Libyjští vzbouřenci: Směsice politiků, vojáků a islamistů

2. 4. 2011

Ideologické zázemí opozičních libyjských politiků, kteří se objevili v posledních týdnech, není vždy lehké identifikovat, konstatují Channel Four News. Je zřejmé, že dosud jediným opozičním centrem moci je Prozatímní národní rada, která vznikla v Bengází v února. Ta na svých internetových stránkách má heslo "Svobodu, Spravedlnost, Demokracii" - ale mimo toto heslo je obtížné definovat její ideologii.

Libyjská Prozatímní národní rada vydala 29. března programový dokument Vize pro demokratickou Libyi. Je to dokument, který zastává západní demokratické ideály, avšak slibuje přitom i vytvoření "státu, jehož síla pochází z naší silné náboženské víry v mír, pravdu, spravedlnost a rovnost".

Dosud je role Prozatímní národní rady v podstatě jen administrativní: vytváří instituce, které mají umožnit správu východní Libye v dnešním chaosu a umožňují těm, kdo chtějí po celé Libyii bojovat proti plukovníku Kaddáfímu, aby se k boji přidali.

Minulý týden sdělil libyjský vzbouřenecký šéf z města Dema, na východ od Benghází, že naverboval "asi 25" Libyjců pro boj v Iráku. Někteří se prý nyní vrátili do Libye a bojují v Adždabiji proti jednotkám plukovníka Kaddáfího.

Tyto výroky Abdula Hakima al-Hasidiho vyvolaly obavy, že členy vzbouřeneckých jednotek v Libyi jsou nejen pozápadnění demokraté, ale i - jak opakovaně tvrdí plukovník Kaddáfí - aktivisté z al Kajdy. Tyto obavy potvrdil i James Stavridis, vrchní velitel NATO, když sdělil americkému senátnímu výboru pro ozbrojené služby, že v libyjské opozici zřejmě jsou i prvky al Kajdy či organizace Hizballah.

Toto podezření lze vystopovat k dokumentům, které americké jednotky objevily nacomputerech Al Kajdy v říjnu 2007 při nájezdu na Sinjar, nedaleko irácko-syrské hranice. Tyto dokumenty, takzvané Sindžárské seznamy obsahovaly informace o cizincích, kteří od srpna 2006 do srpna 2007 přišli na území Iráku.

Z analýzy dokumentů, kterou provedlo americké vojenské středisko pro boj proti terorismu ve West Pointu v USA, vyplývá, že mezi 595 bojovníky ze zahraničí byla nejpočetnější skupina - 112 osob - bojovníků z Libye. A 85,2 procent libyjských bojovníků se charakterizovalo jako "sebevražedný atentátník" či "osoba usilující o mučednictví".

Avšak odborník britského analytického vojenského institutu Royal United Services Institute Shashank Joshi zastává názor, že východolibyjské vzbouřenecké hnutí je širokou koalicí, která se neskládá jen ze zradikalizovaných mladých lidí. Zdůraznil: "Ti, kdo automaticky tvrdí, že na libyjské vzbouřence má vliv Al Kajda, by měli počkat, až bude možné situaci jasněji analyzovat."

Odborník však dodává: "Vzbouřenecká hnutí mají určitou dynamiku a existuje nebezpečí, že se radikální frakce odtrhnout od hlavního proudu. A i hlavní proud, pokud je dostatečně zmilitarizovaný a dostatečně nenávistný vůči režimu, může být nebezpečný."

Nejvýznamnějšími osobnostmi libyjského vzbouřeneckého hnutí jsou:

Mustafah Mohammed Abdul Jalil

Mustafah Mohammed Abdul Jalil je bývalý ministr spravedlnosti ve vládě plukovníka Kaddáfího. Je nyní předsedou Prozatímní národní rady. "Byl dobře znám jako zásadový a nezávislký člověk jako soudce i ministr spravedlnosti," sdělil Channel Four News Sir Richard Dalton, bývalý britský velvyslanec v Libyi. "Mám v něho velkou důvěru jako v osobu, která bude spravedlivě působit ve prospěch libyjského lidu."

Mahmud Jibril

Mahmud Jibril zastává v Prozatímní národní radě funkci premiéra. Stejně jako Jalil má na Západě dobrou pověst. Před vznikem nepokojů v Libyi letos v únoru byl předsedou libyjské Národní rady pro hospodářský rozvoj. Americké diplomatické depeše zveřejněné na wikileaks ho charakterizují jako debatéra, který "dokáže pochopit" americký úhel pohledu a "neváhá otevřeně se vyjadřovat o americké zahraniční politice. Například konstatoval, že Spojené státy naprosto promrhaly vynikající příležitost jak využít po pádu Sovětského svazu svou "měkkou moc" (prostřednictvím McDonaldů atd.)."

Abdul Hafiz Ghoga

Je místopředsedou a mluvčím Prozatímní národní rady. Je to lidskoprávní právník a zastupoval rodiny osob, usmrcených při nechvalně známém masakru ve vězení Abu Salim r. 1996.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Podrobnosti o Sindžárských seznamech a libyjských rebelech

Karel Dolejší, BL 25.3.2011: Proletáři všech zemí, zaujměte postoje! ZDE

KD, BL 22.3.2011: Zachránit libyjské islamisty ZDE

02. 04. 2011 Někteří libyjští vzbouřenci: "Nejsme rebelové, jsme mudžahedíni" ZDE
02. 04. 2011 Štěpán Kotrba: Americký strach z teroristů brzdí nadšení z libyjských rebelů ZDE
31. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Kdo ozbrojil libyjské vzbouřence aneb ...hlavně když to dělá ratata ZDE
27. 03. 2011 Libye: Rebelové bez naděje? ZDE
25. 03. 2011 Libye může volit pouze mezi morem a cholerou ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011