ANALÝZA

Kdo ozbrojil libyjské vzbouřence aneb ...hlavně když to dělá ratata

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Už od roku 2004, kdy se Kaddáfí rozhodl smířit se Západem za Lockerbie a USA a EU zrušily sankce, začala proudit do Libye zahraniční "pomoc". Zatímco půl století vyzbrojovaly Libyi Rusko, Bulharsko Československo a další země "socialistického tábora", posledních dvacet let dovážejí na sever Afriky "hračky pro plukovníka" země "kapitalistického tábora". Spojené státy věnovaly ročně minimálně milion dolarů na dodávku zbraní, "protiteroristický" výcvik a školení libyjských vojenských kádrů. Obamova vláda nyní potichu žádala Kongres o 875 000 USD na finanční rok 2011 pro "pomoc" Libyi. Přitom Kaddáfí jen v Evropě za rok nakoupil zbraně za 331 milionů EUR. Ačkoli usnesení Rady bezpečnosti OSN 1973 vyzvalo k embargu na dovoz zbraní do Libye, USA a Británie v současné době ozbrojují povstalecké síly.

Humanitární činnost? Nikoliv. Potřeba dokončit, co se začalo a potřeba zachování vlastní tváře jako evropských mocností.

Už v srpnu 2007 konsorcium Evropského leteckého průmyslu a obrany EADS podepsalo smlouvu na dodávky protitankových kompletů ATGM Milan do Libye poté, co Kaddáfí svolil k návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby vyjednával o propuštění zatčených bulharských sester. Dodavatelem byla MBDA, dceřiná společnost EADS. Cena 189 milionů EUR za 1000 zbraní. Smlouva byla pojištěna francouzská exportní úvěrovou agenturou.

Zpráva EU o kontrole zbrojení za rok v roce 2009 uvádí, že členské státy vydaly licence na prodej 331 milionů EUR zbraní do Libye. Ale ne přímo.... Například maličká Malta vydala v roce 2009 licence v hodnotě 76.7 mil. EUR a stala se tak největším evropským dodavatelem zbraní do Libye . Německo vydalo povolení k prodeji vojenské techniky za 53 milionů EUR, většinou vozidel a náhradních dílů. Francie schválila prodej zbraní za 23,3 milionů EUR a Belgie za 21,5 mil EUR.

Ale zpátky k USA. Spojené státy maskovaly většinu Kongresu oficiálně přiznaných peněz pro Libyi jako prostředky na "protiteroristický" výcvik, pohraniční kontrolu a odminování (program NADR) , "ekonomickou pomoc" (program ESF). Pouze menšinu přiznaly jako "vojenský výcvik" (program IMET) a "vojenské financování" (program FMF). Celkem to oficiálními kanály bylo ve finančním roce 2008 1 mil USD, v roce 2009 už 3,05 mil USD, v nyní probíhajícím finančním roce 2010 dosáhla americká "podpora" 780 tisíc USD. Zdá se vám to až neuvěřitelně málo? Mě také.

Kočovné kmeny v Libyi prostě nemohou mít takové zbraně a takové zařízení, jaké vidíme na fotografiích světových agentur. "Zběhlí" vojáci by měli výzbroj standardizovanou pro tu kterou jednotku. "Spontánní lidové povstání" je dnes vyzbrojeno nejen ukořistěnými kalašnikovy, ale i americkými, belgickými a britskými zbraněmi. Rebelové používají zbraně na střelivo standardu NATO (5,56x45mm nebo starší 7,62x51mm), nikoliv Kaddáfího bezedné zásoby jugoslávských, čínských, ruských či bulharských zbraní a střeliva standardu Varšavské smlouvy (7,62x39 mm) . Toto střelivo jim musí někdo dodávat a musí je distribuovat od Benghází po Syrtu, aniž by se takové nákladní auto stalo uprostřed rovné pouště na silnici obětí "přátelské palby" raket západní koalice. Uvědomme si, že se jedná o vzdálenosti stovek kilometrů mezi městy. A někdo musel tyto "demokraty" naučit s moderními západními zbraněmi zacházet. Což není otázka půl hodiny školení kdesi na pouštní silnici. Říká se, že jeden obraz vydá za tisíc slov. A tak abych nemusel psát, našel jsem pro vás několik typických fotografií z arzenálu světových agentur jako vysvětlivku.

Rebel - "západní" v novém stejnokroji neurčité provenience vyzbrojen belgickou útočnou puškou Fabrique Nationale FAL 50.00 ráže 7,62x51mm v základní verzi s pevnou dřevěnou pažbou se standardním zásobníkem na 20 ran. Pušky "Fusil Automatique Léger" možná měla libyjská armáda někde v záložních skladech. Používala je v době monarchie. Jelikož se jedná o jednu z nejrozšířenějších zbraní 50.-60 let, může být z kteréhokoliv na Západ orientovaného skladiště v regionu, během studené války byla přezdívána jako "pravá ruka Svobodného světa". Sám Kaddáfí s nimi kdysi v roce 1981 vyzbrojil Islámskou frontu za osvobození Bangsamoro (MILF) z jižních Filipín. Teoreticky by mohlo jít i o jihoafrickou útočnou pušku R1A1 nebo britskou L1A1, které jsou obě variantou legendární belgické FN FAL. L1A1 má menší počet otvorů v předpažbí a poněkud jinak tvarovanou úsťovou brzdu, R1A1 neměla dřevěnou pažbu. Ještě i v současnosti je L1A1 u britských druhosledových útvarů. Foto AP Photo / Anja Niedringhaus. Popiska: Libyjský rebel zdraví muže na kontrolním stanovišti vedoucí do Ras Lanouf, východní Libye, neděle 27. března 2011.

zdroj fotobanka AP ZDE

Rebel - "tribal" dobrovolník vyzbrojen starší loveckou neopakovací brokovnicí dvojkou (nejspíše Baikal IŽ 43 nebo 58) ráže 2x12/70 a koženým pásem bez nábojů... Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly. Popiska: Rebelové poté, co síly loajální k Muammaru Kaddáfímu utekly po leteckých úderech koalice poblíž východního města Ajdabiyah 26. března 2011.

zdroj fotobanka Reuters ZDE

Voják Africké legie vyzbrojen jugoslávskou nebo čínskou verzí AK74 ráže 7.62x39 se sklopnou pažbou, střední hlavní s nasazeným bajonetem AKM II v pouzdře (!) a lepící páskou slepenými dvěma zásobníky na 60 nábojů. Foto: REUTERS / Ahmed Jadallah. Popiska: Libyjský voják věrný vůdci Muammaru Kaddáfímu stojí ve městě Misrata, 200 km východně od hlavního města Tripolisu 28. března 2011.

fotobanka Reuters ZDE

"Přeběhlí" Kaddáfího vojáci s vojenským pickupem a namontovaným raketometem BM-12 (možná čínský H-12 Typ 63) ráže 107mm . Foto: REUTERS / Youssef Boudlal . Popiska: Rebelové jedou po silnici do města Ras Lanuf 27. března 2011

fotobanka Reuters ZDE

"Přeběhlí" Kaddáfího vojáci s vojenským pickupem a namontovaným kulometem (nejspíše čínským protiletadlovým kulometem Typ 57 1x14,5 mm). Foto: REUTERS/Andrew Winning. Popiska: Povstalečtí bojovníci upevňují kulomet u ropné rafinérie v Ras Lanuf 27. března 2011.

fotobanka Reuters ZDE

"Přeběhlí" Kaddáfího vojáci s ukořistěným protiletadlovým kanónem sovětské provenience (ZU-23-2 2x23mm). V Afghánistánu se pro ZU-23-2 na nákladním automobilu vžilo označení "Šajtan arba" - ďáblův převozník pro jeho schopnost palebné podpory kolon. Foto: REUTERS / Finbarr O'Reilly. Popiska: Rebelové slaví a pohybují se na západ poté, co síly loajální k Muammaru Kaddáfímu utekly po vzdušných úderech koalice v blízkosti východního města Ajdabiyah 26. března 2011.

fotobanka Reuters ZDE

Mimo tyto statické komplety se na bojišti objevovaly ještě těžké kulomety DŠKM ("Douška" 1x12,7mm, resp. jejich čínské kopie Typ 54), ZPU-1 (1x14.5mm), ZPU-4 (4x14.5mm) montované na pickupy Mitubishi či britské Land Rovery v pickup verzi. Kaddáfí používal samochodné protiletadlové komplety ZSU-23-4 "Šilka" proti nízkoletícím cílům - vyzbrojené automatickým kanónovým kompletem "Amur (AZP-23), což byly čtyři spřažené 23mm kanony 2A7 vybavené vodním chlazením, pneumatickým nabíjením a elektrickým zápalem na platformě ZU-23, nicméně tyto pásové samochodky byly na rovné poušti snadným terčem raket z letounů NATO. Ze všech nasazených kusů zbyly hořící trosky stejně, jako ze samochodných raketometů. Ukazuje se, že pro tento typ asymetrické stepní či pouštní války jsou kulomety ozbrojené džípy a terénní pickupy s minomety či lehkými kanóny ideálním dopravním i zbraňovým prostředkem. Jsou rychlé, spolehlivé, jednoduché na údržbu. Mají nosnost dostatečnou pro několikasetkilometrové výpady a jsou k vnějšímu nerozeznání od civilních či kořistných vozidel. Z výšky několika kilometrů z letounu NATO není vlaječka na kapotě či anténě vidět...

Rebel s ukořistěným sovětským archivním kulometem (PK ráže 7,62x54R). Kulomety řady PK byly vyráběny v bývalém SSSR, licenčně pak v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Polsku, NDR, Jugoslávii (M 84) a Číně (Typ 80). Foto: AP. Popiska:Muž drží kulomet na východě libyjského města Al-Bayda .

Telegraph, foto AP ZDE

Další z lehkých kulometů, které se objevovaly v rukou povstalců, byly lehké kulomety Děgťarjov RP-46 (7.62x54mmR). Mimo tyto obstarožní, ale vrcholně spolehlivé sovětské zbraně pak jak rebelové, tak Kaddáfího vojáci používají protitankové střely 9K111/9M111 Fagot a pancéřovky RPG-7/RPG-7V1, RPG-75, RPG-18 "Mucha", RPG-22 a různé malé řízené střely - 9M32 "Strela", Strela 3, 9M39 a 9M314 Igla. Výhodou je elementární jednoduchost obsluhy a minimum možností, jak takovou zbraň objevit na dálku. Účinný dostřel od stovek metrů (Mucha) po 4 kilometry (Igla) je plně dostačující. Vozidlo na vyvýšené silnici podél libyjského pobřeží je jak na střelnici. Nemá kam uhnout, nemá se kde schovat...

Vzhledem k absenci vrtulníkové podpory a moderních zbraní v rukách vzbouřenců se dá předpokládat, že kasárna, která se stala zbrojnicí rebelů, byla sídlem milicí či druhosledových jednotek. I zde možná vzbouřenci ukořistili panceřovanou techniku, ale nedokázali ji zprovoznit. Čeští vojáci, kteří působili v Libyi, tvrdili, že převážná většina techniky byla nepojízdná kvůli vybitým bateriím a neschopnosti Libyjců startovat pomocí kabelů a externího zdroje. To se týká i těžkých nákladních vozidel. Minimum obsluhy a většina rebelů v civilním ošacení dává tušit, že vojáci Kaddáfího armády do bojů na západě vůbec nezasáhla - ani na straně vzbouřenců, ani na straně plukovníka. Nejspíš zůstali doma. Bojová morálka Kaddáfího pravidelné armády a milicí byla podle názorů pamětníků před dvaceti lety otřesná, jejich nechuť k fyzické práci pověstná a není důvodu se domnívat, že by tomu bylo dnes jinak. A tak plukovníkovi zbyly nějaké dva tisíce mužů ve zbrani v Revolučních gardách a zbytcích Africké legie, "demokratické" opozici pak několik desítek či stovek přeběhlíků z Benghází a dobrovolníci z řad islamistů (libyjských veteránů bojů proti Sovětům v Afghánistánu a dalších zemích), ze skupiny Al-Jama'a Al-Islamiyya al-Muqatila (Islamic Fighting Group - LIFG, FIG, MIG) - skupiny Al Libyho.

Sám Nazih Abdul-Hamed Nabih al-Ruqai'i alias "Abú Jahjá" Anas Al-Liby žil ve Velké Británii, kde dostal politický azyl, ale v roce 1998 zmizel. Všeobecně se tvrdí, že byl zajat v akci "Absolutní spravedlnost" v Afghánistánu v prosinci 2001, převezen do Bagramu, pak do Egypta a posléze do Guantánama. Odtud byl převezen opět do Bagramu. V letech 1995-2000 byl Anas Al-Sheikh Liby na seznamu spolupracovníků a informátorů MI6. Z internačního zařízení v Bagramu utekl v roce 2005. Novináři ho nyní posměšně nazvali "Our People in Libya" poté, co 12. března 2011 mediální organizace As-Sahab , podporující Al Kajdu, vydala jeho dopis "to our people in Libya". V něm al-Liby píše: "Povstání v Tunisku, Egyptě a Libyi ukázaly, že nevěřící vlády Západu se starají jen o jejich zájmy a zájmy svých vlastních lidí. O spravedlnosti nemluví, dokud nevidí jejich vlastní lidi, kteří čelí nebezpečí. Prám se, copak Amerika nepodporovala režim Husního Mubaraka, egyptského faraóna ? Tak proč je to dnes zpěv svobody egyptskému lidu? Copak Amerika a další západní vlády nepodporovaly represivní režim Ali Abdullaha Saleha? Copak Amerika a Francie neposkytují absolutní podporu režimu tyrana Zainala al-Abidina (sultán státu Terengganu, Malajsie), který občanům upíral nejvíce základní práva? Tak proč teď zní blahopřání lidem k získání jejich svobody? " .

Pozn.: Malajský sultanát Terengganu je také znám podle arabského epiteta "Darul Iman" ("Příbytek víry"). Od roku 1303 je v zemi sunnitský islám státním náboženstvím a šaría pramenem práva, o čemž svědčí kamenná stéla "Batu Bersurat Terengganu". V zemi jsou obrovské petrochemické komplexy v blízkosti měst Paka a Kerteh. Vlajka Terengganu, černý pás s půlměsícem a hvězdou, je nyní vklíněna ve vlajce libyjské "revoluce".

3. listopadu 2007 As-Sahab zveřejnila Al-Libyho a Zawahrího video, ve kterém oba oznamovali, že LIFG se přidala k Al Kajdě. Al-Zawahiri tehdy prohlásil: "Vaši oddaní synové jsou sjednocení pod praporem islámu a džihádu" proti Americe, Francii, Španělsku . Al-Zawahiri v záznamu naléhal na libyjské nevěřící a nacionalisty, vyzýval je k pokání a podpoře boje džihádistů proti libyjskému vůdci Mu'ammaru Kaddáfímu.

"Fighting Islamic Group" (FIG) přiznala v roce 1997 odpovědnost za jeden z pokusů o atentát na Kaddáfího v arabských novinách ve Velké Británii (Libye: Novinky a pohledy - al-Sharq al-Awsat 7. února 1997). V reakci na to libyjské ministerstvo zahraničí podalo oficiální memorandum britskému ministerstvu zahraničí, a protestovalo, že libyjské opoziční skupiny volně operují na britské půdě. Později, v roce 1998 po úniku informací Davida Shaylera vyšlo najevo, že operaci financovala 100 000 librami MI6.

V nedávných událostech v Egyptě a dalších zemích byl britský arabský deník al-Sharq al-Awsat, placený ze saúdských prostředků, jedním z několika preferovaných primárních zdrojů arabské verze Google News (zejména panarabského Google News Arab, ale i národního Google News Egypt). Dá se říci, že názory mnoha médií v arabském světě i agentur v Evropě mohla tato skupina modelovat právě prostřednictvím page ranku na agregátoru Google News. Vzhledem k tomu, že marketingový šéf Google pro severní Afriku Wael Ghonim byl jedním z hlavních organizátorů egyptského povstání na náměstí Tahrír, není tato domněnka o selektivních preferencích al-Sharq al-Awsat a dvou dalších médií, které mají sídlo v Londýně, vyloučena. Britské listy z těchto zdrojů čerpaly také, neboť to byly jedny z nejlépe, nejvěcněji a nejrychleji informovaných zdrojů o událostech v Egyptě a dalších zemích. Jakmile došlo na události v Libyi, dikce deníků se prudce změnila směrem k jednoznačnému protikaddáfíovskému aktivismu, emocionální manipulaci a nevěcné rétorice.

Islamisté z "disentu" Libye a "muslimští bratři" ze sousedního Egypta mimo speciálních skupin SAS "Smash" a francouzské cizinecké legie, operujících na území Libye už dlouho před rozhodnutím RB OSN a zaměřujících zde cíle laserovými značkovači, budou asi jedinými skupinami mezi povstalci, disponujícími vojenskou zkušeností a výcvikem, organizační schopností a pravděpodobně i prostředky spojení - satelitní či bezdrátové komunikace. Přeběhlíků z Kaddáfího armády moc nebude.

21. 3. 2011 iHNed: V Libyi jsou už týdny speciální oddíly SAS. Hledají a zaměřují cíle pro letecké útoky ZDE

Podle fotografií je profesionálů žalostně málo, neboť nedokázali vštípit dobrovolníkům elementární zásady. Používání zbraní je laické, o přesnosti střelby nejspíš nemůže být řeči. To, co vidíte na obrázcích, vypovídá o vojenských schopnostech rebelů nejlépe. Provizorní instalace těžkých kulometů na malých pickupech a jejich užití proti letounům a vrtulníkům (rozkývané "pouštním" měkkým pérováním a zpětným rázem těžkých zbraní), používání protiletadlových "čtyřčat" na kolech bez zabrždění a stabilizace, střelba z lehkých kulometů "z ruky" či "vleže na zádech" - to vše je instinktivní užití zbraní laiky-nadšenci, kterým nikdo nevysvětlil nic o zásadách střelby na cíl. Hlavně když to dělá ratata. A takový je celý libyjský "boj za nezávislost".

Rebel nese na rameni "Gimpy", britský univerzální kulomet L7A2 GPMG resp. jeho belgického předchůdce FN MAG. Ten slouží v armádách 75 zemí už 60. let a a některé země, včetně Velké Británie, ho i licenčně vyrábějí. Dodnes je v britských jednotkách na stupni čety a roty.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.3. 2011