Americký mimořádný vyslanec:

"Mubarak by měl zůstat ve funkci"

5. 2. 2011

Mimořádný americký vyslanec a bývalý americký velvyslanec v Egyptě Frank Wisner, kterého poslal Obama vyjednávat do Káhiry, řekl, že egyptský prezident Hosni Mubarak by měl zůstat u moci a řídit přechod Egypta k demokracii.

Tyto výroky jsou v rozporu s předchozími americkými apely, aby Mubarak zahájil inicioval okamžité změny.

Egyptský odborník na Blízký východ z univerzity v Essexu konstatoval ve vysílání zpravodajství televize BBC, že Wisnerovy výroky jsou velmi neuvážené. Poukázal na to, že zatím byly egyptské demonstrace zcela prosty antiamerikanismu, přestože Spojené státy udržovaly diktátora Mubaraka v Egyptě třicet let u moci. Demonstranti v Egyptě požadují svobodu a demokracii a potrestání mučitelů z egyptské tajné policie. Výroky, jaké pronesi Wisner, mohou podle něho způsobit, že se egyptská revoluce obrátí proti Západu. Od demonstrantů z káhirského náměstí Osvobození přicházejí telefonické dotazy, zda Wisner skutečně učinil tyto výroky, protože je začala šířit egyptská oficiální vládní propaganda.

Televize BBC získala v sobotu večer k Wisnerovým výrokům prohlášení amerického ministerstva zahraničí. Jeho mluvčí P.J. Crowley uvedl: "Máme pro Franka Wisnera velký respekt a velmi oceňujeme, že byl minulý týden ochoten cestovat do Egypta. Po cestě už nezastává žádnou oficiální funkci. Názory, který vyjádřil dnes, jsou jeho vlastní. Nekoordinoval své výroky s americkou vládou."

Šéfka zahraniční politiky Evropské unie Catherine Ashtonová se hájila před nařčením, že Evropská unie reaguje na revoluci v Egyptě pomalu a bojácně, informuje tisková kancelář Associated Press.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011