Libyjský konflikt směřuje do patové situace, Američané už nebudou bombardovat

3. 4. 2011

Zdá se, že libyjští vzbouřenci i Kaddáfího jednotky ztrácejí směr. Na Západě sílí znepokojení nad tím, co s libyjskou situací. Účast na libyjské akci kritizovali i britští velitelé.

Vyšlo jasně najevo, že libyjským vzbouřencům chybí disciplína, zkušenost a taktika. I v situacích, které byly pro ně zpočátku jasně výhodné, prohráli, protože nemají žádné plány útoku ani obrany. Namísto toho mladí vzbouřenci, plni odvážného nadšení, bez strategie útočí a jakmile na ně začne druhá strana střílet, bezhlavě utíkají zpět, takže často ztratí území.

Někteří vzbouřenci důrazně požadují, aby vzniklo řádné vedení.

Spojené státy oznámily, že už nebudou v Libyi bombardovat. Carter Ham, šéf amerického vojenského velitelství pro Afriku, koncem minulého týdne poprvé varoval, že situace v Libyi může skončit patově. "Ani jedna z obou stran nemá možnost udělat něco rozhodného. Ani jedna z obou stran nemá nekonečné zdroje."

Americký ministr obrany Robert Gates odmítá návrh, že by Spojené státy měly vzbouřencům poskytovat zbraně. Gates kritizoval opozici jako "rozhádanou a nejednotnou skupinu, která opozicí vůbec není" a jejíž jednotky "nemají žádnou velitelskou či kontrolní organizaci". Pokud libyjská opozice potřebuje výcvik a zbraně, bude jim to muset poskytnout někdo jiný, Spojené státy to nebudou. To, zdá se, zlikvidovalo jakékoliv představy, že by libyjští vzbouřenci byli ozbrojeni ze Západu.

Zdá se, že obě libyjské strany konfliktu nyní hledají nevojenské řešení. V pátek, po mnoha týdnech, kdy vzbouřenci odmítali vyjednávat s Kaddáfím, zveřejnila Národní rada v Bengází své podmínky příměří. Požaduje, aby Kaddáfí stáhl své jednotky z libyjských měst a dovolil "pokojné demonstrace".

Kaddáfí to odmítl jako "trik", ale je zjevné, že i Kaddáfího strana hledá řešení a její činitelé vyjednávají se Západem.

Řešení libyjské situace tedy zřejmě bude politické, nikoliv vojenské. Tento názor vyjádřil i italský ministr zahraničí Franco Frattini. A je velmi nepravděpodobné, že by vzbouřenci kdy ovládli Tripolis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

iHNed: Al-Džazíra: USA a Egypt učí libyjské povstalce zacházet s raketomety ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.4. 2011