Syndrom selhání imunity aneb AIDS v poslanecké sněmovně

4. 2. 2011 / Petr "Vlk"

Poslanci Rathovi dnes vyměřil imunitní výbor pokutu v hodnotě 10 000,- korun českých za to, že v projevu ke sněmovně prohlásil, že ministr financí Kalousek je opilý.

Podle vyjádření předsedy imunitního výboru Jeronýma Tejce vynesl tento výbor nejtvrdší možný trest. A ten odhlasovala výborová koaliční většina. Aniž by prý výbor zkoumal oprávněnost či neoprávněnost výroku Dr. Ratha na adresu pana Kalouska!!!

Tento výrok jsem, tak jako většina soudných lidí, orientujících se alespoň základním způsobem v současné české politice, očekával.

Přesto jsem překvapen jeho veřejně ohlášenou stupiditou. Podle mne jde o dokonalý příznak syndromu selhání imunity. Tedy přesně toho, co se označuje už drahně let zkratkou AIDS: U nás jím evidentně trpí vládní většina sněmovny! Ne že by jednotlivým poslankyním a poslancům za vládní strany selhala jejich osobní tělesná imunita, ale selhala imunita poslaneckého mandátu. Exemplárně a nevratně.

Doteď jsem si naivně myslel, že imunitu mají poslanci a poslankyně zejména proto, aby byli chráněni před zvůlí mocných, pokud pronesou něco, co se těmto majitelům klíčů nebude líbit. A v civilizované cizině tomu tak je. Ode dneška ale vím, že v ČR to je jinak. Že zde máme imunitu minimálně trojího druhu, ale ani jednu, která by sloužila svému původnímu poslání.

Jaké že jsou ty tři druhy reálné české poslanecké imunity?

1) imunita kriminální
2) imunita panská
3) imunita kmánská

Že jste o tom nikdy neslyšeli? A že se asi pletu? A o takové superhrubé mzdě jste například někdy dříve slyšeli, než ji Topolánek s Kalouskem zavedli - tedy, že zaměstnanec platí sociální a zdravotní i z daní, které odvádí státu? A s tou imunitou je to přesně stejně. Proto jednotlivé druhy imunity našich zastupitelů popíši trošku blíže:

Imunita kriminální

Jestliže Dr. Rath dostal od imunitního výboru flastr za výrok na adresu žalujícího pana ministra, navíc ministra, který se dokonce svou opilostí v parlamentu i chlubil -- viz projednávání rozpočtu na rok 2010 dne 24.9.2009 - aniž by se imunitní výbor zabýval předmětností inkriminovaného výroku, je zřejmé, že imunita poslance před následky jeho výroku rozhodně nechrání. K čemu je tedy současná ústavou zaručená imunita dobrá? No přece, aby ho chránila před kriminálními delikty. Pokud jej nevydá sněmovna. Minimálně opilci si jí užívali vždycky dosyta. Viz jména jako Roeschová, Blažek, Kavan, Šejch. Ti všichni a mnozí další se na svou imunitu, chycení za volantem ve stavu nepřiměřeném, odvolali. A ti co mají opravdu dobrou paměť, pamatují i jistého ministra financí této země, který na úplném konci své ministerské funkce cosi zaručil jedné velké finanční instituci. Neoprávněně. A zaručil se nikoli on, ale zaručil se za stát. Když jej za to policie chtěla začít stíhat, tehdejší sněmovna - s podobnou vládní většinou - jej samozřejmě nevydala. A že pan exministr potom nastoupil do té velké finanční skupiny na mimořádně dobře honorovanou vysokou pozici? Normálka. Takže normální poslanecká imunita si rozhodně bližší označení jako imunita kriminální zaslouží... Jde o imunitu většinovou. V menšinovém případě se stává imunitou kmánskou. Jak si ukážeme za chvíli.

Nejdříve si ovšem popišme, co je to

Imunita panská

Tu v ústavě nenajdete. Ti, co sepisovali ústavu, na tento institut ani nepomysleli. Existuje pouze a jen v praktické verzi. Tedy nikoli de jure, ale de facto... Jak funguje v praxi předvedli všem parlamentní příslušníci šťastné rodiny 118 naplno ve středu. Kdy poslanci oposice chtěli svolat mimořádnou schůzi sněmovny kvůli třem bodům.

1) aby Vít Bárta vysvětlil, jak to vlastně je s fízlováním politiků agenturou ABL, dále, jak je to s jeho čestným slovem
2) podrobení Alexandra Vondry otázkám v souvislosti s kauzou ProMoPro
3) aktuální situace v českém zdravotnictví

Všechno rozhodně body hodné velmi podrobného vysvětlování. Opět: v civilizované společnosti by stačil jeden jediný, aby příslušný ministr balil, či spíše aby balila česká vláda a nikoli, aby jen něco vysvětlovali. Ne tak v současné České republice. Tady se vládní většina ve sněmovně prostě rozhodla, že všichni tři ministři -- tedy Bárta, Vondra, Heger (a s nimi samozřejmě i Nečas) požívají tzv. imunity panské. Což je imunita naruby. Neposkytuje ochranu při řeči nelibé panským uším, ale právě naopak -- chrání panské uši před nelibými dotazy oposičních poslanců. Panská imunita tedy dovoluje vrchnosti mlčet! A zbývá nám imunita poslední - tedy:

Imunita kmánská

Zde jde o zmutovanou imunitu kriminální. Té evidentně požívá Dr. Rath. Kmánská imunita totiž nechrání svého nositele přesně před tím, před čím by chránit měla! Podle hesla - co smí pán, nesmí kmán! Byť je tento opatřen poslaneckým mandátem! Aby bylo jasno, že to tak opravdu funguje - dal jsem odkaz na to, co všechno bylo řečeno v poslanecké sněmovně při schvalování rozpočtu na rok 2010 dne 24.9. 2009. Podívejme se, co tam podle Lidových novin ten den všechno pronesl tehdejší poslanec Kalousek:

Výrok první:
"Dovolím si položit řečnickou otázku: zda tato sněmovna chce být rukojmím zbytnělého ega z koločářského-veksláského prostředí," řekl Kalousek. Které poslance tím mínil je více než zřejmé.

Výrok druhý:
"Já se občas napiji, vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já se z toho vyspím," Opět Kalousek na adresu Dr. Ratha.

V té době kmánská imunita v českém parlamentu ještě neexistovala. Neexistoval ani institut ústavního žalovníčka.

Obojí přišlo až tehdy, když český parlament postihl AIDS - Syndrom selhání poslanecké imunity. Bacilonosič? Vládních 118. A možná léčba? Radikální! Volebním lístkem.

Otázka ovšem je, jestli pacient - tedy český stát - bude ještě po zahájení léčby schopen účinné resuscitace.

A co má imunitní výrobna pořadu příště? Poslance Jandáka a jeho labradora...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011