Havlovo filmové Odcházení:

Překvapivě účinná a hluboká omluva od bývalého prezidenta

2. 4. 2011 / Jan Čulík

< Bývalý kancléř Rieger a nový vicepremiér Klein

Jak jsem byl před třemi lety zklamán tištěnou verzí Havlovy hry Odcházení, která mi přišla zastaralá, banální a nepůvodní, byl jsem teď velmi příjemně překvapen jeho filmovým debutem, natočeným podle právě této divadelní hry. Na projektu se zjevně od vzniku hry intenzivně pracovalo a navzdory původní skepsi, vyjadřované novináři nad zprávami, že se Václav Havel dal do natáčení filmové verze této relativně nepovedené hry -- vzniklo opravdu velmi dobré filmové dílo. Původní papírová banalita se proměnila v autentické lidské svědectví. To vzniklo v důsledku Havlova obrovského zklamání nad tím, kam to za dvacet let jeho země dopracovala. Filmová verze Odcházení je silně zakotvena v české současnosti a bude především vnímána jako až deprimující svědectví o české skutečnosti, přitom však její struktura naznačuje, že Havel se pokouší -- a podle mého docela úspěšně - o obecně lidský přesah. Je to studie dnešní lidské mentality, která ovšem podle Havla vůbec není pěkná.

Zajímalo by mě, jaké budou reakce na Havlův film v zahraničí. Nemusejí být příliš příznivé, protože Havlovo filmové Odcházení vychází silně z frustrace současnou českou společensko-politickou situací a o té nikdo na Západě nic neví. Tento film je nesmírně český a řeší českou problematiku. Jak známo, na Západě se prosazují především ty filmy z ČR, které nějak rezonují s obecnou lidskou problematikou, anebo s nějakým významným celosvětovým tématem (tak například Najbrtův film Protektor zaznamenal překvapivě podstatné mezinárodní úspěchy - nikoliv nutně proto, že je to film dobrý, což je, ale protože je to film o holocaustu a tomu mezinárodní diváci rozumějí).

Hlavními motivy Havlova filmového Odcházení jsou pompéznost, ješitnost a strach.

Dvě poznámky při neděli

3. 4. 2011 / Alex Koenigsmark

1.

Plzeňský tzv. "dům kultury" je jedna z nejodpornějších staveb, jakou jsem v životě viděl, musím smutně poznamenat. Je ohavná zevnitř i zvenčí. Je ošklivá technicky, filozoficky a výtvarně. Sama představa, jak jsem si přečetl při příležitosti autorova životního jubilea, že tento má životní sen postavit kostel, je poněkud bizarní.

Zbourat ji je výsostně kulturní počin. Jeho hodnota pak bude spočívat zejména v tom, co nastane po tom.

Libyjský konflikt směřuje do patové situace, Američané už nebudou bombardovat

3. 4. 2011

Zdá se, že libyjští vzbouřenci i Kaddáfího jednotky ztrácejí směr. Na Západě sílí znepokojení nad tím, co s libyjskou situací. Účast na libyjské akci kritizovali i britští velitelé.

Vyšlo jasně najevo, že libyjským vzbouřencům chybí disciplína, zkušenost a taktika. I v situacích, které byly pro ně zpočátku jasně výhodné, prohráli, protože nemají žádné plány útoku ani obrany. Namísto toho mladí vzbouřenci, plni odvážného nadšení, bez strategie útočí a jakmile na ně začne druhá strana střílet, bezhlavě utíkají zpět, takže často ztratí území.

Většina anglických univerzit se rozhodla požadovat od studentů nejvyšší školné

3. 4. 2011

Britský vládní úřad odpovědný za dohled nad "rovnými příležitostmi" v přístupu k vysokoškolskému vzdělání, pokud se anglické univerzity rozhodnou účtovat studentům plných 9000 liber ročně školného, byl donucen zdvojnásobit počet svých zaměstnanců.

Britská vláda se domnívala, že jen několik nejelitnějších univerzit bude od podzimu 2012 účtovat studentům nejvyšší školné ve výši 9000 liber. Zavedla podmínky, které chce kontrolovat, podle nichž takové univerzity musejí zajistit přístup ke studiu studentům i z nejchudších společenských vrstev.

Diskuse o dnešním kapitalismu

3. 4. 2011 / Boris Cvek

Diskuse mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším o dnešním kapitalismu mi přijde i se všemi reakcemi, které vyvolala, velmi zajímavá. V zásadě souhlasím s tím, že oproti minulosti plné válek, nemocí a vykořisťování máme, aspoň my v západní civilizaci, dnes, za co být vděčni. To dobré (ani to zlé) však nevzniklo samo a vyžaduje to údržbu a vývoj - stejně jako u Červené královny z Alenky: kdo chce aspoň zůstat na místě, musí běžet, protože všechno se mění kolem něj. Chtěl bych se však blíže dotknout dvou citací ze dvou reakcí na celou diskusi. Nejprve citát z Michaela Kroha:

Půjde Goldstoneova zpráva do Rady bezpečnosti?

3. 4. 2011

ŠOK│ V pondělí 21. března Vysoký komisař předložil Radě zprávu o stavu lidských práv v Palestině a dalších okupovaných arabských územích. Rada pro lidská práva Organizace spojených národů na svém posledním zasedání 25. března 2011 navrhla postoupit Závěrečnou zprávu o postupu Izraele v Gaze během akce Lité olovo, která navázala na Goldstoneovu zprávu, Radě bezpečnosti OSN.

Pozdní zmoudření soudce Goldstonea

3. 4. 2011 / Pavel Mareš

Když Rada OSN pro lidská práva zveřejnila v září 2009 zprávu vyšetřovací komise, vedené jihoafrickým soudcem Richardem Goldstonem, o vojenské operaci "Lité olovo", která byla izraelskou reakcí na permanentní ostřelování izraelského území z Gazy, málokdo ve světě zapochyboval o tom, že "Izrael porušoval v Gaze lidská práva a dopouštěl se zločinů proti lidskosti".

Velká americká banka proprala miliardy, vydělané vražednými mexickými drogovými kartely

3. 4. 2011

Během dvadvacetiměsíčního vyšetřování pracovníky US Drug Enforcement Administration, amerického daňového úřadu a dalších institucí vyšlo najevo, že americká banka Wachovia, pobočka obří banky Wells Fargo, přijala miliardy dolarů z Mexika, vydělaných tamějším krvavým obchodem s drogami. Proti bance Wachovia zahájily americké úřady trestní stíhání, že nemá efektivní program proti propírání špinavých peněz, ale případ nebyl předán soudu.

Libyjští vzbouřenci: Směsice politiků, vojáků a islamistů

2. 4. 2011

Ideologické zázemí opozičních libyjských politiků, kteří se objevili v posledních týdnech, není vždy lehké identifikovat, konstatují Channel Four News. Je zřejmé, že dosud jediným opozičním centrem moci je Prozatímní národní rada, která vznikla v Bengází v února. Ta na svých internetových stránkách má heslo "Svobodu, Spravedlnost, Demokracii" - ale mimo toto heslo je obtížné definovat její ideologii.

Facebook a Zuckerberg čelí obvinění z podněcování nenávisti vůči Židům

3. 4. 2011

ŠOK│ Měsíc poté, co začala na Facebooku fungovat stránka, vyzývající na izraelský státní svátek "Nezávislosti" 15. května k "třetí intifádě" a k vyhnání Židů z okupovaných území, izraelský ministr pro veřejnou diplomacii a záležitosti diaspory Julij Edelstein poslal dopis zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi, ve kterém požadoval, aby stránka, volající po palestinském povstání, byla okamžitě vypnuta. Skupina na Facebooku tvrdí, že dostala tento nápad po nedávné vzpouře po celém Blízkém východě, která vedla k vypuzení tuniského a egyptského prezidenta a k pádu jejich režimů.

800 mrtvých na Pobřeží slonoviny

2. 4. 2011

Soupeřící bojůvky na Pobřeží slonoviny pokračují ve válce o moc. Při etnickém násilí ve městě Duekoue tento týden zahynulo 800 osob, hlásí Červený kříž.

Vojáci, kteří podporují prezidenta Alassane Quattara a ovládají 80 procent země, se střetávají v největším a bývalém hlavním městě země Abidžan s jednotkami loajálními Laurentu Gbagbovi, prezidentu, který prohrál volby.

Libye: Západní letecký úder "usmrtil sedm civilistů"

1. 4. 2011

Sedm civilistů bylo usmrceno a 25 zraněno při západním leteckém úderu na Kaddáfího konvoj ve východní Liby, sdělil tamější lékař společnosti BBC. Dr. Sulejman Refardi uvedl, že k útoku došlo ve vesnici Zawia al Ergobe, ve vzdálenosti 15 km od Bregy. Mrtví byli ve věku od 12 do 20 let.

Kaddáfího režim přiznává, že vyjednává se Západem

1. 4. 2011

Bývalý libyjský premiér Abdul Ati al-Obeidi uvedl, že se Kaddáfího režim "snaží hovořit s Brity, Francouzi a Američany, aby zastavil zabíjení". "Hledáme společné řešení," dodal.

Zároveň opozice v de fakto hlavním městě vzbouřenců Bengází zveřejnili své podmínky pro příměří.

Americký strach z teroristů brzdí nadšení z libyjských rebelů

2. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Američtí bezpečnostní analytici z Federace amerických vědců se obávají, že současné ozbrojené povstání v Libyi představuje dlouhodobou bezpečnostní hrozbu. Zbraně, získané rebely, kteří vyplenili některá vládní muniční skladiště, by se mohly dostat do rukou teroristům a extremistům, kteří by s nimi mohli operovat v Evropě. Západní analytiky děsí zejména nekontrolovatelné rozšíření MANPADS - protiletadlových řízených střel s infračerveným naváděním, jako například sovětské přenosné protiletadlové řízené střely 9M32 Strela 2, jejichž výskyt byl u rebelů americkými fotografy zdokumentován, které by mohly být použity proti civilním letadlům.

AFP/Roberto Schmidt

Někteří libyjští vzbouřenci: "Nejsme rebelové, jsme mudžahedíni"

2. 4. 2011

ŠOK│ Slovo, které nepotěší nikoho na Západě, když si vzpomene na "svaté bojovníky" z Afghánistánu, kteří se obrátili od boje proti Sovětskému svazu na pomoc Usámu bin Ládinovi v jeho svaté válce proti Západu. Ale váha "svatosti" boje proti utlačovatelům je na "osvobozeném" východě Libye pro některé lidi stejná.

Velký rozdíl

1. 4. 2011 / Michal Rubáš

Prezident republiky se po nějakém čase zase rozhodl chránit nějakou zapomenutou konzervativní hodnotu a udělit milost další dosud bezúhonné a podle stanoviska známých též všestranně přátelské osobě, která se provinila snad jenom tím, že v pochopitelném rozrušení nad ztrátou šrotu pálila brokovnicí po domnělých zlodějích hlava nehlava.

2 x 14 poslanců s protiústavními spády

1. 4. 2011 / Radek Mikula

Po šesti letech přestává být registrováno komu telefonujeme, kdo telefonuje nám a jaké adresy webových stránek navštěvujeme. Kolikrát během té doby došlo bezúčelnému šmírování našeho soukromí policií (ta k těmto údajům měla přístup bez rozhodnutí soudu) už těžko někdo spočítá. Konec nedůstojného slídění, které ani za minulého režimu nemělo obdobu, přišel jakoby nenápadně, pouhým usnesením Ústavního soudu.

Stát, to jsem já!

1. 4. 2011 / Přemysl Janýr

L'Etat, c'est moi, tvrdil Král Slunce Ludvík XIV. Toto přesvědčení bylo neposlední příčinou, která občana Ludvíka Capeta, jeho vnuka, živícího se do té doby jako král Ludvík XVI., přivedla 21. ledna 1793 pod revoluční gilotinu. L'Etat, ce sont nous, rozhodli francouzští občané, stát, to jsme my! Ačkoli jsme se to všichni ve všech dobách a ve všech dějepisech učili, jako by rozhodující kvalifikací dnešních mocenských elit bylo, že zrovna byli za školou.

Ale buďme k panu prezidentovi shovívaví -- možná ve škole byl a právě si pod lavicí četl Friedricha von Hayeka.

Sociální reforma znepřístupní kompenzační pomůcky zdravotně postiženým

1. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Sociální reforma pocházející z dílny ministra Drábka má jasný cíl znepřístupnit zdravotně postiženým jejich kompenzační pomůcky. Tyto pomůcky mají zmírnit nebo odstranit překážky jednotlivých zdravotních omezení. Kompenzační pomůckou je například sedák do vany, vozík, chodítko, speciální postel, pojízdný výtah pro vozíčkáře, schodolez a další...

Město kultury zbourá Dům kultury

1. 4. 2011 / František Řezáč

Pokud se něco nestane, bude brzy na místě Domu kultury v Plzni na Americké třídě stát obchodní monstrum se stovkami parkovacích míst pro auta. Britské listy o tom již před časem informovaly. Tento nový obchodní objekt zaujme nejen místo DK, ale potáhne se podél ulice skoro až k nádraží (na snímku vpravo nahoře). Nahradí také tržiště, které nyní zaujímá část terasy DK. Aby tu nebylo málo krámů, za obchocním centrem Aréna, jak se to neotřele jmenuje, zůstane bývalý Prior, dnes Tesco. Alej vzrostlých stromů vpravo, která nyní spoluvytváří charakter ulice od mostu k nádraží, bude pokácena. Aréna bude mít pouze tři vchody, "díry" jak se vyjádřil autor DK ze sedmdesátých let Ing. arch. Miroslav Hrubec.

Momentka

Z jedné pražské kavárny

2. 4. 2011 / Jan Čulík

sobota 02.00 S Karlem Dolejším jsme v pátek objevili "literární kavárnu", která, podle údajů uvedených na dveřích, měla zavírací dobu ve 23 hodin. Dveře však byly otevřeny, přestože bylo už více než půl dvanácté. Posedávali jsme s Karlem Dolejším v této "literární kavárně" do přibližně půl druhé. Pak jsem se zeptal obsluhujícího personálu, zda mu nevadí, že stále ještě pracuje, přestože má dvě a půl hodiny po pracovní době. Z personálu se mi podařilo dostat informaci, že za tento "přesčas" nedostávají žádné peníze, avšak "pracují zadarmo rádi".

Řidičák místo lyžařského kurzu

1. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Viděl jsem televizní reportáž o autoškolách. Dvacet osm hodin je údajně jako minimum pro absolvování povinné přípravy nedostatečné. Někteří řidiči se během přípravy na složení zkoušek nedostanou na dálnice, do hustého městského provozu nebo na jiné komunikace, po nichž budou jako držitelé řidičského oprávnění jezdit.

To jsou všechno určitě oprávněné námitky. Někteří řidiči skutečně vyjíždějí a v podstatě bez jakékoliv přípravy musejí řešit situace, s nimiž se neměli možnost setkat. Pochopitelně, že je často řeší špatně, což může mít velmi tragické následky.

Vzdělání v oblasti dopravy přece nemusí zahrnovat jen řízení auta

1. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Krátká diskuse, která se rozvinula nad nápadem učit středoškoláky řídit auto, se rozšířila na otázku dopravních řešení vůbec. To je ale přece také do značné míry otázka vzdělání! Nevidím jako řešení omezovat přístup k řízení aut, jak navrhuje pan Řezáč. V již zmiňovaném Finsku není možnost řízení aut omezována psychotesty, naopak, řidičák mohou získat patnáctiletí (v podstatě děti). Celý systém je ale daleko lépe promyšlený, včetně možných postihů a dodatečného -- povinného - rozvoje řidičských dovedností. To znamená, že tato dovednost (se všemi souvislostmi, tedy zejména s odpovědností v rámci dopravy), nemusí být limitována nějakým relativně vysoce položeným psychodiagnostickým kritériem.

Islám, integrace a bezzubí tygři z Německa

1. 4. 2011 / Kay Čejka

Otázka integrace muslimů je v Německé spolkové republice opět žhavým tématem již od proslovu prezidenta Christiana Wulffa ke Dni německé jednoty 3. října minulého roku. Tehdy tvrdil, že „Islám již dnes patří k Německu“. Toto tvrzení nesjednotilo, ale polarizovalo nejen německé občany, ale i německé politiky. A to i několik měsíců později, díky pravidelné „Deutsche Islam Konferenz“, která se konala s cílem posílení sociální soudržnosti v úterý jako hlavní fórum mezi německým státem a muslimy žijícími v Německu. První konference DIK se konala v roce 2006. Německo v posledních desetiletích přijalo přistěhovalce z převážně muslimských zemí původu, nábožensky a kulturně rozmanitější. Nyní žije v Německu asi čtyři miliony muslimů. Téměř polovina z nich už má německou státní příslušnost.

Protivný rebel Jean Clair

1. 4. 2011 / Jan Paul

Brněnské Centrum pro studium demokracie a kultury (CDK) právě vydalo jeden ze dvou deníkových záznamů francouzského historika umění a esejisty Jeana Claira pod názvem Protivný deník, v němž autor sobě vlastní kritickou otevřeností překračuje teritorium umění a estetiky a svůj hledáček zaměřuje do všech možných sfér společenského života. Jako nadšený konzervativec nešetří v nepopulárních a v politicky nekorektních úvahách nic a nikoho, protože pro vytříbeného francouzského estéta je moderní doba především synonymem kulturního úpadku a zpovrchnění.

Uchovávání dat o mobilní a internetové komunikaci je protiústavní

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Podle zákona č. 127/2005 Sb. a směrnice č. 2006/24/ES je záznam o každém e-mailu, přístupu na web, telefonním hovoru i SMS uchováván po dobu 6 měsíců. Do databází má přístup policie, zpravodajské služby a další. Množství lidí, kteří se mohou seznámit s vaší komunikací, aniž jste podezřelí z jakékoliv závažné trestné činnosti, je prakticky nekontrolovatelné. Vadí Vám, že veškerá Vaše elektronická komunikace je "pro všechny případy" monitorována, a to za Vaše daně? Nejste sami.

První houbou přímá demokracie?

1. 4. 2011

Diskuze mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším možná s odstupem a nepřímo navazuje na nedávnou diskuzi o přímé demokracii, kterou svými články začal Milan Valach. Tento autor podává poměrně rozsáhlou analýzu hierarchie ve své knize Svět na předělu, kde uvádí i alternativu v podobě přímé demokracie. Obávám se, že přání Jana Čulíka - kapitalismus s lidskou tváří -- bez brutálních manažerských praktik, není bohužel splnitelné, píše čtenář Vít Matějovský.

NATO vyšetřuje zprávy o civilních obětech náletů na Libyi

1. 4. 2011

NATO vyšetřuje zprávy o tom, že si nálety v Tripolisu vyžádaly přinejmenším 40 mrtvých. Generálporučík Charles Bouchard, Kanaďan velící aliančním jednotkám, řekl že ví o zprávách, které se odvolávají na italského katolického biskupa v Tripolisu. Ten tvrdí, že ve čtvrti Buslim po zhroucení budovy způsobeném nálety zemřelo nejméně 40 civilistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Kaddáfí vyslal do Londýna vyjednavače

31. 3. 2011

Deník Guardian přináší ve čtvrtek večer exkluzivní informaci, že libyjský plukovník Kaddáfí vyslal do Londýna tajně vyjednavače. Britské zdroje potvrdily, že Londýn nedávno navštívil Mohammed Ismail, vysoký poradce Kaddáfího syna Saifa al-Islama. Západní vlády ale za posledních čtrnáct dní vyjednávaly s celou řadou představitelů Kaddáfího režimu. Podle Guardianu to může znamenat, že činitel Kaddáfího režimu vyjednávají o podmínkách odchodu.

ANALÝZA

Kdo ozbrojil libyjské vzbouřence aneb ...hlavně když to dělá ratata

31. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Už od roku 2004, kdy se Kaddáfí rozhodl smířit se Západem za Lockerbie a USA a EU zrušily sankce, začala proudit do Libye zahraniční "pomoc". Zatímco půl století vyzbrojovaly Libyi Rusko, Bulharsko Československo a další země "socialistického tábora", posledních dvacet let dovážejí na sever Afriky "hračky pro plukovníka" země "kapitalistického tábora". Spojené státy věnovaly ročně minimálně milion dolarů na dodávku zbraní, "protiteroristický" výcvik a školení libyjských vojenských kádrů. Obamova vláda nyní potichu žádala Kongres o 875 000 USD na finanční rok 2011 pro "pomoc" Libyi. Přitom Kaddáfí jen v Evropě za rok nakoupil zbraně za 331 milionů EUR. Ačkoli usnesení Rady bezpečnosti OSN 1973 vyzvalo k embargu na dovoz zbraní do Libye, USA a Británie v současné době ozbrojují povstalecké síly.

Humanitární činnost? Nikoliv. Potřeba dokončit, co se začalo a potřeba zachování vlastní tváře jako evropských mocností.

Irská centrální banka nařídila změny v bankovním sektoru

1. 4. 2011

Irská centrální banka včera nařídila drastickou revizi bankovního sektoru, jehož záchrana již stála více než 70 miliard euro. Čtyři subjekty musejí po provedení stresového testu, který měl prověřit schopnost obstát v další finanční krizi, vytvořit dodatečný kapitál ve výši 24 miliard.

Moje nalomená psychika

31. 3. 2011 / Luděk Prokop

Od samotného rána jsem podrobován informacím, které se vymykají mému chápání natolik, že si připadám žít v nějakém absurdním blázinci.

Nejprve na liště televizní obrazovky jde psaný text o tom, že exministr Drobil, (po průšvihu dosazený za ideového šéfa ODS), zvažuje podat trestní oznámení na pana Michálka. Přitom do aprílu chybí ještě dva dny.

Ne vše, v čem žijeme, lze označit jako kapitalismus

31. 3. 2011 / Michael Kroh

Ve včerejších Britských listech mne zaujala polemika mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším týkající se kapitalismu. Jan Čulík varuje před zjednodušováním při popisu současných poměrů ve světě a před nadměrně ideologizujícím přístupem k jejich hodnocení. Když je kapitalismus zlo, co je tedy dobro? Tak bychom mohli interpretovat Čulíkovu zcela legitimní otázku.

Rozhodčí řízení v pracovněprávních vztazích

31. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

Ústavní právo na spravedlivý proces, podle něhož má každý právo na to, aby jeho záležitost byla spravedlivě, veřejně a v přiměřené lhůtě projednána nestranným a nezávislým soudem, zřízeným zákonem (čl. 6 Evropské úmluvy o lidských právech), se v České republice systematicky odbourává. Věci, kde tradičně nalézání práva a výkon spravedlnosti náležel státem zřízeným soudům, se vyčleňují mimo justici. Principy a instituty, které mají své oprávnění ve specifických případech, se aplikují i tam, kde se svou podstatou vůbec nehodí, kde to bylo dosud nemyslitelné. Stát se tak vzdává jedné ze svých klíčových funkcí, soudnictví. Je to cesta k státem tolerované a posvěcené nezákonnosti. Oč v praxi jde? Například o rozšíření rozhodčího řízení na pracovněprávní vztahy.

Moje zlaté stříbrné hodinky. Ty nikomu neprodám ...! Aneb (ještě) několik vět o českém zlatém pokladu

31. 3. 2011 / Jiří Baťa

Úvodní slova jsem použil záměrně jako příměr. Ti starší si je budou pamatovat, jsou to slova Jana Wericha z filmu Hej rup! Jak to s dalším souvisí, posuďte sami.

Zcela náhodou se mi dostal do rukou nevyžádaný e-mail, který mne velmi zaujal a jistě by zaujal i mnohé jiné. V případě zájmu jsem ochoten přeposlat, ale ještě lépe, odkázat na přímý zdroj, tedy na www.temere.com, z něhož je základní obsah čerpán. Ve své podstatě se jedná o osudu československého, resp. českého (ale i slovenského) zlatého pokladu, o kterém pojednává ve své knize (2003) autor Stanislav Motl. Není podstatné přepisovat veškerá fakta, týkající se zlatého pokladu, případně dalších fakt, které jsou neméně důležité, ale všechno souvisí se vším.

Je korupce nezbytným "mazadlem demokracie"?

31. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

V článku "Dá se odhadnout rozsah korupce v ČR?" (Britské listy z 30. 3. 2011) se různými úvahami dochází k závěru, zda příslušná procentní výše výdajů na veřejné zakázky v ČR v poměru k HDP, která je ve srovnání s evropským průměrem vyšší o 6 %, svědčí pro korupci. Na konci textu se celkový rozsah korupce v ČR k roku 2010 odhaduje ve výši až 641 miliard korun, odčerpaných ze státního rozpočtu.

Orwell, malkontenti a "humanitární intervence"

31. 3. 2011 / Karel Dolejší

Historická srovnání bývají užitečná, dokonce i když jsou nemístná. Někteří příznivci libyjských povstalců rýsují paralelu mezi nimi a španělskými republikány, kteří bojovali proti frankistům. Následuje teze, že revolta je oprávněna vždy a všude, a proto je správné podporovat i ty, kdo pozvedli zbraně proti Kaddáfímu, přestože jsou to podle četných zpráv západních korespondentů zhusta ňoumové a chaoti, jejichž machistické ego je několikanásobně větší než mozek a jimž často chybí pud sebezáchovy.

Ale mytologie a falešné interpretace patří, bohužel, k pilířům naší civilizace

31. 3. 2011 / Ivo Šebestík

Zajímavá diskuse se v těchto dnech rozvíjí na BL, a to mezi Janem Čulíkem a Karlem Dolejším. O ideologických, mytologických a tedy falešných interpretacích reality. Rozumím tomu, že se Jan Čulík brání, aby se falešný obraz reality poskytovaný mainstreamovými médii "léčil" protijedem přibližně ve stejné dávce. Pokud jde o publicistiku či politiku, jednoduchá matematika, ve které se nějaké číslo po odečtení stejného čísla vynuluje, nefunguje. Místo jednoho benátského visí na stěně dvě pokřivená zrcadla z petřínské rozhledny.

Premiér Nečas podrazil Litvínov. Chce k němu poslat Tykačova rypadla

31. 3. 2011

Tisková zpráva občanského sdružení Kořeny ze dne 30. března 2011

Předseda ODS Petr Nečas včera podpořil plán ministra průmyslu Kocourka, který chce prolomit platné limity těžby hnědého uhlí, pokud se těžební společnost dohodne s dotčenými vlastníky. Tento záměr je v rozporu s předvolebními sliby ODS i s jejími závazky plynoucími z koaliční smlouvy. Zde se výslovně píše, že vláda limity nejen zachová, ale "bude usilovat o jejich legislativní zajištění" (1).

"Petru Nečasovi jsme věřili. Včera se bohužel ukázalo že jde o podrazáka, na jehož slovo se nedá spolehnout.

Dá se odhadnout rozsah korupce v ČR?

30. 3. 2011 / Mojmír Babáček

Výdaje na veřejné zakázky v roce 2006 činily 565 miliard korun, v roce 2008 610 miliard korun a v roce 2010 239 miliard korun. Podle odhadů organizace Transparency International a Světové banky odevzdávají podniky, pracující na veřejných zakázkách úředníkům, kteří jim zakázky přidělují v České republice 0,6% ze svých tržeb ZDE . V tom případě by bylo v roce 2006 zaplaceno ze státního rozpočtu na úplatcích pro úředníky 3,39 miliardy korun, v roce 2008 3,66 miliardy korun a v roce 2010 1,3 miliardy korun (k dalším ztrátám ovšem nejspíš došlo nadhodnocením zakázek, které byly takto uplaceny).

Pozor na mytologizaci a ideologizaci poměrů

30. 3. 2011 / Jan Čulík

Sešel jsem se včera s doktorandem pražské filozofické fakulty Josefem Švédou, který v důsledku osudové náhody? měl možnost pobývat jako student kdysi dávno (v roce 2003?) v rámci výměnného erasmovského pobytu na University v Glasgow, kde jsem měl možnost sledovat, jak rychle a lehce a účinně se integroval do tamějšího mezinárodního prostředí. Pak tam dva roky učil a posléze pobýval na stipendijním pobytu v Kanadě; dobře zná i Spojené státy. Je to tedy člověk, který ví, jak to vypadá v západních anglosaských zemích. Připravuje nesmírně záslužný výzkumný projekt: chce zkoumat mytologický obraz Spojených států v české literatuře a v obecném společenském českém diskursu posledních 130-150 let.

O reálně existujícím kapitalismu

30. 3. 2011 / Karel Dolejší

Jan Čulík varuje čtenáře před ideologizací poměrů. Vysvětluje, že si lidé za "železnou oponou" v minulosti Západ příliš idealizovali a v reakci na zklamání si jej nyní představují opět nepřesně, tentokrát prý v příliš černých barvách. Při této příležitosti sahá k lacanovské topice a s odkazem na ni píše: "Realita, 'Réal', je někde úplně jinde".

To je bezesporu pravda. Lacanovská topika využívaná žižekovskou školou k interpretaci filmové tvorby (čili specificky ztvárněného snu...) je ovšem svéráznou obdobou topiky freudovské, a nepopisuje tedy v zásadě stav vnějšího světa, ale strukturu zvnitřnělých psychických instancí.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Odcházení, Kundera a Touha

30. 3. 2011 / Josef Brož

Marnivost. Nejlepší metaforou marnivosti je obraz pyšné královny, která se ptá zrcadla: "Zrcadlo, pověz..." A zrcadlo odráží jen to, co může. Jsou krásnější královny než tato, natož krásnější princezny, ale i třeba nejkrásnější popelky. V případě králů to bývá často i horší. A to i tehdy, jde-li o majestát kulturní: Václava Havla, Milana Kundery nebo Vojtěcha Jasného.

Probíhající genocida v Kongu zpochybňuje údajnou "humanitární operaci" v Libyi

30. 3. 2011 / Daniel Veselý

I když jsou Britské listy zahlceny texty o libyjských událostech, myslím, že nebylo zdůrazněno úplně všechno, co tvoří kontext západního útoku na tuto severoafrickou zemi. Pokud se chceme brát vážně a nevypadat přitom jako opravdu směšné a prázdné nádoby, proč bráníme libyjské civilisty před Kaddáfího falangami tím, že po nich podle některých zpráv házíme bomby s ochuzeným uranem? Vynořují se další a další "proč". Proč nebyla nyní vyhlášena bezletová zóna nad Pobřežím Slonoviny, kde se možná schyluje ke genocidě, nebo dávno předtím nad Demokratickou republikou Kongo, kde se odehrává nejkrvavější konflikt od konce 2. světové války a kde od roku 1996 zahynulo více lidí než kdykoliv od druhé světové války? Také je tam tak rozsáhlý vzdušný prostor jako v Súdánu? Odpověď je celkem jednoduchá.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní