Nenažranci

27. 10. 2010 / Petr Jánský

Po senátních volbách se v Praze rozpoutal bratrovražedný boj. Jde o to, zda Praha bude fér, nebo velkou koalicí pražských kmotrů. Mávnutím kouzelného proutku byl umlčen Bohuslav Svoboda (ODS). Ještě hůře dopadl Jiří Dienstbier ml. (ČSSD), který si dovolil zopakovat i po volbách, že s ODS ne.

Na jejich místa nastoupili tzv. vyjednávači.

Za ODS to jsou Boris Šťastný (43. místo a 12 170 hlasů) a Rudolf Blažek (40. a 12 406), za ČSSD Petr Hulinský (49.místo a 11 410 hlasů), Karel Březina (57. a 9 236). V jejich řečech jsou personálie nepodstatné (personálie - nové slovo, které znamená loutky, které budou dosazeny a zezadu ovládány). Důležitá je programová shoda. Druhé mávnutí kouzelným proutkem a z programů ČSSD a ODS jsou dvě hrdličky k sobě se tulící a souhlasně cukrující.

Až se z toho Oto Novotnému, hlavnímu analytikovi ČSSD, udělalo špatně. Prohlásil "Případná koalice ČSSD s ODS v Praze je v naprostém rozporu s hodnotami, které sociální demokracie oficiálně vyznává. Tohle nejsou sociální demokraté, ale obyčejní nenažranci neustále lačnící po dalších a dalších korytech."

Celostátní ODS mlčí. Boris Šťastný nejprve promluvil o moudré straně, která do místních jednání nezasahuje. Po chvíli rozkryl karty a řekl, že pražská ODS si do toho nedá od nikoho mluvit. Při tom se ví, že zasedlo gremium, ve kterém se Petr Nečas pokoušel prosadit zákaz koalice s ČSSD. Byl přehlasován a slušní vědí, co to znamená.

Zdeněk Tůma patrně v klidu vyčká, až taneček Šťasného s Hulínským skončí. Až se ti bojovníci za plné žlaby unaví. Až jim dojde, jak dopadly volby a co si Pražané přejí. A hlavně až si uvědomí, kdo je ve vládě a kdo je ministrem financí. Doufám, že Petr Nečas s Bohuslavem Sobotkou najdou způsob, jak předejít velké volební blamáži a znesvěcení obou stran.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.10. 2010