Obama Daily Show

29. 10. 2010

Očekává se, že ve středečních volbách Obamova Demokratická strana v Kongresu hodně ztratí.

Když sliboval v presidentské kampani velké změny, pak to nebyly změny, které by se projevily už za pouhého půldruhého roku, ale takové, že lze v ně věřit, nicméně je nutné na nich zapracovat. (Řekl to ve studiu Jonu Stewartovi, jednomu z nejznámějších amerických bavičů.)

V debatě bylo na Obamovi, aby přemostil průrvu mezi tím, co slíbil, a co se zatím uskutečnilo.

Úspěchy legislativní politiky Bílého domu přitom dosud byly ostudné.

Poté, co se během první poloviny funkčního období ozdravilo zdravotnictví a podrobilo generálce řízení financí, přesunul Obama do dalších dvou let svého působení důraz na energetiku a reformu přistěhovalectví.

Zatracenej džob

Stewart popichoval Obamu, že sliboval změnu, ale napínal předlouhými washingtonskými kariérami, jako u Larryho Summerse - jednoho z nejvyšších hospodářských poradců, který už za Clintona byl ministrem financí.

Obama ho označil za hlavního navigátora hospodářské krize, jíž se prezident ocitl tváří v tvář na samém počátku svého funkčního období.

"Kdybyste mi přede dvěma roky řekl, že budeme umět stabilizovat systém, stabilizovat burzu, stabilizovat hospodářství, a že to, mimochodem řečeno, nebude stát ani jedno celé procento HDP, řekl bych," prohlásil Obama, "jo, to berem," - a publikum začalo tleskat.

A prezident pokračoval: "Při vší úctě, Larry Summers udělal zatracenou práci." Tuto pověstnou frázi už před Obamou použil republikán G. W. Bush, aby jí popsal po uragánu Katrina pošramocenou pověst bývalého šéfa Hlavní federální agentury přírodních katastrof Michaela Browna.

"Snad nechcete být frája a používat tuhle frázi," poznamenal Stewart.

"Ale ovšem," opáčil prezident.

Summers bude muset opustit Obamův tým koncem letošního roku a vrátit se na svou katedru na Harvardu.

Ústředí zábavných programů, které vysílalo tuto Stewartovu estrádu, tvrdí, že program sledovalo zhruba 3,6 milionů amerických diváků, z nichž bylo 2,2 milionů ve věku 18-49 let. Ještě mnohem víc ji shlédlo na internetu.

Na rozloučenou Obama kladl Američanům na srdce, aby se zúčastnili voleb.

(Překlad Jaromír Máša)

Celý řlánek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.10. 2010