účastník protiválečného protestu.
EGYPT: V Káhiře dalo najevo svůj nesouhlas s válkou 7000 studentů islámské univerzity Al-Azhar.
LIBANON: Proti válce demonstrovalo rovněž několik tisíc Palestinců ve dvou uprchlických táborech v severním Libanonu. Účastníci naléhavě vyzývali k bojkotu amerického zboží.
PALESTINA: Asi 10 000 lidí, většinou studentů univerzity, demonstrovalo proti válce v Gaze. Shromáždění velmi ostře odsuzovali USA, Británii i jejich arabské spojence.
BANGLADÉŠ: Protestující v hlavním městě Dháce spálili americkou vlajku, provolávali hesla a vyzvali k zastavení války. Aliance 11 levicových stran a několik muslimských skupin vyzvaly k půldenní generální stávce.
BANGKOK: V Bangkoku asi 300 muslimů, z nichž mnozí měli na sobě trička s Usámou bin Ládinem, vykřikovalo před americkým velvyslanectvím se zaťatými pěstmi nad hlavou hesla jako "Bůh je veliký, Bush je prokletý".
MALAJSIE: Jelikož většinu obyvatelstva tvoří muslimové, se mírového běhu ve východním státě Kelantan zúčastnilo asi 8000 lidí.
INDONÉSIE: Asi 2000 protestujících se dnes shromáždilo před ostře střeženou americkou ambasádou v indonéském hlavním městě Jakartě. Provolávali protiamerická hesla a později přešli k sídlu kanceláře OSN. V Indonésii se protesty uskutečnily v deseti městech, přičemž největší se konaly v průmyslovém městě Surabaya.
JAPONSKO: Proti válce v Iráku protestovalo několik stovek lidí, převážně studentů.
DILLÍ Asi 5000 mužů a žen pochodovalo k americké ambasádě v Dillí.
JIŽNÍ KOREA: V jihokorejském hlavním městě Soulu se protestů zúčastnilo asi 3000 lidí, včetně studentů a náboženských vůdců.
AUSTRÁLIE: Protestovalo asi 3000 lidí; někteří měli na sobě plynové masky a na rukou černé smuteční pásky. Protestující procházeli ulicemi Brisbane a zastavovali tak dopravu.
NOVÝ ZÉLAND: Asi čtyři tisíce lidí vyšlo na protest proti válce do ulic novozélandského hlavního města Wellingtonu a za provolávání hesel jako "žádnou krev kvůli ropě" a troubení trumpet a dunění bubnů pochodovaly k americkému velvyslanectví. Několik tisíc lidí se zúčastnilo demonstrace v Aucklandu.
ČESKO: V sobotu vpodvečer se na Václavském náměstí v Praze sešli odpůrci války v Iráku. Na rozdíl od čtvrtka, kdy tu bylo několik set lidí, se dnes shromáždilo pod sochou svatého Václava jen asi sto demonstrantů.
21. 3. 2003
JAPONSKO: Protiválečné demonstrace v Tokiu zúčastnilo na 20 000 lidí.
USA: Asi 150 lidí protestujících proti válce s Irákem zatarasilo provoz na centrálním newyorském náměstí Times Square a na přilehlé Broadwayi. V San Francisku policie při nenásilné demonstraci zadržela více než 200 osob, zatímco ve čtvrtek 1500. Asi 100 demonstrantů během ranní dopravní špičky ve Washingtonu zablokovalo most Key Bridge. Protesty se konaly i ve středu Chicaga. V Taosu ve státě Nové Mexiko asi deset odpůrců války proniklo na mléčnou farmu patřící americkému ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi a polepili jí protiválečnými samolepkami.
NĚMECKO: Časně ráno asi 50 odpůrců války zablokovalo vjezd do velitelské centrály amerických sil v Evropě (EUCOM) u Stuttgartu.
AUSTRÁLIE: V australském Melbourne protestovalo za zvuků ručních sirén na 5000 lidí.
SRÍ LANKA: Demonstrace byly hlášeny ve srílanském hlavním městě Colombo
MALAJSIE: Demonstrace se konaly v malajsijském muslimském městě Kelantan
PÁKISTÁN: V pákistánských městech Islámábádu a Karáčí protestovalo na 10.000 lidí.
INDIE: Ve Šrínagaru policie proti účastníkům použila slzný plyn. Lidé volali Ať žije Irák dlouho, Bush je terorista.
INDONÉSIE: Do ulic vyšly mohutné demonstrace. Ulicemi Dháky pochodovalo 15.000 lidí a protesty se konaly v deseti indonéských městech.
AFGHÁNISTÁN: V Kábulu jeden z duchovních při modlitbách prohlásil, že cílem Ameriky je zničit islám.
JORDÁNSKO: V ulicích Ammánu hlídkují silné oddíly pořádkové policie. Duchovní vyzývali lidi, aby nedbali vládního zákazu demonstrací.
EGYPT: Protest se konal po polední modlitbě v centru Káhiry. Asi 800 účastníků házelo kamení na velmi početné policejní oddíly. Silně ozbrojení policisté se psy proti účastníkům použili velmi rozhodně pendreky a podle novinářů bylo nejméně 80 osob zatčeno. Před hotelem Hilton účastníci zapálili požárnický vůz.
JEMEN: Při demonstraci proti válce v Iráku v jemenské metropoli Saná zahynuli tři účastníci a jeden policista. Při ostrém střetu demonstrantů s policií před americkým velvyslanectvím bylo navíc zraněno 25 osob, z nichž sedm byli policisté.
                 
Obsah vydání       24. 3. 2003
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"
24. 3. 2003 Proč se stali Britové terčem střelby Američanů?
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
21. 3. 2003 No, potěš pánbůh, máme se opravdu na co těšit
aneb o co dnes v Iráku opravdu jde
Petr  Kužvart
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Mezinárodní právo a mezinárodní spravedlnost Josef  Trnka
24. 3. 2003 Irák: Na co jsme zapomněli Robert  Vašíček
24. 3. 2003 Praha, den D: Žádnou válku! Petr  Záras
24. 3. 2003 Nevládní mírová konference v Praze:
Evropa ve světě trvale udržitelného míru
Štěpán  Kotrba
24. 3. 2003 Faktory ovlivňující a posilující mír Petr  Sak
23. 3. 2003 Odškodnění CME je výsledkem dlouholeté státní korupce v ČR Karel  Mašita
23. 3. 2003 MONITOR JANA PAULA: O násilí Jan  Paul
25. 3. 2003 RECENZE IMAGINÁRNÍ VÝSTAVY: Násilí Jana Paula Štěpán  Kotrba
23. 3. 2003 INTERNET: Chcete paušální dial-up? Chcete ADSL? Dejte o sobě vědět! Miloslav  Sova, Pavel  Sviták
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku
22. 3. 2003 Pohled na palestinskou samostatnost
23. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Růžový palouček maratónského běžce
Hugo  Schreiber
23. 3. 2003 Nezáväzné blabotanie poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o korupcii Daniel  Krajcer
24. 3. 2003 Precedens Michal  Rusek
24. 3. 2003 MARIHUANA: Na Slovensku jsou vyděšení z českého průzkumu veřejného mínění
22. 3. 2003 Rybníčkov "očisťovací" tím pokračuje vo svojej kúre Jana  Matúšová, Martina  Nemethová
23. 3. 2003 O zahnívajúcich škandinávskych štátoch Eugen  Gindl
22. 3. 2003 V Izraeli nastúpila nová vláda: Vyhliadky na mier Ivan  Hromada
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Izrael cenzuruje během války internetové stránky   
24. 3. 2003 Kdo vydělal a kolik na předchozí válce v Iráku   
24. 3. 2003 Reportéři budou muset projevovat odvahu a vzdor, mají-li odhalit pravdu o této válce   
24. 3. 2003 Válka z hlediska mezinárodního práva Radovan  Fiala
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
24. 3. 2003 Je příliš riskantní vyslat novináře do Iráku samostatně?   
23. 3. 2003 Irák: Channel Four News weblog   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Irák: matka všech propagandistických bitev? Jan  Čulík
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Iráčané jsou šťastni, že Američané provedli invazi, ale bojí se veřejně projevit své city   
22. 3. 2003 8000 iráckých vojáků se "vzdalo koaličním jednotkám"   
22. 3. 2003 Fisk: Jsem svědkem masivního bombardování Bagdádu   
21. 3. 2003 Mezinárodní komise právníků vyhlásila válku proti Iráku za protizákonnou   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
22. 3. 2003 Pohled na palestinskou samostatnost   
20. 3. 2003 Arabský poslanec v Izraeli: Bush Palestincům neslibuje nic   
20. 3. 2003 Projev Saddáma Husseina k iráckému národu   
18. 3. 2003 Americkou aktivistku v pásmu Gazy usmrtil izraelský bagr   
14. 3. 2003 Izraelčania a Palestínčania: Kde sa stala chyba?   
10. 3. 2003 Palestinci trpí pod izraelskou správou   
6. 3. 2003 Jak Izraelci zabíjejí civilisty na západním břehu Jordánu a v pásmu Gaza   
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer
24. 2. 2003 Dedičný hriech Izraela Karol  Dučák jr.
13. 2. 2003 Richard Perle: Ano, netrpělivě chceme do války. Je načase   
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
30. 1. 2003 Krv a nádej vo Svätej zemi Radoslav  Behúĺ, Ivan Hromada
17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu   

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
24. 3. 2003 Svět o víkendu: statisícové protesty proti "Válce o ropu"   
23. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
22. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
21. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
19. 3. 2003 Včera dnes a zítra   
18. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 2. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 2. 2003 Včera, dnes a zítra