Kaddáfí: "Odejít by měli lídři zemí, které provádějí nálety, ne já"

1. 4. 2011

Muammar Kaddáfí ve čtvrtek poté, co ho opustili dva spolupracovníci z druhého nejužšího okruhu, prohlásil, že tím, kdo by měl odejít, není on. Jsou to prý západní lídři, kteří decimovali jeho armádu nálety, kdo by měl okamžitě rezignovat.

Kaddáfího opustili ministr zahraničí Músa Kúsa a bývalý ministr zahraničí Abdelsalam Treki. Libyjský představitel ovšem řekl, že ti, kdo nařídili letecké útoky na jeho armádu, jsou "pod vlivem šílenství moci". Řešením by podle něj byla okamžitá rezignace těchto západních představitelů, aby si za ně lid jejich zemí mohl najít náhradu.

Kaddáfího síly opět získaly iniciativu na frontě, když zatlačily povstalce daleko na východ a obsadily město Brega, čímž eliminovaly téměř všechny územní zisky, kterých opozice dosáhla po zahájení západních náletů.

Podle libyjské opozice útěk Kúsy do Británie signalizuje rozklad uvnitř kruhu Kaddáfího věrných. Podle libyjských úřadů Kúsa trpí cukrovkou a hypertenzí a proto obdržel povolení léčit se v Tunisku, odkud ovšem překvapivě uprchl.

Podle amerických úřadů byly do východní Libye vyslány malé týmy operativců CIA, které mají za úkol shromáždit podklady pro rozhodnutí o tom, zda vyzbrojit povstalce.

Boje posledních dnů znovu zdůraznily slabiny povstalců. Někteří z nich s křikem prchali k vozidlům, když se ocitli v palbě vlastních jednotek.

Ministr obrany Robert Gates řekl ve čtvrtek Kongresu, že USA dosud málo vědí o libyjských povstalcích, a pokud by je někdo vyzbrojoval a cvičil, měla by to být jiná země.

Na otázku jednoho ze zákonodárců, zda zapojení Spojených států může nevyhnutelně vést k přítomnosti pozemních jednotek v Libyi, Gates odpověděl: "Dokud vykonávám tuto funkci, nikoliv".

NATO tvrdí, že vyzbrojení povstalců by vyžadovalo další rezoluci OSN, ale USA a Británie s tímto postojem nesouhlasí. Proti vyzbrojení povstalců důrazně vystupuje Turecko, jehož premiér Erdogan v Londýně řekl, že by to vytvořilo prostředí příznivé pro terorismus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011