Egyptská vláda: Propustíme politické vězně a zavedeme svobodu projevu

6. 2. 2011

  • V oficiálním prohlášení, vydaném po setkání Omara Sulejmana s představiteli egyptské opozice, se mj. praví: "Vláda oznamuje, že zakládá úřad, který bude přijímat stížnosti na věznění vězňů svědomí všech politických přesvědčení. Vláda okamžitě propustí všechny vězně svědomí a nebude je pronásledovat ani nebude omezovat jejich politickou činnost. Sdělovací prostředky budou liberalizovány a nebudou omezovány zákonem. Inspekční a soudní orgány budou pronásledovat osoby, které se podílejí na korupci, stejně jako osoby odpovědné za nedávný rozklad bezpečnosti. V závislosti na vývoji bezpečnostní situace bude zrušen mimořádný stav."
  • Vládní ústupky nestačí, to je názor demonstrantů na káhirském náměstí Osvobození, poslal zprávu Twitterem britský herec Khalid Abadalla.
  • Sulejman se systematicky snažil v minulosti démonizovat Muslimské bratrstvo při svých kontaktech se skeptickými Spojenými státy. Vyplývá to z právě zveřejněných amerických diplomatických depeší serverem Wikileaks.
  • Zatímco režim přislíbil liberalizaci médií, byl zatčen další reportér televize Al Džazíra.
  • Ayman Nour, předseda Strany zítrka (el-Ghad), odmítl dohodu opozice se Sulejmanem. "Nikdo nemá právo rozhodovat jménem mládeže, která stojí v čele tohoto povstání," uvedl ve zprávě odeslané Twitterem.
  • Sulejman odmítl požadavek opozice, aby převzal od Mubaraka moc.
  • Blízkovýchodní analytik Issandr El Amrani se obává, že v Egyptě vznikne další diktátorský režim, tentokrát v čele se Sulejmanem.
  • Tisíce demonstrantů dále okupují káhirské náměstí Osvobození. Konaly se tam muslimské a křesťanské bohoslužby na paměť osob, usmrcených při protestech.
  • Poprvé od začátku protestů krátce otevřely banky, před nimiž se tvořily fronty.
  • "Zůstáváme tady, dokud neodstoupí," je názor demonstrantů na káhirském náměstí Osvobození.

Egyptská vláda chce dostat lidi z ulice, kalkuluje s únavou z protestů a ekonomickými obavami

6. 2. 2011

Vláda egyptského prezidenta Mubaraka se snaží přilákat lidi zpět k "normálnímu" životu, a proto dnes poprvé od začátku protestů otevřou banky a některé obchody. Jde o zřejmý test toto, jak velké podpoře veřejnosti se protesty vlastně těší. Některé zdroje informují o tom, že i řada účastníků protestů konaných v minulých dnech si přeje návrat "k normalitě".

Americký mimořádný vyslanec:

"Mubarak by měl zůstat ve funkci"

5. 2. 2011

Mimořádný americký vyslanec a bývalý americký velvyslanec v Egyptě Frank Wisner, kterého poslal Obama vyjednávat do Káhiry, řekl, že egyptský prezident Hosni Mubarak by měl zůstat u moci a řídit přechod Egypta k demokracii.

Tyto výroky jsou v rozporu s předchozími americkými apely, aby Mubarak zahájil inicioval okamžité změny.

Egyptský odborník na Blízký východ z univerzity v Essexu konstatoval ve vysílání zpravodajství televize BBC, že Wisnerovy výroky jsou velmi neuvážené. Poukázal na to, že zatím byly egyptské demonstrace zcela prosty antiamerikanismu, přestože Spojené státy udržovaly diktátora Mubaraka v Egyptě třicet let u moci. Demonstranti v Egyptě požadují svobodu a demokracii a potrestání mučitelů z egyptské tajné policie. Výroky, jaké pronesi Wisner, mohou podle něho způsobit, že se egyptská revoluce obrátí proti Západu. Od demonstrantů z káhirského náměstí Osvobození přicházejí telefonické dotazy, zda Wisner skutečně učinil tyto výroky, protože je začala šířit egyptská oficiální vládní propaganda.

Televize BBC získala v sobotu večer k Wisnerovým výrokům prohlášení amerického ministerstva zahraničí. Jeho mluvčí P.J. Crowley uvedl: "Máme pro Franka Wisnera velký respekt a velmi oceňujeme, že byl minulý týden ochoten cestovat do Egypta. Po cestě už nezastává žádnou oficiální funkci. Názory, který vyjádřil dnes, jsou jeho vlastní. Nekoordinoval své výroky s americkou vládou."

Šéfka zahraniční politiky Evropské unie Catherine Ashtonová se hájila před nařčením, že Evropská unie reaguje na revoluci v Egyptě pomalu a bojácně, informuje tisková kancelář Associated Press.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nejnovější informace z Egypta

6. 2. 2011

  • Barack Obama v sobotu hovořil telefonicky o situaci v Egyptě s vedoucími představiteli Německa, Británie a Spojených arabských emirátů. Zdůraznil potřebu politických změn v Egyptě. Podle Bílého domu "prezident Obama podtrhl, že je důležité, aby došlo ke spořádané a pokojné politické změně, která musí začít teď, a musí vzniknout vláda, která bude reagovat na aspirace egyptského lidu, včetně důvěryhodných, inkluzivních vyjednávání mezi vládou a opozicí."
  • Mohamed ElBaradej řekl tiskové kanceláři Reuters, že americká podpora pro Mubaraka či Sulejmana by byla "vážným krokem zpět". Dodal, že se obává, že by demonstrace začaly být "hněvivější a tvrdší", pokud by Mubarak zůstal u moci.
  • Podle reportéra týdeníku Observer jsou egyptští demonstranti povzbuzeni, že se jim po týdnu podařilo ochromit krvavé pokusy režimu rozbít jejich požadavky na svobodu.
  • Armáda v sobotu bránila lidem ve vstupu na káhirské náměstí Osvobození. Přesto byl počet demonstrantů i v sobotu vysoký.

Clintonová: Blízký východ čelí "naprosté bouři"

5. 2. 2011

Blízký východ čelí bouři nepokojů a regionální politikové musejí rychle realizovat autentické demokratické reformy, nebo se stanou obětí ještě větší nestability. To řekla v sobotu Hilary Clintonová na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Zdůraznila, že absence politických reforem, rostoucí počet mladých lidí a nové internetové technologie ohrožují starý pořádek v regionu, který má klíčový význam pro americkou bezpečnost.

Ameriku neznepokojuje radikální islám: USA se bojí nezávislosti

5. 2. 2011

Americe je jedno, jaké režimy podporuje v arabském světě. Prvořadá je americká potřeba ovládat,

"Arabský svět se vznítil," informovala minulý týden televize Al Džazíra a západní spojenci "rychle ztrácejí svůj vliv". Nárazová vlna, kterou vyvolalo dramatické povstání v Tunisku, v jehož důsledku byl vyhnán diktátor, kterého podporoval Západ, měla obrovský vliv zejména v Egyptě, kde demonstranti přemohli diktátorovu brutální policii, píše v deníku Guardian Noam Chomsky.

Spojené státy připravují Mubarakův odchod, počet mrtvých v Egyptě roste

4. 2. 2011

Obamova vláda pracuje na plánu, který by přiměl egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka, aby okamžitě odstoupil. Moc by převzala prozatímní vláda, jejímž šéfem by byl egyptský viceprezident Omar Suleiman. Podle deníku New York Times má tento plán podporu egyptské armády.

O situaci v Egyptě průběžně informuje živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině, doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE

Zpozdilý americký tlak posiluje provládní tábor v Egyptě

Barack Škrhola

5. 2. 2011 / Karel Dolejší

Vystupňovaný tlak prezidenta USA na urychlený odchod někdejšího nejbližšího spojence v arabském světě, Husního Mubaraka, z prezidentské funkce, který v prvním plánu sleduje uchování co největšího amerického vlivu v zemi na Nilu, protiřečí plánům egyptské armády na předání moci - a tak pro tuto tuto chvíli paradoxně posílil pozici dosluhujícího egyptského prezidenta. Armáda hodlá proces Mubarakova odchodu protáhnout až do podzimních voleb, aby měla čas a lepší příležitosti vymanévrovat a případně i jinak potlačit ty politické síly, jejichž volné působení ve veřejném prostoru si nepřeje. Kdyby šly věci pro armádu opravdu tou nejhorší cestou, pak přítmí cel je k "sanitárním" operacím každopádně mnohem příhodnější než pouliční protesty poutající pozornost světových médií. A tak teď generálové Mubaraka téměř jistě podrží.

Film Kajínek: Žánrový hybrid manipuluje skutečnost

6. 2. 2011 / Jan Čulík

Mám velký problém s každým filmovým či televizním dílem, které o sobě tvrdí, že je to "true story", tedy "příběh ze skutečnosti". Skutečný život na televizní obrazovku nebo na filmové plátno nikdy nedostanete. Každý film je pouze uměle vytvořeným, stylizovaným fikčním světem, modelem skutečnosti, jímž skutečnost tvůrci ohledávají, asi tak, jako si malé děti hrají s vláčkem nebo s kuchyňkou. Především to platí zejména o hraných filmech, ale jak čtenáři dobře vědí, skoro stejnou měrou to platí i o dokumentárních filmech či o televizním zpravodajství. To v žádném případě neinformuje o realitě, jde o subjektivní vizi světa, výběr určitých faktů, kterou televizní novináři vnucují světu.

Staré myšlenky české sociální demokracie

6. 2. 2011 / Boris Cvek

Odpovědi současného lídra ČSSD, Bohuslava Sobotky, na deset otázek českých levicově-liberálních intelektuálů mi připadají jako hezká přehlídka sociálnědemokratických ideálů, s nimiž často hluboce souvisí bytí či nebytí moderní liberální demokracie vůbec. Horší už je to, že podle Sobotky prostě stačí zavrhnout "neoliberální" politiku, uskutečnit ideje lepších zítřků, tedy vlastně udržení světa včerejška (protože žádné radikální lepší zítřky v Sobotkově pojetí neexistují, tedy až na vizi jednotné globální politiky v duchu sociáldemokratismu, jež by čelila fundamentalistickým a neoliberálním nepřátelům), a všechno je hotovo.

Podvod století - důchodová reforma?

4. 2. 2011 / Ivo Bubeník

Po dlouhých 15 letech mlžení a 5 letech přemoudrých debat přichází slavnostní rok. Vláda začne řešit problém zvaný důchody. Mladší ročníky pravděpodobně přestanou odvádět část sociálního pojištění do státního rozpočtu a začnou tyto peníze spořit u soukromých penzijních fondů.

Jak si udělat sledování vyvolených v médiích ještě zajímavější, aneb slibem možná i zarmoutíš...

4. 2. 2011 / Ladislav Žák

Když jsem byl mlád a hořekoval jsem nad podivuhodnými až prapodivnými (někdo by řekl i poněkud blbými) titulky stranického a mládežnického tisku, dostalo se mi moudrého poučení od staršího soudruha, že to nesmím vidět a vnímat jako titulky novinových článků, ale jako podtitulky pornografických obrazů. "Uvidíš, že to bude hned daleko přijatelnější a třeba Tě to vzruší i jinak...", děl zkušený soudruh a měl pravdu. Podobnost s tehdy populární renčínovsko-dlabáčkovskou průpovídkou, že život je daleko snesitelnější, když se bere jako muzikál, byla jistě jen zcela náhodná...

Když budeš hodný, dostaneš zmrzlinku

4. 2. 2011 / Ivo Šebestík

Člověk plně ztotožněný se zájmy svého nepřítele jedná v souladu s nimi, a hlavně jej ani nenapadne, že hostí v sobě cizí vůli. Je s ní v dokonalém souznění. Časem si to může uvědomit, je ale pozdě, protože alternativou k tyranovu vyhoštění je v podstatě smrt.

Svoboda je tak problematická kategorie, že pro praktický život obvykle vystačíme s představou společnosti, ve které jejím členům nehrozí nečekaný noční vpád policejních složek do bytu, jeho následné převrácení vzhůru nohama a odvlečení hlavy rodiny k výslechu pro nějaké nejapné podezření z podvracení republiky.

Mezinárodní kampaň za záchranu anglických knihoven

4. 2. 2011

Domnívám se, že zpráva zaujme také laickou veřejnost, nejen knihovníky, a že i zde nalezne podporu, píše Františka Vrbenská.

CILIP - Chartered Institute of Library and Information Professionals a sekce IFLA MLAS vyzývají mezinárodní knihovnickou komunitu s prosbou o podporu kampaně na záchranu 400 veřejných knihoven ve Velké Británii, které se současná britská převážně konzervativní vláda rozhodla zlikvidovat. Můžete pomoci i z Česka prostřednictvím webstránky Save our Libraries, sociálních sítí a emailem, případně mobilizací Vašich známých ve Velké Británii. Klíčovým dnem kampaně je 5. únor 2011.

Bližší informace ZDE

Odkaz CILIP: ZDE

Zdravotní sestry zneužity proti vlastním zájmům a zájmům občanů

4. 2. 2011 / Josef Mrázek

Byly to zdravotní sestry, kdo projevil moudrost ve snaze vyřešit krizi ve zdravotnictví a mohutnou podporou petice SOS zdravotnictví potvrdily slova spoluautorky této petice sestry Bazalové, že teď je potřeba podpořit akci lékařů, protože si právem stěžují a zachování fungující nemocniční péče je také zájmem sester. Byly ochotny ještě počkat se svými požadavky. Nechtěly ohrozit dohodu lékařů s ministrem Hegerem tím, že by žádaly podíl na částce, která byla slíbena lékařům jako dvoutřetinový kompromis, který podstatně snížil původní docela střízlivý návrh.

Teorie Šíleného intelektuála

4. 2. 2011 / Jan Stern

Sigmund Freud si kdysi položil otázku: jak vzniklo kulturní? A odpověděl si: nemůžeme se o tom dozvědět nic z toho, co člověk o původu své kulturnosti vypověděl (tedy z mýtu), neboť vznik kulturního musel - snad celkem logicky, že - kulturnímu předcházet. Nemůže existovat záznam v řeči o této prvotní události. Avšak může existovat záznam v tom, z čeho řeč povstala a vůči čemu se vyhranila - v nevědomí, pomyslel si Freud.

Godotiny, golemoviny a nietzschoviny, aneb: Что нам делать, будем пить?

4. 2. 2011 / Karel Dolejší

Petr Drulák se právě v Salonu Práva rozepsal o kontroverzním "povstaleckém" manifestu francouzského "neviditelného výboru" - o textu nazvaném L'insurrection qui vient - spojeném s kauzou policejního pronásledování a šikanování Tarnacké devítky. Drulákův text ovšem nese docela symptomatický český název Čekání na revoluci - a bylo by velmi zajímavé vědět, zda aluze na Becketta vznikla mimoděk, nebo zcela záměrně.

Před plesem v opeře

4. 2. 2011 / Milan Kozelka

Karel Schwarzenberg se probírá z mikrospánku,
bafá z dýmky a divoce mžourá očima. "Atmosféra
v Egyptě houstne a situace se dramatizuje. Vývoj
posledních událostí nutně vyvolává vobavy našich
přátel v Izraeli. Chaos, vytvářenej pouliční lůzou,
vnímáme jako špatnej signál. Musíme tam tu
situaci zmapovat. Po celonoční ímejlový poradě
s americkým profesorem Kohoutem posíláme do
Káhiry skupinu Plastyk Pípl a básnickej vokruh
Psího vína," huhlá a znovu upadá do dřímoty.

Otázka nepřizpůsobivých

4. 2. 2011 / Wenzel Lischka

Vyučovat občany demokracii je práce nadmíru nevděčná. Většina z nich je nepřizpůsobivá a stěžuje si na nepřizpůsobivé menšiny. Demokracii by měl vyučovat občany stát nebo nejlépe ona sama (což vlastně činí). Podle toho to pak také vypadá, a místo demokracie máme zase totalitu.

Koutek reklamní tuposti 13 -- Toto není tupost, i když to tak vypadá

4. 2. 2011 / Josef Schwarz

Člověku můžou tvary "braunýs" a "kukýs" připadat zvláštní, ba chybné. Nejdou proti duchu jazyka, jsou pouze nezvyklou (nikoliv nesprávnou) pravopisnou aktualizací, která má upoutat pozornost. Někomu tyto tvary třeba připadají nepřijatelné, ale stejně nepřijatelné asi staromilným latiníkům před 100 lety připadalo, když se napsalo "esej" místo "essay" či "renesance" místo "renaissance". Krásné "essaye" na toto téma má Alexandr Stich (viz Jazykověda -- věc veřejná, Praha 2004), když hovoří o českém "furor orthographicus". Navíc, to "braunýs" a "kukýs" je z tohoto hlediska vtipné, protože zadavatel reklamy nepochybně s tímto efektem (tj. že čeština se poněkud /paradoxně/ brání počeštěným tvarům) počítal a předpokládá, že taková reklama upoutá pozornost. Což se tak jeví nikoliv jako jazykové buranství, ale naopak jako důsažná znalost jazyka a jeho principů.

Paradoxy náboženství

4. 2. 2011 / Boris Cvek

Velice na mne zapůsobilo video, v němž Lesley Hazleton vysvětluje, co to ve skutečnosti je Korán. Srovnejte to se zprávou z Pákistánu, podle níž sedmnáctiletého studenta stíhá policie za to, že v písemné práci ve škole urazil Proroka. Tohle je podle mne paradox mnoha náboženství a určitě těch abrahámovských (judaismus, křesťanství, islám), v nichž je Bůh absolutní a "slitovný" (jak říká Korán) a lidé si s ním nevědí rady. V jedné dávné exercicii (myslím z roku 1990) s názvem "Bůh je jiný" o tom krásně mluvil nynější generální delegát Karmelitánského řádu v ČR P. Cyril Vojtěch Kodet (jeho vystoupení se mi dostalo do rukou asi před desíti lety prostřednictvím magnetofonové kazety). Cituji z jeho výkladu.

Teorie involuce

4. 2. 2011 / Karel Dolejší

Když v Irvingu Kristolovi dozrála veškerá nespokojenost s jeho původně trockistickým přesvědčením a když nastoupil cestu, která z něj nakonec udělala klíčovou postavu neokonzervativního hnutí, v jednom eseji, jehož název zde není až tak důležitý, předložil základní teze vyjadřující rodící se světonázor ve formě jakéhosi kréda. Jdeme-li po detailech, můžeme se nad vyznáním notně bavit - při kategorickém vyzdvihování Jane Austenové se věru jeden nestíhá popadat za pýchu i za předsudek - jenomže podstatnější než zjevné idiosynkrasie je sama struktura výstředního sémantického gesta. Autor totiž zcela bezostyšně vyhlašuje vlastní dogmatiku za cosi, co nesmí být nadále nijak a nikým zpochybňováno - logickými argumenty, vědeckými fakty, prostě ničím. Propagandistický ekvivalent výstavby Maginotovy linie výmluvně vypovídá o hluboké nejistotě a bezradnosti, jež je tímto způsobem překompenzována, a o tom, že autor zpřetrhal poslední vazby pojící jeho přesvědčení se stavem reálného světa. Cosi velmi podobného se teď aktuálně odehrává i kolem nás. Jenže tentokrát se to týká takzvané levice.

Americká stabilita

4. 2. 2011 / Milan Kohout

Jak ještě dlouho v sobě musím hromadit vztek?

Už jsem vyplnil poslední dutinky v buňkách jazyka
celou plochu oční retiny
i rezonančního prostoru hlasivek...

Chybí jen smyslů plná dutina kolem mozku..

Ale tu se bojím vyplnit !!!
Protože by mě zbyly jen poslední škvírky v kloubech
pěstí...

Jsem šokován poměry na ministerstvech

4. 2. 2011

Jsem pracovníkem městského úřadu, který se podílí na hospodaření s finančními prostředky. Každoročně před koncem roku musí náš útvar i útvary ostatní připravit návrh svého rozpočtu. Částky rozpočtu jsou výsledkem průzkumu na trhu a internet v tom hraje nezastupitelnou roli. Návrh rozpočtu poté prochází povinně procedurou schválení/neschválení vedením úřadu za účasti finančního útvaru, a pak jako vždy radou města a zastupitelstvem. Po schválení je pro nás nepřekročitelným zákonem, píše čtenář Karel Kameník.

Zkušenosti s ČEZem

4. 2. 2011

Toto jsem řešila před asi rokem. Po zavolání na linku, kde jsem již na telefonu musela vyťukat své zákaznické číslo, to zvedla operátorka. První, co chtěla bylo zákaznické číslo. Moje odpověď: "To si děláte p.._! Kdybych ho před chvílí nevyťukala, tak bych se s vámi ani nespojila." No budiž, nadiktovala jsem znovu zákaznické číslo, píše Jana Karvaiová.

Novela občanského zákoníku:

Majetky nájemníků v ohrožení - v důsledku hrubého lobbismu i střetu zájmů

3. 2. 2011 / Zbyněk Fiala

Při prohlížení pozměňovacího návrhu 188/1 k tisku 188/0 pocházejícího z výboru pro regionální rozvoj mě napadl již notně otřepaný Cromwellův výrok, že v době zasedání parlamentu si občané nemohou býti jisti životy ani majetkem. Nenápadná změna a vypuštění jedné věty totiž může znamenat značné riziko pro majetky nájemníků.

Důchodová reforma, aneb boj o poslední tučný balík peněz

3. 2. 2011 / Ivo Patta

O důchodové reformě se hovoří již více než deset let. Oficiálně byly ustaveny dvě Bezděkovy komise, přesto je konkrétní důchodová reforma v nedohlednu. Každý uvažující občan se jistě zeptá, proč? Co je nepochopitelného na tom, že pracující občan vychová děti a ty mu v době jeho stáří přispějí na důchod? Hned se samozřejmě vynoří vztahová otázka. Proč by měly děti v dospělosti přispívat na důchod úplně cizím lidem, kteří je nevychovali? Téměř současně se také vynoří myšlenka směřující k sociálně neintegrovaným mnohodětným rodinám. Najednou je z jednoduchého vztahu rodiče a děti gordický uzel. Právě ten se zde pokusím rozetnout.

Pouta -- zvláštní film o "estébácké" minulosti, který je vlastně o přítomnosti

3. 2. 2011 / Jan Čulík

Radim Špaček natočil atmosferický, ale zdlouhavý film (jeho 146 minut je až nesnesitelných; autor bude argumentovat, že psychologický vývoj postav potřebuje sledovat pomalu) Pouta (2010). Film se odehrává v komunistické československé minulosti, někdy v osmdesátých letech. Velmi pečlivě a přesvědčivě - hlavně zařízením kanceláří, bytů a průmyslových provozů - je evokována bezútěšná atmosféra komunistických osmdesátých let. Hlavní postavou je pracovník komunistické tajné policie, asi čtyřicátník-padesátník Antonín Rusnák. Film se do značné míry odehrává v estébáckém prostředí, vidíme Rusnákovy policejní spolupracovníky i jeho šéfa, který se obává, že Rusnák se chystá tajnou policii zradit.

Říci pravdu Gosudaru

3. 2. 2011 / Jan Campbell

Cíl cesty: Splnit slib daný zaměstnavateli, kolegům a sobě.

Trvání cesty: měsíc
Tranzit tam: Rusko (Moskva a Jekatěrinburg), ČR (Praha), Švýcarsko (Curych, Kuesnacht), Malajsie (KL a další města) a Thajsko (Phuket a další města)....
Tranzit zpět: kdo ví, ať napoví?

Je 28 stupňů pod nulou, spěchám, s prognózou oteplení... na pracovní setkání, oběd a večeři, vše již se starými a novými známými... Atentát v Domodedovo, ráno konference: Integrace vzdělání, vědy, politické moci a inovace. Slyším nářek a neporozumění pro Boloňský systém, pro cestu do ráje nadšených sběratelů kreditů na fakultě, a zklamaných po odkazu žádosti o kredit v bance...

Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme

2. 2. 2011 / Jiří Jírovec

Je to asi měsíc, kdy hradní pán Klaus prohlásil, že je třeba mít klid pro (tvůrčí) práci. Levicová lůza se mu odvděčila soustředěným útokem, využívajíce drobných manažerských pochybení ministrů trojkoaliční vlády a bezpečnostního magnáta druhdy vlastnícího agenturu ABL. Krize vyvolaná lékaři, kteří zapomněli na rozdíl mezi posláním a povoláním, rovněž nesmí stát v cestě k zářným zítřkům. Nemůže mít každý tolik, jako ten kdo krade, to dá rozum.

Poučení z krizového vývoje aneb léčba lékaři

2. 2. 2011 / Milan Daniel

Akce lékařů otřásla zavedenými poměry. V těch se totiž dnes musí především "šetřit", aby zůstala zachována "životní úroveň" a zlodějské výnosy nedotknutelné věrchušky, která se v zájmu toho i pěti procent naoko vzdá. Zákon o utahování opasků pak praví, že když se množině utáhne, menšina si může povolit. Tomu se opovážliví doktoři vzepřeli a moc s tím má problém, s nímž se navenek snaží vyrovnat prostřednictvím prodejných médií zacílených na rozumu prosté konzumenty. Problém je o to větší, že lékaři dokázali, že vytčených cílů lze úspěšně dosáhnout.

Ustřihli Chramostovou

2. 2. 2011 / František Řezáč

Kdo si tak, jako já před chvílí, pustí včerejší, pondělní Události a komentáře z archivu ČT24, užasne, jak byla redakcí a moderátorem ustřižena uprostřed řeči paní Vlasta Chramostová. Jednalo se o debatu kolem změn v Národním divadle.

Druhá arabská revolta: kdo získává a kdo ztrácí

2. 2. 2011 / Immanuel Wallerstein

Arabská revolta roku 1916, kterou vedl Šaríf Husajn bin Alí, usilovala o nezávislost na Osmanské říši. Osmané byli vyhnáni, velkou revoltu ovšem kooptovali Britové a Francouzi. Po roce 1945 se různé arabské státy postupně staly nezávislými členy Organizace spojených národů. Ve většině případů ale jejich nezávislost kooptovaly Spojené státy jako nástupce Británie kontrolující tuto oblast zvenčí, přičemž Francii zůstala její dřívější, teď už jen vedlejší role v Maghrebu a Libanonu.

Dozorčí (z)rada

2. 2. 2011

V rozhovoru na ČT 24 byl pan Říman redaktorkou dotázán, zdali mu odměna 100 000 Kč měsíčně za jeho působení v dozorčí radě ČEZu připadá přiměřená. Po poněkud nadstandardní pauze zazněla odpověď: "Já jsem si to nevymyslel", píše Ivan Václavů.

Jaký je rozdíl mezi lékařem a zaměstnancem?

2. 2. 2011

Dovoluji si přispět k všeobecné diskusi k "odcházejícím lékařům", píše čtenář Radan Březa:

1. Každý zaměstnanec (lékař) má právo požadovat vyšší plat.
2. Žádný zaměstnavatel (nemocnice) nemá povinnost tomuto požadavku vyhovět.
3. Každý zaměstnanec může podat výpověď.
4. Každý zaměstnavatel (nemocnice) musí výpověď příjmout.
5. Každý zaměstnanec (lékař), který podal výpověď, může podat žádost o stažení výpovědi.
6. Žádný zaměstnavatel (nemocnice) nemá za povinnost této žádosti vyhovět.

Jsou teroristické útoky v zájmu americké vlády?

2. 2. 2011 / Mojmír Babáček

Při stanovení data k zahájení trestního řízení proti Umarovi Farukovi Abdulmutalabimu, který se o Vánocích roku 2009 pokoušel odpálit nálož ve svém spodním prádle před přistáním letadla na cestě z Amsterdamu do Detroitu, řekl manželský pár advokátů, který byl na palubě letadla, redaktorům místní televizní stanice Fox News ZDE v Detroitu, že sledovali na letišti v Amsterodamu, jak budoucího útočníka personál letiště nechtěl vpustit do letadla, protože neměl cestovní pas.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní